Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Τα συνδικάτα «επί ποδός» για την επιτυχία της απεργίας

Στο επίκεντρο η ασφάλεια των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη!

12 λεπτά αποχής στις τηλεπικοινωνίες
12 λεπτά αποχής στις τηλεπικοινωνίες
Η σημερινή απεργία παίρνει τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα, ενώ από τη Δευτέρα σωματεία και μαζικοί φορείς δίνουν τη μάχη σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά, με συζητήσεις στις βάρδιες, στα διαλείμματα, με συσκέψεις και συνελεύσεις, με παρεμβάσεις, με πικετοφορίες και συγκεντρώσεις στους δήμους, με πανό στις πύλες των εργοστασίων και τις εισόδους των επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται αυτές για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, για να «παίζεται» η ζωή του εργαζόμενου «κορόνα - γράμματα», για το αν θα πάει στη δουλειά, στο σπίτι του και όπου αλλού έχει ανάγκη.

12 λεπτά αποχής για τα 12 λεπτά θανάτου

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στο χτεσινό κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής για 12 λεπτά αποχής από τις θέσεις εργασίας, συμβολίζοντας τα 12 λεπτά του θανάτου, το χρονικό διάστημα δηλαδή για το οποίο οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης. Εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ, την «Vodafone», την «Openbet», την «NOKIA», τη «Skroutz» κ.α. άφησαν τα πόστα τους και κράτησαν στα χέρια το σύνθημα «αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή». Με την πρωτοβουλία αυτή, άνοιξε πλατιά η συζήτηση στους χώρους, με συγκεντρώσεις μέσα στα κτίρια και στους προαύλιους χώρους, δίνοντας τον τόνο για τη σημερινή απεργία.


«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν ήταν η κακιά η ώρα ούτε αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα. Είναι το κριτήριο του κέρδους για το οποίο θυσιάζονται ζωές. Εμείς οι εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, που από τα χέρια μας περνάει όλη η εξέλιξη της τεχνολογίας, που συμβάλλουμε με τη δουλειά μας στους αυτοματισμούς και την ψηφιοποίηση, που μιλάμε για δίκτυα 5G, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί και να αποτραπεί η σύγκρουση δύο τρένων, που επί 12 λεπτά κινούνταν στις ίδιες ράγες και δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή να το προλάβει!», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ στην ανακοίνωσή του.

Περιοδείες και άλλες δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Περιοδείες ενημέρωσης πραγματοποιούνται σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη, με τους εκπροσώπους των Σωματείων να μεταφέρουν το κάλεσμα μάχης στους εργαζόμενους, για την προστασία της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας περιόδευσε στα εργοστάσια «ΚΡΟΝΟΣ», «ΠΑΥΛΙΔΗΣ» και «ΑΛΤΕΡΑ» στο Μαυροβούνι Σκύδρας και στα Γιαννιτσά, μεταφέροντας το κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους του κλάδου.

Στο «πόδι» η Θεσσαλία

Στο «πόδι» βρέθηκαν χτες συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της περιοχής στη σημερινή απεργία και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν.

Εξορμήσεις σε εργοτάξια της Πάτρας
Εξορμήσεις σε εργοτάξια της Πάτρας
Στη Λάρισα, κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου, φαρμακαποθήκες, σούπερ μάρκετ, γιαπιά, σχολεία και νοσοκομεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, προκειμένου να φτάσει πλατιά το απεργιακό κάλεσμα για καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη, για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και μαζικές μεταφορές για τον λαό.

Αξίζει να σημειωθεί η στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου Υπαλλήλων δήμων Λάρισας, που απέρριψε το κάλεσμα της ΔΑΣ-ΟΤΑ για άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να παρθεί απόφαση και να οργανωθεί η απεργία και πήρε απόφαση για ΔΣ την ...επόμενη μέρα της απεργίας!

Στο απεργιακό συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας.

Αντίστοιχη δράση ανέπτυξαν σωματεία και μαζικοί φορείς σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Στην Καρδίτσα καλεί επίσης και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Το «παρών» στις σημερινές συγκεντρώσεις θα δώσουν και οι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ετσι, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες καλούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στα σημερινά συλλαλητήρια, ενώ θα γίνουν και συμβολικές δράσεις με τρακτέρ σε σταθμούς τρένων και σιδηροδρομικές γραμμές. Στη Λάρισα, μια τέτοια δράση θα γίνει στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου, στις 12 μ.

Σε όλη τη χώρα

Σε χώρους δουλειάς στη Λάρισα
Σε χώρους δουλειάς στη Λάρισα
Στην Πάτρα, παρεμβάσεις έγιναν σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ, με το κάλεσμα του ΕΚΠ και των συνδικάτων στο χέρι, εκεί που καθημερινά δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και επιχειρήσεων. Από τις εξορμήσεις δεν έμειναν εκτός ούτε συγκατοικίες της πόλης, με ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και αποφασιστικότητα να δώσουν όλοι δυναμικό «παρών», να βουλιάξει η πλατεία Γεωργίου σήμερα στις 10.30 π.μ. απ' τον κόσμο.

Αυτό προμηνύουν οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων, άλλων φορέων που βγαίνουν μπροστά. Τη στήριξή της στην απεργία έχει εκφράσει και η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Στην Αιτωλοακαρνανία, περιοδείες έγιναν στους εργαζόμενους των έργων της Αμβρακίας Οδού σε συνέχεια των δράσεων του ΕΚ Αγρινίου αλλά και του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην Ηλεία, περιοδείες έγιναν σε αρκετούς χώρους δουλειάς, ενώ συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αμαλιάδα και Πύργο έχει εξαγγείλει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Η ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών για τους ναυτεργάτες, τον λαό και τους επισκέπτες του νησιού, απέναντι και στο απαράδεκτο καθεστώς των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας, κατάσταση που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τα καλοκαίρια, απασχόλησε τις συζητήσεις των συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και άλλων σωματείων, με τους εργαζόμενους στα πλοία.

Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο
Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο
Στην Κεφαλονιά, το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου έχει βρει ανταπόκριση ακόμη και με τα τηλέφωνα εργαζομένων στη διοίκησή του που δηλώνουν συμμετοχή, απέναντι και στη χαρακτηριστική «αφωνία» της διοίκησης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Περιοδείες και εξορμήσεις έκανε χτες το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, προετοιμάζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει. Στις φρουτεμπορικές εταιρείες, στην ΕΦΑΜ, στα σούπερ μάρκετ του Καρά Τεπέ και σε εργοτάξια, η αγανάκτηση και η οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα κυριάρχησαν στη συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγων γονέων και φοιτητικών συλλόγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα, κανένας συμβιβασμός με τον εργασιακό μεσαίωνα! (2023-09-21 00:00:00.0)
Αύριο όλοι στους δρόμους, κανένας για δουλειά! (2023-03-07 00:00:00.0)
Εντείνεται η δράση, κάθε χώρος δουλειάς γίνεται μετερίζι του αγώνα (2022-10-21 00:00:00.0)
Απεργούμε και βγαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή στον πόλεμο (2022-04-05 00:00:00.0)
Στο πόδι σε όλη τη χώρα για να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς (2022-04-05 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις και οι εξορμήσεις (2005-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ