Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «HELLENIC TRAIN» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα, καμιά ανοχή σε περικοπές με πρόσχημα τις καταστροφές

Στις προθέσεις της εργοδοσίας της «Hellenic Train», στη Θεσσαλονίκη, για μείωση απολαβών, εκ περιτροπής εργασία και επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ, απαντά η Επιτροπή Αγώνα που δραστηριοποιείται στην πόλη, διαμηνύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα κατακτημένα δικαιώματά τους. Η Επιτροπή Αγώνα, που καλεί το προσωπικό να αντισταθεί στην προσπάθεια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να του φορτώσουν τις συνέπειες από το σμπαράλιασμα των υποδομών μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, προβάλλει τις διεκδικήσεις που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους, για «εδώ και τώρα σύγχρονο, ασφαλή σιδηρόδρομο με ευθύνη του κράτους, προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, μέτρα ασφάλειας για εργαζόμενους και επιβάτες».

Υπενθυμίζεται ότι η «Hellenic Train» προετοιμάζει την επίθεση στους εργαζόμενους με πρόσχημα τα μειωμένα έσοδα λόγω της καταστροφής της σιδηροδρομικής γραμμής. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «τόσα χρόνια που οι μέτοχοι και οι ιδιώτες μετρούσαν τα κέρδη τους οι εργαζόμενοι είχαμε απώλειες στα εισοδήματά μας που φτάνουν μέχρι 45%, ενώ βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση της δουλειάς, την επικίνδυνη εργασία με αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", αφού για την εταιρεία η ασφάλεια των εργαζομένων της αποτελεί κόστος.

Δεν μας ξεγελάνε πια. Είναι καθαρό ότι δεν μιλάμε για έκτακτα μέτρα, όπως πονηρά διατυμπανίζει η εταιρεία, αλλά για ξεκάθαρη εταιρική πολιτική που στοχεύει σε μειωμένες αποδοχές και απαιτήσεις».

Τονίζει ότι «όσα χάσαμε ως τώρα από το εισόδημα και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν ήταν αρκετά για να χορτάσουν τις ορέξεις τους. Για κάθε υποχώρηση που έγινε, πάντα υπήρχε ο ίδιος εκβιασμός: "Βάλτε πλάτη για να μην έρθουν τα χειρότερα" και έπειτα με ευχολόγια για καλύτερες μέρες που θα διορθώσουν τις αδικίες. Ο,τι χάσαμε αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν τα πήραμε πίσω αλλά έγιναν το έδαφος ώστε κάθε διεκδίκησή μας να σκοντάφτει στα όρια της κερδοφορίας της εταιρείας και των κρατικών επιδοτήσεων.

(...) Η "διαπραγμάτευση" όπου προσπαθεί να μας σύρει η εταιρεία, είναι για το πόσα θα χάσουμε και μόνο! Δεν την αφορά ούτε το σιδηροδρομικό έργο ούτε η ασφάλεια και η ποιότητα των μεταφορών. Την ενδιαφέρει μονάχα πώς θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη.

Είναι παραμύθι ότι τα δικαιώματά μας θα διασφαλιστούν αν πετύχει η εταιρεία να είναι κερδοφόρα. Τους είδαμε τόσα χρόνια. Στα κέρδη μόνοι τους, στη χασούρα όλοι μας».

Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρεται και στη στάση συνδικαλιστών που στην ουσία βάζουν πλάτη στους εγκληματικούς σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι δηλώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα επανέλθει γρήγορα η κερδοφορία της εταιρείας σέρνοντας τους εργαζόμενους πίσω από τα "θέλω" της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά πώς βγαίνουν τα κέρδη. Ενταση της εκμετάλλευσης, χαμηλοί μισθοί, ελλείψεις στην ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, κόψιμο δρομολογίων, αυξημένα κόμιστρα και ζεστές επιδοτήσεις απ' τη φοροληστεία του λαού. Να σε τι αγώνα μάς καλούν κάποιοι πονηροί!».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και διεκδικεί: Τώρα αυξήσεις στους μισθούς. Ούτε συζήτηση για εκ περιτροπής εργασία. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, τρένο φθηνό για όλο τον λαό. Αμεση αποκατάσταση και ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Συντήρηση, επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ