Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οργανώνονται τα σωματεία για το «Μεταξά», συσκέψεις και σε άλλες πόλεις για τα νοσοκομεία

Σήμερα στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου η σύσκεψη με φορείς του Πειραιά

Eurokinissi

Με την κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό στον Πειραιά, το «Μεταξά», να έχει φτάσει στο «μη παρέκει», σωματεία και φορείς της πόλης πήραν πρωτοβουλία οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης και καλούν σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Τη σύσκεψη κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά» και ήδη στο κάλεσμα ανταποκρίνονται μια σειρά συνδικάτα και σωματεία: Εργαζομένων στο Τζάνειο, Εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Πειραιά), Ιδιωτικής Υγείας, Μετάλλου, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΕΑΘΕΝ, Καθαριστών Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ΟΤΑ Αττικής (παράρτημα Πειραιά). Επίσης θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ: Πειραιά «Η Πρόοδος», Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού», Περάματος «Η Εστία της Γυναίκας», Νίκαιας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού, η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας, καταγγέλλοντας τη σοβαρή υποβάθμιση της Μονάδας Μαστού του «Μεταξά» μετά την παραίτηση της μοναδικής εξειδικευμένης γιατρού που τη στελέχωνε.

Αφορμή για τη σύσκεψη στάθηκε η εικόνα κατάρρευσης του «Μεταξά», με το κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που διογκώνεται το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως συνέπεια των παραιτήσεων παύει η λειτουργία της Μονάδας Μαστού, ενώ έπεται συνέχεια με το Παθολογοανατομικό και το Ακτινολογικό Τμήμα, όπου αναμένονται αποχωρήσεις γιατρών, οι οποίες θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση και τις καθυστερήσεις στις διαγνώσεις των ασθενών. «Η εξουθένωση του προσωπικού και η εγκατάλειψη των αναγκών των ασθενών σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Μεταξά», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική για όλα τα νοσοκομεία, και για τα γειτονικά μας εδώ στον Πειραιά».

Μεγάλο παναρτινό συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη

Με συμμετοχή εργατικών σωματείων, υγειονομικών και άλλων φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρτα σύσκεψη με θέμα την κοινή δράση για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Συμμετείχαν συνδικαλιστές από 7 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου και 2 του δημόσιου τομέα, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αρτας, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, το Επιμελητήριο Αρτας και την ΟΓΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο φόντο της χιονοστιβάδας παραιτήσεων γιατρών του νοσοκομείου της πόλης, με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία του αλλά και την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών Υγείας. Παράλληλα αποφασίστηκαν η πραγματοποίηση μεγάλου παναρτινού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 30 Νοέμβρη και η στήριξη των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ, 29 - 30 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Προκαλεί όταν καταδικάζει ολόκληρο τον νομό Αρτας να τρέχει στα Γιάννενα, στην Πάτρα και αλλού για τις πιο απλές εξετάσεις και εγχειρήσεις. Προκαλεί όταν ολόκληρες μονάδες στο Νοσοκομείο Αρτας κλείνουν λόγω της έλλειψης γιατρών, όταν περιμένεις 5 και 6 μήνες για να σε δει ένας γιατρός, όταν δεν παίρνονται μέτρα υγείας και ασφάλειας από την εργοδοσία, όταν δεν υπάρχουν επιθεωρητές Εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, στην εισηγητική του παρέμβαση, εκφράζοντας την απαίτηση του αρτινού λαού για λύσεις εδώ και τώρα ώστε να μη μετατραπεί το Νοσοκομείο Αρτας σε Κέντρο Υγείας. Τόνισε ακόμα ότι η απαίτηση αυτή είναι συνυφασμένη με τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς του «νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης της ΝΔ για νοσοκομεία - επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας ανέδειξε ο Μάρκος Χαττάρι, εργαζόμενος σε αυτό, αναφερόμενος στη συστηματική υποβάθμισή του όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και των υπόλοιπων περιφερειακών νοσοκομείων στην Ηπειρο, με κατεύθυνση να μεταφέρονται όλα τα περιστατικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων είναι ο περιορισμός των δαπανών για τις ανάγκες της Υγείας του λαού, με παροχή ελάχιστων, στοιχειωδών υπηρεσιών, αλλά και της δαπάνης των εργαζόμενων υγειονομικών. «Λίγα για λίγους και για λίγο» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης, τόνισε, συνεχίζοντας με εκτεταμένη αναφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό ανά κλινική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά εφημεριών, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, π.χ. με τη μη λειτουργία Ακτινοδιαγνωστικού για τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών.

Ακολούθως η Μαρία Τυμπανίδου, ρευματολόγος στο Κέντρο Υγείας Αρτας, στάθηκε στα προβλήματα στέγασης της δομής, η οποία σήμερα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου Αρτας, και έθεσε ως στόχο διεκδίκησης την πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Τέλος, μέσα από πολλές παρεμβάσεις εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των φορέων για συνέχιση της κοινής δράσης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ