Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ευθύνη και χρέος μας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα - Να γίνει η οργή μας φωνή και αγώνας

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή!».

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι οικογένειες με μικρά παιδιά και μωρά στα καροτσάκια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και γυναικών και γέμισαν το πρωί της Κυριακής την πλατεία Συντάγματος, στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών.

Ενα τεράστιο κύμα διαδηλωτών, που σφίγγοντας από οργή τα δόντια φώναξαν δυνατά, ενάντια στην εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος, στην πολιτική που οδήγησε στην τραγωδία του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Υψωσαν τη φωνή τους για τις βαριές ευθύνες που βαραίνουν τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την εταιρεία «Hellenic Train» και τον ΟΣΕ. Εστειλαν μήνυμα συνέχειας και κλιμάκωσης του αγώνα, για να αποδοθούν οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, για να μη συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, για να καταδικαστεί η πολιτική που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής «στο ζύγι» και την αντιμετωπίζει ως «κόστος».


Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με δεκάδες μαύρα μπαλόνια να γεμίζουν τον ουρανό και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να δίνουν υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Με τον κόσμο να συρρέει λεπτό το λεπτό και με τους διαδηλωτές να γεμίζουν ασφυκτικά τόσο την Αμαλίας από τον Εθνικό Κήπο μέχρι την Πανεπιστημίου, όσο και τον Αγνωστο Στρατιώτη, τις κάθετες οδούς, αλλά και την πλατεία με το σιντριβάνι, επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Εργαζόμενοι καταφθάνουν και παίρνουν θέση πίσω από τα πανό των σωματείων τους. Οι φοιτητές επίσης συγκροτημένοι με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων, άλλοι μαζικοί φορείς που διαδηλώνουν από συνοικίες όλης της Αττικής συγκεντρώνοντας στα μπλοκ τους εκατοντάδες εργαζομένων, νέων συνταξιούχων.

Μπροστά στην εξέδρα ξεχωρίζουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο που δίνουν όλοι μαζί μαχητικό «παρών», με τα συνθήματα στα μαύρα πανό τους να συγκλονίζουν:

«Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» γράφει το ένα πανό από τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Hellenic Train», που θρηνούν εννέα νεκρούς συναδέλφους τους.


Copyright 2023 The Associated

«Κυβερνήσεις, "Hellenic Train" και ΟΣΕ είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι», καταγγέλλουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς με ένα μεγάλο πανό που καταλαμβάνει όλη την πλατεία κατά μήκος του Αγνώστου Στρατιώτη.

Νέοι άνθρωποι και μικρά παιδιά κατεβαίνουν στη διαδήλωση με τα αυτοσχέδια πλακάτ τους: Αλλοι γράφουν ονόματα των νεκρών από την τραγωδία, άλλοι επιλέγουν με δυο λέξεις να εκφράσουν την οργή τους: «Δολοφόνοι», «Δεν θα ξεχαστεί», «Ηταν έγκλημα, όχι ανθρώπινο λάθος» είναι μερικά από τα γραπτά με μαρκαδόρους.

Την ίδια στιγμή, από τα μεγάφωνα διαβάζονται ανατριχιαστικές μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών τους, που αποτυπώνουν τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης για τα κέρδη, τον συνεχή φόβο των ατυχημάτων:

«Είναι τρομαχτικό αυτό που ζούμε. Να πληρώσουν όλοι όσοι γυρνούσαν το κεφάλι. Πήραν στον λαιμό τους ανθρώπινες ζωές», ήταν η καταγγελία εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα του τρένου που έτυχε τη μέρα του δυστυχήματος να μη δουλεύει στη μοιραία αμαξοστοιχία.

«Δεν σου είπαν πριν φύγεις από το σπίτι να φιλάς τη γυναίκα σου σαν να είναι η τελευταία φορά που θα τη δεις. Δεν σου είπαν ότι πας για ένα μεροκάματο κάθε μέρα αλλά μπορεί να έρθει μία μέρα που θα είναι άξαφνα η τελευταία», σχολίασαν άλλες μαρτυρίες.

Πυκνή η διαδήλωση και μέσα στην πλατεία Συντάγματος

Copyright 2023 The Associated

Πυκνή η διαδήλωση και μέσα στην πλατεία Συντάγματος
Στις αναμνήσεις της από τις συνθήκες εντατικοποίησης με τις οποίες δούλευε ο πατέρας τους και στα συχνά τηλεφωνήματα προκειμένου «να ξαναπάει στη δουλειά μετά από 8 ώρες από την ώρα που σχόλασε» ανέτρεξε κόρη μηχανοδηγού.

«Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι»

«Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι», τόνισε ο Νίκος Λάζου, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού της «Hellenic Train». Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. «Δεν φταίει ένας μόνο εργαζόμενος, φταίνε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις», υπογράμμισε. «Κανένας δεν μας άκουγε», κατήγγειλε, αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των σωματείων για τις ελλείψεις μέτρων ασφαλείας, την υποστελέχωση, τη διάλυση του σιδηροδρόμου. «Φωνάζαμε για την ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών, την ασφάλεια των εργαζομένων», επισήμανε και υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αδρά από την τσέπη του και δεν έχει σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Τα συλλυπητήρια των μηχανοδηγών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης, που ανέβηκε στην εξέδρα μαζί με πλήθος συναδέλφων του. «Δεν μας απάντησαν ποτέ τίποτα. Σήμερα όμως οφείλουν απάντηση στην ελληνική κοινωνία», τόνισε, αναφερόμενος στις καταγγελίες των σωματείων για τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρόμου. «Σας ευχαριστούμε και δίνουμε μια υπόσχεση: Δεν ξεχνάμε», κατέληξε.


«Η ζωή μας μετράει. Το ακούω αυτές τις μέρες από τα χείλη όλων όσοι βρέθηκαν στους δρόμους», ανέφερε ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Κίνησης. «Η ζωή όλων, των επιβατών και των εργαζομένων, μετράει», είπε, πλαισιωμένος στο βήμα από δεκάδες συναδέλφους του. «Νοσοκομεία στενάζουν, σχολεία κλείνουν, πανεπιστήμια καταρρέουν. Σιγά μην τους ένοιαζε που δεν έχουμε ασφάλεια στα τρένα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Τολμούν να κάνουν ότι δεν ήξεραν. Ποιον κοροϊδεύουν; Ολοι οι υπεύθυνοι γνώριζαν». «Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι, αλλά θα γίνουμε πολλοί. Το χρωστάμε σε όσους χάθηκαν», διαβεβαίωσε.

Τώρα είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα

«Σήμερα θρηνούμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συναδέλφους μας. Σήμερα είμαστε γεμάτοι οργή. Δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη γι' αυτήν την τραγωδία», υπογράμμισε ο Ηλίας Τρεβλός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού «Hellenic Train» και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. «Σήμερα είμαστε λιγότεροι, είμαστε πιο φτωχοί, αλλά έχουμε όλοι μας χρέος να γίνουμε πιο δυνατοί. Να γίνουμε πιο πολλοί, να γίνει η φωνή μας ακόμη πιο καθαρή», πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο ένοχος που ευθύνεται για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών: «Τους σκότωσαν αυτοί που χρόνια τώρα με τις πολιτικές τους διέλυσαν τον σιδηρόδρομο. Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τους σκότωσαν αυτοί που μπουκώνουν με αμύθητα ποσά τους κάθε λογής εργολάβους, αλλά δεν βρίσκουν χρήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων και επιβατών. Τους σκότωσαν αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα αμέτρητα ατυχήματα που προηγήθηκαν πριν από τη μεγάλη αυτή τραγωδία. Τους σκότωσαν αυτοί που, ενώ η τεχνολογία έχει τόσο πολύ εξελιχθεί, θεωρούν ότι τα τρένα στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργούν και να κυκλοφορούν με τους όρους του 1960», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το πρόβλημα είναι ότι το κέρδος είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή», διαπίστωσε και εξήγησε ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» έχει ανάλογες συνέπειες και σε άλλες χώρες. Στην ΕΕ, όπως σημείωσε, το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και να λογοδοτήσουν. Κι εμείς έχουμε ευθύνη και χρέος να μην το αφήσουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτι στους επίδοξους σωτήρες. Εμείς απαντάμε με τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης», τόνισε. «Δεν θέλουμε κηδείες με δημόσια δαπάνη. Θέλουμε εργασία με ασφάλεια. Θέλουμε ζωή με ασφάλεια. Θέλουμε να ταξιδεύουμε με ποιοτικό και ασφαλή τρόπο», διαμήνυσε. «Τώρα είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα όλων μας», κατέληξε.

«Είμαστε εδώ για όλους τους. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα. Για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα», διαμήνυσε η Μαρίτα Στεργίου, από τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, αναφερόμενη στους δεκάδες φοιτητές που βρέθηκαν ανάμεσα στα θύματα. «Τώρα δεν είναι ώρα σιωπής», πρόσθεσε και επανέλαβε την υπόσχεση που δίνουν αυτές τις μέρες χιλιάδες νέες και νέοι να γίνουν η φωνή των νεκρών και να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα. Στην κατεύθυνση αυτή, από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε στο νέο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων αύριο, Τετάρτη.

Τα σωματεία είναι η μεγάλη δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας

Στην πολιτική που οδήγησε, μέσα από μια σειρά νόμων και ρυθμίσεων, στην απαξίωση και διάλυση του σιδηροδρόμου, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Οσο οι ζωές μας και η ασφάλειά μας λογαριάζονται με τη λογική κόστους - οφέλους, δεν θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς», προειδοποίησε.

«Η θλίψη πρέπει να μετατραπεί σε οργή, πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα. Να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα», κάλεσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, ενώ σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες μάχης που παίρνονται ήδη σε χώρους δουλειάς ενόψει της αυριανής απεργίας. «Αν κάτι αποδείχθηκε αυτές τις μέρες είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων», υπογράμμισε, εξηγώντας: «Των σωματείων που όχι μόνο προειδοποιούσαν, που όχι μόνο κατάγγελλαν και οι κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους τα λοιδορούσαν, που αν είχαν εισακουστεί θα είχαμε γλιτώσει από όλα αυτά τα δυστυχήματα - εγκλήματα. Αναδείχθηκε η μεγάλη δύναμη των σωματείων που δεν άφησαν να επικρατήσει σιωπή, που δεν άφησαν να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες, οι ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων. Των σωματείων που οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του οργανωμένου λαού και της νεολαίας στα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Θα μας βρουν μπροστά τους!».

Δίκαιες διεκδικήσεις απέναντι σε μια εγκληματική πολιτική

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο διεκδικούν, εκτός από τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών, τα εξής αιτήματα: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού. Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών. Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας δικτύου. Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Ασφαλή εργασία και μέτρα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να επιχορηγηθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Τεχνικός Ασφαλείας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα. Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική «κόστος - όφελος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε βήμα πίσω από τα κατακτημένα δικαιώματά μας» (2023-11-23 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα, καμιά ανοχή σε περικοπές με πρόσχημα τις καταστροφές (2023-11-15 00:00:00.0)
ΕΕ - Σιδηρόδρομοι και λαϊκοί αγώνες (2023-05-09 00:00:00.0)
Το Σάββατο η ημερίδα για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές (2023-03-29 00:00:00.0)
Απεργούν και σήμερα οι σιδηροδρομικοί (2023-03-10 00:00:00.0)
Θλίψη και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Δεν θα ξεχαστεί, ούτε θα συγκαλυφθεί! (2023-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ