Ο «ιδρώτας» δεκαετιών δουλειάς και ο πλούτος που παράγεται από τους λαούς της Ευρώπης θα τεθούν στην «υπηρεσία» της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και συνολικότερα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για το «ξαναμοίρασμα» του κόσμου με τα όπλα.
Για τα πολεμικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για την «αμυντική» βιομηχανία επιστρατεύονται τα λεγόμενα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ - που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν έργα σε υποδομές, «προστασία του περιβάλλοντος» κ.λπ. - συζητιέται η «αξιοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Κομισιόν βάζει «χέρι» σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις και αποθεματικά μεγάλων συνταξιοδοτικών Ταμείων, τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά ως επενδυτικά ταμεία.
Οπως είχε καταγγείλει την περασμένη βδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ένα από τα βασικά εργαλεία που θα οδηγήσουν τεράστια κεφάλαια στις επιχειρήσεις και στους εξοπλισμούς είναι η δημιουργία της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU).
Μεγάλα συνταξιοδοτικά Ταμεία της Ευρώπης βρίσκονται σε συνομιλίες «για ενδεχόμενη ίδρυση ενός Ταμείου που θα μπορούσε να εξειδικευτεί» στον τομέα των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία.
Αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία επανεξετάζουν την μακροχρόνια πολιτική τους να μην επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία και επικαιροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στην πολεμική οικονομία και σε καιρούς γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Χαρακτηριστικό είναι ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg», σύμφωνα με το οποίο:
Μιλώντας στο «Bloomberg», ο διευθυντής της ABP ζήτησε «συνεπή επενδυτική πολιτική από τις κυβερνήσεις» με υπογεγραμμένα συμβόλαια και δήλωσε έτοιμος το Ταμείο να επενδύσει στην επέκταση των «αμυντικών» ικανοτήτων της Ευρώπης.
Πρόκειται για «μια ειδική κατάσταση», δήλωσε ο Jens Munch Holst, διευθύνων σύμβουλος της Akademikerpension. Μάλιστα δεν δίστασε να ...επιχειρηματολογήσει ότι «είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία και χωρίς τη δημοκρατία δεν μπορούμε να υπάρξουμε»!
Η υπάρχουσα πολιτική αποκλεισμού της Akademikerpension επηρεάζει περίπου το 90% των ευρωπαϊκών «αμυντικών» εταιρειών και βασικά όλους τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ.
«Είναι προφανές αυτήν τη στιγμή ότι οι περισσότερες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία», είπε ο Holst.
Ο Rasmus Bessing, διευθυντής επενδύσεων της PFA, δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό Ταμείο «είναι πρόθυμο να συζητήσει έργα που θα παρέχουν άμεση χρηματοδότηση στην ευρωπαϊκή άμυνα, με την προϋπόθεση ότι είναι οικονομικά συμφέρον».
Και αν η κυβέρνηση της Δανίας, όπου εδρεύει η PFA, σκοπεύει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για τη χρηματοδότηση πρόσθετων «αμυντικών» δαπανών, η PFA θα ήταν πιθανότατα έτοιμη να αγοράσει, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Πολωνία επιδιώκει να λάβει έγκριση για τη χρήση 6,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για επενδύσεις σε στρατιωτικούς σκοπούς, όπως δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής.
Οι επενδύσεις σκοπεύεται να γίνουν σε τρεις τομείς: Προστασία του πληθυσμού, βιομηχανικός εκσυγχρονισμός, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης, και προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Ο μηχανισμός ανάκαμψης της ΕΕ παρέχει στην Πολωνία σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που πρέπει να δαπανηθούν έως το 2026.
«Είμαστε οι πρώτοι που εισάγουμε ένα τέτοιο Ταμείο Ασφάλειας και Αμυνας (στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης) και γνωρίζω ήδη ότι άλλες χώρες ... ρωτούν πώς να το κάνουν», είπε η υπουργός.
Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και η Πολωνία έχει ήδη εξασφαλίσει ότι επενδύσεις μπορούν να γίνουν μετά το 2026.