Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα μια σειρά διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Ερευνα και την Επαγγελματική Κατάρτιση.

Χτες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με την ψήφισή του κατά πλειοψηφία. Στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής Γ. Δελής ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ για το σύνολο και τα άρθρα του νομοσχεδίου. Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με πλατφόρμες και επιτροπές, και απαντώντας στην υπουργό Παιδείας, που αναρωτήθηκε από το βήμα της Επιτροπής «τι προτείνει το ΚΚΕ», ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο σχολείο εκείνο που θα προσαρμόζεται στα όνειρα και τις ανάγκες των μαθητών, αντί οι μαθητές να προσαρμόζονται στην καταθλιπτική πραγματικότητά του. Ενα σχολείο με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, όλο το απαραίτητο προσωπικό και αθλητικές - καλλιτεχνικές υποδομές. Με τις δραστηριότητες που αφορούν την ίδια την ψυχοσύνθεση του παιδιού και του νέου, ειδικά μετά από μία καραντίνα, καθώς καλύπτουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του, γι' αυτό και είναι καίριο να παρέχονται σε όλους δωρεάν. Ενα σχολείο με τις πόρτες ερμητικά κλειστές στους επιχειρηματίες και στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αρκείται σε έναν αμφιλεγόμενο αρχικό ορισμό του μπούλινγκ, που πάει 30 χρόνια πίσω και δεν είναι καθόλου αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, ενώ συκοφαντούνται ακόμα και οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Επισημάνθηκε ότι οι ορισμοί προσπερνούν τα κοινωνικά αίτια της σχολικής βίας και μέσα από το νομοσχέδιο δεν θίγονται οι αιτίες της, που βρίσκονται στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, στην αναπαραγωγή των ταξικών ανισοτήτων, στην απουσία δομών στήριξης και στην πολλαπλή ματαίωση που βιώνουν τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ