Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ο Σολτς «χαιρετίζει» το «καλό παράδειγμα» της Αλβανίας

Η ταχεία ένταξη και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο Βερολίνο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία στις 16 Οκτώβρη.

Από το 2014, η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί έναν βασικό μοχλό για την προώθηση των σχεδιασμών «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων και αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών παρεμβάσεων από Ρωσία και Κίνα.

Στην τελευταία συνάντηση, τον Νοέμβρη του 2022, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν τρεις συμφωνίες για τη δημιουργία της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς για «ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων».

Η Αλβανία έδωσε το «καλό παράδειγμα» και έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή που επικύρωσε και τις τρεις συμφωνίες τον Γενάρη του 2023, σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ ευχαρίστησε την Αλβανία για τον «εποικοδομητικό ρόλο της» ως μη μόνιμου μέλους του ΟΗΕ, ως «σύμμαχου» στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ και άλλα διεθνή φόρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία ανέλαβε μεταξύ άλλων ειδικό ρόλο στην κατάθεση και την προώθηση των δυτικών ψηφισμάτων στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας ξεκαθάρισε χτες ότι δεν αλλάζει στάση στο ζήτημα του Κοσόβου και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Το ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις 27 Φλεβάρη με την αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ωστόσο επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάρτη στην πόλη Αχρίδα, στη Βόρεια Μακεδονία.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Λευκορωσία κατηγορεί Ουκρανία - ΗΠΑ - Πολωνία για απόπειρα σαμποτάζ

Συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 άτομα για προσπάθεια ανατίναξης ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στο Μινσκ

Δορυφορική φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους «Beriev A-50» στο αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ

Satellite image ©2023 Maxar Te

Δορυφορική φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους «Beriev A-50» στο αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ
Με σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παραμένει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου και σε άλλα κράτη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε μια ουκρανική «τρομοκρατική ομάδα» που συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου, αλλά και με τη CIA των ΗΠΑ, για απόπειρα δολιοφθοράς σε λευκορωσικό αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ. Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο κατηγόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, ότι γνώριζε για το περιστατικό, καθώς «τέτοιες επιχειρήσεις δεν αναλαμβάνονται χωρίς την άδεια του αρχηγού της χώρας και του αρχιστράτηγου».

Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί δήλωσαν πριν λίγες μέρες ότι ανατίναξαν ένα εξελιγμένο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης σε επίθεση με drone σε αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ, κάτι που διέψευσαν Ρωσία και Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για απόπειρα δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Λουκασένκο, «η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας και η ηγεσία της CIA, κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιούν επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Ενας τρομοκράτης (Ουκρανός πράκτορας) εκπαιδεύτηκε» για πράξη δολιοφθοράς κατά του ρωσικού αεροσκάφους «Beriev A-50» και έφτασε στο Μινσκ μέσω Πολωνίας - Λετονίας - Ρωσίας.

Εξέφρασε τη λύπη του που «Ρώσοι συνοριοφύλακες τον άφησαν να μπει» στη Ρωσία από τη Λετονία «αν και δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό». Μαζί με αυτόν συνελήφθησαν και πάνω από 20 συνεργοί του.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ακόμα ότι το αεροσκάφος υπέστη μόνο επιφανειακή ζημιά στην επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση «ενός μικρού drone».

Ο ίδιος επανέλαβε τις κατηγορίες ότι το Κίεβο επιδιώκει να παρασύρει τη Λευκορωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «κατόπιν οδηγιών της Ουάσιγκτον», αλλά «δεν θα τα καταφέρει».

Εκτίμησε επίσης πως το σαμποτάζ στο ρωσικό αεροπλάνο στην αεροπορική βάση Machulishchy και η «τρομοκρατική ενέργεια» στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ στις 2 Μάρτη ήταν «κρίκοι της ίδιας αλυσίδας».

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος ζήτησε από τα ΜΜΕ να «δείξουν λεπτομερώς» τα πάντα για το σαμποτάζ στην αεροπορική βάση: «Δείξτε αυτούς τους τρομερούς ανθρώπους που συνωμοτούν στην Πολωνία και στην Ουκρανία για να μας καταστρέψουν».

ΝΥΤ: «Φιλοουκρανική οργάνωση» χτύπησε τους αγωγούς «Nord Stream»

Μια «φιλοουκρανική οργάνωση» πραγματοποίησε την επίθεση στους ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream», ανέφερε χθες η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη «νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Β. Ζελένσκι ή ανώτατοι στρατιωτικοί του στην Ουκρανία εμπλέκονται στην επιχείρηση, ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Θυμίζουμε ότι η Μόσχα θεωρεί την καταστροφή των αγωγών «Nord Stream» 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την πυροδότηση εκρηκτικών, «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ.

Το δημοσίευμα των NYT αναφέρει ότι αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες είπαν πως δεν εμπλέκονταν Αμερικανοί ή Βρετανοί υπήκοοι, καθώς επίσης ότι πίστευαν πως οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι υπήκοοι, ή συνδυασμός των δύο.

Πριν έναν μήνα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος - ερευνητής Σέιμουρ Χερς σε άρθρο του κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις δολιοφθορές στους «Nord Stream», επικαλούμενος «μια ανώνυμη πηγή με άμεση γνώση του σχεδιασμού της επιχείρησης». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η επιχείρηση έγινε από δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό την κάλυψη ΝΑΤΟικής άσκησης.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο έχει γνώση του δημοσιεύματος των NYT, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι γερμανικές έρευνες από ομοσπονδιακό εισαγγελέα ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα.

Από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας πως η υπόθεση αυτή εκκρεμεί.

Η Γερμανία «ηγείται» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Λιθουανία

Στη Λιθουανία, στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους υπογράμμισε τη δέσμευση του Βερολίνου να ηγηθεί στην «ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπου συγκεντρώνονται πλέον δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της λυκοσυμμαχίας.

Χθες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Λιθουανία, ο Πιστόριους παρακολούθησε κοινή άσκηση Γερμανών και Λιθουανών στρατιωτών στον χώρο εκπαίδευσης Pabrade, όπου περίπου 600 στρατιώτες των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στην άσκηση «Griffin Lightning», στο πλαίσιο της Δραστηριότητας Επιβαλλόμενης Επαγρύπνησης (EVA) του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Γερμανίας στο κράτος αυτό της Βαλτικής, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως αμφιβολία για το πόσο η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Λιθουανίας», εν μέσω αντιπαράθεσης Βερολίνου - Βίλνιους για τα επιπλέον γερμανικά στρατεύματα που θα «εγγυώνται την ασφάλεια» της Λιθουανίας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία παρείχε πρόσθετες μονάδες μάχης «για την άμυνα της Λιθουανίας», οι οποίες όμως δεν σταθμεύουν μόνιμα εκεί, όπως ζητάει το Βίλνιους, αλλά οι περίπου 3.000 - 5.000 στρατιώτες θα μπορούν να αναπτυχθούν στη Λιθουανία μέσα σε 10 μέρες «αν χρειαστεί».

Η απόφαση για μόνιμη ανάπτυξη γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία θα ληφθεί «στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους.

Το προηγούμενο βράδυ ο Γερμανός υπουργός επισκέφτηκε στρατιώτες από την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ Enhanced Forward Presence (EFP) στη Ρούκλα, όπου δήλωσε ότι η εμπλοκή της Μπούντεσβερ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ είναι «πιο σημαντική από ποτέ, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Το EFP Battlegroup βρίσκεται στη Λιθουανία από το 2017, με τη Γερμανία να ηγείται, παρέχοντας σχεδόν 800 στρατιώτες από τους 1.500 - 1.700 συνολικά.

Το 2023 η Γερμανία θα παράσχει τον πυρήνα της «αιχμής του δόρατος» του ΝΑΤΟ, VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), με περίπου 8.000 στρατιώτες.

Ο Πιστόριους απέρριψε αναφορές γερμανικών ΜΜΕ ότι οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ λόγω προβλημάτων και ελλείψεων στα κύρια άρματα μάχης «Leopard 2».

Στο μεταξύ, την αποστολή των υπόλοιπων 10 αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία εντός της βδομάδας ανακοίνωσε χθες η Πολωνία, ενώ 4 βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μ. Μπλάστσακ ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Πιστόριους, όπου «το βασικό θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για τα άρματα μάχης "Leopard"».

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν κόμβο στην Πολωνία, ο οποίος θα ασχολείται με την επισκευή των αρμάτων μάχης "Leopard" που παραδίδονται στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Πολωνός υπουργός.

Κρίσιμη η κατάληψη της Μπαχμούτ για περαιτέρω επιθέσεις

Η κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιομόφσκ), που αποτελεί το επίκεντρο σφοδρών μαχών εδώ και μήνες στο Ντονέτσκ, είναι κρίσιμη για την πρόκληση ρήγματος στην ουκρανική άμυνα και θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Μόσχας να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις βαθύτερα μέσα στη χώρα, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού.

«Η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ συνεχίζεται», σημείωσε ο Σοϊγκού, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική ονομασία της πόλης, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 2016. «Η πόλη αυτή είναι ένας σημαντικός κόμβος άμυνας των Ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς. Η κατάληψή της θα επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων επιθετικών επιχειρήσεων σε βάθος κατά της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», τόνισε.

«Η υποστήριξη των χωρών του NATO στο καθεστώς του Κιέβου δεν θα οδηγήσει σε επιτυχία τα ουκρανικά στρατεύματα στο πεδίο των μαχών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιφέρουν βαριές απώλειες στα ουκρανικά στρατεύματα.

Η πόλη σφυροκοπιέται εδώ και πολλές βδομάδες και, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 50 αεροπορικές επιδρομές και 5 πυραυλικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν 37.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Μπαχμούτ, ενισχύοντας την άμυνα με νέες στρατιωτικές δυνάμεις. «Καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί» στους Ρώσους, συμπλήρωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ