Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες!

Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη για οργάνωση της πάλης, για τη διεκδίκηση αυξήσεων ενάντια στη φοροληστεία και στην ακρίβεια

Κάλεσμα σε σύσκεψη Συνδικάτων - Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής.

«Με συντονισμό και οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες» είναι το σύνθημα της σύσκεψης, με τα σωματεία να προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και στην ακρίβεια που το λεηλατούν, για μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άλλων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Το κάλεσμα προς το παρόν υπογράφουν: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Σωματεία - Σύλλογοι: Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

«Δεν γίνεται να μείνουμε θεατές απέναντι στα μεγάλα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι», τονίζουν. «Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την Ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνονται, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα "pass", τα "καλάθια" και οι "μειωμένες τιμές" δεν αποτελούν λύση. Τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής, με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Τα σωματεία που υπογράφουν το κάλεσμα καλούν τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα, διεκδικώντας:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια, καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Εκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Εκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).
Κοινές πρωτοβουλίες σχεδιάζουν και σωματεία στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό του αγωνιστικού τους βηματισμού, διεκδικώντας προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, έκαναν την περασμένη Δευτέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Η σύσκεψη έγινε μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και συμμετείχαν σε αυτή Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στους δήμους και στην Περιφέρεια, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, σε άλλους χώρους και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη. Παράλληλα, σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλίες: Την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, στις 12.30 μ.μ., διεκδικώντας να δοθεί Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα οργανώσουν συλλαλητήριο για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Από το βήμα της σύσκεψης εκφράστηκε η στήριξη στις κλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες που έχουν προκηρυχθεί, όπως η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για την Υγεία στις 29 και 30 Νοέμβρη, καθώς και η αλληλεγγύη στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 22 Νοέμβρη ενάντια στη φοροεξόντωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ