Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα σχέδια για την «ενεργειακή ασφάλεια» απέναντι στη Ρωσία

Συνάντηση στο Βελιγράδι με πρωτοβουλία της Νορβηγίας

Από την προχτεσινή τριμερή συνάντηση Σερβίας - Ουγγαρίας - Αυστρίας στο Βελιγράδι

Copyright 2022 The Associated

Από την προχτεσινή τριμερή συνάντηση Σερβίας - Ουγγαρίας - Αυστρίας στο Βελιγράδι
Τη πληθώρα ανταγωνιστικών επενδυτικών σχεδιασμών που «τρέχουν» για τα Βαλκάνια, στη σκιά της όξυνσης του πολέμου στην Ουκρανία και ευρύτερα της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή, επιβεβαίωσε η «επιχειρηματική διάσκεψη» που έγινε στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και με τη συμμετοχή των ηγετών Σερβίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή κρίση» και εκφράστηκε αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με επισημάνσεις στα περιθώρια αξιοποίησης του αγωγού που κατασκευάζεται στη νότια Σερβία και θα συνδεθεί με τον IGB (συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έργο που θα εξασφαλίσει «ενεργειακή σταθερότητα». Αναφέρθηκε δε και μελέτη που προχωρά για την κατασκευή κάθετου αγωγού από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα, με προοπτική και τη διασύνδεσή του με τη νότια Σερβία.

«Τρέχουν» διεργασίες με όχημα και το Μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, διεργασίες στα Βαλκάνια εντείνονται και με όχημα την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», για την οποία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας Σερβία, Αυστρία και Ουγγαρία, κατά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής τους, στο Βελιγράδι.

Με βάση αυτήν τη συμφωνία, η οποία εντείνει την καταστολή εναντίον των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν σε συνεργασία για «να μετατοπιστεί η γραμμή άμυνας από την εισροή παράτυπων μεταναστών νοτιότερα».

Πρακτικά, όπως δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, θα συσταθούν μεικτές ομάδες περιπολίας, εξοπλισμένες με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τον εντοπισμό και την «αποτροπή» κάθε προσπάθειας «παράτυπης εισόδου» στη Σερβία που - όπως διαμήνυσε ο ίδιος - δεν προτίθεται να αποτελέσει «πάρκινγκ παράτυπων μεταναστών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ανέφερε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράτυπης εισόδου στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, επέλεξε να τονίσει ότι «το κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται από την ΕΕ δεν λειτουργεί, και γι' αυτό αναζητούνται συμμαχίες εκτός του πλαισίου που καθόρισαν οι Βρυξέλλες».

Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη συμφωνία κατέληξαν πρόσφατα Βρετανία και Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται αύξηση κατά 40% των δυνάμεων ασφαλείας που το Παρίσι θα αναπτύσσει στις βόρειες ακτές του, εισπράττοντας γι' αυτόν τον σκοπό από το Λονδίνο 72,2 εκατ. δολάρια.

Αναβάθμιση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βουλγαρία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Στογιάνοφ, δήλωσε χτες ότι στόχος της Σόφιας είναι να αναβαθμίσει από τάγμα σε ταξιαρχία την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή Νόβο Σέλο.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η Βουλγαρία υστερεί ως προς τις υποδομές» και ότι «η χώρα χρειάζεται επιπλέον πόρους που δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό του προσεχούς έτους».

Μεταξύ άλλων είπε ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο δημιούργησε ειδικό λογαριασμό για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τις υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ