Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ο Σολτς «χαιρετίζει» το «καλό παράδειγμα» της Αλβανίας

Η ταχεία ένταξη και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο Βερολίνο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία στις 16 Οκτώβρη.

Από το 2014, η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί έναν βασικό μοχλό για την προώθηση των σχεδιασμών «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων και αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών παρεμβάσεων από Ρωσία και Κίνα.

Στην τελευταία συνάντηση, τον Νοέμβρη του 2022, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν τρεις συμφωνίες για τη δημιουργία της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς για «ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων».

Η Αλβανία έδωσε το «καλό παράδειγμα» και έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή που επικύρωσε και τις τρεις συμφωνίες τον Γενάρη του 2023, σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ ευχαρίστησε την Αλβανία για τον «εποικοδομητικό ρόλο της» ως μη μόνιμου μέλους του ΟΗΕ, ως «σύμμαχου» στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ και άλλα διεθνή φόρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία ανέλαβε μεταξύ άλλων ειδικό ρόλο στην κατάθεση και την προώθηση των δυτικών ψηφισμάτων στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας ξεκαθάρισε χτες ότι δεν αλλάζει στάση στο ζήτημα του Κοσόβου και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Το ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις 27 Φλεβάρη με την αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ωστόσο επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάρτη στην πόλη Αχρίδα, στη Βόρεια Μακεδονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ