Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες και συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πρωτοβουλίες συντονισμού και ενίσχυσης της πάλης από αγωνιστικά συνδικάτα

Σε νέες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν.

Το κάλεσμα για «μέρα πανεθνικής δράσης» που έχουν απευθύνει τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει μετατραπεί ήδη, με κηρύξεις απεργιών από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδους, σε απόφαση να «νεκρώσουν» και σήμερα μεγάλοι και μικροί χώροι δουλειάς, στέλνοντας για μια ακόμα φορά ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα.

Εργαζόμενοι και αγωνιστικά συνδικάτα έχουν καταδικάσει από τη πρώτη στιγμή τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την ανταγωνιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, αυξάνοντας τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη που είναι σήμερα στα 64, αλλά και θέτοντας τα 43 χρόνια δουλειάς ως προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη.

Σε 24ωρη απεργία καλούν σήμερα οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, στα Ορυχεία και την Ενέργεια, στους Σιδηροδρόμους, σε Λιμάνια και Αποβάθρες, στο Γυαλί και στα Κεραμεικά.

Οι 5 αυτές Ομοσπονδίες της CGT την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού, με πάνω από 500 εκπροσώπους εργαζομένων και τη συζήτηση να αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία, αλλά και αποφασιστικής ενίσχυσης της περαιτέρω αγωνιστικής δράσης για όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα οι 5 αυτές οργανώσεις προσανατολίζονται σε κλιμάκωση, με απεργίες όλη τη βδομάδα.

Σε 24ωρη απεργία σήμερα καλούν επίσης οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε Εμπόριο - Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ πρόκειται να πάρουν μέρος σε επόμενη σύσκεψη συντονισμού κλαδικών Ομοσπονδιών.

Στα καλέσματα για μαζική συμμετοχή στην απεργία τονίζεται μεταξύ άλλων: «Μπλοκάρουν τους μισθούς, τις συντάξεις μας, καταστέλλουν τις κατακτήσεις μας, ας μπλοκάρουμε κι εμείς τα κέρδη τους...». Και υπογραμμίζουν: «Εκείνος που παλεύει μπορεί και να ηττηθεί, αλλά εκείνος που δεν παλεύει έχει ήδη ηττηθεί, έλεγε ο Γερμανός ποιητής Μπ. Μπρεχτ. Ξεκινώντας από τις 7 Μάρτη, ας επιφέρουμε πλήγματα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γαλλίας, που συνεχίζουν τον μεγάλο, πολύμηνο αγώνα τους». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι στη χώρα μας, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο αγώνας για ασφαλείς μεταφορές «κλιμακώνεται με απεργία στις 8 Μάρτη, με το σύνθημα "Η θλίψη μας και η οργή μας να γίνει δύναμη αγώνα"» και προσθέτει:

«Σε αυτές τις στιγμές, η μεγάλη απεργία στις 7 Μάρτη στη Γαλλία αποκτά και για εμάς ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένας μεγάλος αγώνας για τη ζωή, για το παρόν και το μέλλον των εργατών ενάντια στο σύστημα που μας σκοτώνει και μας εκμεταλλεύεται. Είναι ένας μεγάλος αγώνας για τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης και γι' αυτό θα είμαστε στο πλευρό σας!».

Αγώνες που δυναμώνουν σε χώρους δουλειάς

Τις δυνάμεις που απελευθερώνει η οργάνωση του συλλογικού αγώνα ανά κλάδο αλλά και τόπο δουλειάς επιβεβαιώνουν οι αγώνες που συνεχίζονται στη Γαλλία για την υπεράσπιση μισθών, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία κ.λπ.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις στη βιομηχανία «Βostik» (θυγατρική της πολυεθνικής «Arkema»), με τις οποίες οι εργαζόμενοι πέτυχαν αύξηση μισθού 100 ευρώ, απέναντι σε μια εργοδοσία που μέχρι πρότινος αρνιόταν οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση, παρά τα 40 εκατ. ευρώ κέρδη που τσέπωσε μόνο το 2022.

Αλλά και οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Babcock Wanson» (κατασκευής βιομηχανικών λεβήτων) μετά από τετραήμερη απεργία πέτυχαν αυξήσεις 7,2% για τους χαμηλόμισθους της μονάδας και 5% - 6% για τους υπόλοιπους, παρότι η εργοδοσία πρότεινε αυξήσεις 4%.

Αυξήσεις στους μισθούς πέτυχαν και οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ομίλου «Herkel» σε Αρνάς και Επερνιόν.

  • Στο μεταξύ, καθώς η αντιασφαλιστική επίθεση κλιμακώνεται σε όλη την ΕΕ, την περασμένη Παρασκευή η Κάτω Βουλή της Τσεχίας ψήφισε περικοπή της προβλεπόμενης αναπροσαρμογής των κρατικών συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό. Σε μία περίοδο ταχείας αύξησης των τιμών και του κόστους ζωής, η κυβέρνηση δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός θα «εξοικονομήσει» φέτος σχεδόν 20 δισ. κορώνες (906 εκατ. δολάρια), εάν η αλλαγή εγκριθεί πριν από την επόμενη αναπροσαρμογή των συντάξεων, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ