Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Αύριο όλοι στους δρόμους, κανένας για δουλειά!

Σήμα για παλλαϊκό απεργιακό ξεσηκωμό δίνουν για αύριο, Τετάρτη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα όλης της χώρας, με τις αποφάσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις τους.

Καλούν τους εργαζόμενους, τον λαό να συμμετάσχουν μαζικά, καταδικάζοντας στους δρόμους του αγώνα τους ενόχους για το έγκλημα στα Τέμπη. Με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα τους να παλέψουν κόντρα σε μια πολιτική που για λογαριασμό της εργοδοσίας θυσιάζει τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Για να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση όλων δεν περνά ούτε λεπτό χαμένο. Από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα και μετά, σωματεία και μαζικοί φορείς δίνουν τη μάχη σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά, με συζητήσεις στις βάρδιες, στα διαλείμματα, με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, με πικετοφορίες και συγκεντρώσεις στους δήμους, με πανό στις πύλες των εργοστασίων και τις εισόδους των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, έχουν καλέσει τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν άμεσα απόφαση και να προκηρύξουν και οι ίδιες απεργία.

Συνεχίζεται η απεργία στους σιδηρόδρομους, δεμένα τα βαπόρια

Την ίδια ώρα, τα σωματεία σιδηροδρομικών συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη, ακινητοποιώντας τους συρμούς σε όλη τη χώρα. Σε συνέλευσή τους που πραγματοποίησαν αμέσως μετά τη λήξη της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή, τα τρία σωματεία εργαζομένων στη «Hellenic Train» αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι και αύριο, Τετάρτη, ενώ συμμετοχή σε αυτήν την απόφαση ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ενωση Σταθμαρχών. Ακόμα, απόφαση για 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, πήρε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ.

Εξορμήσεις στην Πάτρα
Εξορμήσεις στην Πάτρα
Σε ό,τι αφορά τις Αστικές Συγκοινωνίες, μέχρι στιγμής απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Δεμένα θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς έχει προκηρυχθεί παμπειραϊκή απεργία από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, αλλά και την ΠΝΟ.

Απεργιακές αποφάσεις

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Ιωαννίνων, Λαμίας, Αγρινίου, Φωκίδας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου και Σάμου (στάση εργασίας από 11 π.μ. έως το τέλος της βάρδιας).

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για αύριο Τετάρτη 8 Μάρτη.

Ανάλογες αποφάσεις παίρνουν Ομοσπονδίες και σωματεία σε διάφορους κλάδους και περιοχές της χώρας.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μετατρέπει την προγραμματισμένη για αύριο στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία και καλεί στη συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στο απεργιακό συλλαλητήριο καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στους δρόμους και οι αυτοαπασχολούμενοι

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στα Προπύλαια απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. «Αρκετά ματώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα κέρδη των εταιρειών. Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να παρθούν μέτρα για ασφαλείς συγκοινωνίες», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας χαιρετίζει τις γυναίκες που πήραν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή στο Σύνταγμα και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα (12.30 μ.μ. Προπύλαια) και σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο δολοφονικό έγκλημα και στην ανάγκη να μη συγκαλυφθούν οι αιτίες του. «Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν όπως τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα που έχει θάψει τις ζωές των παιδιών μας κάτω από τα κέρδη των ομίλων», σημειώνει η ΟΓΕ.

Σταματούν σήμερα τη δουλειά για 12 λεπτά

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε όλες τις εταιρείες του κλάδου να απόσχουν σήμερα, Τρίτη, από τη δουλειά για 12 λεπτά, από τις 12 έως τις 12.12 το μεσημέρι, για όσο χρονικό διάστημα δηλαδή οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, ενώ αύριο Τετάρτη καλεί στην 24ωρη απεργία.

«Απέχουμε από τη δουλειά, κλείνουμε υπολογιστές, κατεβάζουμε ακουστικά», αναφέρει το ΣΕΤΗΠ στο κάλεσμά του. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν ήταν η κακιά η ώρα ούτε αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα. Είναι το κριτήριο του κέρδους για το οποίο θυσιάζονται ζωές. Εμείς οι εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, που από τα χέρια μας περνάει όλη η εξέλιξη της τεχνολογίας, που συμβάλλουμε με τη δουλειά μας στους αυτοματισμούς και την ψηφιοποίηση, που μιλάμε για δίκτυα 5G, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί και να αποτραπεί η σύγκρουση δύο τρένων, που επί 12 λεπτά κινούνταν στις ίδιες ράγες και δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή να το προλάβει!», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Οργή λαού» στη Θεσσαλονίκη!

Στη Θεσσαλονίκη δεκάδες σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το ΕΚΘ και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στον ίδιο χώρο στις 7 μ.μ.

«Για να δώσουμε ουσιαστικό νόημα, να παλέψουμε για να γίνει πράξη η ευχή όλων μας: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!», όπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι περισσότεροι από 50 φορείς που μέχρι χτες είχαν πάρει απόφαση. Και τονίζουν: «Η σύγκρουση στα Τέμπη δεν είναι ατύχημα ούτε δυστύχημα... Είναι έγκλημα όλων των κυβερνήσεων και της "Hellenic Train". Η ελάχιστη απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων είναι να μη συγκαλυφθεί σε καμία του πλευρά το έγκλημα. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους!».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής συγκέντρωσης και του απογευματινού συλλαλητηρίου, το βράδυ της Κυριακής όλη η Θεσσαλονίκη γέμισε με το μήνυμα: «Οργή λαού!!!». Δεκάδες εργαζόμενοι ακούραστα δουλεύουν για να πλημμυρίσει αύριο η πόλη από απεργούς, από εργαζόμενους που τιμούν τους νεκρούς τους με τον καλύτερο τρόπο! Που παλεύουν για να μη μείνει ατιμώρητο ακόμη ένα έγκλημα.

Παράλληλα, κλιμάκια συνδικαλιστών περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, τους καλούν να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, συναντήθηκαν στο αμαξοστάσιο με τεχνίτες και εργαζόμενους της «Alstom», αλλά και με τις καθαρίστριες στην εργολαβία καθαριότητας του ΟΣΕ.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί αύριο Τετάρτη τόσο στην απεργιακή συγκέντρωση (10 π.μ., πλατεία) όσο και σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο ίδιο μέρος.

Στην Πτολεμαΐδα, κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στα Γιάννενα

Επί ποδός βρίσκονται τα Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου για το έγκλημα στα Τέμπη. Στα Γιάννενα η απόφαση της απεργίας πάρθηκε ήδη από την Κυριακή το απόγευμα, με τα συνδικάτα να οργώνουν μεγάλους εργασιακούς χώρους από χτες τα ξημερώματα. Κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέφτηκαν ανάμεσα στα άλλα βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών της ΤΕΡΝΑ, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σχολεία και τα δύο νοσοκομεία της πόλης. Σε όλες τις εξορμήσεις ο εργατόκοσμος εκφράζει τη διάθεση να δυναμώσει τον αγώνα ώστε να υψωθεί τείχος προστασίας απέναντι στις πολιτικές που λογίζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, εκφράζονται δυνατότητες μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, να σταματήσει η παραγωγή σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Απ' το πρωί στις οικοδομές της Πάτρας

Στην Πάτρα, από χτες τα χαράματα, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων, εργαζόμενοι του κλάδου πραγματοποιούσαν εξορμήσεις με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου για την επιτυχία της αυριανής απεργίας.

Το κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων έφτασε σε οικοδομές, γιαπιά, στο εργοστάσιο τσιμέντου ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο και αλλού, προκειμένου κανένας εργαζόμενους να μη μείνει ανενημέρωτος.

Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις που έχουν παρθεί αποφάσεις, ώστε οι δρόμοι και οι πλατείες να γεμίσουν αύριο απεργούς.

Οι αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων στηρίζονται από σειρά εργατικών συνδικάτων, λαϊκών και νεολαιίστικων φορέων: Στην Πάτρα από τη δημοτική αρχή, τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών. Επίσης, από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητικά συμβούλια, όπως και στις άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ