Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέο ένοπλο επεισόδιο με τουλάχιστον πέντε νεκρούς

Ακόμα ένα ένοπλο επεισόδιο, αυτήν τη φορά με τουλάχιστον πέντε νεκρούς, σημειώθηκε την Κυριακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Οι αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν μια ομάδα «σαμποτέρ» του αζέρικου στρατού άνοιξε πυρ εναντίον ενός οχήματος της αστυνομίας της αρμενικής διοίκησης.

Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε αφού οι Αζέροι επιχείρησαν να ελέγξουν οχήματα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα από την Αρμενία σε περιοχές του Καραμπάχ που ελέγχονται από το Μπακού. Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοτώθηκαν δύο Αζέροι στρατιώτες.

Από τον Δεκέμβρη ο οδικός άξονας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο λεγόμενος «διάδρομος του Λατσίν», είναι αποκλεισμένος από το Αζερμπαϊτζάν. Μετά και το προχθεσινό επεισόδιο, η Αρμενία έκρινε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να αναπτυχθεί στον διάδρομο του Λατσίν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μια ομάδα διεθνών παρατηρητών και ερευνητών. Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του ζητάει να ιδρυθεί «ένα κατάλληλο φυλάκιο ελέγχου».

Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ορισμένες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεών του στα σύνορα με την Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δέχτηκαν πυρά 19 φορές από την Κυριακή το απόγευμα μέχρι χθες τα ξημερώματα.

«Μέλη των παράνομων ενόπλων ομάδων της Αρμενίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου έχει αναπτυχθεί προσωρινά το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα, πυροβόλησαν κατά των θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν προς την πόλη Σούσα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Αρμενία απέρριψε τις κατηγορίες ως αναληθείς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για τις «πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες», επιβεβαιώνοντας τις απώλειες ζωών και στις δύο πλευρές από το επεισόδιο της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ