Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Στην εμπλοκή όλα τρέχουν ρολόι...

Μπορεί για τις λαϊκές ανάγκες να μην υπάρχει «σάλιο» και το αστικό κράτος να είναι επιλεκτικά «ανίκανο» να προστατέψει τη ζωή του λαού, αλλά στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια όλα τρέχουν «ρολόι»...

Απόδειξη και μια ακόμα διεκπεραίωση στρατιωτικού εξοπλισμού το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη από το γιγάντιο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Pride» (απέπλευσε με κατεύθυνση το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου), στο πλαίσιο της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οχήματα, μέσα και πολεμοφόδια διεκπεραιώνονται ήδη προς Βουλγαρία και Ρουμανία, μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, εισάγοντας φρέσκιες δυνάμεις των Αμερικανών στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve 23», ενώ πολλές από τις δυνάμεις αυτές θα πάρουν μέρος και στη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe 23», που αναμένεται να διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία. Για την προετοιμασία άλλωστε των ανωτέρω αμερικανικά οχηματαγωγά αναμένεται να προσεγγίζουν την Αλεξανδρούπολη και άλλα ελληνικά λιμάνια έως και τα τέλη Αυγούστου.

Πρόβες πολέμου στη Μεσόγειο

Για τον σκοπό υλοποίησης τέτοιων σχεδιασμών και για προβάρισμα κάθε είδους πολεμικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 28/2 η «Διακλαδική Συμμαχική Δράση» με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-1», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμμετείχαν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεων καθώς και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO - STRIKFORNATO).

Για το ΝΑΤΟ κινητοποιήθηκε πληθώρα μέσων, υποδομών και κλιμακίων, όπως: Το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων. Μαχητικά RAFALE, MIRAGE 2000-5 και F-16. Ελικόπτερο Ερευνας - Διάσωσης. Ιπτάμενο ραντάρ EMB-145H. Αντιαεροπορικό σύστημα «ΒΕΛΟΣ» SKYGUARD. Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου. Ομάδα διάσωσης και Ομάδα για την τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller - JTAC) των αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, κατέδειξαν στόχους για προσβολές στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο, στα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων από ΗΠΑ και Ισπανία «USS GEORGE H. W. BUSH» και «ESPS JUAN CARLOS I» και το ιταλικό «ITS CAVOUR» με τα οργανικά τους αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας τους. Ενώ συμμετείχε και ένα μη επανδρωμένο MQ-9 REAPER της USAFE που επιχείρησε από την Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Ο πιο καλός μαθητής... των αμερικάνικων «σχολείων» πολέμου

Στο μεταξύ, στο διάστημα 6 - 28/2, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές (6 - 16/2 και 18 - 28/2) οι Αμερικανοί υλοποίησαν, σε Βόλο και Στεφανοβίκειο, το σχολείο «Air Assault School», στον τομέα του Ειδικού Πολέμου, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό.

Γι' αυτόν τον λόγο στην εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της 1st Combat Aviation Brigade (CAB), τμήμα της οποίας έχει μετασταθμεύσει στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο, ενώ συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφερόμενων Σχηματισμών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Επίσης, «κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής πλευράς» - σε άλλη μια απόδειξη ότι οι βάσεις λειτουργούν ως «αμερικάνικο έδαφος» - συμμετείχαν με αντίστοιχο προσωπικό η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.

Παραπέρα, από το ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι στη διάρκεια του σχολείου, «οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχει το Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου και τα παρακείμενα Πεδία Βολής (σ.σ. στα Γλαφυρά και στο Λιτόχωρο), και να εκμεταλλευτούν τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου», ενώ κομπάζουν για τη νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και τις υποδομές της που αποτελούν «πόλο έλξης» για τις δυνάμεις των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους, όπως και για την «πραγματοποίηση του εν λόγω σχολείου αποκλειστικά με Αμερικανούς εκπαιδευτές, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα της διαρκούς εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων», επιβεβαιώνοντας βασικά ότι όλες οι αναπροσαρμογές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και οι χρυσοπληρωμένες από τον λαό νέες υποδομές κουμπώνουν πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικές στοχεύσεις και ανάγκες.

Σημειωτέον, ήταν μια δεύτερη ευρωατλαντικής κοπής «πρωτιά» για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σημάδι κι αυτό του βαθέματος της εμπλοκής, καθώς πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ και συγκεκριμένα επίλεκτα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ