Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε δημόσια διαβούλευση από χτες το έκτρωμα της φοροεξόντωσης για τους αυτοαπασχολούμενους

Σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 22 Νοέμβρη, καλούν η ΟΒΣΑ, φορείς και σωματεία μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χτες το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κλιμακώνει τη φορολεηλασία των επαγγελματιών, αφού πάνω στην κατάργηση του αφορολόγητου και στο τέλος επιτηδεύματος επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα» που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο καθιερώνονται και «τριετίες» για τους αυτοαπασχολούμενους, έτσι που η συντριπτική πλειοψηφία τους (όσοι διατηρούν επιχείρηση πάνω από 10 έτη) θα πληρώνουν φόρο 2.300 ευρώ!

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» περιλαμβάνει «μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».

«Δικαιοσύνη» με νέες φοροαπαλλαγές για τους ομίλους!

Με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, μάλιστα, αμέσως πήγαν περίπατο τα περί «φορολογικής δικαιοσύνης» που τσαμπουνάει η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα νομοσχέδιο 49 άρθρων, που έρχονται να εξοντώσουν τους μικρούς επαγγελματίες, δύο απ' αυτά αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ και τα δύο προβλέπουν νέες φοροαπαλλαγές!

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 46 μειώνεται ο «συντελεστής του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», από 0,5% στο 0,2%. Ενώ με το άρθρο 47 μειώνεται και ο φορολογικός συντελεστής στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών, από 2 τοις χιλίοις σε 1 τοις χιλίοις!

Κατά τ' άλλα η φοροεπιδρομή για τους μικρούς ΕΒΕ εντείνεται, με τα μέτρα που προβλέπονται να αποτελούν υλοποίηση προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, πριν από μερικούς μήνες, η Κομισιόν (ενόψει της εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης απ' το Ταμείο Ανάκαμψης) απαιτούσε την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», κάνοντας λόγο για «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών».

Κωδικοποιημένα το νομοσχέδιο, και εκτός από τη φορολόγηση για εισοδήματα ανεξάρτητα από το αν αυτά αποκτήθηκαν ή όχι από τους επαγγελματίες, προβλέπει:

- Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

Επιπλέον, τη «μεταρρύθμιση» συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που σφίγγουν και τον ψηφιακό κλοιό στους αυτοαπασχολούμενους: Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους. Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024, για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Σε ξεσηκωμό καλεί η ΟΒΣΑ

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, με επόμενο βήμα τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 22 Νοέμβρη, κλείνοντας βιοτεχνίες, μαγαζιά και γραφεία τη μέρα εκείνη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11.30 π.μ. με συγκέντρωση στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη νέα κλοπή του εισοδήματός μας», διαμηνύει η ΟΒΣΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση χτυπά απευθείας τις μικρές επιχειρήσεις», ότι «στόχος αυτής της επίθεσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση μας θεωρεί μειονέκτημα και διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας στην κυβέρνηση και τον υπουργό «Χατζηθάφτη», που μιλούν για «φορολογική δικαιοσύνη», η ΟΒΣΑ απαιτεί να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα: «Γιατί βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο; Γιατί αφού θέλει δικαιοσύνη δεν φορολογεί αυτούς που συμβάλλουν μόνο στο 5% των εσόδων του κράτους; Γιατί δεν φορολογεί το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάει 85 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα;».

Η ΟΒΣΑ θυμίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, πέρα από τη φορολογία εισοδήματος, «μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας. Πληρώνουμε, επίσης, τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική Υγεία, τις υποδομές που είναι ανύπαρκτες, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή, τις συντάξεις πείνας. Πληρώνουμε την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά μας.

Στον κοινωνικό αυτοματισμό που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει απαντάμε με ενότητα με τους εργαζόμενους, με τους αγρότες, με τους συνταξιούχους, με τις οικογένειές μας. Οχι μόνο δεν είμαστε απέναντι αλλά έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα σε ζωή με αξιοπρέπεια».

Στους δρόμους και οι επιστήμονες

Κάλεσμα ξεσηκωμού μπροστά στο συλλαλητήριο στις 22 Νοέμβρη απευθύνει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, με τα σωματεία και τους φορείς του χώρου να οργανώνουν πλατιά κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 20/11 στις 7 μ.μ. (αίθουσα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 - 15).

Η Συντονιστική Επιτροπή επιδιώκει τον συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (π.χ. η ΟΒΣΑ), καλώντας ταυτόχρονα σε οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.

Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί, να σταματήσουμε τη νέα επίθεση».

Στην Ηπειρο

Σε κοινή σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αρτας (ΟΕΒΕΑ) τα σωματεία των ελεύθερων επαγγελματιών και τους επιστημονικούς φορείς του νομού σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Αρτας, ενάντια στο νομοσχέδιο.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας καλεί σε σύσκεψη σωματεία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικούς φορείς της Πρέβεζας σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Επιμελητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ