Ο «ιδρώτας» δεκαετιών δουλειάς και ο πλούτος που παράγεται από τους λαούς της Ευρώπης θα τεθούν στην «υπηρεσία» της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και συνολικότερα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για το «ξαναμοίρασμα» του κόσμου με τα όπλα.
Για τα πολεμικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για την «αμυντική» βιομηχανία επιστρατεύονται τα λεγόμενα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ - που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν έργα σε υποδομές, «προστασία του περιβάλλοντος» κ.λπ. - συζητιέται η «αξιοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Κομισιόν βάζει «χέρι» σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις και αποθεματικά μεγάλων συνταξιοδοτικών Ταμείων, τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά ως επενδυτικά ταμεία.
Οπως είχε καταγγείλει την περασμένη βδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ένα από τα βασικά εργαλεία που θα οδηγήσουν τεράστια κεφάλαια στις επιχειρήσεις και στους εξοπλισμούς είναι η δημιουργία της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU).
Μεγάλα συνταξιοδοτικά Ταμεία της Ευρώπης βρίσκονται σε συνομιλίες «για ενδεχόμενη ίδρυση ενός Ταμείου που θα μπορούσε να εξειδικευτεί» στον τομέα των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία.
Αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία επανεξετάζουν την μακροχρόνια πολιτική τους να μην επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία και επικαιροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στην πολεμική οικονομία και σε καιρούς γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Χαρακτηριστικό είναι ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg», σύμφωνα με το οποίο:
Μιλώντας στο «Bloomberg», ο διευθυντής της ABP ζήτησε «συνεπή επενδυτική πολιτική από τις κυβερνήσεις» με υπογεγραμμένα συμβόλαια και δήλωσε έτοιμος το Ταμείο να επενδύσει στην επέκταση των «αμυντικών» ικανοτήτων της Ευρώπης.
Πρόκειται για «μια ειδική κατάσταση», δήλωσε ο Jens Munch Holst, διευθύνων σύμβουλος της Akademikerpension. Μάλιστα δεν δίστασε να ...επιχειρηματολογήσει ότι «είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία και χωρίς τη δημοκρατία δεν μπορούμε να υπάρξουμε»!
Η υπάρχουσα πολιτική αποκλεισμού της Akademikerpension επηρεάζει περίπου το 90% των ευρωπαϊκών «αμυντικών» εταιρειών και βασικά όλους τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ.
«Είναι προφανές αυτήν τη στιγμή ότι οι περισσότερες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία», είπε ο Holst.
Ο Rasmus Bessing, διευθυντής επενδύσεων της PFA, δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό Ταμείο «είναι πρόθυμο να συζητήσει έργα που θα παρέχουν άμεση χρηματοδότηση στην ευρωπαϊκή άμυνα, με την προϋπόθεση ότι είναι οικονομικά συμφέρον».
Και αν η κυβέρνηση της Δανίας, όπου εδρεύει η PFA, σκοπεύει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για τη χρηματοδότηση πρόσθετων «αμυντικών» δαπανών, η PFA θα ήταν πιθανότατα έτοιμη να αγοράσει, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Πολωνία επιδιώκει να λάβει έγκριση για τη χρήση 6,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για επενδύσεις σε στρατιωτικούς σκοπούς, όπως δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής.
Οι επενδύσεις σκοπεύεται να γίνουν σε τρεις τομείς: Προστασία του πληθυσμού, βιομηχανικός εκσυγχρονισμός, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης, και προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Ο μηχανισμός ανάκαμψης της ΕΕ παρέχει στην Πολωνία σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που πρέπει να δαπανηθούν έως το 2026.
«Είμαστε οι πρώτοι που εισάγουμε ένα τέτοιο Ταμείο Ασφάλειας και Αμυνας (στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης) και γνωρίζω ήδη ότι άλλες χώρες ... ρωτούν πώς να το κάνουν», είπε η υπουργός.
Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και η Πολωνία έχει ήδη εξασφαλίσει ότι επενδύσεις μπορούν να γίνουν μετά το 2026.
Συζητήσεις για παρουσία σε έδαφος, αέρα, θάλασσα, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο
Ukrainian Presidential Press O |
Από τη συνάντηση των επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας και της Γαλλίας με τον Β. Ζελένσκι |
Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γάλλου στρατηγού Τ. Μπουρκάρ και του Βρετανού ναυάρχου Τ. Ράντακιν με τον Ουκρανό ομόλογό τους, στρατηγό Ολ. Σίρσκι, τον υπουργό Αμυνας Ρ. Ουμέροφ και τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων «για τις ανάγκες και τους στόχους του ουκρανικού στρατού, ώστε να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα στη διαδικασία ανασυγκρότησης και εξέλιξής του» κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, ακόμη και χωρίς ένταξη στην ιμπεριαλιστική «συμμαχία».
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η «συνεχιζόμενη αποφασιστική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη μάχη του» έναντι της Ρωσίας, σχολίασε ο στρατηγός Μπουρκάρ, καθώς και να οριστεί μια «στρατηγική μακροπρόθεσμης ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του μοντέλου του ουκρανικού στρατού, ο οποίος αποτελεί τη βασική εγγύηση ασφαλείας για τη χώρα».
Οι στρατιωτικές «ομάδες εργασίας» θα συνεδριάζουν πλέον μία φορά την εβδομάδα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου, είπε ο Ζελένσκι, και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής αποστολής εντός ενός μήνα.
«Συζητάμε για παρουσία στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα. Και επίσης για την αντιαεροπορική άμυνα και μερικά άλλα ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Ο δε Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε την Κυριακή τις ΗΠΑ σε «ισχυρή δράση», εάν η Ρωσία συνεχίσει να «αρνείται την ειρήνη».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «υποστηρίζει μια συμφωνία εκεχειρίας, αλλά πριν από αυτό παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα (...) Αυτό συνδέεται με την ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να ελέγξει πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις (...) και με τα σχέδια μελλοντικής στρατιωτικοποίησης» της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Οι επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» επικαλούμενο τον απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου και επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου (RDIF) Κ. Ντμιτρίεφ, ο οποίος επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα και έκανε λόγο για «θετική δυναμική» και «βήματα» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Ουκρανία θα αποστείλει αυτήν την εβδομάδα αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες γύρω από τη συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά και τις στρατηγικής σημασίας υποδομές, στα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν προνομιακή πρόσβαση και έλεγχο των ξένων επενδύσεων.
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αυτήν τη συμφωνία ως «αποζημίωση» και αντάλλαγμα για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έδωσαν στο Κίεβο.
Η ουκρανική ομάδα θα έχει αποστολή να «προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» επί αυτού του «στρατηγικού» κειμένου, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.
Το Κίεβο επιμένει να περιληφθούν στο κείμενο αμερικανικές «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με ΜΜΕ στη νέα εκδοχή του εγγράφου δεν αναφέρονται.
Επίσης, επαναδιαπραγματεύεται όρους για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων από την Ουάσιγκτον που θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Ο Β. Ζελένσκι εξέφρασε τις τελευταίες μέρες έντονη απογοήτευση για την «απουσία» αμερικανικής «απάντησης» στην άρνηση της Ρωσίας για μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μετά από νέες ρωσικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.
«Η Ουκρανία αποδέχτηκε την αμερικανική πρόταση για μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν αρνήθηκε. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να απαντήσουν - μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση», δήλωσε, λέγοντας ότι αναμένει μέτρα από τους Ευρωπαίους και άλλους «εταίρους». «Η πίεση στη Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής», πρόσθεσε.
Πλέον η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί να προφέρει τη λέξη "ρωσικός" όταν μιλάει για πύραυλο», επέκρινε ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφερόμενος σε δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο Κίεβο, Μπρ. Μπρινκ που εξέφρασε «φρίκη» για αυτό το «πλήγμα με βαλλιστικό πύραυλο», αλλά χωρίς να αναφέρει, αρχικά, πως ήταν ρωσικός.
Ο βομβαρδισμός στην Κριβιί Ριχ την Παρασκευή ήταν ο πλέον πολύνεκρος των τελευταίων εβδομάδων, με την ουκρανική πλευρά να καταγγέλλει ότι ανάμεσα στους περίπου 20 νεκρούς τα 9 ήταν παιδιά.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «πλήγμα ακριβείας με πύραυλο» που είχε «εκρηκτική γόμωση» εναντίον εστιατορίου όπου «ήταν συγκεντρωμένοι διοικητές μονάδων και Δυτικοί εκπαιδευτές». Από την επίθεση σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και καταστράφηκαν 20 οχήματα.
Παράλληλα, η Ρωσία κατήγγειλε ότι η Ουκρανία συνεχίζει επιθέσεις κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών, παρά το μορατόριουμ που επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία είχε επιτεθεί κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών 14 φορές την προηγούμενη ημέρα, στις περιοχές Μπριάνσκ, Μπέλγκοροντ, Σμολένσκ, Λίπετσκ και Βορονέζ, κατά μήκος των ουκρανικών περιοχών του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων ελέγχονται από τη Ρωσία.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ακόμη ουκρανικό χωριό, το Μπασίβκα, στην επαρχία Σούμι.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μικολάιφ, Οδησσό.
Αντιδρώντας, η διοίκηση επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας ανέφερε πως «πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα» κι εστάλησαν στη νοτιοανατολική Πολωνία, εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στη δυτική Ουκρανία.
Ουκρανικά drones έπληξαν τη νύχτα της Παρασκευής μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στην περιοχή Σαμάρα της Ρωσίας, προκαλώντας πολλαπλές εκρήξεις και πυρκαγιές, δήλωσε πηγή της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU.