Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Το κρεσέντο ευρωατλαντικής προπαγάνδας... πήγε «κουβά»

Με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα αστικά επιτελεία, έβαλαν μπροστά την προπαγανδιστική μηχανή με στόχο να δικαιολογήσουν την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύτηκαν κάθε είδους μύθοι, που αποδείχτηκε ότι έχουν πολύ κοντά ποδάρια.

1. Είπαν:

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία ο αμυνόμενος, εμείς πρέπει να σταθούμε στο πλευρό εκείνου που αμύνεται».

Ποια είναι η αλήθεια;

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά «μονόπρακτο έργο» ήταν, αλλά αντίθετα το αποτέλεσμα μιας πορείας κλιμάκωσης των ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης», από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Θύματα αυτών των ανταγωνισμών, όπως και αυτών στο εσωτερικό της αστικής τάξης της Ουκρανίας, είναι ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός που για εφτά δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά στη Σοβιετική Ενωση.

Δεν έχει εξάλλου παρά να ακούσει κανείς τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ τη βδομάδα που πέρασε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: «Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014» (όταν δηλαδή στο Κίεβο προέκυψε φιλοδυτική κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα με ανοιχτή ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική επέμβαση και στήριξη), είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «από το 2014, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρείχαν υποστήριξη στην Ουκρανία, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό». Θυμίζουμε ότι της εισβολής είχαν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί και η πολεμική επιχείρηση του Κιέβου στην Ανατ. Ουκρανία.

Η «αλληλεγγύη στον αμυνόμενο», που αναμασούν όλα τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας, είναι ψέμα, είναι πρόσχημα για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, γίνεται για λογαριασμό του ενός στρατοπέδου ληστών, αυτού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το οποίο πάει χέρι χέρι η ελληνική αστική τάξη. Τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με την προστασία του ουκρανικού λαού, ο οποίος γίνεται «σάκος του μποξ» των ιμπεριαλιστών.

Η αληθινή αλληλεγγύη και υπεράσπιση του λαού της Ουκρανίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που πυροδοτούν αυτόν τον πόλεμο και σπρώχνουν την Ουκρανία στον όλεθρο. Είναι ο αγώνας για να μη διαλέξουν οι λαοί στρατόπεδο ιμπερια-ληστών, αλλά την όχθη των δικών τους συμφερόντων: Για να συντονιστεί η πάλη των λαών ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο, τις αστικές τάξεις τους, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

2. Είπαν:

«Εχθρός μας είναι ο αναθεωρητισμός. Αν κυριαρχήσει, θα τον βρούμε μπροστά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο από την Τουρκία. Πώς θα ζητήσουμε τότε στήριξη από τους συμμάχους μας αν εμείς δεν στηρίξουμε τώρα την Ουκρανία;»

Ποια είναι η αλήθεια;

Είναι πρόκληση για τον λαό μας το παραμύθι ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια τη θωρακίζει δήθεν απέναντι στην επιθετικότητα της... ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας.

Οσοι το διακινούν κάνουν πως δεν είδαν ότι είναι ακριβώς τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και η προσπάθεια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, αυτά που «βάζουν ιδέες» και δίνουν αέρα στα πανιά των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε «πανηγυρικά» τον έναν αυτόν χρόνο που πέρασε: Η «νέα κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος», όχι μόνο δεν σήμανε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς όφελος των δύο λαών, αλλά αντίθετα φόρτωσε και άλλη καύσιμη ύλη στους ανταγωνισμούς των δύο αστικών τάξεων.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με βάση τις κατάπτυστες Συμφωνίες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με τις ΗΠΑ, πήγε χέρι χέρι με την αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αλλά και με την άλλη όψη τους, τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και την προσπάθεια των επικίνδυνων «διευθετήσεων» για να «τρέξουν» σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας στην περιοχή και να θωρακίζεται από τους ανταγωνιστές η νοτιοανατολική πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Κάνουν όλοι αυτοί πως δεν είδαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους από τα Βαλκάνια έως τη Μ. Ανατολή «διδάσκουν» αναθεωρητισμό και επαναχάραξη συνόρων εδώ και δεκαετίες - να χαρακτηρίζουν «διμερείς διαφορές» τις αμφισβητήσεις έως και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, να ζητάνε αυτές να επιλυθούν «σε συμμαχικό πνεύμα», να στήνουν μηχανισμούς διευθέτησης των «διαφορών».

Μάλιστα, η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία επιστρατεύουν τελευταία και τον απαράδεκτο όρο του «ΝΑΤΟικού εδάφους» που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μια «κερκόπορτα» ώστε - όπως λένε ήδη για τις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες - αύριο-μεθαύριο να απαιτηθεί και η συνδιαχείριση με το ΝΑΤΟ επιδιαιτητή και στο «ΝΑΤΟικό έδαφος».

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως η μεγαλύτερη συμβολή απέναντι στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, τα σχέδια για αλλαγές συνόρων, δεν είναι το βαθύτερο μπλέξιμο στα ΝΑΤΟικά σχέδια που τα τροφοδοτούν, αλλά να δυναμώσει, μαζί και με τον τουρκικό λαό, η πάλη για αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τους λαούς να έχουν την εξουσία.

3. Είπαν:

«Η εμπλοκή μας στον πόλεμο έχει θυσίες αλλά στο τέλος του δρόμου βρίσκονται η ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας».

Ποια είναι η αλήθεια;

Οτι οι θυσίες του λαού είναι χωρίς τέλος για να στηρίξουν τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και μόνο, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός καλείται έκτοτε να πληρώσει αυτό το «τίμημα», που περιλαμβάνει όχι μόνο τον μόνιμο κίνδυνο να αποτελέσει στόχο και θύμα των στρατιωτικών αντιποίνων από τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ, αλλά και τις βαριές οικονομικές συνέπειες του πολέμου:

-- Τον λογαριασμό των πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο που φουσκώνει συνεχώς για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τους οποίους πλέον η κυβέρνηση συνδέει ανοιχτά με την υπεράσπιση του «ΝΑΤΟικού εδάφους», που καμιά σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας. Κι ενώ πανάκριβο στρατιωτικό υλικό έχει σταλεί ως «πολεμική βοήθεια» στην Ουκρανία και έπεται συνέχεια.

-- Τις «πολεμικές ανατιμήσεις» στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, που εκτόξευσαν τις τιμές τους σε ιστορικά υψηλά, συμπληρώνοντας τις τεράστιες αυξήσεις από την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη» ανάπτυξη. Το τίμημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου είναι το ακριβότερο ρεύμα, η μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, οι τιμές - φωτιά σε μετακινήσεις και βασικά αγαθά που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» ακόμα και με διψήφια νούμερα.

-- Τον «δημοσιονομικό λογαριασμό» του πολέμου που φορτώνεται μέχρι δεκάρας στους λαούς για να πληρωθούν τα νέα τεράστια κρατικά χρέη και ελλείμματα.

-- Τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις και τα «αντίμετρα» που επιβάλλουν εκατέρωθεν τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και καταλήγουν κι αυτές στην τσέπη του λαού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των βιοπαλαιστών αγροτών που πέρα από τα ακριβότερα καύσιμα, αγροτικά εφόδια και πρώτες ύλες, με τα οποία ήταν αντιμέτωποι και πριν από τον πόλεμο, πλήρωσαν και τις νέες κυρώσεις και απαγορεύσεις εξαγωγών προς τη Ρωσία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

Από την άλλη, βέβαια, υπήρχαν όντως και οι κερδισμένοι. Να τι έλεγε ένας από αυτούς, ο εφοπλιστής Ν. Βερνίκος: «Το εμπάργκο στη θαλάσσια μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου θα έχει θετικό αποτέλεσμα: Εμείς οι πλοιοκτήτες θα γίνουμε πλουσιότεροι». Συνολικά η ελληνική αστική τάξη βλέπει τον «πόλεμο ως ευκαιρία», επιδιώκει να αναβαθμιστεί, από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, με την κατασκευή νέων ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, τη χάραξη νέων δρόμων για τη διοχέτευση φυσικού αέριου στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ελληνόκτητου εφοπλιστικού στόλου στην παγκόσμια μεταφορά του LNG.

Τι κέρδισε απ' όλα αυτά ο λαός; Απολύτως τίποτα! Το δείχνει η πείρα από τη μέχρι τώρα συμμετοχή στον αμερικανοΝΑΤΟικό ενεργειακό σχεδιασμό, όπως και από τον τελευταίο χρόνο: Αγωγοί φτιάχτηκαν, τερματικοί σταθμοί σχεδιάστηκαν, συμμαχίες έγιναν, δρόμοι χαράχτηκαν, όμως ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει, χιλιάδες απολύσεις γίνονται στον ενεργειακό τομέα, χώρια οι κίνδυνοι.

4. Είπαν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής στέλνοντας στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία. Επρεπε να επιμείνει στην ειρηνική διευθέτηση και να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ».

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο μύθος της «light εμπλοκής» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο καταρρίφθηκε «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις».

Τις αστειότητες αυτές άλλωστε - παλιά γνωστά κόλπα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για να κρύψει την υπογραφή της στην πολιτική της εμπλοκής και να στρατεύσει σε αυτή λαϊκό κόσμο με «φιλειρηνικό μανδύα» - επί της ουσίας άφησε στην άκρη νωρίς νωρίς και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ: Χειροκροτώντας τον Ζελένσκι και τους ναζί του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή, ψηφίζοντας στη Βουλή για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία, στηρίζοντας στην Ευρωβουλή μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα που ζητάει «τη μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία» απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Αλλά και οι «επίσημες σφραγίδες» από ΝΑΤΟ - ΕΕ που ζητούσε για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, έπεσαν πολύ γρήγορα, εκθέτοντας και αυτούς τους πολύ επικίνδυνους για τον λαό μύθους του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει έτσι ως «δικαιολογημένη» τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε όλα τα προσχήματα για την εμπλοκή της χώρας στο νέο αυτό ιμπεριαλιστικό μακελειό «σβήνοντας» τις ευθύνες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «ξεπλένοντας» ξεδιάντροπα τον ρόλο της ΕΕ, της οποίας ζητούσε... την ενεργότερη εμπλοκή. Και όντως, η ιμπεριαλιστική ένωση και πρώτα πρώτα οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, πρωταγωνιστούν στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.

Ούτε βέβαια και οι υποτιθέμενες «διπλωματικές λύσεις», οι συμφωνίες και οι εύθραυστοι συμβιβασμοί των ιμπεριαλιστών με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως δήθεν το αντίθετο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι τέτοιες: Αντίθετα, είναι η «άλλη όψη» του νομίσματος των ανταγωνισμών στις πλάτες των λαών. «Προέκτασή» τους είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις.

Τα «σάπια» του ΣΥΡΙΖΑ βρώμισαν λοιπόν γρήγορα: Το «δόγμα» της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια για να αναβαθμίσει η αστική τάξη τα συμφέροντά της, αυτό το «δόγμα» που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά αντίθετα «λάμπει» σε όλο του το μεγαλείο και σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Α. ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαμαρτυρία της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. | Σημείο συνάντησης το Πάρκο Ελευθερίας

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, κι ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από την έναρξη του πολέμου. Το σημείο συνάντησης είναι το Πάρκο Ελευθερίας στις 7 μ.μ.

«Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έρχεται για να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Ετσι "εγκαινιάζεται" ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υλοποιείται επί ΝΔ!», σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΚΝΕ.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα μας: Για τερματισμό της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Κανένας φαντάρος ή στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα. Για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον ελληνικό λαό πραγματικά στην εξουσία. Δυναμώνουμε τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, στους μαζικούς φορείς, στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

Καθοριστική συμβολή του «Ριζοσπάστη» στην αντιπαράθεση και στην κάλυψη των εξελίξεων, με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον | 11 από αυτά παρουσιάζονται σ' αυτό το αφιέρωμα

Στις 24 Φλεβάρη 2022, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας πέρασε σε νέα φάση. Μετά το πραξικόπημα του 2014 και την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, αλλά και τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών στα ανατολικά της χώρας, που στηρίζονταν πολιτικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία, στην αντιπαράθεση με το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς συμμάχους του, το ξέσπασμα του πολέμου ήταν το αποτέλεσμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δεν μπορούσαν πλέον να συμβιβαστούν με άλλον τρόπο.

Η έναρξη του πολέμου βρήκε το ΚΚΕ σε ετοιμότητα να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντιά του και ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Αλλά να δώσει με επιτυχία και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που συντονίστηκαν αμέσως με την ευρωατλαντική προπαγάνδα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες και τον χαρακτήρα του πολέμου, βάζοντας τον λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

Σημαντική συμβολή σ' αυτήν τη μάχη είχε και ο «Ριζοσπάστης», καλύπτοντας καθημερινά τις εξελίξεις, φιλοξενώντας πλούσια αρθρογραφία και αποκαλύπτοντας σοβαρές πτυχές του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής. Γι' αυτό στο αφιέρωμα για τον έναν χρόνο του πολέμου, παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες 11 αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον και αντιδράσεις.

* * *


Τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή», ότι ανεξάρτητα απ' τα προσχήματα «η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ' όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά - πολιτικά μέσα και εύθραυστους συμβιβασμούς».

Κατονόμαζε τους ενόχους, απ' τη μία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, «που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κ.λπ.), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας» και, από την άλλη, «η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και πρόσφατα στην αναγνώριση της "ανεξαρτησίας" των λεγόμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ».


«Θύματα», σημείωνε, «για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν τους λαούς όλου του κόσμου». Με την ανακοίνωση εκείνη το ΚΚΕ επισήμανε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για τη συμμετοχή στους «ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης», η οποία εκθέτει τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους και σημείωνε: «Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια».

* * *

Με το σύνθημα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμία εμπλοκή!», απ' τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις την Παρασκευή 25 Φλεβάρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρεσβεία και ακολούθησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 12 Μάρτη 2022 δημοσιοποιήθηκε Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ, με ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας που γίνεται θύτης και ο λαός μας θύμα (...) Καμιά εμπλοκή! Να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο! Αυτό είναι το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον. Ανοίγουμε τον δρόμο για να δώσει τη διέξοδο η εργατική - λαϊκή πάλη!».


Την Παρασκευή 1 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το ΚΚΕ ήταν επίσης το μόνο κόμμα που αρνήθηκε να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 7 Απρίλη, στην οποία απευθύνθηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης. Η εμφάνιση μαζί με αυτόν και στρατιωτικών του ναζιστικού Τάγματος του Αζόφ δικαίωσε τη στάση του ΚΚΕ. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η στάση αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί τόσο από τη ρωσική εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι, που τον σέρνουν στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων».

* * *

Αμεσες ήταν οι πρωτοβουλίες και στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα: Το ΚΚΕ, μαζί με το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Μεξικού, το ΚΚ Τουρκίας, πήρε την πρωτοβουλία για την έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης των ΚΚ, την οποία υπέγραψαν 44 ΚΚ και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπείες του Κόμματος συμμετείχαν επίσης σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που οργάνωσαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε άλλες χώρες. Το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Παράλληλα, το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλάι των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας. Εκανε παρεμβάσεις για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, την πλήρη υγειονομική κάλυψή τους, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήταν στο επίκεντρο και του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου χιλιάδες νέοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα μηνύματα μεταξύ άλλων της Νεολαιίστικης Πτέρυγας της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι).


ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Γιγαντώνεται η Σούδα

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τις νέες κατασκευές στις οποίες προχωρούν οι Αμερικανοί στο Μαράθι, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της βάσης

US Navy

Προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης τους στη Σούδα, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Επεκτάσεις που οπωσδήποτε στοχοποιούν την περιοχή και τη χώρα γενικότερα, βάζοντάς την στο «μάτι» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία (με γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανο) το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ο κατασκευαστής προβάλλεται ως ένας από τους κορυφαίους ομίλους που κερδίζουν συμβόλαια της αμερικανικής κυβέρνησης, παρέχοντας υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής στους κλάδους της άμυνας, των κατασκευών και της μηχανικής. Εχει πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. την κατασκευή τμημάτων του στρατιωτικού νοσοκομείου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την περίφραξη του στρατοπέδου «As Sayliyah» στην Ντόχα του Κατάρ, ή τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σταθμού δορυφορικών επικοινωνιών στην αεροπορική βάση «Al Dhafra» στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Ολα έργα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλες δυνάμεις και κέντρα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αλλωστε, η κατασκευή προχωρά με βάση τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Μηχανικών Συστημάτων Ναυτικών Εγκαταστάσεων (Naval Facilities Engineering Systems Command - NAVFAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αφορά καταρχάς την κατασκευή μιας πολυώροφης εγκατάστασης για το εγκατεστημένο εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αποθήκευση επικίνδυνων υλικών

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια δολάρια και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC - ένα Logistics Support Center (LSC). Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», στον προϋπολογισμό των Αμερικανών υπήρχε ήδη εγγεγραμμένο για το οικονομικό έτος 2019 κονδύλι 6,2 εκατ. δολαρίων ακριβώς για ένα τέτοιο LSC, ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», γενικός διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και των ανθρώπων της.

Στρατηγική επέκταση

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι οι δυνατότητες της βάσης είναι πλέον τέτοιες ώστε να προσγειώνονται εκεί και γιγαντιαία μεταγωγικά τύπου «McDonnell Douglas/Boeing C-17 Globemaster III», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο που πρέπει να διαχειριστεί και τις αποστολές που θα διεκπεραιώνει η βάση.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα και στελέχη του οποίου εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon's Rage '22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Ολα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η ...συνηθισμένη της δραστηριότητα: Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες σηκώθηκε από εκεί κατασκοπευτικό αεροσκάφος του αμερικανικού Ναυτικού, τύπου «Lockheed EP-3E», και πέταξε έως το Δέλτα του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας ξανά στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Σημειωτέον, στη Σούδα υπολογίζεται ότι υπηρετούν σε μόνιμη βάση περίπου 750 στελέχη, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, περιλαμβανομένων μάχιμων τμημάτων όπως πεζοναύτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Να καταγραφεί τέλος ότι τα έργα στη Σούδα «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, όλες υποδομές που έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς με βάση και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και λειτουργώντας ως μαγνήτης κινδύνου για τον λαό μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συνεννοήσεις και σχέδια που βαθαίνουν επικίνδυνα την εμπλοκή της Ελλάδας

Νέα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύουν πως, με τα χέρια λυμένα από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, οι Αμερικανοί δρομολογούν επικίνδυνα σχέδια για τη Σούδα και αλλού τουλάχιστον έως το... 2033

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της, επικίνδυνης για τον λαό, «στρατηγικής» σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ. «Στρατηγική σχέση», στο πλαίσιο της οποίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί σχεδιάζουν... για μια δεκαετία μπροστά (τουλάχιστον), έχοντας λυμένα τα χέρια μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, προγραμματίζοντας την παραπέρα ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους στη Σούδα, όπως και σε άλλες υποδομές ανά την χώρα, η οποία μπαίνει έτσι, αντικειμενικά, στο στόχαστρο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μετάβασής του στην Ουάσιγκτον, ήδη αργά χτες βράδυ ώρα Ελλάδας ο Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν. Προηγήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη της «δεξαμενής σκέψης» «Heritage Institute» και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, κατά το επίσημο πρόγραμμα, ο υπουργός θα έχει συνεργασία με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ (η κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει 20 συν 20 τέτοια μαχητικά), καθώς και με τον πρόεδρο του American-Hellenic Institute (AHI, Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου), Ν. Λαρυγγάκη. Αναμένεται να συναντηθεί και με τον γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, των δύο νομοθετικών Σωμάτων.

Από τα σχέδια του αντλιοστασίου καυσίμων της Σούδας, όπως γνωστοποιήθηκαν σε εργολάβους, που θα αναλάβουν τον ανεφοδιασμό εκεί αεροσκαφών τουλάχιστον έως το 2033
Από τα σχέδια του αντλιοστασίου καυσίμων της Σούδας, όπως γνωστοποιήθηκαν σε εργολάβους, που θα αναλάβουν τον ανεφοδιασμό εκεί αεροσκαφών τουλάχιστον έως το 2033
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Οστιν είχε στην ατζέντα θέματα της «ευρείας συνεργασίας» μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της «ενίσχυσης» της τέτοιας συνεργασίας των δύο χωρών σε «θέματα ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή. «Εξάλλου, οι νέες τοποθεσίες αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία», και την ανάδειξή του ως ενός από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης υλικού, μέσων και προσωπικού των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Επίσης, συζητήθηκαν εξοπλισμοί (με παραχώρηση υλικού μέσα από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ), όπως η απόκτηση των F-35, για τα οποία η διαδικασία ξεκίνησε και επισήμως με την αποστολή πρόσφατα της λεγόμενης LOR (Letter of Request) στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ολα προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού δερβέναγα σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

«Πρόβες πολέμου» στη Σούδα

Αλλωστε, οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε στενή συνεργασία για την από κοινού υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μέσα και από τη διεύρυνση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, επ' αόριστον μάλιστα όπως προβλέπεται στο Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA, η Συμφωνία για τις Βάσεις, με το προηγούμενο να έχει υπογραφεί το 2019).

Χαρακτηριστικά, θυμίζουμε πως πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων, που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνονται η κίνηση, η στάθμευση και η υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα, στελέχη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε, από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης των Στόλων των ΗΠΑ 6ου και 5ου, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με Ρωσία και Κίνα.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon's Rage '22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Σήμερα, άλλωστε, οργανώνεται η λεγόμενη μέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο της οποίας μεταβαίνουν στη Σούδα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς, και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνις, στην πρώτη του επίσκεψη σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα απ' όταν ανέλαβε καθήκοντα εδώ πρέσβη. Σημειωτέον, στην άσκηση μετέχουν και σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (US Coast Guard, είναι κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ).

Ολα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η ...συνηθισμένη της δραστηριότητα, καθώς απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Προγραμματισμός δεκαετίας και ...βάλε

Σε υποστήριξη των τέτοιων δραστηριοτήτων, οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέες ετοιμασίες, βλέποντας ...δέκα χρόνια μπροστά, καθώς η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις έχει πλέον ισχύ επ' αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσής της, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η DEFENSE LOGISTICS AGENCY (DLA) και η ενταγμένη εκεί Μείζων Διοίκηση DLA ENERGY (παρέχει Ενέργεια στις στρατιωτικές υπηρεσίες, στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε περισσότερες από 4.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο), βγήκε στην «αγορά» αναζητώντας εργολάβο για «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» (κωδικοί έργου M1NA και 493190).

Συγκεκριμένα, κατά τα σχετικά έγγραφα, η δουλειά αφορά «υπηρεσίες ανεφοδιασμού αεροσκαφών παράλληλα με τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία κρατικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού υπηρεσιών καυσίμων σε κρατικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν από εργολάβους (GOCO) στον Αεροναυτικό Σταθμό Κόλπος της Σούδας (Naval Air Station Souda Bay), Ελλάδα. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παροχή όλης της τεχνικής υποστήριξης, προσωπικού, επίβλεψης, εξοπλισμού, εργαλείων, υλικών και άλλων αντικειμένων».

«Ο πάροχος θα είναι υπεύθυνος να παρέχει, να διαχειρίζεται, να συντηρεί και να χειρίζεται κινητό εξοπλισμό εξυπηρέτησης καυσίμων που απαιτείται για την υποστήριξη των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των οχημάτων και των αεροσκαφών που έχουν τη βάση τους, διέρχονται, αναπτύσσονται ή ασκούνται σε αυτήν την τοποθεσία», τη NAS Souda Bay.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα, βέβαια, είναι ο χρονικός ορίζοντας του συμβολαίου που δίνουν οι Αμερικανοί, ενδεικτικός του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού τους, με τα χέρια λυμένα μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Οπως τονίζουν στα σχετικά έγγραφα, «η απαίτηση είναι μια τετραετής βασική περίοδος απόδοσης από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2027» συν «πενταετής περίοδος προαίρεσης (option period) από 1 Δεκεμβρίου 2027 έως 30 Νοεμβρίου 2032», συν «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για συνολικά όχι περισσότερους από έξι μήνες (αναμενόμενη 1 Δεκεμβρίου 2032 - 31 Μαΐου 2033)».

Μιλάμε δηλαδή για έναν σχεδιασμό που από τον Ιούλη 2022 ως τον Μάη 2033 πιάνει πάνω από δέκα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σημασία της βάσης και τον ρόλο που αναμένουν να παίξει όλο αυτό το διάστημα, ως αμερικανοΝΑΤΟικού προπυργίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει πλέον σε άλλη «πίστα».

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Χρυσά συμβόλαια ΗΠΑ για επέκταση στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα

Από τα έγγραφα που έδωσαν οι Αμερικανοί στους εργολάβους
Από τα έγγραφα που έδωσαν οι Αμερικανοί στους εργολάβους
Σε μια «δεξαμενή» από 7 κατασκευαστικές εταιρείες (μία ελληνική, τρεις αμερικανικές και άλλες τρεις από ΗΑΕ, Ισπανία, Ιταλία) κατέληξαν αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, προκειμένου να προχωρήσουν και νέα έργα στη χώρα για αναβάθμιση των υποδομών που χρησιμοποιούν εδώ, ως συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, ειδικά πάνω στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με την Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟικό προπύργιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται στη στοχοποίησή της από άλλα κέντρα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί προκρίνουν τις εξής κατασκευαστικές:

1. «Aktor S.A.» συμβόλαιο υπ' αριθμ. W912GB22D0015, έδρα Ελλάδα.

2. «Conti Federal Services», LLC (CFS) συμβόλαιο W912GB22D0016, ΗΠΑ.

3. «Chenega Worldwide Support», LLC (Chenega) συμβόλαιο W912GB22D0017, ΗΠΑ.

4. «Environmental Chemical Corporation» (ECC) συμβόλαιο W912GB22D0018, ΗΠΑ.

5. «Macro Vantage Levant DMCC» (MVL DMCC) συμβόλαιο W912GB22D0019, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

6. «Sociedad Espanola De Montajes Industriales, S.A.» (SEMI) συμβόλαιο W912GB22D0020, Ισπανία.

7. JV SKE Italy 2012 (SKE JV) συμβόλαιο W912GB22D0021, Ιταλία.

Από τα έγγραφα των Αμερικανών για την επιλογή εργολάβων στην Ελλάδα
Από τα έγγραφα των Αμερικανών για την επιλογή εργολάβων στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυπτε ο «Ριζοσπάστης» με σειρά δημοσιευμάτων του το διάστημα Νοέμβρη 2021 - Γενάρη 2022, οι Αμερικανοί, και συγκεκριμένα η USACE NAU (Διοίκηση Ευρώπης του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ), είχαν απευθυνθεί στην «αγορά» ενημερώνοντας για την πρόθεσή τους να μοιράσουν συμβόλαια παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή - συντήρηση ακινήτων προς υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, «οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν - αλλά δεν περιορίζονται σε - γενική ανακαίνιση κτιρίου, κάθετη κατασκευή, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οριζόντια κατασκευή και παρεπόμενες εργασίες».

Προσέθεταν ότι οι αναμενόμενες εργασίες θα αφορούσαν «κυρίως νέες κατασκευές, σχεδιασμό - κατασκευή, γενική ανακαίνιση κτιρίου, επισκευή δρόμων και πεζοδρομίων, εργασίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνουν νερό, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, και γενικές περιβαλλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων - ενδεικτικά - τυχαίων μικροκατασκευών, εκσκαφών, υδραυλικών, κατεδαφίσεων, ηλεκτρολογικών, δομικών, μηχανολογικών, εργασιών σκυροδέματος και περιβαλλοντικών εργασιών αποκατάστασης», όλο το φάσμα δηλαδή των κατασκευών, προϊδεάζοντας για εκτεταμένες εργασίες και υποδομές.

Σημειωτέον, σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της USACE NAU (Διοίκηση Ευρώπης του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ) τονιζόταν ότι τα συμβόλαια θα κατακυρωθούν σύμφωνα με τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και τη ρήτρα ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μπορούν να αναθέτουν συμβάσεις σε εμπορικές επιχειρήσεις για υπηρεσίες ή κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς τους, οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύονται απευθείας από οποιαδήποτε πηγή (σ.σ. διεθνώς). Ωστόσο, θα αξιοποιούν Ελληνες εργολάβους στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων», τόνιζαν, αν και στην πράξη επέλεξαν τελικά μόνο έναν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί διευκρίνιζαν ότι οι εργασίες «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ενημέρωναν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια «δεξαμενή» 7 - 10 αναδόχων για μια περίοδο 5 ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης της ισχύος του συμβολαίου για ένα εξάμηνο. Το μικρότερο συμβόλαιο θα έχει ύψος 50.000 δολάρια, το μεγαλύτερο 15.000.000, με δυνατότητα ωστόσο αναπροσαρμογών.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί διοργάνωσαν και μια «προκαταρκτική διάσκεψη» («PRE-PROPOSAL CONFERENCE FY22 GREECE - Multiple Award Task Order Contract W912GB22R0006) στις 12/1 στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογράμμιζαν στη σχετική πρόσκληση, βρίσκεται «σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ». Ενδιαφέρον να παραστούν είχαν εκδηλώσει εκπρόσωποι τουλάχιστον 47 κατασκευαστικών. Το «παρών» έδωσαν τελικά Ελληνες (εκπρόσωποι της «Aktor», της «Atti-Kat WLL» κ.ά.), Κοσοβάροι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Λιβανέζοι και Βρετανοί.

Στεφανοβίκειο

Η ενημέρωση από πλευράς των Αμερικανών είχε στο επίκεντρο το Στρατόπεδο Περισσάκη, αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού. Υποδομή που δίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στους Αμερικανούς για να αναπτύξουν δυνάμεις τους (ελικοπτεράδες), στο πλαίσιο της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», πολύ περισσότερο τώρα, μετά από όσα ακολούθησαν από τον Φλεβάρη του 2022, με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στο Ουκρανικό.

Οι παριστάμενοι πήραν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των Αμερικανών να πάνε καταρχάς σε «Τυπικά Εργα» («Typical Projects») όπως «νέες κατασκευές εγκαταστάσεων, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις αεροδρομίων, ανακαινίσεις κτιρίων, σημεία καυσίμων, αναβαθμίσεις υποδομής, επισκευή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας», αλλά είχαν ενημέρωση και για «Πιθανά Μελλοντικά Εργα» («Potential Future Projects»), με επίκεντρο το Στεφανοβίκειο, συγκεκριμένα «Αναβαθμίσεις Υποδομών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, Στεφανοβίκειο», «Αποθήκευση Καυσίμων, στο Στρατόπεδο Περισσάκη, Στεφανοβίκειο», ενώ προσέθεταν ότι βρίσκονται «υπό σχεδιασμό» και «μελλοντικά έργα σε επιπλέον τοποθεσίες».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και προκειμένου να πάνε στους 7 - 10 «παίκτες» στους εκπροσώπους των κατασκευαστικών μπήκε ως ...δοκιμασία να προτείνουν (μέχρι τις 28 Γενάρη 2022) στους Αμερικανούς «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έναρξη και διαχείριση δύο (2) ταυτόχρονων δειγμάτων έργων (sample projects)»:

«Το πρώτο δείγμα έργου αφορούσε την κατασκευή ενός Υπόστεγου Συντήρησης (Maintenance Bay) στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης από 1.000.000 δολάρια» και το δεύτερο την «αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης των 800.000 δολαρίων».

Ολα αυτά σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφηκε στις 14 Οκτώβρη 2021 από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ). Οπως και της λεγόμενης «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη. Κείμενα που παρατείνουν «επ' αόριστον» - όπως προβλέπει η Συμφωνία - την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το «αμερικανικό αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Σούδα

Στο μεταξύ, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη βάση τους στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Οπως αποκάλυψε τις προηγούμενες βδομάδες ο «Ριζοσπάστης», η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε κατασκευαστική εταιρεία για την οικοδόμηση πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Επίσης, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολαρίων - ένα Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», και πιο συγκεκριμένα τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Τέλος, στο αεροπορικό σκέλος της βάσης ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων) και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνονται η κίνηση, η στάθμευση και η υποστήριξή τους καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών. Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένη στη Σούδα, στελέχη της οποίας εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικά τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

Αλλη μια σημαντική πτυχή είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός τους, καθώς σε υποστήριξη των τέτοιων δραστηριοτήτων οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέες ετοιμασίες, βλέποντας ...δέκα χρόνια μπροστά, εφόσον η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις έχει πλέον ισχύ επ' αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσής της, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η DEFENSE LOGISTICS AGENCY (DLA) και η ενταγμένη εκεί Μείζων Διοίκηση DLA ENERGY, βγήκε στην «αγορά» αναζητώντας εργολάβο για «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ». Κατά τα σχετικά έγγραφα, «ο πάροχος θα είναι υπεύθυνος να παρέχει, να διαχειρίζεται, να συντηρεί και να χειρίζεται κινητό εξοπλισμό εξυπηρέτησης καυσίμων που απαιτείται για την υποστήριξη των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των οχημάτων και των αεροσκαφών που έχουν τη βάση τους, διέρχονται, αναπτύσσονται ή ασκούνται σε αυτήν την τοποθεσία», τη NAS Souda Bay.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, βέβαια, είναι ο χρονικός ορίζοντας του συμβολαίου που δίνουν οι Αμερικανοί, ενδεικτικός του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού τους, με τα χέρια λυμένα μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. Οπως τονίζουν στα σχετικά έγγραφα, «η απαίτηση είναι μια τετραετής βασική περίοδος απόδοσης από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2027», συν «πενταετής περίοδος προαίρεσης (option period) από 1 Δεκεμβρίου 2027 έως 30 Νοεμβρίου 2032», συν «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για συνολικά όχι περισσότερους από έξι μήνες (αναμενόμενη 1 Δεκεμβρίου 2032 - 31 Μαΐου 2033)».

Μιλάμε δηλαδή για έναν σχεδιασμό που από τον Ιούλη 2022 ως τον Μάη 2033 πιάνει πάνω από δέκα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σημασία της βάσης και τον ρόλο που αναμένουν να παίξει όλο αυτό το διάστημα, ως αμερικανοΝΑΤΟικού προπυργίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει πλέον σε άλλη «πίστα».


Θ. Μπ.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Μπαίνουν μπροστά τα σχέδια των Αμερικανών για το Στεφανοβίκειο

Επεκτείνουν την παρουσία τους σε όλη τη χώρα

Μπαίνουν μπροστά τα σχέδια των Αμερικανών για το Στεφανοβίκειο, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της βάσης για τους ελικοπτεράδες τους, βάζοντας και αυτή την περιοχή στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, μεγεθύνοντας τους κινδύνους για τον λαό, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Κι ακόμα χειρότερα, επεκτείνουν την παρουσία τους και σε άλλες τοποθεσίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας (Μείζων Διοίκηση USACE - το Σώμα του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, υποδιοίκηση NAD, γραφείο W2SD FEST NAU1 EUROPE) αναζητούν εργολάβο για τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της Διοίκησης, του Υπόστεγου υπ' αριθμ. 1, του Υπόστεγου 2, της Ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot - SSA) και μιας μελλοντικής Ζώνης Συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter - LAMS).

Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυπτε στις 30 Ιούλη ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί κατέληξαν σε μια «δεξαμενή» από 7 κατασκευαστικές εταιρείες (μία ελληνική, τρεις αμερικανικές και άλλες τρεις από ΗΑΕ, Ισπανία, Ιταλία) προκειμένου να προχωρήσουν έργα στη χώρα για αναβάθμιση των υποδομών που χρησιμοποιούν εδώ, ως συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις. Πρόκειται για τις: 1. «Aktor S.A.» συμβόλαιο υπ' αριθμ. W912GB22D0015, έδρα Ελλάδα. 2. «Conti Federal Services», LLC (CFS) συμβόλαιο W912GB22D0016, ΗΠΑ. 3. «Chenega Worldwide Support», LLC (Chenega) συμβόλαιο W912GB22D0017, ΗΠΑ. 4. «Environmental Chemical Corporation» (ECC) συμβόλαιο W912GB22D0018, ΗΠΑ. 5. «Macro Vantage Levant DMCC» (MVL DMCC) συμβόλαιο W912GB22D0019, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 6. «Sociedad Espanola De Montajes Industriales, S.A.» (SEMI) συμβόλαιο W912GB22D0020, Ισπανία. Και 7. JV SKE Italy 2012 (SKE JV) συμβόλαιο W912GB22D0021, Ιταλία.


Επίσης, όπως αποκάλυπτε ο «Ριζοσπάστης» με σειρά δημοσιευμάτων του το διάστημα Νοέμβρη 2021 - Γενάρη 2022, οι Αμερικανοί είχαν απευθυνθεί στην «αγορά» ενημερώνοντας για την πρόθεσή τους να μοιράσουν συμβόλαια παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή - συντήρηση ακινήτων προς υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, «οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν - αλλά δεν περιορίζονται σε - γενική ανακαίνιση κτιρίου, κάθετη κατασκευή, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οριζόντια κατασκευή και παρεπόμενες εργασίες».

Προσέθεταν ότι οι αναμενόμενες εργασίες θα αφορούσαν «κυρίως νέες κατασκευές, σχεδιασμό - κατασκευή, γενική ανακαίνιση κτιρίου, επισκευή δρόμων και πεζοδρομίων, εργασίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνουν νερό, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, και γενικές περιβαλλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων - ενδεικτικά - τυχαίων μικροκατασκευών, εκσκαφών, υδραυλικών, κατεδαφίσεων, ηλεκτρολογικών, δομικών, μηχανολογικών, εργασιών σκυροδέματος και περιβαλλοντικών εργασιών αποκατάστασης», όλο το φάσμα δηλαδή των κατασκευών, προϊδεάζοντας για εκτεταμένες εργασίες και υποδομές. Διευκρίνιζαν, επίσης, ότι οι εργασίες «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Η Αίτηση Πρόσβασης (AST GR Access Request) που έχουν συντάξει οι Αμερικανοί
Η Αίτηση Πρόσβασης (AST GR Access Request) που έχουν συντάξει οι Αμερικανοί
Ενημέρωναν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια «δεξαμενή» 7 - 10 αναδόχων για μια περίοδο 5 ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης της ισχύος του συμβολαίου για ένα εξάμηνο. Το μικρότερο συμβόλαιο θα έχει ύψος 50.000 δολάρια, το μεγαλύτερο 15.000.000, με δυνατότητα ωστόσο αναπροσαρμογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί διοργάνωσαν και μια «προκαταρκτική διάσκεψη» (PRE-PROPOSAL CONFERENCE FY22 GREECE - Multiple Award Task Order Contract W912GB22R0006) στις 12/1 στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογράμμιζαν στη σχετική πρόσκληση, βρίσκεται «σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ». Ενδιαφέρον να παραστούν είχαν εκδηλώσει εκπρόσωποι τουλάχιστον 47 κατασκευαστικών. Το «παρών» έδωσαν τελικά Ελληνες (εκπρόσωποι της «Aktor», της «Atti-Kat WLL» κ.ά.), Κοσοβάροι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Λιβανέζοι και Βρετανοί.

Η ενημέρωση από πλευράς των Αμερικανών είχε στο επίκεντρο το Στρατόπεδο Περισσάκη, Αεροπορική Βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού. Υποδομή που δίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στους Αμερικανούς για να αναπτύξουν δυνάμεις τους (ελικοπτεράδες), στο πλαίσιο της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», πολύ περισσότερο τώρα, μετά από όσα ακολούθησαν από τον Φλεβάρη του 2022, με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στο Ουκρανικό.

Οι παριστάμενοι πήραν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των Αμερικανών να πάνε καταρχάς σε «Τυπικά Εργα» («Typical Projects») όπως «νέες κατασκευές εγκαταστάσεων, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις αεροδρομίων, ανακαινίσεις κτιρίων, σημεία καυσίμων, αναβαθμίσεις υποδομής, επισκευή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας», αλλά είχαν ενημέρωση και για «Πιθανά Μελλοντικά Εργα» («Potential Future Projects»), με επίκεντρο το Στεφανοβίκειο, συγκεκριμένα «Αναβαθμίσεις Υποδομών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, Στεφανοβίκειο», «Αποθήκευση Καυσίμων στο Στρατόπεδο Περισσάκη, Στεφανοβίκειο», ενώ προσέθεταν ότι βρίσκονται «υπό σχεδιασμό» και «μελλοντικά έργα σε επιπλέον τοποθεσίες».

Στα επόμενα δύο χρόνια

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και προκειμένου να πάνε στους 7 - 10 «παίκτες» στους εκπροσώπους των κατασκευαστικών μπήκε ως ...δοκιμασία να προτείνουν (μέχρι τις 28 Γενάρη 2022) στους Αμερικανούς «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έναρξη και διαχείριση δύο (2) ταυτόχρονων δειγμάτων έργων (sample projects)»:

«Το πρώτο δείγμα έργου αφορούσε την κατασκευή ενός Υπόστεγου Συντήρησης (Maintenance Bay) στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης από 1.000.000 δολάρια» και το δεύτερο την «αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης των 800.000 δολαρίων». Δηλαδή, ακριβώς ό,τι λένε τώρα, με τη νεότερη ενημέρωσή τους προς τους κατασκευαστικούς ομίλους, για τη μελλοντική Ζώνη LAMS και το νέο δίκτυο επικοινωνιών οπτικών ινών, για την μελέτη και την κατασκευή του οποίου ορίζουν διάρκεια 690 ημερολογιακές μέρες. Προϋπολογίζουν, δε, ένα εύρος τιμών μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων. Βάζουν, επίσης, ως «κατά προσέγγιση προθεσμία υποβολής προτάσεων» την 19η Σεπτέμβρη 2022.

Ολα αυτά σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφηκε στις 14 Οκτώβρη 2021 από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ). Οπως και της λεγόμενης «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη. Κείμενα που παρατείνουν «επ' αόριστον» - όπως προβλέπει η Συμφωνία - την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το «αμερικανικό αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Επέκταση της αμερικανικής παρουσίας

Ενδιαφέρον έχει και το εξής σημείο στον σχεδιασμό τους: Ετοιμάζουν μια επιτόπια επίσκεψη για τους ενδιαφερόμενους αναδόχους, πριν από την υποβολή προσφορών για το έργο των οπτικών ινών.

Κατά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να τους κοινοποιηθούν άμεσα, περί τις 19 Αυγούστου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν στην παρουσίαση στο Στεφανοβίκειο θα πρέπει να συμπληρώσουν έως τις 23 Αυγούστου μια Αίτηση Πρόσβασης (AST GR Access Request).

Η Αίτηση εμπεριέχει βασικά μια σειρά σημεία της ελληνικής επικράτειας, που έχουν σημασία για τους Αμερικανούς, έχοντας εκεί προσωπικό τους, ή γενικώς ...ανθρώπους τους, και στα οποία θέλουν να ελέγχουν ποιος μπαίνει, τι θέλει, τι κάνει, καθώς χρησιμοποιούν τα τέτοια σημεία.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ. Φυσικά την αμερικανική πρεσβεία. Το λιμάνι του Πειραιά και το κλιμάκιο της Διοίκησης Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (SDDC - U.S. Army's Military Surface Deployment and Distribution Command) που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί εκεί μια ανάσα από τους Κινέζους της COSCO. Το Στρατόπεδο Ζορμπά στου Γουδή, όπου εδράζεται το περιλάλητο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), το οποίο, ως κομμάτι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Εκτός Αττικής αναφέρουν το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο και το λιμάνι της πόλης. Το Στρατόπεδο Περισσάκη στο Στεφανοβίκειο. Την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Το Στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη και το αεροπορικό σκέλος του αεροδρομίου της πόλης. Ακόμα, την έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και το στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στο γειτονικό Πετροχώρι.

Και τέλος, 4 σημεία στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα το στρατόπεδο Κανδηλάπτη (του αποδίδουν μάλιστα τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A»), το στρατόπεδο Γιαννούλη (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex Β»), την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και γενικά ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων») στην πόλη, και ακόμα το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις τέτοιες διεκπεραιώσεις.

Θυμίζουμε ότι μετά και τις δύο επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021, οι δύο κυβερνήσεις δημοσιοποίησαν 6 υποδομές, όπου εδραιωνόταν η αμερικανική παρουσία: Αεροπορική Βάση Λάρισας. Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου). Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος). Πεδίο Βολής Λιτόχωρου. Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη). Ναυτική Βάση Σούδας. Οπως φαίνεται, ωστόσο, τα σχέδια των Αμερικανών πάνε πολύ παραπέρα.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τις 3+1 τοποθεσίες που «έπεσαν» στο τραπέζι των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Στη «συζήτηση» πάντα και η αποστολή αντιαεροπορικών

Copyright 2022 The Associated

Αλλο ένα βήμα στην εμπλοκή στον πόλεμο κάνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενάντια στη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση, εδώ, επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών.

Θυμίζουμε ότι προχτές το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM Ukraine).

Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.

Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:


-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου». Ανακαινίστηκε πέρυσι, ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, και εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν Πεδία Βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοιχτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπογείων, καθώς και πύργος Fast Rope και καταρρίχησης.

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Παρέχει εκπαίδευση σε αντικείμενα: Καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου. Αναγνωρίσεως φίλιων εχθρού στο πεδίο της μάχης. Απόδρασης - διαφυγής - επιβίωσης - αντίστασης στην ανάκριση. Βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Ελεύθερου σκοπευτή - ειδικών αποστολών. Παροχής α' βοηθειών στο πεδίο της μάχης. Σχεδίασης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

-- Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει σειρά τέτοιων σχηματισμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, με εκπαίδευση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ζώνες όπου αναπτύσσονται και Αμερικανοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, προσγειώνονται στο Στεφανοβίκειο Αμερικανοί ελικοπτεράδες, εκπαιδευόμενοι επί μήνες με προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα, ως συνέπεια της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει και λειτουργούν στη χώρα ένα εκτεταμένο πλέγμα logistics για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κόμβο σε αυτό το πλέγμα και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο (το χαρακτηρίζουν Logistics Support Area «Volos»).

Επιπλέον υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε - υπό την επίβλεψη των Αμερικανών - στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (οι ΗΠΑ του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»), ώστε να έρχονται κατευθείαν σε επαφή και μια πρώτη εξοικείωση με τα όπλα, μέσα και πυρομαχικά που ξεφορτώνουν - τη μία καραβιά μετά την άλλη - οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στον ακριτικό λιμένα και να εμπλέκονται άμεσα με τη διεκπεραίωση του υλικού αυτού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθυμη να «βοηθήσει» εμφανίστηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και η Κύπρος, προσφέροντας εκπαίδευση σε αποναρκοθετήσεις, αντικείμενο όπου η Εθνοφρουρά έχει μεγάλη εμπειρία.

Με νέα ορμή η συζήτηση για τα αντιαεροπορικά

Σε κάθε περίπτωση, η «στήριξη» αυτή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το Κίεβο συζητήθηκε και στο περιθώριο της επίσκεψης, χθες, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις στο υπουργείο Αμυνας, όπου φέρεται να συζήτησε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35, την παραχώρηση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (US Coast Guard) περιπολικών πλοίων κλάσης «Island», ενώ δεν αποκλειόταν οι Αμερικανοί να προσπαθήσουν να μπουν, με κάποια πρόταση, «σφήνα» στα σχέδια για προμήθεια νέων τεθωρακισμένων για τον Στρατό Ξηράς, όπου μέχρι σήμερα το προβάδισμα έχουν οι Γερμανοί.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για αποστολή αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία, με τη συζήτηση να πιάνει τα ρωσικού σχεδιασμού TORM-1 και S-300, συστήματα στα οποία είναι εξοικειωμένοι και οι Ουκρανοί, εξ ου και τα θέλουν.

Μετά δε το προχθεσινό περιστατικό, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, δεν αποκλείεται - όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες - τα συστήματα αυτά να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ». Αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε, επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Βαρσοβία το επόμενο διάστημα, κατόπιν πρόσκλησης του Πολωνού ομολόγου του, και τι θα συζητηθεί εκεί, ενώ ταυτόχρονα, σε άλλη μια κίνηση με σημασία, λέγεται ότι η πολωνική πρεσβεία διοργανώνει αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία.

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση ακόμα αναμένει 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder» που της ...χρωστά η Γερμανία. Θυμίζουμε ότι οι δυο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει η Ελλάδα να στείλει στην Ουκρανία 40 ΤΟΜΑ σοβιετικού σχεδιασμού BMP-1 και το Βερολίνο να της τα αντικαταστήσει με 40 «Marder». Η Αθήνα έστειλε ως πρώτη παρτίδα 20 BMP-1 στο Κίεβο, αλλά σε αντικατάσταση έχει λάβει προς το παρόν μόλις 10.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ωστιν, με συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών Αμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ όπως τονίζεται «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών».

Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την τέτοια υποστήριξη.

ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Χιλιάδες τόνους «επικίνδυνων υλικών» διακινούν οι Αμερικανοί στη Σούδα

Ετοιμάζονται να μεταφέρουν πάνω από 3.600 τόνους επικίνδυνου φορτίου!

Δεν περνά μέρα που να μην επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι για τον λαό μας από την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, πάνω στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης μέσα από τέτοιες υπηρεσίες να διεκδικήσει κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική λεία στην περιοχή. Στο μεταξύ οι κίνδυνοι για τον λαό αναδεικνύονται τεράστιοι, είτε μέσα από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν καθημερινά σε ζώνες όπως η Σούδα, είτε από την στοχοποίηση τέτοιων βάσεων και υποδομών από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο πλαίσιο των σεναρίων ευρύτερης ανάφλεξης από την κλιμάκωση στο Ουκρανικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ ναυλομεσίτες ψάχνουν πλοίο μήκους έως 251 μέτρων, ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 241 κοντέινερ τύπου TEU (twenty-foot equivalent unit), με προδιαγραφές «συμβατότητας και διαχωρισμού» υλικού HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνου υλικού», που στη διεθνή βιβλιογραφία παραπέμπει σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και σε βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Οι Αμερικανοί έχουν δώσει τη διευκρίνιση ότι το εν λόγω «επικίνδυνο υλικό» είναι Κατηγορίας Κινδύνου 1, Υποκατηγορίες 1.1D (Hazard Class 1 material, Divisions 1.1D).


Στον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ (Code of Federal Regulations) διαβάζουμε ότι η Hazard Class 1 αφορά «εκρηκτικά που έχουν κίνδυνο μαζικής έκρηξης. Μια μαζική έκρηξη είναι αυτή που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο το φορτίο ακαριαία». Στην κατηγορία εμπεριέχονται ουσίες και όπλα όπως η νιτρογλυκερίνη, ο δυναμίτης και οι περισσότεροι τύποι τορπιλών.

Μπαίνει επίσης επιμέρους κάθε κοντέινερ να φέρει βάρος 33.400 λίβρες ή 15.160 κιλά ή περίπου 15 τόνους έκαστο. Αρα, με τουλάχιστον 241 κοντέινερ μιλάμε για τουλάχιστον 3.653 τόνους επικίνδυνου μεταφερόμενου φορτίου. Ολο αυτό με ένα μόνο πλοίο...

Πού πάει; Ως «τόπος εκτέλεσης της σύμβασης» και «περιοχή παράδοσης» με βάση τα σχετικά έγραφα δίνεται ο Κόλπος της Σούδας, η βάση που διατηρούν εκεί οι Αμερικανοί και ολοένα γιγαντώνεται, με βάση και τις πρόνοιες της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, με τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της, όπως προετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υπεγράφησαν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

Στη συνέχιση του δρομολογίου του, το πλοίο προγραμματίζεται να δέσει και στο Nordenham της Γερμανίας, όπου συχνά ξεφορτώνονται φορτία για τη βάση που διατηρεί ο αμερικανικός στρατός στη Γερμανία, Miesau Ammunition Depot, από όπου τροφοδοτούνται με πυρομαχικά οι δυνάμεις τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διασπείρει σε αυτό που ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Γιγαντώνεται κι άλλο η βάση

Στα της Σούδας, θυμίζουμε ότι όπως έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό ο «Ριζοσπάστης» οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στο Μαράθι - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολάρια - ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), εμβαδού 1.360 τ.μ., συμπλήρωμα στο Forward Logistics Site Souda Bay (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT, ακριβώς για να διευκολύνεται η βάση στην αποθήκευση, προώθηση και διεκπεραίωση τέτοιων φορτίων, δεδομένου ότι εκεί ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται υπερσύγχρονα υποβρύχιά τους και πλοία (έως και αεροπλανοφόρα) του 5ου και 6ου Στόλου τους, που επιχειρούν από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό, σε άλλη μια απόδειξη της αξίας της βάσης και της χρήσης της για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών τους όσο κλιμακώνεται η κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Θυμίζουμε επίσης ότι σε επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 13 Ιούλη φέτος, την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν εργασίες κατασκευής ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης τους στη Σούδα, σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωσης του χώρου. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σε εταιρεία συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών (Communications Center).

Το έργο προχωρά βάσει κατευθύνσεων της Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC), Διοίκησης του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αφορά καταρχάς την κατασκευή πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT).

Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ), με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Μετά κι απ' αυτήν την εξέλιξη, άλλωστε, ο ίδιος ο διοικητής της βάσης, πλοίαρχος Odin J. Klug, τόνιζε ότι «αυτή η νέα εγκατάσταση θα βοηθήσει να προχωρήσουμε περισσότερο στον 21ο αιώνα και - θα έλεγα - θα αποτελέσει το θεμέλιο για να μπούμε στον 22ο».

Σημειωτέον, στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές. Π.χ. ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών, και μια «στρατηγική» επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών, μειώνοντας συνολικά τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μακροχρόνια σχέδια πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για όσα μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα επόμενα χρόνια σε Σούδα και Λάρισα

Από το έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με το οποίο οι Αμερικανοί αναζητούν προσφορές για μακροχρόνια συμβόλαια ρευματοδότησης εγκαταστάσεών τους στα Χανιά
Από το έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με το οποίο οι Αμερικανοί αναζητούν προσφορές για μακροχρόνια συμβόλαια ρευματοδότησης εγκαταστάσεών τους στα Χανιά
Μακροχρόνιους σχεδιασμούς κάνουν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για την παρουσία και δράση τους στην Ελλάδα, με λυμένα τα χέρια μετά από τις προβλέψεις της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Θυμίζουμε ότι Οκτώβρη του 2021 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019, πάνω στην προετοιμασία που είχε γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπου τονίζεται ότι η MDCA «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, 2 χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση, και βέβαια η «ομοφωνία» όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής, που επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν να πανηγυρίζει τότε στις δηλώσεις του ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ' αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που - σύμφωνα με το κατάπτυστο κείμενο - περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και επέκταση εγκαταστάσεων στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Στο πλαίσιο αυτών των επεκτάσεων σε βάθος χρόνου, όπως δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», η διοίκηση του Ναυτικού τους, Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFACSYSCOM - υπάγεται στη μείζονα Διοίκηση Europe Africa Central, EURAFCENT), αναζητά προτάσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία τριών υποδομών τους στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας:

  • Της Ναυτικής τους Βάσης στο Μαράθι (εκτιμώμενη κατανάλωση 7300 MWh/έτος).
  • Αναμεταδότη τους στη Μαλάξα Χανίων (εκτιμώμενη κατανάλωση 23 MWh/έτος).
  • Και ενός ραντάρ τύπου Doppler στη θέση Κλάπες Ακρωτηρίου (εκτιμώμενη κατανάλωση 30 MWh/έτος).

Παραπέρα, στην ενότητα του ενημερωτικού εγγράφου με τίτλο «Πολυετής Προμήθεια και Τιμολόγηση» και κωδικό NAICS: 221121, ζητούν από τους παρόχους να απαντήσουν αν θα μπορούσε η εταιρεία καθενός «να "κλειδώσει" σε ένα πολυετές συμβόλαιο σταθερής τιμής με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με ενδιάμεσες αναπροσαρμογές τιμών (ετήσιες, εξαμηνιαίες); Εάν ναι, ποια είναι η προτιμώμενη διάρκεια συμβολαίου (1 έτος, 2 έτη, 3 έτη ή περισσότερο);», κάνοντας σαφές το μακροπρόθεσμο των σχεδιασμών τους.

Μάλιστα, επανέρχονται, λίγες γραμμές παρακάτω, βάζοντας ξανά θέμα για τη «Διάρκεια σύμβασης», ερωτώντας: «Προσφέρει η εταιρεία σας οφέλη τα οποία εξαρτώνται από μακροχρόνιους όρους σύμβασης; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ όταν η εταιρεία σας προβλέπει την τιμή προσφοράς για πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια (πέραν των 2 ετών); Για παράδειγμα: Απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη διατύπωση της προσφοράς; Επηρεάζει αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο ενσωματώνεται στην τιμή;» κ.ά.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι με γνώμονα, προφανώς, τη διασφάλιση αδιάκοπης ρευματοδότησης των εγκαταστάσεών τους, βάζουν ερώτημα στους ενδιαφερόμενους παρόχους: «Η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται από την ηπειρωτική χώρα μέσω της πρόσφατα ολοκληρωμένης διασύνδεσης ή αξιοποιείτε πηγές παραγωγής οι οποίες βρίσκονται στο νησί της Κρήτης;».

Τέλος, στην ενότητα με τίτλο «Ρωσική προμήθεια», τους ξεκαθαρίζουν ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί Ενέργεια η οποία προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για σκοπούς όπως θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί η εταιρεία σας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χωρίς αυτό το αγαθό να προέρχεται από Ρωσία; Εάν ναι, τι είδους διασφάλιση και επαλήθευση θα μπορούσατε να παρέχετε;», δείχνοντας μερικές ακόμα «προεκτάσεις» της εμπλοκής που πηγαίνει χέρι χέρι με τα επιχειρηματικά σχέδια.

Στο διαβαλκανικό δίκτυο των δολοφονικών βάσεων η Λάρισα

Και δεν είναι μόνο στη Σούδα όπου σχεδιάζουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Χαρακτηριστικά, η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency - DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητά εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Εξ ου και η πρεμούρα τους να εντάξουν πολύπλευρα τη βάση σε ένα ευρύτερο, διαβαλκανικό δίκτυο δομής δυνάμεων, με ορίζοντα πενταετίας και βάλε, καθώς το DITCO ενημερώνει ότι το συμβόλαιο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω της εν λόγω γραμμής θα έχει ισχύ 60 μηνών.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
«Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών στη Θεσσαλία

Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλμυρός μετατρέπονται σε αμερικανοΝΑΤΟικούς προμαχώνες, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας. Βόλος και Αγχίαλος κόμβοι συμπληρωματικής υποστήριξης

INTIME NEWS

«

Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση και μονιμοποίηση της παρουσίας τους στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα, πατώντας και στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή και ευρύτερα τη χώρα σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο οι καπιταλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων εντείνονται και κλιμακώνονται.

Θυμίζουμε, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις δύο απανωτές «επικαιροποιήσεις» (του 2019 και του 2021) της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (ΜDCA) αλλά και στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ), οι Αμερικανοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την 110 Πτέρυγα Μάχης ως βασικό κόμβο στήριξης των επιχειρήσεών τους σε Ανατ. Μεσόγειο, Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα.

Προς τούτο, πέραν των υποδομών που προχωρούν εντός της βάσης, αναζητούν και παρόχους υπηρεσιών τόσο για εξυπηρέτηση του προσωπικού τους, που ήδη έχουν αναπτύξει στην περιοχή (ενώ θα φέρουν κι άλλους), όσο και για τη λειτουργία του χώρου που καταλαμβάνουν εντός της ΠΜ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η 371st Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US AIR FORCE έχει απευθυνθεί στην «αγορά», αναζητώντας εταιρείες από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές, που θα παρέχουν υπηρεσίες όπως:


-- Μακροχρόνια διαμονή (ξενοδοχεία, διαμερίσματα κ.λπ.)

-- Ενοικίαση οχημάτων (ΙΧ, φορτηγά pick-up, βαν 9/15/21 ατόμων)

-- Υπηρεσίες μεταφοράς (λεωφορεία 30/40/50 ατόμων)

-- Ενοικίαση εξοπλισμού χειρισμού υλικού (Material Handling Equipment, MHE)

-- Υπηρεσίες φύλαξης

-- Υπηρεσίες ενοικίασης/καθαρισμού φορητών τουαλετών (το αίτημα υποδηλώνει περιοδική μεταστάθμευση πρόσθετου προσωπικού, εξ ου και η ...ανάγκη τους για περισσότερα wc)

-- Καύσιμα (ντίζελ/βενζίνη)

-- Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου (500 - 10.000 γαλόνια, όπου κάθε υγρό γαλόνι ίσο με 3,785 λίτρα)

-- Επικοινωνία (κινητά τηλέφωνα & service, Wi-Fi)

-- Δοχεία αποθήκευσης HAZMAT

-- όπως και «Απομάκρυνση απορριμμάτων HAZMAT». Είναι το αρκτικόλεξο του «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνο υλικό». Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως διεθνής όρος ο HAZMAT «αφορά πάσης φύσεως επικίνδυνα υλικά (χημικά, ραδιολογικά, βιολογικά) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον, αν δεν υπάρξει ασφαλής διαχείρισή τους. Γενικά τα επικίνδυνα υλικά εντάσσονται σε κατηγορίες όπως: εκρηκτικά, αέρια, εύφλεκτα υγρά, εύφλεκτα στερεά, οξειδωτικές ουσίες, τοξικές και μολυσματικές ουσίες, ραδιολογικά υλικά, διαβρωτικά κ.λπ.».

Απόσπασμα από τις υπηρεσίες που αναζητούν οι Αμερικανοί για την υποστήριξη του προσωπικού και των επιχειρήσεών τους στην Αεροπορική Βάση Λάρισας
Απόσπασμα από τις υπηρεσίες που αναζητούν οι Αμερικανοί για την υποστήριξη του προσωπικού και των επιχειρήσεών τους στην Αεροπορική Βάση Λάρισας
Σε κάθε περίπτωση, «πρόθεση» της αμερικανικής κυβέρνησης «είναι να εντοπίσει πιθανές πηγές/εταιρείες που μπορούν να ανταποκριθούν στις παραπάνω απαιτήσεις για τη δημιουργία μιας ικανής βάσης παρόχων στη Λάρισα», όπως αναφέρεται αρμοδίως, εξ ου και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται «να υποβάλουν δηλώσεις ικανότητας που τεκμηριώνουν την εμπειρία και τα προσόντα τους στην παροχή οποιουδήποτε από τα παραπάνω αγαθά ή/και υπηρεσίες».

Τον φάκελο με τις τέτοιες δηλώσεις ενδιαφέροντος χειρίζεται στέλεχος των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (Air Forces Europe and Africa).

Ολα αυτά την ώρα που στη Λάρισα «τρέχουν» παράλληλα μια σειρά σχέδια. Θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε αρχές Δεκέμβρη ο «Ριζοσπάστης», η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency - DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητούσε εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκε στις 27 Δεκέμβρη την 110 Πτέρυγα Μάχης, ενώ επιθεώρησε την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Εξ ου και η πρεμούρα τους να εντάξουν πολύπλευρα τη βάση σε ένα ευρύτερο, διαβαλκανικό δίκτυο δομής δυνάμεων, με ορίζοντα πενταετίας και βάλε, καθώς το DITCO ενημερώνει ότι το συμβόλαιο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω της εν λόγω γραμμής θα έχει ισχύ 60 μηνών.

Από τον Βόλο και τον Αλμυρό...

Εξάλλου, όσα γίνονται στη Λάρισα έχουν άμεση σχέση με όσα δρομολογούνται στον Αλμυρό Βόλου. Πρόσφατα, άλλωστε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος ανακοίνωσε τη δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά του Στόλου. Εξέλιξη η οποία - όπως τονίζουν κυβερνητικά και άλλα στελέχη στην περιοχή - επιτρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα η «αξιοποίηση» του εμπορικού λιμένα Βόλου.

Αρχικά το σχέδιό τους ήταν να δένουν εκεί, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τα αρματαγωγά, συγκεκριμένα στον υπό ανακατασκευή τρίτο προβλήτα. Επρόκειτο να δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία μόνιμου κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μόνιμη θα ήταν η παρουσία τριών εκ των πέντε διαθέσιμων αρματαγωγών. Ετσι κι αλλιώς η δεύτερη «επικαιροποίηση» της MDCA προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί θα αξιοποιούν πλέον και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το οποίο χαρακτηρίζουν έκτοτε ως «Logistics Support Area "Volos"».

Ωστόσο, η σκέψη για δημιουργία ναυστάθμου εκεί ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόθεση πώλησης του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ (που καλοβλέπουν, όπως ακούγεται, και αμερικανικά κεφάλαια), οπότε το σχέδιο «αναπροσαρμόστηκε» βάζοντας ρότα για τον Αλμυρό, σε άλλη μια απόδειξη ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, με τα επιχειρηματικά και στρατιωτικά τους σχέδια να ...αλληλοσυμπληρώνονται.

Αλλωστε, στην περίπτωση του Αλμυρού, η δημοτική αρχή φέρεται να έχει αναλάβει δέσμευση ότι θα παραχωρήσει έκταση 85-90 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν οι απαραίτητες υποδομές, από προβλήτες και κτίρια υπηρεσιών μέχρι εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών για το προσωπικό. Παραπέρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη νέα ναυτική εγκατάσταση θα μετασταθμεύσουν και τα 5 αρματαγωγά κλάσεως ΣΑΜΟΣ που διαθέτει η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ), ωστόσο τα αερόστρωμνα ZUBR θα παραμείνουν στην τωρινή τους θέση στην Αμφιάλη.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζουν το πολυδάπανο στήσιμο και τη συντήρηση μιας τέτοιας υποδομής ως αναγκαιότητα, προκειμένου τάχα να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι πεζοναύτες στα νησιά. Αποσιωπούν ότι γι' αυτόν τον λόγο είχαν καταλήξει παλαιότερα στη μεταστάθμευση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, ώστε τα αποβατικά στρατεύματα να βρίσκονται δίπλα στoν Ναύσταθμο Σαλαμίνας και τα πλοία της ΔΑΔ.

Διόλου τυχαία, ίσως, αρμόδια στελέχη εξηγούν στον «Ριζοσπάστη» ότι καμία ανάγκη για την άμυνα των νησιών δεν θα εξυπηρετούσε μια τέτοια ανάπτυξη στον Αλμυρό, αφού «σε περίπτωση κρίσης τα αρματαγωγά δεν θα ξεκινήσουν ποτέ μόνα τους για να πάνε κόσμο στα νησιά», αλλά ότι, αντίθετα, χρειάζονται κάλυψη από τον υπόλοιπο στόλο που επιχειρεί από τη Σαλαμίνα.

Εξάλλου, αρμόδιοι παράγοντες, που επιχειρηματολογούν υπέρ της μετακίνησης των αρματαγωγών στον Αλμυρό και της παραμονής της 32 ΤΑΞ ΠΝ στον Βόλο, βάζουν ως κρίσιμη παράμετρο το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικοί χώροι εκπαίδευσης «ελκυστικοί για συμμαχικές δυνάμεις που αναπτύσσονται τακτικά στην περιοχή».

...έως το Στεφανοβίκειο και την Αγχίαλο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, θέλουν να στήσουν μια ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Αλμυρό, εξειδικευμένη στη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων (προσωπικού, μέσων, όπλων, φορτίων), ώστε να εξυπηρετούνται οι Αμερικανοί που αναπτύσσονται στη Λάρισα, αλλά και στο γειτονικό Στεφανοβίκειο.

Θυμίζουμε, το Στεφανοβίκειο είναι έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στην Αεροπορική Βάση της οποίας μετασταθμεύουν ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ τάγματα ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, επισήμως στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve». Επιχείρηση των ΗΠΑ που από το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε εισάγει, σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», πρόσθετες, φρέσκες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στις μετασταθμεύσεις τους αυτές οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες αλλά και πεζοναύτες πραγματοποιούν σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπως και άλλων χωρών της περιοχής, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου (άλλη μια τοποθεσία που κατονομάζεται στην MDCA), στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές της χερσαίας και νησιωτικής χώρας, σε σύνθετα σενάρια και με αεροπορική υποστήριξη όχι μόνο από την 110 ΠΜ της Λάρισας αλλά και από την 111 στην Αγχίαλο, μετατρέποντας στην πράξη ολόκληρη τη Θεσσαλία σε προμαχώνα τους, κόντρα στην παρουσία και διείσδυση άλλων κέντρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική.


Θ. Μπ.

Νέες υποδομές των ΗΠΑ στη χώρα, «συμβολή» στην εμπλοκή

Πήλιο, Σούδα, Ανδραβίδα και Αραξος σε ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων για χρήση στο «πεδίο της μάχης» και τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

Πρόσθετες υποδομές στήνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυνατότητα εμπλοκής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για πόλεμο, με βάση τα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα, ενόσω κλιμακώνονται μάλιστα οι κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι δομές αυτές αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σταθερή παρουσία πλέον και οι ίδιοι, δίνοντας και τον τόνο τού πώς θα «αξιοποιηθούν», πολύ μακριά από τις ανάγκες Αμυνας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση σχεδιάζει για την Πολεμική Αεροπορία την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems - GSS) τύπου Link 16. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για στρατιωτικό δίκτυο τακτικής ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ. Με το Link 16, τα αεροσκάφη, τα πλοία και οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να ανταλλάξουν την τακτική τους εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο ίδιοι οι Αμερικανοί, σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των 3+1 «ελληνικών» GSS, «το Link16 είναι ο κύριος σύνδεσμος δεδομένων που χρησιμοποιείται για τη διοίκηση, τον έλεγχο και την ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Η σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο (των επιχειρήσεων) εξαρτάται από την ικανότητα εκπαίδευσης με το σύστημα "πίσω στο σπίτι"», εξ ου και «προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, χρειάζεται ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει τις έγκαιρες ανταλλαγές μεταδόσεων που απαιτούνται για την εκτέλεση αποστολών τυπικών σεναρίων εν καιρώ πολέμου, όπως αποστολές αέρος - αέρος, αέρος - εδάφους, καταστολή εχθρικής αεράμυνας κ.λπ.», τονίζουν οι Αμερικανοί στήνοντας βασικά άλλο ένα δίκτυο που να ετοιμάζει την ελληνική ΠΑ να αναπτυχθεί για σύγκρουση και σε επιθετικές - ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

«Συμβολή στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ»

...με πρεμούρα τους την «ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης» και τη «σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο των επιχειρήσεων»
...με πρεμούρα τους την «ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης» και τη «σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο των επιχειρήσεων»
Οι ίδιοι προσθέτουν, άλλωστε, ότι η ανάπτυξη αυτών των 3+1 GSS θα έρθει και ως «υποστήριξη» των υπό αναβάθμιση στην έκδοση Viper ελληνικών F-16.

Αναβάθμιση που, έτσι κι αλλιώς, από μόνη της κουμπώνει πάνω στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα. Θυμίζουμε, όταν ήταν στο στάδιο των παζαριών με τους Αμερικανούς και την «Lockheed Martin» για το κόστος της, η υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου Defence Security Cooperation Agency, υπερθεματίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών, τόνιζε σε έγγραφό της, της 17/10/17, ότι «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» καθώς «θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία». Παραπέρα, «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Από τα έγγραφα των Αμερικανών για την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems - GSS) τύπου Link 16, για την Πολεμική Αεροπορία, σε κομβικά σημεία στη χώρα
Από τα έγγραφα των Αμερικανών για την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems - GSS) τύπου Link 16, για την Πολεμική Αεροπορία, σε κομβικά σημεία στη χώρα
Μια σειρά δεσμεύσεις που η ντόπια αστική τάξη είχε αναλάβει εντός του ευρωατλαντικού καταμερισμού ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η προαναφερόμενη Defence Security Cooperation Agency ξεκαθάριζε ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και η υποστήριξη δεν θα μεταβάλουν τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Θέση που κουμπώνει με το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, το προσεγγίζουν ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο και προσπερνούν τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, τις καθημερινές παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές» καλώντας σε «διάλογο» και διευθετήσεις, προκειμένου να μείνει αρραγές το ευρωατλαντικό μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.

Πήλιο, Λάρισα και Αλμυρός

Αλλωστε και τους εν λόγω 4 σταθμούς τούς εγκαθιστούν σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σταθερή παρουσία πλέον και οι ίδιοι, συνέπεια του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των δύο απανωτών «επικαιροποιήσεων» (του 2019 και του 2021) της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (ΜDCA) που υπογράφτηκαν από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, GSS προγραμματίζουν να βάλουν καταρχάς στην τοποθεσία «Larissa/ Mt Pelion», στο Πήλιο δηλαδή, με τη Λάρισα και τις γύρω στρατιωτικές υποδομές να ιεραρχούνται πλέον ψηλά στην ανάπτυξη των δυνάμεών τους.

Θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε αρχές Δεκέμβρη ο «Ριζοσπάστης», η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency - DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητούσε εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκε στις 27/12 την 110, ενώ επιθεώρησε και την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Θυμίζουμε, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο τάγματα ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, επισήμως στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve». Επιχείρηση των ΗΠΑ που από το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε εισάγει, σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», πρόσθετες, φρέσκες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των ΗΠΑ. Στις μετασταθμεύσεις τους αυτές οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες αλλά και πεζοναύτες πραγματοποιούν σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπως και άλλων χωρών της περιοχής, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου (άλλη μια τοποθεσία που κατονομάζεται στην MDCA), στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές της χερσαίας και νησιωτικής χώρας, σε σύνθετα σενάρια.

Σημειωτέον, σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω και προς εξυπηρέτηση των Αμερικανών που πηγαινοέρχονται στην περιοχή, «τρέχουν» τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ για κατασκευή «Ναυτικής Βάσης Παγασητικού». Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αντικείμενο είναι η εκτέλεση και εκπόνηση των απαραίτητων ερευνών και μελετών για την εγκατάσταση νέου ναυστάθμου στη θέση Αγιος Ιωάννης του Αλμυρού. Στο πλαίσιο των εκπονούμενων μελετών θα εξεταστεί η διαμόρφωση νέων λιμενικών υποδομών «μόνιμης παραβολής πλοίων του στόλου» και η χωροθέτηση των απαραίτητων χερσαίων χώρων. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.826.059,58 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ καλούνται να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων όπου θα εκτελεστεί η δράση. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσής έχει τεθεί η 10/8/2025.

Σούδα, Ανδραβίδα και Αραξος

Επόμενος σταθμός GSS στη σειρά σχεδιάζεται να μπει στη Σούδα, που με βάση τις προβλέψεις της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, επεκτείνεται κι άλλο σε υποδομές και δυνατότητες, με πολύ περισσότερα αεροσκάφη των Αμερικανών και άλλων «εταίρων» (όπως Εμιρατινοί και Σαουδάραβες) να μετασταθμεύσουν εκεί, σε συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις» και «κοινές ασκήσεις» με τους Ελληνες συναδέλφους τους, οξύνοντας τις πολεμικές τους ικανότητες πάνω στους στόχους της λυκοσυμμαχίας.

Εξάλλου, δένοντας με πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν σειρά στελέχη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις Αεροπορικές Βάσεις Ανδραβίδας και Αραξου, στον σχεδιασμό των Αμερικανών προκύπτει ότι άλλος ένας τέτοιος σταθμός GSS προγραμματίζεται να μπει στην Ανδραβίδα, όπου και η 117 Πτέρυγα Μάχης, για την οποία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιφυλάσσουν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο μετά και την αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) ουσιαστικά σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο αξιοποιείται κάθε χρόνο, με άξονα την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» για τις Πολεμικές Αεροπορίες σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιταλίας κ.ά. που στέλνουν προσωπικό και μέσα, επί της ουσίας μια ευρεία πρόβα πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Τέλος, οι Αμερικανοί εξετάζουν «επιλογή» («Option») να εγκαταστήσουν και ένα τέταρτο GSS «ως αναβάθμιση ή αντικατάσταση» του GSS που ήδη υπάρχει στην Αεροπορική Βάση του Αραξου. Στον σχεδιασμό τους, εφόσον ενεργοποιηθεί η «option» ο ανάδοχος θα προτείνει την πιο οικονομική λύση «είτε για αντικατάσταση του υπάρχοντος GSS είτε για αναβάθμισή του», αλλά σε κάθε περίπτωση «η λύση θα έχει την ίδια διαμόρφωση με τα άλλα τρία GSS».

Θυμίζουμε, ο Αραξος αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, εκεί συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System - κατασκευές που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση ειδικών όπλων», συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες «B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία). Σε αυτές ακριβώς τις υποδομές του, που προς στιγμή παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν εκ νέου πυρηνικά, γίνονται κατά καιρούς μια σειρά από εργασίες συντήρησης.


Θ. Μπ.

ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Νέες καραβιές με «επικίνδυνα υλικά» διακινούν οι Αμερικανοί από τη Σούδα

Ετοιμάζονται να μεταφέρουν άλλους 3.500 τόνους πυρομαχικά με προορισμό τις μονάδες τους στην Κεντρική Ευρώπη

Πάνε κι έρχονται τα καράβια των Αμερικανών στη Σούδα, φορτωμένα με άκρως επικίνδυνα υλικά, επιβεβαιώνοντας συνεχώς τους κινδύνους για τον λαό μας από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (ειδικότερα, της Military Sealift Command - Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών), ναυλομεσίτες ψάχνουν πλοίο μήκους έως 251 μέτρων, ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 228 κοντέινερ τύπου TEU («twenty-foot equivalent unit») με «πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια» («containerized ammunition»), «εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις κανονιστικές απαιτήσεις συμβατότητας και διαχωρισμού HAZMAT».

Οπου HAZMAT το αρκτικόλεξο του «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνο υλικό» που, κατά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως διεθνής όρος «αφορά πάσης φύσεως επικίνδυνα υλικά (χημικά, ραδιολογικά, βιολογικά) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον (...)».

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους δίνουν ...λακωνικά την πληροφορία ότι το προς μεταφορά υλικό είναι Κατηγορίας Κινδύνου 1, υποδιαίρεση 1.1D («Hazard Class 1 material, Division 1.1D»). Στον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ (Code of Federal Regulations) διαβάζουμε ότι η Hazard Class 1 αφορά «εκρηκτικά που έχουν κίνδυνο μαζικής έκρηξης. Μια μαζική έκρηξη είναι αυτή που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο το φορτίο ακαριαία». Στην κατηγορία εμπεριέχονται ουσίες και όπλα όπως νιτρογλυκερίνη, TNT, ANFO, τορπίλες κ.λπ.


Από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ μπαίνει και επιμέρους απαίτηση κάθε κοντέινερ να φέρει βάρος 33.400 λίβρες ή 15.160 κιλά ή περίπου 15 τόνους έκαστο. Αρα, με τουλάχιστον 228 κοντέινερ μιλάμε για περίπου 3.500 τόνους επικίνδυνου μεταφερόμενου φορτίου. Ολο αυτό με ένα μόνο πλοίο...

Πού πάει; Με βάση τα σχετικά έγραφα των Αμερικανών το πλοίο θα φορτώσει στη Σούδα, δίνοντας και μιαν ιδέα τού τι έχουν αποθηκευμένο εκεί οι Αμερικανοί, μιαν ανάσα από τα σπίτια, τις δουλειές, την καθημερινότητα χιλιάδων λαού της περιοχής, στη βάση τους («NSA Souda Bay») που ολοένα και γιγαντώνεται, στο πλαίσιο και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, μετά τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της, όπως προετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υπογράφτηκαν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

Θέμα που αναμένεται να συζητηθεί, για το πώς μπορεί να προχωρήσει και παραπέρα, και κατά την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, στην Αθήνα, στις 21/2, στον επόμενο γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, άλλη μια διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και έκτοτε συνεχίζει αδιάκοπα επί ΝΔ, στη στρατηγική σύμπλευση των δύο βασικών διεκδικητών της αστικής διαχείρισης πάνω στα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειωτέον, στη συνέχιση του δρομολογίου του, το πλοίο προγραμματίζεται να δέσει και στο Nordenham της Γερμανίας, όπου συχνά ξεφορτώνονται φορτία για την βάση που διατηρεί σε κοντινή απόσταση ο Αμερικανικός Στρατός, Miesau Ammunition Depot, από όπου τροφοδοτούνται με πυρομαχικά οι δυνάμεις τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διασπείρει σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Η βάση θεωρείται, εξάλλου, ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών που διατηρούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτός επικρατείας ΗΠΑ.

Φυσικά τέτοια πλοία και φορτία πάνε συνεχώς στη Σούδα, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητά της στην υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων και αποστολών των Αμερικανών. Αλλωστε θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε και τον Νοέμβρη αντίστοιχο δρομολόγιο με πλοίο που ήταν να μεταφέρει τουλάχιστον 241 τέτοια κοντέινερ με HAZMAT.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο σύμπλεγμα στρατιωτικών υποδομών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, πλησίον της αμερικανικής βάσης εδρεύει και η «Forward Logistics Site Souda Bay » (FLS Souda Bay ), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, η μεταφορά πυρομαχικών από την FLS γίνεται μέσα από υπόγεια τούνελ που έχουν σκάψει και λειτουργούν στην περιοχή, ενώ στις διαδικασίες της μεταφοράς εμπλέκονται και αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πάντα στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, που τηρούνται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Γιγαντώνεται συνεχώς

Καθώς στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - όπως πέρασαν ανεπιστρεπτί σε άλλη φάση - αυτά δεν τους αρκούν, οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στο Μαράθι, με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολάρια, ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), εμβαδού 1.360 τ.μ., ως συμπλήρωμα ακριβώς του FLS Souda Bay.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT, ακριβώς για να διευκολύνεται η βάση στην αποθήκευση, προώθηση και διεκπεραίωση τέτοιων φορτίων, δεδομένου ότι εκεί ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται υπερσύγχρονα υποβρύχιά τους και πλοία (έως και αεροπλανοφόρα) του 5ου και 6ου Στόλου τους, που επιχειρούν από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό, ενώ όπως φαίνεται στέλνει όπλα και αλλού.

Θυμίζουμε επίσης ότι σε επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 13/7/22, ξεκίνησαν εργασίες κατασκευής και ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης, σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωσης του χώρου. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σε εταιρεία συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών (Communications Center).

Το έργο προχωρά βάσει κατευθύνσεων της Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC), Διοίκησης του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αφορά καταρχάς την κατασκευή πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT).

Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ), με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Σημειωτέον, στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές. Π.χ. ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών, και μια «στρατηγική» επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, μειώνοντας συνολικά τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΑΠ' ΑΚΡΗ Σ' ΑΚΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Πέντε λιμάνια καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί για μεταφορά πολεμοφοδίων

Συνεπεία όσων ψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μετατρέπονται σε «αμερικανικό έδαφος» για διεκπεραίωση στρατιωτικού υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία | Υπό «επιτήρηση» οι εργαζόμενοι, περίκλειστες «πόλεις» και «ξέφραγο αμπέλι» πρακτόρων απέναντι στον «εχθρό λαό»

Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος και Καβάλα είναι τα 5 λιμάνια που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028 για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενόσω κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Κι αυτό έχοντας λυμένα τα χέρια μέσα από διαδικασίες όπως ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζεται πλέον επί ΝΔ), και οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (όπως συζητήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται επί ΝΔ), μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε προμαχώνα των Ευρωατλαντικών.

Διόλου τυχαία, 4 από τα 5 λιμάνια συγκαταλέγονται σε λίστα των ΗΠΑ (την αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» τον Αύγουστο) με σημεία της ελληνικής επικράτειας κρίσιμης γι' αυτές σημασίας, όπου έχουν ανθρώπους τους και στα οποία θέλουν να ελέγχουν ποιος μπαίνει και τι κάνει. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ήδη από τότε:

-- Το λιμάνι του Πειραιά και το κλιμάκιο της Διοίκησης Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (SDDC - U.S. Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), που έχει αναπτυχθεί εκεί μια ανάσα από τους Κινέζους της COSCO.


-- Το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area Volos) και το λιμάνι της πόλης.

-- Το Στρατόπεδο «Νταλίπη» στη Θεσσαλονίκη και το αεροπορικό σκέλος του αεροδρομίου της πόλης.

-- 4 σημεία στην Αλεξανδρούπολη, ειδικότερα το Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» (Logistics Support Area «Αlex A»). Το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» (Logistics Support Area «Αlex Β»). Την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και γενικά ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων») στην πόλη. Και φυσικά το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις σχετικές διεκπεραιώσεις.

-- Τη δε Καβάλα φρόντισε να την επιθεωρήσει τον Οκτώβρη ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει νεότερων εγγράφων που δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί, συγκεκριμένα το 839 Τάγμα Μεταφορών (TC Det Eastern Med-Greece Detachment, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία), αναζητούν στην «αγορά» εταιρείες που θα τους παρέχουν «φορτοεκφορτωτικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες σε τερματικούς σταθμούς λιμένων» (Stevedoring and Related Terminal Services - S&RTS) στα προαναφερόμενα λιμάνια, με περίοδο συμβολαίων από 16/12/2023 έως 15/12/2028, βάζοντάς τα στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συνεχείς διεκπεραιώσεις 365 μέρες τον χρόνο

Διάγραμμα που δίνουν οι Αμερικανοί στους αναδόχους της 5ετούς μπίζνας, με τους εκτιμώμενους χρόνους εκφόρτωσης των τύπων πλοίων που θα αξιοποιήσουν, για να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στα 5 λιμάνια στην Ελλάδα
Διάγραμμα που δίνουν οι Αμερικανοί στους αναδόχους της 5ετούς μπίζνας, με τους εκτιμώμενους χρόνους εκφόρτωσης των τύπων πλοίων που θα αξιοποιήσουν, για να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στα 5 λιμάνια στην Ελλάδα
Οπως τονίζεται στα σχετικά έγγραφα, οι υπηρεσίες θα καλύπτουν όλο το φάσμα του χειρισμού διεκπεραίωσης φορτίων του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (DOD), μέσω πολλαπλών τρόπων μεταφοράς.

«Ο ανάδοχος ενδέχεται να υποχρεωθεί να εκτελεί υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων όλων των επίσημων αργιών», ξεκαθαρίζεται ευθύς εξαρχής, δίνοντας μιαν ιδέα του φόρτου εργασίας, το τι σκοπεύουν να περάσουν από εδώ, σε υποστήριξη των στρατευμάτων τους. Αλλωστε, δίνουν τα εξής ωράρια:

-- Δευτέρα ως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένου Σαββατοκύριακου), πρωινή βάρδια 07.30 - 14.30, απογευματινή βάρδια 15.00 - 22.00, νυχτερινή 22.00 - 05.00. Δουλειά, δηλαδή, 21 ώρες τη μέρα.

-- Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Παραμονή Χριστουγέννων και Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα δουλεύει η απογευματινή βάρδια.

-- Αφήνουν ως αργίες το Πάσχα, την Πρωτομαγιά και ανήμερα Χριστούγεννα.

Παραπέρα γίνεται σαφές ότι «οι υπηρεσίες S&RTS θα καλύπτουν όλο το φάσμα της διαχείρισης στρατιωτικού φορτίου των ΗΠΑ (π.χ. εμπορευματοκιβώτια, οχήματα, φορτηγά και αεροσκάφη περιστροφικών ή σταθερών πτερυγίων) που διεκπεραιώνονται μέσω των καθορισμένων λιμένων. Επιχειρησιακά καθήκοντα θα περιλαμβάνουν, αλλά δεν θα περιορίζονται, σε όλες τις υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης που απαιτούνται για τη φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων, φορτηγών και σιδηροδρομικών συρμών», ξεκαθαρίζουν οι Αμερικανοί, κάνοντας καθαρό ότι εκτός των 5 λιμένων, βάζουν πόδι και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο όπου αυτό τους χρειάζεται, όπως γίνεται άλλωστε ήδη π.χ. στην Αλεξανδρούπολη, όποτε ξεφορτώνει εκεί πλοίο τους, και ακολούθως σε συντονισμό με το Λιμενικό, την Αστυνομία και τον Στρατό Ξηράς ξεκινά η διεκπεραίωση φορτίων προς Βουλγαρία και βορειότερα μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου. Αλλωστε, και σε άλλο σημείο των εγγράφων τους αναφέρεται ότι όποτε ζητηθεί «ο ανάδοχος θα φροντίσει για την εσωτερική μεταφορά στρατιωτικού φορτίου από/προς τις υποστηριζόμενες από την παρούσα σύμβαση πόλεις - λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος και Καβάλα), προς/από διάφορες τοποθεσίες με βάση τις απαιτήσεις της αποστολής», π.χ. από τον Βόλο στο Στεφανοβίκειο όπου αναπτύσσουν ελικόπτερά τους.

Επίσης, ο ανάδοχος πρέπει να έχει «πιστοποίηση επικίνδυνων υλικών» («Hazardous Material Certification»), βάσει της οποίας το προσωπικό του θα επιτρέπεται να χειρίζεται «πυρομαχικά και εκρηκτικά», όπως σαφώς αναφέρουν οι Αμερικανοί, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για το τι άλλο θα περάσει από την Ελλάδα προς το μέτωπο και την επόμενη 5ετία.

Επιτήρηση, φακέλωμα, τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους

Κι επειδή όλο αυτό είναι πολύ ...ευαίσθητο ζήτημα παίρνουν τα μέτρα τους από τώρα: «Εάν η κυβέρνηση ειδοποιήσει τον ανάδοχο ότι η απασχόληση ή η συνέχιση της απασχόλησης οποιουδήποτε υπαλλήλου του εργολάβου είναι επιζήμια για τα συμφέροντα ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, ο ανάδοχος θα προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές είναι αναγκαίες στους διορισμούς» - όρος που μπαίνει από τους Αμερικανούς ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν προσωπικό απόλυτα υποταγμένο στις διαταγές τους, χώρια την παρακολούθηση και το φακέλωμα από πλευράς τους σε βάρος των εργαζομένων.

Αλλωστε, λένε καθαρά ότι «τα άτομα που απασχολούνται από την κυβέρνηση θα αναφέρουν περιστατικά που σχετίζονται με απειλές, ενδεικτικές συμπεριφορές και άλλα θέματα ενδιαφέροντος της Αντικατασκοπείας (...) στον Αξιωματικό Ασφαλείας Εγκατάστασης, το πλησιέστερο Στρατιωτικό Γραφείο Αντικατασκοπείας, το FBI, ή την Υπηρεσία Αμυντικής Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (Defense Counterintelligence and Security Agency)».

Στο ενδιάμεσο μπαίνουν και μια σειρά από άλλες προβλέψεις, όπως ότι «ο ανάδοχος θα διασφαλίζει πως όλο το προσωπικό του αναδόχου πρέπει ανά πάσα στιγμή να τηρεί όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται από τον διοικητή Εγκατάστασης και τον Διοικητή του 839ου Τάγματος Μεταφορών, TC DET Eastern Med-Greece». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα είναι απευθείας υπόλογοι στον Αμερικανό διοικητή, που ίδιος ανθύπατος θα λειτουργεί ως κράτος εν κράτει.

Με φόβο εξάλλου απέναντι στο λαϊκό κίνημα, ξεκαθαρίζεται ότι «ο ανάδοχος, κατόπιν αιτήματος της USG (αμερικανική κυβέρνηση), θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για τη διατήρηση των υψηλότερων απαιτήσεων ασφαλείας για το προσωπικό και το φορτίο της USG, εκτός από τις δυνάμεις του κράτους υποδοχής ή την ασφάλεια του λιμένα», που επίσης θα παραταχθούν εκεί για την ασφάλεια των Αμερικανών.

Οι Αμερικανοί διευκρινίζουν ότι «ασφάλεια είναι η προστασία ανθρώπων και περιουσιακών στοιχείων από ενέργειες και γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά ή απώλεια. Αυτό περιλαμβάνει προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, κλοπές, βανδαλισμούς και τρομοκρατία», έννοιες - λάστιχο στα χέρια τους, για να διώξουν και την πάλη του λαϊκού κινήματος απέναντι στους σχεδιασμούς τους.

Φράχτες, συρματοπλέγματα, μπλοκ από τσιμέντο, διώξεις

Σε κάθε περίπτωση προσθέτουν ότι «η ασφάλεια περιλαμβάνει μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την άρνηση της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και πόρους, και για την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας από ζημιές». Ενδεικτικά θα περιλαμβάνει «τσιμεντένια φράγματα, περιφράξεις, συμβεβλημένο προσωπικό ασφαλείας» κ.λπ.

Μάλιστα, έχουν ολόκληρο σχέδιο απομόνωσης των χώρων που θα καταλάβουν στους 5 λιμένες. Διαβάζουμε: «Ο ανάδοχος, κατόπιν αιτήματος (των Αμερικανών) θα παράσχει κοντέινερ 20 ή 40 ποδών και φράγματα από σκυρόδεμα για την κατασκευή ενός περιμετρικού τοίχου ασφαλείας σε καθένα από τα κατονομαζόμενα λιμάνια, ανάλογα με τις ανάγκες». «Τα κοντέινερ πρέπει να τοποθετούνται από άκρη σε άκρη και με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν 100% αδιάσπαστο χώρο μεταξύ κάθε κοντέινερ, με μία μόνο είσοδο και έξοδο, και να καλύπτουν ολόκληρη την ακτίνα της καθορισμένης περιοχής εργασίας». Τα δε φράγματα από τσιμέντο «θα είναι από σκυρόδεμα ενισχυμένο με χάλυβα και 2 μέτρα ύψος από τη βάση»...

Μπαίνει, εξάλλου, πρόβλεψη να απλώσουν και μεταλλικό φράχτη «ύψους τουλάχιστον 3 μέτρων και επιστρωμένου με συρματόπλεγμα (αν χρειάζεται)». «Η περίφραξη πρέπει να υποστηρίζεται για να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους και/ή εισβολή», βάζουν και εδώ πρόβλεψη, όπως επίσης ότι «ο φράκτης πρέπει να είναι αρκετός για να ασφαλίζει ολόκληρη την καθορισμένη περιοχή και να είναι προσβάσιμος από πύλες αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπεται αμφίδρομη κυκλοφορία οχημάτων με μηχανισμούς ασφάλισης. Η περίφραξη θα χρησιμοποιείται για να διαχωριστεί όλο το φορτίο της USG από οποιοδήποτε άλλο εμπορικό φορτίο που τοποθετείται στην καθορισμένη εγκατάσταση ή περιοχή λιμένα. Η USG θα έχει αποκλειστική χρήση και πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, στην περιοχή όπου αποθηκεύεται το φορτίο USG», σημειώνεται, κάνοντας και σε αυτήν την περίπτωση καθαρό ότι οι Αμερικανοί - με λυμένα τα χέρια από τις συμφωνίες με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - βλέπουν τα 5 λιμάνια ως αποικίες τους, όπου θα απομονώνουν ζώνες και θα κάνουν ό,τι θέλουν.

Εξάλλου, προβλέπουν ότι «ο ανάδοχος, κατόπιν αιτήματος της USG, μπορεί να κληθεί να παράσχει πρόσθετη ασφάλεια για σταθμευμένα στρατιωτικά αεροσκάφη ή εξειδικευμένο εξοπλισμό (...) ή εξειδικευμένα οχήματα» που θα βρίσκονται «υπό συνεχή επιτήρηση».

Τέλος, σε άλλη μια παράγραφο που βρωμοκοπά την ανεξέλεγκτη δράση μυστικών υπηρεσιών, κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών παρακολούθησης, καταστολής και χαφιεδισμού, και με τίτλο «Επιβολή Νόμου/Αντικατασκοπεία», ορίζεται ότι «σε περίπτωση γνωστής ή πιθανής εισβολής, ο ανάδοχος θα συναινέσει στις απαιτήσεις της Αντικατασκοπείας ή της αρμόδιας Υπηρεσίας Εφαρμογής του Νόμου να εφαρμόσει εργαλεία εγκληματολογικής ανάλυσης στα συστήματα πληροφοριών του αναδόχου που επλήγησαν από την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων παρακολούθησης, συστημάτων εικόνας, και κάθε άλλη τεχνική που η Υπηρεσία θέλει να εφαρμόσει προκειμένου να αναλύσει αποτελεσματικά την εισβολή. Ο ανάδοχος θα επιτρέψει στην αρμόδια αντικατασκοπεία και/ή την Υπηρεσία Εφαρμογής του Νόμου να απεικονίσει τα συστήματα που έχουν επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιλαμβάνουν ιδιοκτησιακές πληροφορίες. Τίποτα μέσα στο συμβόλαιο δεν θα περιορίσει τη δυνατότητα επιβολής του νόμου ή δραστηριότητες αντικατασκοπείας, ή άλλες δραστηριότητες προς το συμφέρον της USG»...


Θ. Μπ.

Το ΚΚΕ γερά στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ενας χρόνος ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία: Αίμα και δάκρυα για τους λαούς, κέρδη για το κεφάλαιο

Το ΚΚΕ οργάνωσε σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο έξω από βάσεις που χρησιμοποιούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. από την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα)

FRAGKOU STRATOS

Το ΚΚΕ οργάνωσε σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο έξω από βάσεις που χρησιμοποιούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. από την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα)
Δώδεκα μέρες πριν ο Βλ. Πούτιν ανακοινώσει την «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, σχολιάζαμε στον «Ριζοσπάστη» τις δηλώσεις του Αμερικανού παράγοντα Κουρτ Βόλκερ, ο οποίος ισχυριζόταν «πως "είναι πιθανό η Ρωσία να πάρει το ένα τρίτο της Ουκρανίας", εκτιμώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει κάθε πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και να διαμορφωθεί μια χερσαία δίοδος που θα ενώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία με την Κριμαία».

Σημειώναμε τότε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν γνωρίζουμε εάν με τις παραπάνω δηλώσεις ο Αμερικανός παράγοντας υπέδειξε ποια θα είναι τα νέα σύνορα της Ουκρανίας, ή πρόκειται για συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία σχετικά με τον διαμελισμό της Ουκρανίας και άγνωστο με τι ανταλλάγματα, ή ήταν απλώς μια άσκηση πίεσης προς τη σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας, ωστόσο εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως γενικά τα σύνορα δεν αλλάζουν με αναίμακτο τρόπο»1.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης που μακελεύει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, έχουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες (ή κατά άλλες εκτιμήσεις εκατοντάδες χιλιάδες) νεκρούς και ανάπηρους, όπως και την ολοκληρωτική καταστροφή δεκάδων πόλεων και χωριών. Τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα πράγματι έχουν μετακινηθεί στο πεδίο των μαχών, αφού η Ρωσία κατάφερε να ελέγξει, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Ντονμπάς (το 60% του Ντονιέτσκ και το 95% του Λουγκάνσκ), τη Χερσώνα (75%) και τη Ζαπορίζια (80%), που όλες τους έχουν ενσωματωθεί στη ρωσική επικράτεια, με βάση τα προεδρικά διατάγματα του Πούτιν και παρά τα αρχικά διαγγέλματά του ότι σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν είναι η κατάκτηση ουκρανικών εδαφών. Συνολικά τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει στρατιωτικά αυτήν τη στιγμή η Ρωσία φτάνουν το 18% (τον Μάρτη ήταν 27%) της Ουκρανίας.

Από το μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη έξω από τη Βουλή
Από το μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη έξω από τη Βουλή
Πράγματι, όπως ήταν και η «προφητεία» του παραπάνω Αμερικανού παράγοντα, η Ρωσία έχει πλήρως εξοβελίσει την Ουκρανία από την Αζοφική, έχει δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο επικοινωνίας των εδαφών της με την Κριμαία, που είχε ενσωματώσει στην επικράτειά της από το 2014.

Οπως έγραφε περιχαρής στις 3/2/2023 ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «η ουκρανική οικονομία μετατρέπεται γρήγορα σε βρωμερό σαπόξυλο».

Και αυτό γιατί, όπως γράφει, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 40% του εθνικού βιομηχανικού δυναμικού της και περίπου το 15% του προπολεμικού ΑΕΠ της και τώρα δεν έχει πρόσβαση σε πρώτες ύλες αξίας άνω των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του 63% των κοιτασμάτων άνθρακα και του 42% των μετάλλων της2.

Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε;

«Τρίβει τα χέρια του» ο παραπάνω εκπρόσωπος του ρωσικού κεφαλαίου για το ότι η καπιταλιστική Ρωσία, με την «προβιά» του αντιφασισμού και το «ρόπαλο» των διώξεων σε βάρος κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στο εσωτερικό, κατέκτησε και ελέγχει πλήρως την Αζοφική Θάλασσα, χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορου εδάφους, ορυκτού πλούτου και βιομηχανικών υποδομών που ανήκαν στην Ουκρανία, καθώς και μερικά εκατομμύρια εργατικά χέρια τα οποία περνούν στη διάθεση των ρωσικών μονοπωλίων.

Από την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εναντίον κομμουνιστών και άλλων απεργών που διαδήλωναν ενάντια στη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη
Από την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εναντίον κομμουνιστών και άλλων απεργών που διαδήλωναν ενάντια στη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη
«Τα χέρια τους τρίβουν» επίσης:

-- Οι ΗΠΑ, μιας και τα αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας στο εξής θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με το - ακριβότερο - υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ δόθηκε η δυνατότητα μιας σχετικής «επανασυσπείρωσης» και παραπέρα ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής «σφηκοφωλιάς», που το προηγούμενο διάστημα «έχανε ράμματα».

-- Η ΕΕ, που βρήκε ένα ακόμα άλλοθι για να προωθήσει τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», από την οποία κερδίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια της Ενέργειας, τόσο αυτά που ασχολούνται με τις «εναλλακτικές πηγές» (πάνελ, ανεμογεννήτριες κ.ο.κ.) όσο και τα κλασικά, και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, π.χ. οι Ελληνες εφοπλιστές, που θησαύρισαν στον έναν χρόνο του πολέμου.

-- Οι καπιταλιστές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών, που βρήκαν τρόπο να εισάγουν μισοτιμής τις ρωσικές πρώτες ύλες, κυρίως το πετρέλαιο, κερδίζοντας από τις διαφορές στη διεθνή αγορά.

-- Οι μοναρχίες του Κόλπου, που αύξησαν το «πελατολόγιό» τους, και η αστική τάξη της Τουρκίας, που παίζει ρόλο «διαμεσολαβητή» και «κόμβου» εκατέρωθεν συμφερόντων και εμπορευμάτων.

-- Ολα μαζί εκείνα τα καπιταλιστικά κράτη που έχουν ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ιράν κ.ο.κ.), που παράγει και δοκιμάζει στα πεδία των μαχών νέες φονικές μηχανές, κερδίζοντας από το εμπόριο του θανάτου.

Μεγάλοι χαμένοι στον έναν χρόνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι λαοί
Μεγάλοι χαμένοι στον έναν χρόνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι λαοί
-- Η αστική τάξη της Ουκρανίας, που «θωράκισε» παραπέρα την εξουσία της, γιατί από τη μία συνέδεσε τα δικά της συμφέροντα στενότερα με αυτά των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών του ευρωατλαντικού μπλοκ, ενώ από την άλλη στο εσωτερικό, στο όνομα του «πατριωτισμού», της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της ανάκτησης εδαφών, πέρασε ένα κλίμα «ομοψυχίας» μπολιασμένο με μπόλικο αντικομμουνισμό, σωβινισμό, ιστορικής δικαίωσης των συνεργατών των ναζί...

Βεβαίως η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία συνεχίζεται, αφού το πόσο θα διαρκέσει, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τελικά πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα «επί του εδάφους» θα έχουν άμεση αντανάκλαση στα κέρδη και στη χασούρα της κάθε πλευράς.

Ποιοι έχασαν έως τώρα;

Υπάρχουν και μερίδες του κεφαλαίου που έχασαν, αυτήν την περίοδο. Ομως αυτή είναι μια πάγια εξέλιξη στον καπιταλισμό, όπου υπάρχει ενδοκλαδικός και διακλαδικός ανταγωνισμός, ανισόμετρη ανάπτυξη, και δεν γίνεται να κερδίζουν ταυτόχρονα όλες οι μερίδες του κεφαλαίου σε συνθήκες αναρχίας και σφοδρού ανταγωνισμού, που είναι κλασικά γνωρίσματα της καπιταλιστικής οικονομίας ακόμα και σε καιρούς ειρήνης.

Ομως οι μεγάλοι χαμένοι στον έναν χρόνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι λαοί, που πληρώνουν τα παραπάνω κέρδη του κεφαλαίου είτε με το αίμα των παιδιών τους είτε από την τσέπη τους, μιας και ο πόλεμος ενίσχυσε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, την εξανέμιση των λαϊκών εισοδημάτων.

Το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας»

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και χωρίς ταλαντεύσεις ανέδειξε στον λαό μας τις πραγματικές αιτίες του πολέμου. Οπως σημειώθηκε στην Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: «Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τη στρατηγική της "ευρωατλαντικής διεύρυνσης", από τη μια πλευρά, και από την άλλη τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ»3.

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι «η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας ουσιαστικά σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών».

Το Κόμμα μας απέρριψε τα προσχήματα που αξιοποίησαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, μαζί τους και η ελληνική κυβέρνηση, περί «αναθεωρητισμού», «δημοκρατίας», «ελευθερίας επιλογής συμμάχων» κ.ο.κ. για να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Ανέδειξε ότι οι «πρώτοι διδάξαντες» που έχουν κάνει κουρελόχαρτο ακόμα και ορισμένες τυπικές διατάξεις Διεθνούς Δικαίου είναι οι ΕυρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές.

Το ΚΚΕ απέρριψε και τα προσχήματα της ρωσικής πλευράς, όπως ήταν π.χ. η επίκληση του αντιφασισμού, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη το έντονο αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων και όλων των λαών που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στη φασιστική - ναζιστική γερμανική κατοχή και θηριωδία. «Δεν ξεχνάμε ότι η ίδια η καπιταλιστική Ρωσία, που σήμερα πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε πολλές χώρες, ότι η ηγεσία της Ρωσίας εκθειάζει δημόσια τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού», σημειώνεται στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο προλεταριακός διεθνισμός ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο

Το ΚΚΕ, από κοινού με το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Μεξικού και το ΚΚ Τουρκίας, προετοίμασε Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που δημοσιοποιήθηκε άμεσα (26/2/2022) και μέχρι στιγμής στηρίζεται από 44 ΚΚ και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο.

Στην πολύ σημαντική αυτή Κοινή Ανακοίνωση αναδεικνύεται ότι:

  • Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμαναν τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφεραν τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την επέμβασή τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.
  • Καταδικάζονται η δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο αντικομμουνισμός, όπως και η ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία.
  • Σημειώνεται πως οι λαοί των δύο χωρών (Ρωσίας και Ουκρανίας), που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, όπως και όλοι οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μίας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
  • Απορρίπτονται οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, «καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ, ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», μια «φιλειρηνική ΕΕ» ή ένας "ειρηνικός πολυπολικός κόσμος», και υπογραμμίζεται πως ο καπιταλισμός είναι «νύχι - κρέας» με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Απευθύνεται κάλεσμα στους λαούς των χωρών που οι κυβερνήσεις τους - ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας - εμπλέκονται στις εξελίξεις, να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων, που σπρώχνουν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
  • Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας, αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό.
Πολύμορφη η δράση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκανε στον ελληνικό λαό με σαφήνεια την κρυστάλλινη τοποθέτησή του.

Στις 25 Φλεβάρη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία από τη ρωσική στην αμερικανική πρεσβεία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από το βήμα της Βουλής την 1η Μάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος, καυτηρίασε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του «ΝΑΤΟικού τόξου» για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, απάντησε στις αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας και κάλεσε σε αγώνα για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να μη σταλούν ελληνικά οπλικά συστήματα και στρατιωτικά σώματα στη σύγκρουση, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας.

Το ΚΚΕ, με έργα και όχι μόνο με λόγια, έκανε σαφή στον λαό τη θέση του:

Διοργάνωσε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του λαού σε όλη τη χώρα για τις επικίνδυνες εξελίξεις. Μεγαλειώδες ήταν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ την 1η Απρίλη έξω από τη Βουλή.

Το Κόμμα μας οργάνωσε σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, έξω από τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.α. Στήριξε την ανάλογη δράση των συνδικάτων και των μαζικών οργανώσεων της χώρας. Μπλόκαρε δρόμους και σιδηροδρόμους, λιμάνια που χρησιμοποίησαν ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οι κομμουνιστές ήταν πρωτοπόροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και γι' αυτόν τον λόγο δέχτηκαν την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, όπως έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6 Απρίλη, όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν την απεργιακή διαδήλωση, συλλαμβάνοντας και σέρνοντας στα δικαστήρια μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» και συνδικαλιστές.

Το ΚΚΕ κατάφερε να λάμψει και με την απουσία του στις 7 Απρίλη, όταν παρουσία όλων των άλλων κομμάτων οργανώθηκε η ομιλία του Ζελένσκι και του νεοναζί του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Τα έδρανα του ΚΚΕ έμειναν άδεια, όταν όλα τα κόμματα του «ΝΑΤΟικού τόξου» είχαν πιάσει στασίδι.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από κοινού στήριξαν το πολεμικό παραλήρημα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που καλούσε σε μαζική αύξηση της πολεμικής στήριξης στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε στον λαό το γεγονός.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα «σήκωσε» σημαντικό μέρος της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, όπου είναι ισχυρές οι συγχύσεις σε διάφορα κόμματα. Οπως τόνισε από το βήμα της 22ης Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ στην Αβάνα (28 - 30 Οκτώβρη) ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι κρίσιμο ζήτημα. Καθορίζεται από το γεγονός ότι την εποχή του ιμπεριαλισμού, του μονοπωλιακού καπιταλισμού, οι πόλεμοι που διεξάγονται από τις αστικές τάξεις είναι πόλεμοι άδικοι, ιμπεριαλιστικοί. Οι λαοί καλούνται να τους καταδικάσουν, να δυναμώσει η αυτοτελής ιδεολογική, πολιτική και μαζική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εξάλειψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Κάθε παρέκκλιση από αυτήν την αρχή οδηγεί αντικειμενικά σε στοίχιση πίσω από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, του ενός ή του άλλου στρατοπέδου "ληστών", με οδυνηρές συνέπειες».

Το ΚΚΕ ανέδειξε στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, που δεν ταυτίζεται απλώς με την επιθετική εξωτερική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, και περιέγραψε τα βασικά σύγχρονα γνωρίσματά του. Ταυτόχρονα ανέδειξε τα ιστορικά διδάγματα του Κόμματός μας για την πάλη ενάντια στον φασισμό, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και, όπως τόνιζε ο Μπρεχτ, «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά ως καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, ως ο πιο θρασύς και ο πιο δόλιος καπιταλισμός». Σημείωσε ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό δεν πρέπει να στηρίζεται σε αστικές δυνάμεις ή σε συμμαχίες με αυτές, ούτε να διαχωρίζεται από την πάλη ενάντια στη «μήτρα» που τον γεννά.

Το Κόμμα μας, σε συντονισμό και με αρκετά ακόμα κόμματα, έδωσε μάχες ενάντια στη στάση στήριξης αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια σε όσους διαστρεβλώνουν και αναθεωρούν τις μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις για τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ανέδειξε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, ψήφος ενάντια στο μακελειό που εγκρίνουν όλα τα άλλα κόμματα

Μπροστά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν τι μήνυμα θα στείλουν με την ψήφο τους.

Θα ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου, εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν ούτε μία κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο (π.χ. ΜέΡΑ25), ή το ΚΚΕ, που με συνέπεια λόγων και έργων πάλεψε ενάντια σε αυτόν, ενάντια στη στοχοποίηση του λαού και στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο;

Ας σκεφτούν: Αμέσως μετά τον πόλεμο, έναν χρόνο πριν, η Γερμανία έστελνε στην Ουκρανία στρατιωτικά κράνη, σήμερα στέλνει πλέον άρματα μάχης «Leopard». Πριν έναν χρόνο οι ΗΠΑ «έσπρωχναν» στην Ουκρανία παλαιό εξοπλισμό, στη συνέχεια έδωσαν τους εξελιγμένους πυραύλους HIMARS και τώρα ετοιμάζονται να δώσουν τα πιο σύγχρονα άρματα «Abrams». Ολοι τους (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) κάνουν λόγο πλέον και για ενίσχυση της Ουκρανίας και με πολεμική αεροπορία. Και οι δύο πλευρές του πολέμου, ΝΑΤΟ και Ρωσία, χρησιμοποιούν τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων.

Δεν μπορεί αυτές οι εξελίξεις να μην είναι κριτήριο ψήφου.

Οι συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι και νέοι δεν θα ρίξουν με την ψήφο τους νέο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού μακελειού που απειλεί να «καταπιεί» κι άλλες χώρες, αλλά θα δυναμώσουν το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αναδεικνύει τη διέξοδο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς: Τον δρόμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού!

Παραπομπές:

1. Για την όξυνση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και στη Ρωσία, «Ριζοσπάστης» 12/2/2022

2. Ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ», 3/2/2023

3. Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, 12/03/22


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Μέχρι τα μπούνια η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η πολυεπίπεδη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι προηγούμενες μακρόχρονες προετοιμασίες περνάνε κάτω από το ραντάρ της προεκλογικής κοκορομαχίας ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Και πώς αλλιώς, εφόσον αφού όλοι μαζί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, υπηρέτησαν και προωθούν πολυεπίπεδα την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια, ένα μέρος μόνο των οποίων καταγράφουμε εδώ. Σχέδια που μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη ενάντια σε άλλους λαούς και τον λαό σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο οξύνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτεί.

Η πολιτική αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή και στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, με την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.

Ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για να κλείσουν οι βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από ΝΑΤΟικές αποστολές, να πάψει κάθε διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς, είναι ώρα να εκφραστεί και στην κάλπη, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Με ψήφο ενίσχυσης της πάλης του λαού και αποδυνάμωσης της όποιας κυβέρνησης αναλάβει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επικίνδυνη εμπλοκή.

Οπλα

Η κυβέρνηση απέστειλε ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1, έχει έτοιμα να στείλει κι άλλα 20, ενώ συζητά και την παραχώρηση αρμάτων «Leopard 1». Παράλληλα, συνεχίζει να στέλνει στο Κίεβο φορτία με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει και συνεχίζει να στέλνει στο Κίεβο:

-- Πάνω από 2.000 ρουκέτες του Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70».

-- Πάνω από 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών.

-- Πάνω από 3 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών.

-- Πάνω από 60 δυσεύρετους και πανάκριβους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», εκατοντάδες φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους «RPG».

-- Πάνω από 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών ξεπερνάει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας.

Και έπεται συνέχεια, όπως δείχνει και η υπογραφή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητάει «μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία».

Εκπαίδευση

Οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ πιάνουν και τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», στο ΓΕΕΘΑ καταρτίστηκε σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας, όπως:

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου».

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση στη Νέα Σάντα Κιλκίς και το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ).

Ολα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι κυριολεκτικά δεκάδες συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είτε με «καπέλο» ΝΑΤΟ είτε με βάση τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλα κράτη της περιοχής.

Προσωπικό και μέσα

Παραπέρα, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» - των ΝΑΤΟικών αποφάσεων που συνυπέγραψε η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη - στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας αναπτύχθηκαν μία διμοιρία αντιαρματικών και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Κι αυτό χώρια τα μέσα και τα στελέχη που διατίθενται όλο αυτό το διάστημα π.χ. για:

-- Πτήσεις ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στο FIR Σόφιας και τις παρυφές της Μαύρης Θάλασσας, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

-- Τις συνοδείες από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ή από ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

-- Τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις SNMG2 και SNMCMG2, στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο «Sea Guardian» και «IRINI», αντίστοιχα, συνδράμοντας τον έλεγχο από μέρους του ευρωατλαντικού άξονα σημαντικών θαλάσσιων διαύλων.

-- Τις συνοδείες των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι σε «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιπαράθεση στην Αδριατική με ρωσικά πλοία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και εδώ για τα επόμενα βήματα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον αναζητά και προσωπικό για τη στελέχωση σωμάτων που θα βρεθούν σε Κίεβο, Λβιβ, Οδησσό και Χερσώνα, για να στελεχώσουν την αποστολή της EE, «EUAM Ukraine», μέσα στις εμπόλεμες ζώνες, με αντικείμενα όπως η «δίωξη οργανωμένου εγκλήματος», η «εθνική και κρατική ασφάλεια» και άλλα παρόμοια.

Βάσεις - ορμητήρια

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου του πολέμου γίνεται με ορμητήριο ένα ευρύ πλέγμα βάσεων, σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις (MDCA) που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η ΝΔ.

  • Η Σούδα «πήρε φωτιά» με συνεχείς εξόδους κατασκοπευτικών προς τη Μ. Θάλασσα, ελλιμενισμό διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων. Παράλληλα «τρέχει» η παραπέρα επέκταση των εγκαταστάσεων των Αμερικανών, με έργα όπως ένα νέο κέντρο τηλεπικοινωνιών («Communications Center») ή ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), που θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT («hazardous material» - «επικίνδυνα υλικά»), η ολοκλήρωση ενός νέου συστήματος ανεφοδιασμού αεροσκαφών και του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.
  • Η Αλεξανδρούπολη «κέρδισε» τον ντροπιαστικό τίτλο της «Σούδας του Βορρά» και «στρατηγικό λιμάνι του ΝΑΤΟ», με κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία και συνεχείς «διεκπεραιώσεις» πολεμοφοδίων, αρμάτων. Τώρα προχωράνε οι εργασίες για ελλιμενισμό ακόμα μεγαλύτερων μεταγωγικών πλοίων των Αμερικανών, όπως και το σχέδιο για «επέκταση του αγωγού καυσίμων (του ΝΑΤΟ) έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία».
  • Αντίστοιχα στην αεροπορική βάση Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει ήδη 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135.
  • Από το Στεφανοβίκειο - ορμητήριο της αμερικάνικης Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει πλέον μόνιμα - απογειώθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου ελικόπτερα που προωθήθηκαν στην Ανατ. Ευρώπη. Τώρα προχωρούν εργασίες επέκτασης στο στρατόπεδο «Περισσάκη», αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού.

Σε ευθεία σύνδεση με τα παραπάνω, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028, 5 λιμάνια της χώρας, συγκεκριμένα Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Καβάλα, για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, έχοντας λυμένα τα χέρια μέσα από διαδικασίες όπως ο περιλάλητος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζεται πλέον επί ΝΔ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πορεία σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας «χωρίς επιστροφή»

Εναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για ευρύτερη και μακρόχρονη γεωπολιτική αντιπαράθεση

Πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων»

Copyright 2022 The Associated

Πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων»
Σε πορεία κλιμάκωσης «χωρίς επιστροφή» βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε πλήρως ο χαρακτήρας της σύγκρουσης, όλα τα στρατόπεδα δεν κρύβουν πως προετοιμάζονται για «ευρύτερη» και «μακροχρόνια», με όλα τα μέσα αντιπαράθεση. Δεν κρύβουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν κρύβουν επίσης ότι το βλέμμα είναι πάντα στραμμένο στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και στην Κίνα.

Ηδη από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, ηγέτες, υπουργοί Αμυνας και στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης δήλωναν με πλήρη συναίσθηση ότι η σύγκρουση - η οποία στην πραγματικότητα κρατάει τουλάχιστον μια δεκαετία - «δεν τελειώνει εδώ», αντίθετα οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία «θα πολλαπλασιαστούν στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ για χρόνια».

Αλλά και ο επικεφαλής του «αμυντικού συμφώνου» της Ρωσίας, του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και στον ευρασιατικό χώρο γενικά και ίσως την αρχιτεκτονική της διεθνούς Ασφάλειας».

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι σηματοδότησε νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, όπως και με την Κίνα
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι σηματοδότησε νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, όπως και με την Κίνα
Μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» προς «έναν ευρύτερο πόλεμο», ενώ η Μόσχα λέει ξεκάθαρα πως τα κράτη του ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής.

Στο σήμερα, ενώ και οι δύο πλευρές «αδειάζουν» επί έναν χρόνο τα οπλοστάσιά τους πάνω στον ουκρανικό λαό και πάνω στους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες που αλέθονται στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, δηλώνουν κυνικά πως αυτός είναι ένας πόλεμος «επιμελητείας», δηλαδή θα κερδίσει αυτός που έχει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αποθέματα και τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Πολύ περισσότερο, αυτό που συζητιέται σήμερα πιο έντονα από ποτέ είναι το «μετά», η «επόμενη μέρα» του πολέμου και όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για μακρόχρονη αντιπαράθεση ακόμη και μετά από μια «ειρηνευτική συμφωνία»...

Σε στρατιωτικό κλοιό όλη η Ανατολική Ευρώπη

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια μεγάλη καμπή στον πολύχρονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας που είχε ήδη οξυνθεί από το 2014, συσσωρεύοντας εύφλεκτο υλικό όλα αυτά τα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, που προετοίμασε τη σημερινή κλιμάκωση, εντάσσονται το αιματηρό πραξικόπημα του 2014 με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, η αξιοποίηση ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων για την εγκαθίδρυση και τη στήριξη του φιλοδυτικού καθεστώτος, όπως και η απόσπαση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία, με την προσάρτηση της Κριμαίας και την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς. Οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία στην πραγματικότητα δεν σταμάτησαν ποτέ, ενώ θνησιγενείς «ειρηνευτικές» συμφωνίες συμβιβασμού, όπως οι συμφωνίες του Μινσκ, ομολογείται ανοιχτά πλέον σήμερα ότι απλώς εξασφάλισαν χρόνο στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση του πολέμου.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί και πραγματοποιούν ασκήσεις στη Λευκορωσία

Russian Defense Ministry Press

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί και πραγματοποιούν ασκήσεις στη Λευκορωσία
Μετά τη ρωσική εισβολή, «απελευθερώθηκαν» ανταγωνιστικές δυνάμεις και δυναμικές που υπέβοσκαν για χρόνια και δεκαετίες. Το ΝΑΤΟ - με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν - πολλαπλασίασε τις στρατιωτικές δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ρωσία χαρακτηρίζει τη σύγκρουση «ζωτικής σημασίας» για τα συμφέροντά της και τη θέση που διεκδικεί στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, έως τις 16 Μάρτη 2022 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτη οι ΝΑΤΟικοί αποφάσισαν την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 8, καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά, εν μέσω της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην κρίσιμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 4.700 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας. Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ, η «ελίτ» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπαιδεύεται σχεδόν καθημερινά μαζί με ρουμάνικες δυνάμεις, φέρει εξοπλισμό και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες στο πεδίο της μάχης.

Ο αριθμός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά δυόμισι φορές από τον περσινό Φλεβάρη, προσεγγίζοντας τα 40.000 μέλη.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα έχει ήδη διπλασιαστεί σε πάνω από 30 πλοία.

Στο άλλο στρατόπεδο, η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική ενσωμάτωση με τη Λευκορωσία. Στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία σταθμεύουν 10.000 Ρώσοι στρατιώτες και εκπαιδεύονται μαζί με Λευκορώσους. Μόσχα και Μινσκ προωθούν τον «Κοινό Αμυντικό Χώρο» του «Ενωσιακού Κράτους», καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο του «αμυντικού συμφώνου» ΟΣΣΑ (CSTO).

Η Ρωσία αναβάθμισε ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας και πλέον μπορούν να φέρουν πυρομαχικά με πυρηνικό φορτίο, εκπαιδεύει πιλότους για τη χρήση τους. Επίσης διέθεσε στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα «Iskander-M», ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, ανέπτυξε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Περαιτέρω η Μόσχα προχωρά σε αναδιαρθρώσεις και ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων με αύξηση του μεγέθους του στρατού και εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει 12 νέες βάσεις στα δυτικά σύνορά της και ο στρατός της θα αυξηθεί στο 1,5 εκατ. μέλη από περίπου 1,1 εκατ. σήμερα.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Στρατηγός Τσουβόροφ» (Generalissimus Suvorov), ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές «Bulava», εντάχθηκε πρόσφατα στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι τελευταίας τεχνολογίας υπερηχητικοί πύραυλοι Κρουζ «Zircon». Γενικότερα το 2023 το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει στρατηγικά και πολλαπλών χρήσεων υποβρύχια, ποντοπόρα πλοία κ.ά.

Η Μόσχα τοποθέτησε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις νέες τορπίλες «Poseidon» που θα αναπτυχθούν στο πυρηνικό υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Belgorod».

Οι δε διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Sarmat», ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να καταφέρουν πυρηνικά πλήγματα στις ΗΠΑ, τίθενται για πρώτη φορά σε ετοιμότητα μάχης.

Ανταγωνισμός για το «πάνω χέρι» στην ευρωπαϊκή «Ασφάλεια»

Επιπλέον, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία οξύνει τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και τον ανταγωνισμό για το «πάνω χέρι» στον μελλοντικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος «περνάει» σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη - μέλη της ΕΕ αυξάνουν κατακόρυφα τις «αμυντικές» δαπάνες και εξοπλίζονται για μια ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση.

Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα στρατιωτικό ταμείο - μαμούθ ύψους 100 δισ. ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, τονίζει συχνά τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της χώρας του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ευρωπαϊκό «σκέλος» του ΝΑΤΟ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο γερμανικός στρατός θα γίνει ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο άνοιξε και η συζήτηση για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Η Γερμανία σκοπεύει να γίνει ο «εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας» και αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα γεωπολιτικά ρήγματα της εποχής», δηλαδή τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία και τον ανταγωνισμό μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Παράλληλα, η Πολωνία, στενός εταίρος των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αναδύεται ως μια νέα στρατιωτική «υπερδύναμη» στην Ευρώπη. Οι Πολωνοί στρατιώτες εκπαιδεύονται ήδη στα άρματα μάχης «Abrams» που τους παραδίδουν κατά εκατοντάδες οι ΗΠΑ και η Βαρσοβία αγοράζει όπλα μαζικά από τη Νότια Κορέα. Η χώρα εκτιμάται ότι σύντομα θα διαθέτει τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο συμβατικό στρατό στην ΕΕ. Το 2023 οι «αμυντικές» της δαπάνες θα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ.

Την «αμυντική» συνεργασία με την Πολωνία έχει ενισχύσει και η Βρετανία, ενώ συγχρόνως προωθεί συμμαχίες «ασφαλείας» στην Ευρώπη - σε ανταγωνισμό με την ΕΕ - με τις βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες.

Το χρονικό της κλιμάκωσης

Σε de facto «μέλος» του ΝΑΤΟ εξελίσσεται η Ουκρανία

Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο τις πρώτες μέρες της εισβολής

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο τις πρώτες μέρες της εισβολής
Μετά από πολύμηνα παζάρια, όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία έθεταν τους δικούς τους όρους για την περιβόητη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, με εκατέρωθεν απειλές, συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και μετά από αναζωπύρωση συγκρούσεων στο Ντονμπάς, τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με χτυπήματα από ρωσικό και λευκορωσικό έδαφος.

Τα προσχήματα της σύγκρουσης

Οπως σε κάθε περίπτωση, δεν έλειψαν τα προσχήματα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, «ντυμένα» με «ιδεολογία» και επιλεκτικό «ανθρωπισμό».

Ετσι, σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, είναι να προστατευτεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός «από τη γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου», αλλά και η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Αμέσως πριν την εισβολή, είχε προηγηθεί η αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το Κρεμλίνο, ενώ ακολούθησε γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία, πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Οι δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι υπερασπίζονται τον ουκρανικό λαό από την «αδικαιολόγητη ρωσική επιθετικότητα», υπερασπίζονται τον «ελεύθερο, δημοκρατικό κόσμο» έναντι του «αυταρχισμού του Κρεμλίνου».

300.000 Ρώσοι επιστρατεύτηκαν από το Κρεμλίνο για τη συνέχιση του πολέμου

Copyright 2022 The Associated

300.000 Ρώσοι επιστρατεύτηκαν από το Κρεμλίνο για τη συνέχιση του πολέμου
Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, παρά τη διάσταση συμφερόντων και τα «μπρος - πίσω», έκανε ξεκάθαρο πως θα εξοπλίσει το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Τεράστιες ποσότητες όπλων και στρατιωτικού υλικού άρχισαν να διοχετεύονται από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, από μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού τύπου, αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μέχρι πυρομαχικά, οβιδοβόλα, «αδειάζοντας» τα δυτικά οπλοστάσια.

Η Ουκρανία διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Το Κίεβο, εξασφαλίζοντας δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ πως θα λάβει ό,τι χρειάζεται για να «νικήσει» τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί από τις καλύτερες δυνατές θέσεις, στα τέλη Μάρτη εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, που είχε στηθεί στη Λευκορωσία και την Κωνσταντινούπολη.

Εκείνη την περίοδο, πριν διακόψει τις διαπραγματεύσεις, η ουκρανική ηγεσία έκανε λόγο ακόμη και για αμφισβητούμενα εδάφη στο Ντονμπάς και την Κριμαία, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε «παραδεχτεί» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας ορισμένους από τους όρους της Μόσχας. Αντίστοιχα το Κίεβο έκανε λόγο για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας και ανάμεσα στις «εγγυήτριες δυνάμεις» περιλαμβάνονταν - σε επίπεδο διαπραγματεύσεων πάντα - η Ρωσία και η Λευκορωσία. Επίσης φερόταν να αποδέχεται ότι δεν θα φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα.

«Σβήνοντας» άλλη μια «κόκκινη γραμμή» για την παραπέρα κλιμάκωση, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στέλνουν σύγχρονα βαριά άρματα μάχης στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

«Σβήνοντας» άλλη μια «κόκκινη γραμμή» για την παραπέρα κλιμάκωση, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στέλνουν σύγχρονα βαριά άρματα μάχης στο Κίεβο
Η Ρωσία ζητούσε να δεσμευτεί νομικά η Ουκρανία σε καθεστώς ουδετερότητας και απαιτούσε να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και να πάψει να ζητά επιστροφή της Κριμαίας.

Σήμερα και οι δυο πλευρές έχουν σκληρύνει τη στάση τους, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - και να ζητά εξοπλισμούς και εγγυήσεις ΝΑΤΟικού τύπου. Η «φόρμουλα ειρήνης» που παρουσίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι ένα ΝΑΤΟικής έμπνευσης σχέδιο, που είναι βέβαιο ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση.

ΕΕ - ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία «δεν επιτρέπεται» να χάσει τον πόλεμο

Αμέσως μετά, ΕΕ και ΝΑΤΟ αρχίζουν να διαμηνύουν πως η Ουκρανία «δεν επιτρέπεται» να χάσει τον πόλεμο, επιταχύνεται και πολλαπλασιάζεται η αποστολή όλο και πιο επιθετικών όπλων προς το Κίεβο.

Τόσο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής όσο και μετά, οι ΗΠΑ έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του πολέμου στην Ουκρανία είναι δική τους υπόθεση, ενισχύοντας το Κίεβο με κάθε τρόπο, στέλνοντας στρατιωτικά πακέτα σχεδόν κάθε βδομάδα.

Από τα τεράστια κεφάλαια που διοχετεύονται για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν 45 δισ. δολάρια, ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη έχουν δαπανήσει σε στρατιωτική, οικονομική και προσφυγική βοήθεια τους τελευταίους δώδεκα μήνες συνολικά 67 δισ. ευρώ.

Στον αμερικανικό προϋπολογισμό του 2023 ορίζονται σχεδόν 50 δισ. δολάρια για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έχει αποκτήσει τους τελευταίους 9 μήνες πιο συγκροτημένη μορφή και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Το εν λόγω σχήμα συνεδριάζει κάθε μήνα και συντονίζει τα ουκρανικά αιτήματα για εξοπλισμούς, μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ, αλλά και «εταίρων» από τον υπόλοιπο κόσμο.

Περαιτέρω, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ φέρεται να έχουν στρατιωτικούς διοικητές - «συμβούλους» στην εμπόλεμη Ουκρανία, ενώ συνδράμουν το Κίεβο και με την παροχή πληροφοριών μέσω μυστικών υπηρεσιών, δορυφόρων και άλλων συστημάτων.

Επιπλέον, χιλιάδες μισθοφόροι «εθελοντές» από ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Πολωνία και αλλού έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, πολεμώντας τον ρωσικό στρατό.

Σημαντικός σταθμός είναι το κολοσσιαίο στρατιωτικό πακέτο σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που ενέκρινε τον Μάη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Εκτός από τη γενναία στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, το πακέτο χρηματοδοτεί επίσης κράτη του ΝΑΤΟ που δίνουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία, για αντικατάστασή του με αμερικανικούς εξοπλισμούς, καθώς και δαπάνες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Καθοριστική η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιούνη η Σουηδία και η Φινλανδία έλαβαν επίσημη πρόσκληση για ένταξη, με την απόφαση για νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία να αλλάζει τον «γεωπολιτικό χάρτη» της Ευρώπης. Επιπλέον, πάρθηκαν αποφάσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και σταδιακό μετασχηματισμό τους σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Επίσης αποφασίστηκε να «μεταμορφωθεί» η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (με ισχύ περίπου 40.000 προσωπικό σήμερα) και να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας σε τουλάχιστον 300.000.

Το καλοκαίρι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ και έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί δυο Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, όπως και διεθνείς διασκέψεις για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

ΕΕ και Βρετανία εκπαιδεύουν σχεδόν 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες

Πολύ καθοριστική είναι η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε χώρες της ΕΕ, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που προσφέρει μακροπρόθεσμη ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και μετά τη λήξη του.

Πρόσφατα η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που εκπαιδεύονται σε κράτη - μέλη, κυρίως στην Πολωνία και τη Γερμανία, από 15.000 σε 30.000.

Στη Βρετανία ήδη έχουν εκπαιδευτεί 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες τους τελευταίους έξι μήνες και φέτος θα εκπαιδευτούν άλλοι 20.000. Εξάλλου η Βρετανία θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πεζοναυτών, καθώς και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για σύγχρονα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί και στις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία κάνει αίτηση για το ΝΑΤΟ - Η Ρωσία ανακοινώνει προσάρτηση εδαφών

Στα τέλη Σεπτέμβρη ο Ζελένσκι υπέβαλε αίτημα «ταχείας ένταξης» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου για μερική επιστράτευση 300.000 στρατιωτών και για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που βρίσκονται υπό μερική ή πλήρη ρωσική κατοχή.

Η Ρωσία διοργάνωσε δημοψηφίσματα και προσάρτησε τα εδάφη που ελέγχει σε αυτές τις περιοχές, παρά τα αρχικά διαγγέλματα του Κρεμλίνου ότι σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν είναι η κατάκτηση ουκρανικών εδαφών.

Στο μεταξύ, μετά τα χτυπήματα σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, στη γέφυρα του Κερτς, αλλά και σε αεροπορικές βάσεις στην ενδοχώρα, η Μόσχα βομβαρδίζει ασταμάτητα από τον Οκτώβρη ενεργειακές και κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.

«Μια πυρηνική δύναμη δεν χάνει σε πόλεμο»

Η Μόσχα εντείνει και τις πυρηνικές απειλές και όπως δήλωσε πριν λίγους μήνες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να τραβήξει «μέχρι τέλους» τον πόλεμο, «πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».

«Η ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», προειδοποίησε. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι ρωσικές πυρηνικές και στρατηγικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί κατά καιρούς πως τα χτυπήματα στο έδαφός της μπορούν να πυροδοτήσουν πυρηνική απάντηση.

Κίεβο: «Δεν υπάρχουν όπλα που δεν θα πάρουμε»

Από την αρχή του πολέμου, τα «ταμπού» και οι «κόκκινες γραμμές» για την αποστολή στο Κίεβο πιο σύγχρονων και επιθετικών ΝΑΤΟικών εξοπλισμών καταργούνται το ένα μετά το άλλο.

Σήμερα πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανοιχτά πως δεν υπάρχει είδος εξοπλισμού το οποίο δεν θα τους προμηθεύσει η Δύση.

Κομβικό σημείο κλιμάκωσης αποτέλεσε και η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, και πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως θα παραδοθούν στο Κίεβο πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε στη συνέχεια και η Γερμανία.

Στη συνέχεια, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν σύγχρονα κύρια άρματα μάχης - Leopard, Abrams, Challenger - ξεπερνώντας ακόμη μια «κόκκινη γραμμή». Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων, σε υποδομές καίριες για τον ανεφοδιασμό τους.

Μάλιστα, αμέσως μετά τα άρματα μάχης άνοιξε η συζήτηση για δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως F-16 κ.ά. Η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη ως μια «επένδυση για το μέλλον», όπως εκπαίδευε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από το 2014 βλέποντας «μπροστά».

Οπως τονίζει ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, η εκπαίδευση των πιλότων - που θα διαρκέσει πολλούς μήνες ή και χρόνια - στοχεύει περισσότερο στη «μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα» της Ουκρανίας παρά στην τρέχουσα ρωσική εισβολή.

De facto «μέλος» του ΝΑΤΟ

Οπως φροντίζει να επισημαίνει όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα η Μόσχα, η Ουκρανία είναι πλέον de facto «μέλος» του ΝΑΤΟ, με σύγχρονους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκπαιδευμένο στρατό, που αξιοποιείται ως «μοχλός» κατά της Ρωσίας. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο μέλλον, ακόμη και μετά από έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει κοινή άδεια παραγωγής βλημάτων και άλλων όπλων με τη Βρετανία και να δημιουργήσει παρόμοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, για μακροπρόθεσμο εξοπλισμό της.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ