Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Αθλια η κατάσταση στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ

«Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα» φωνάζουν και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στο μηχανοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί που παλεύουν με τη συντήρηση και την επισκευή των τρένων, αποτυπώνεται μέσα από την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ότι οι συνθήκες ασφάλειας της εργασίας είναι κενό γράμμα.

Καθημερινά στις εγκαταστάσεις όπου εργάζονται βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, με τις φωτογραφίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οταν βρέχει, τα νερά πέφτουν μέσα στον χώρο εργασίας και πολλές φορές μαζί με τα νερά πέφτουν και σοβάδες στα κεφάλια τους. Αυτό που δεν αποτυπώνεται φωτογραφικά, αλλά μόνο με την κατάσταση στα πνευμόνια τους, είναι ο ελλιπής εξαερισμός.

Οι ράγες στον εργασιακό χώρο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λείπουν κομμάτια, λείπουν αντίβαρα, με αποτέλεσμα ακόμα και εκτροχιασμούς τρένων εντός του εργασιακού χώρου.

Τα κανάλια εργασίας, κάτω από τα οποία μπαίνουν καθημερινά για να κάνουν εργασίες συντήρησης στα τρένα, είναι πολύ χαμηλά. Θα έπρεπε να είναι ένα μέτρο και είναι περίπου μισό.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Θοδωρής Βαρυδάκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ και συνδικαλιστής με το ΠΑΜΕ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκης (βλ. σελ. 14 - 16) και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε ότι δεν ήξεραν. Δεν μπορούν τώρα να κρύψουν τις αμαρτίες τους πίσω από το "ανθρώπινο λάθος"». Μιλώντας για το έγκλημα στα Τέμπη, επισημαίνει ότι «είναι χρέος μας να δυναμώσουμε τη φωνή για να μη συγκαλυφθεί τίποτα. Οσοι κυβέρνησαν, όσοι διοίκησαν τον σιδηρόδρομο, όσοι λογαριάζουν την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών με βάση τα κέρδη, όσοι έκαναν πλάτες ανεχόμενοι αυτήν την κατάσταση, όλοι αυτοί πρέπει τώρα να πληρώσουν.

Σπασμένες ράγες στο μηχανοστάσιο
Σπασμένες ράγες στο μηχανοστάσιο
Ο λαός πρέπει να τους κάνει να λογοδοτήσουν. Εμείς οι εργαζόμενοι θα πάρουμε τη θέση μας σε αυτήν την υπόθεση, στην πρώτη γραμμή, για να μπουν οι ανάγκες μας, οι ανάγκες της κοινωνίας τώρα στο προσκήνιο».

Περιοδεία του ΚΚΕ στον χώρο

Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ βρέθηκε χθες το πρωί και συζήτησε με τους εργαζόμενους κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ.

Ο Θ. Χρηστίδης τούς εξέφρασε τη θλίψη του Κόμματος για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν τόσο άδικα, ενώ για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη τόνισε ότι «έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις (...) για όλα αυτά υπάρχει πολιτική σφραγίδα, η στρατηγική της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε όλοι μας το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί», να μην επιτραπεί στο όνομα της ατομικής ευθύνης να κρύψουν την πολιτική που ευθύνεται, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες τους και τους κάλεσε, τούτες τις δύσκολες ώρες που κηδεύουν τους συναδέλφους τους, μαζί με τη θλίψη να κυριαρχήσουν η οργή και ο αγώνας για να μην ξανασυμβεί καμία νέα τέτοια τραγωδία. Γι' αυτό, υπογράμμισε, είναι πολύ κρίσιμο αύριο Τετάρτη να πλημμυρίσει η πόλη με χιλιάδες απεργούς.

«Σ' αυτόν το δρόμο», κατέληξε, «το ΚΚΕ θα είναι δίπλα σας, θα είναι μπροστά. Μπορούμε να έχουμε σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές συγκοινωνίες. Μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ανθρώπινα, με μαζικές προσλήψεις, με σύγχρονες υποδομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ