Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους χιλιάδες πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, στους πυροσβέστες και τον λαό που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του δασικού πλούτου της χώρας. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα στην κόλαση της φωτιάς.

Με Ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, εκδηλώσεις και ανακοινώσεις το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε ξανά φέτος το καλοκαίρι καθώς και για τα βασικά μέτρα που έπρεπε γρήγορα να ληφθούν.

Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα στελέχη, τα μέλη του, οι φίλοι του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα μέτωπα των πυρκαγιών, παίρνουν μέρος στην κατάσβεση μαζί με άλλους κατοίκους, εργαζόμενους, αγρότες. Ασκούν πίεση σε όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών, κόντρα στην πρακτική της κυβέρνησης και περιφερειακών και δημοτικών αρχών που - ως συνήθως - διαθέτοντας ελάχιστα μέσα και υποδομές περιμένουν να σβήσουν μόνες τους οι πυρκαγιές, όταν φτάσουν στη θάλασσα, ή όταν πέσει ο αέρας κ.λπ. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, του αγώνα για ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και για την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού πλούτου.

Για άλλη μια χρονιά, βρισκόμαστε στο ίδιο «έργο θεατές» και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, αφού φέτος η καταστροφή αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, απ' τα νησιά του τουρισμού, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής μέχρι τον Εβρο, αλλά και ιδιαίτερα περιοχές με εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας, όπως το Στεφανοβίκειο, η Ν. Αγχίαλος, ο Αβαντας της Θράκης, η Ελευσίνα.


Eurokinissi

Το 2023 υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος το καλοκαίρι έχουν κατακάψει συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα. Εχουν ήδη υπάρξει 28 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια, καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.ά.

Οι τραγικές εξελίξεις διέψευσαν για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, που όπως και το 2021 διαβεβαίωναν για την καλύτερη από ποτέ ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, όμως τελικά ζήσαμε τις μεγάλες καταστροφές στη Β. Εύβοια και τη ΒΑ Αττική.

Οι κρατικοί εκπρόσωποι επανέλαβαν για άλλη μια φορά τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες: Φταίνε οι καύσωνες και η «κλιματική κρίση», οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι «ασύμμετρες απειλές». Τα παπαγαλάκια του συστήματος επαναλαμβάνουν την κυβερνητική προπαγάνδα πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, πως αγόρασε νέα πυροσβεστικά μέσα, θεσμοθέτησε ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, διασφάλισε κονδύλια απ' το Ταμείο Ανάκαμψης, διαμόρφωσε πρόγραμμα καθαρισμού δασών. Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει για άλλη μια φορά τις ανέξοδες υποσχέσεις ότι αυτήν τη φορά θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, θα αγοραστούν και άλλα μέσα πυρόσβεσης, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ. Θα καλέσει ξανά τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τους πολίτες να «μην τα περιμένουν όλα απ' το κράτος» και την «ιδιωτική πρωτοβουλία» να επενδύσει στη διαχείριση του δάσους. Ενώ οι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν την άσφαιρη κριτική, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο» για την πολιτική προστασία.


Ομως, τα σχέδια πολιτικής προστασίας έχουν νόημα μόνο αν είναι αποτελεσματικά ακριβώς για να αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, εμπρηστές, ακόμα και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές». Και η καλύτερη πολιτική πρόληψης είναι αυτή που μειώνει ή τουλάχιστον δεν αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσής τους.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί υλοποιεί πολιτικές κατευθύνσεις με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό καθορίζει τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες. Γι' αυτό δεν υλοποιεί ούτε καν τις δικές της εξαγγελίες σχετικά με το πρόγραμμα καθαρισμού δασών. Γι' αυτό τα έργα που εκτέλεσε ήταν μόλις το 1% της συνολικής αναγκαίας προς καθαρισμό έκτασης δασών. Τα περισσότερα αφορούσαν έργα σε άλση, πάρκα και εκτάσεις στα όρια κάποιων οικισμών, χωριών, πόλεων, που αν και αναγκαία, δεν αφορούσαν το κύριο αντικείμενο. Δηλαδή, δεν αφορούσαν καθαρισμούς μέσα στα δάση, όπου συσσωρεύεται η καύσιμη ύλη και αναπτύσσονται τεράστιες θερμοκρασίες.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα και κάηκαν ξανά για δεύτερη χρονιά τα πολύτιμα δάση στη Δαδιά, στην Πάρνηθα, στην Εύβοια, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το προηγούμενο φθινόπωρο.

Είναι συνυπεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις που τόσα χρόνια δεν υλοποιήθηκε ούτε καν η κατεύθυνση του πορίσματος Γκολντάμερ ότι το 70% των κονδυλίων πρέπει να δαπανάται για την πρόληψη των πυρκαγιών και δεν αποτέλεσε προτεραιότητα και δεν προχώρησε ουσιαστικά η απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ.


RIZOSPASTIS

Πολύ περισσότερο είναι ευθύνη των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια παραμένει η αποδιοργάνωση και υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, το αλαλούμ των 45 συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη και 17 αντίστοιχων για την καταστολή!

Η αλήθεια είναι ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν...

Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ για τις καταστροφές είναι τεράστια. Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος.

Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που ψηφίζονται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως οι «fast track» άδειες, οι εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές μελέτες, ο αποχαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, η αλλαγή χρήσης γης κατά το δοκούν κ.ο.κ.

Είναι η πολιτική που εξασφαλίζει το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο άναρχης συνύπαρξης πολλών διαφορετικών χρήσεων γης που υπάγονται σε διαφορετικούς αρμόδιους φορείς, έντασης της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, διεύρυνσης των επενδύσεων μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτούν πολύμορφα όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και «χρηματοδότη» τα «ματωμένα πλεονάσματα» και το Ταμείο Ανάκαμψης, που γίνεται «καταλύτης» για την επίσπευση των σχεδίων των ισχυρών «πράσινων» οικονομικών συμφερόντων που βάζουν στο μάτι ορεινούς όγκους ως «επενδυτικές ευκαιρίες».

Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση το «κόστος - όφελος» για το κράτος των μονοπωλιακών ομίλων και τη διασφάλιση των «ματωμένων πλεονασμάτων». Ετσι μπαίνει στο ζύγι το κόστος λήψης αναγκαίων μέτρων προστασίας με το κόστος υποτυπωδών αποζημιώσεων των πληγέντων και αφήνονται περιοχές να καούν και να πλημμυρίσουν στη συνέχεια λόγω καταστροφής της λεκάνης απορροής. Αυτή η πολιτική «κρίνει» ότι είναι πιο φτηνές οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. από το να σχεδιάσουν την αντιπυρική, αντισεισμική, αντιπλημμυρική προστασία συνδυαστικά με τους άλλους κινδύνους και να κατασκευάσουν τα ανάλογα έργα.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται: Για την υποβάθμιση της πρόληψης με τη διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που διαχωρίζει τις υπηρεσίες πρόληψης και πυρόσβεσης, για την ανυπαρξία ειδικού σώματος δασοπυρόσβεσης, την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές, από τους καθαρισμούς δασών, τις αντιπυρικές ζώνες, έως δασικούς δρόμους και δίκτυα υδατοδεξαμενών.

Είναι η συνέχεια της ίδιας εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει ότι τα κέρδη των ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα.

Είναι η πολιτική που εμπλέκει την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που δαπανά ήδη εκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟικές πολεμικές δαπάνες, που έχει γεμίσει τη χώρα ΝΑΤΟικές βάσεις και ορμητήρια πολέμου όπως στην Αλεξανδρούπολη, στη Μαγνησία και αλλού, που στέλνει όπλα στην Ουκρανία και στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, που δεσμεύεται για ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες και μεγαλύτερη εμπλοκή. Είναι η πολιτική που αυξάνει τον κίνδυνο και την πιθανότητα να αποτελεί η Ελλάδα πολύμορφο στόχο επιθέσεων.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τώρα και τις μεγάλες καταστροφές, ετοιμάζεται να επιταχύνει τη συνολική εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα εξασφαλίσουν τζάμπα γη και πρώτη ύλη (ξύλο, βιομάζα για πέλετ κ.λπ.), να ενισχύσουν την αγορά της «πράσινης μετάβασης», να δημιουργήσουν τουριστικά «δασικά χωριά», πάρκα ανεμογεννητριών, υλοποιώντας τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά κερδοφόρα σχέδιά τους.

Αυτή η πολιτική είναι ο πραγματικός εμπρηστής των δασών, της λαϊκής περιουσίας, θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή

Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί το πραγματικό εμπόδιο για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής τέτοιων καταστροφών.

Η εμπορευματοποιημένη γη και κατοικία έχουν οδηγήσει σε εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, σε «συνύπαρξη» βιομηχανιών, τουριστικών επιχειρήσεων, οικισμών, πολυτελών κατοικιών με δάση και, στο ίδιο πλαίσιο, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων καταλαμβάνονται από εκτός σχεδίου δόμηση.

Η διαχείριση και η προστασία των δασών «κοστίζουν» για το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, όταν δεν ενδιαφέρονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να τα εκμεταλλευτούν τα αφήνουν στην τύχη τους.

Η αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων προωθήθηκε νομοθετικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ανοίξουν πεδίο κερδοφόρας δραστηριότητας στα δάση.

Η αποτελεσματικότητα κάθε επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών πρέπει να στηρίζεται σε ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, των βιομηχανικών ζωνών και των πόλεων από κάθε κίνδυνο και όχι να επαφίεται στην αυτοθυσία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και μάλιστα με τα πενιχρά μέσα που αυτοί έχουν.

Εχουμε ένα αντιλαϊκό κράτος ικανό να στηρίζει την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και ακριβώς για τον ίδιο λόγο εχθρικό απέναντί μας, πρόθυμο να θυσιάσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Ενα κράτος πολύ ικανό να υπονομεύει απεργίες και να καταστέλλει διαδηλώσεις και ταυτόχρονα εμφανίζεται ανίκανο να μας προστατεύσει απ' τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, απ' τις συνέπειες των σεισμών.

Ολοι αυτοί είναι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, σε βάρος της ζωής και της περιουσίας της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Είμαστε αντιμέτωποι με πολιτική επιλογή που ιεραρχεί την κατανομή πόρων, ανθρώπινο δυναμικό, την ύπαρξη και διάθεση μέσων, τη διαμόρφωση υποδομών με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο καταστροφικό αυτό «έργο» ευθυγραμμίζεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες και οι δήμοι. Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων σε διάφορους κρίκους του κρατικού μηχανισμού (υπουργεία, Περιφέρειες, δήμοι κ.λπ.), εκτός από το αναγκαίο μοίρασμα της «πίτας» της κρατικής χρηματοδότησης στους διαφορετικούς ομίλους, διασφαλίζει και έναν βολικό τρόπο διάχυσης και συσκότισης των πολιτικών ευθυνών.

Από όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές τους εφαρμόζεται διαχρονικά το ίδιο ενιαίο πλαίσιο που οδηγεί στο να υπάρχουν στα χαρτιά κάποια «σχέδια» ετοιμότητας για καταστροφές, με πολυδιάσπαση και περιγραφές ρόλων κάθε φορέα που δεν εξασφαλίζουν την πραγματική προστασία. Διαχρονικά, από το Μάτι το 2018 στην Πάρνηθα το 2023 και από την Εύβοια το 2021 στον Εβρο το 2023 διαπιστώνουμε:

-- Απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα παίρνει υπόψη την πραγματική κατάσταση και την αλληλεπίδραση παραγόντων.

-- Απουσία επαρκών μέτρων πρόληψης.

-- Απουσία επαρκών υποδομών, μέσων και εξοπλισμού για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

-- Απουσία κατάλληλου, εκπαιδευμένου και επαρκούς σε αριθμό μόνιμου προσωπικού για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, με εξασφάλιση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Απουσία ουσιαστικής εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας με σενάρια πολλαπλών κινδύνων.

Η πολιτική ευθύνη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών αφορά τη συμπόρευση με τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική προστασία, ενώ έπρεπε να πρωτοστατούν στη διεκδίκηση των προϋποθέσεων αποτελεσματικής προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας. Στη διεκδίκηση οικονομικών πόρων και υποδομών προστασίας και τη σύγκρουση με κάθε κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το περιβάλλον.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης Πολιτικής Προστασίας, την πρόληψη και την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), είναι τελικά ασύμβατη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ομως, αυτό δεν είναι μονόδρομος!

Η διέξοδος βρίσκεται στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους, την εξουσία του κεφαλαίου, που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών, που αποτελεί την αιτία χειροτέρευσης της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, των δασικών οικοσυστημάτων, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια της άρχουσας τάξης και όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους, όπως η δασική πολιτική και η πολιτική γης.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον μεγάλο αγώνα για την κατάργηση της ληστρικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, των δασών, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη.

Η αξιοποίηση των δασών, της γης και της χρήσης της προς όφελος των κοινωνικών αναγκών μπορεί να υλοποιηθεί με την κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Η εργατική εξουσία με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τον εργατικό έλεγχο μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές θα αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της συνολικής προστασίας και ανόρθωσης των δασών από κάθε κίνδυνο που απαιτεί μεσο-μακροπρόθεσμο επιστημονικό σχεδιασμό και ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης. Θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με διαφορετική δομή, οργάνωση, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το αναγκαίο προσωπικό, τις υποδομές και μέσα, με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το εργατικό - λαϊκό κίνημα διεκδικεί:

  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Εκπόνηση και επικαιροποίηση μελετών αντιπυρικής προστασίας από όλα τα δασαρχεία της Ελλάδας για την περιοχή ευθύνης τους, στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων δασοτεχνικών έργων. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, συνεχείς ελέγχους και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου στις τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα κ.λπ.
  • Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και προσανατολισμός στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν το πλαίσιο χρήσεων γης, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά αδύνατη τη διαχείριση και προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο.
Αμεσα μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα

Αυτή η προοπτική κρίνεται και από τους σημερινούς αγώνες, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, στην ανακούφιση των πληγέντων και των εργαζομένων, στην άμεση προστασία τους, στη διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει τα ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες:

  • Αμεση διακοπή όλων των μη αναγκαίων εργασιών όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων. Αμεση διακοπή των υπαίθριων εργασιών και λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε εσωτερικούς χώρους στις περιοχές που επηρεάζονται από αιωρούμενα σωματίδια και επικίνδυνες ουσίες από τον καπνό, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων.
  • Αμεση απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, τεχνολογικά ατυχήματα ή φυσικά φαινόμενα. Εκτίμηση της επικινδυνότητας με κατάλληλες μετρήσεις επικίνδυνων παραγόντων, εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες, λήψη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης της υγείας του πληθυσμού χωρίς καμία οικονομική του επιβάρυνση.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και άλλων φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών (μεταφορά και διαμονή σε ασφαλείς χώρους, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.). Αμεση αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές με ευθύνη του κράτους.
  • Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών. Αμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχεία με κρατικά έξοδα, για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους και απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες.
  • Κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση γης. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Αυτήν τη μάχη δίνουν και οι αγωνιστές που συσπειρώνονται σήμερα στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα και τα οποία πρέπει να ενισχυθούν αποφασιστικά στις επόμενες εκλογές και με κριτήριο ότι αποτελούν το μόνο αντίπαλο δέος σε όσους «μαυρίζουν» τη ζωή μας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, έμπρακτα συμμετείχαν στον αγώνα του λαού για κατάσβεση, τον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα, την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων, τη διακοπή των εργασιών σε χώρους δουλειάς που βρίσκονταν δίπλα στις πληττόμενες περιοχές.

Αυτόν τον δρόμο έχουν συμφέρον να βαδίσουν σήμερα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι σωτήρες δεν υπάρχουν. Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκονται στον οργανωμένο αγώνα, στην αλληλεγγύη, στη διεκδίκηση.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής!

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

1/9/2023

Στη φυλακή οδηγούνται οι τρεις «σερίφηδες»

Την απόφαση να προφυλακιστούν οι τρεις «σερίφηδες» του Εβρου που είχαν ξεκινήσει πογκρόμ εναντίον μεταναστών, έχοντας «συλλάβει» 13 εξ αυτών, τους οποίους είχαν κλείσει σε τρέιλερ αυτοκινήτου, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, το οποίο κλήθηκε να λύσει τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα που είχε προκύψει μετά την απολογία των κατηγορουμένων την Παρασκευή 25/8, όταν οι τρεις τους βρέθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 28/8 απολογήθηκαν και οι 13 μετανάστες που κατηγορούνταν από τα τρία φασιστοειδή για εμπρησμό και είχε καταρριφθεί το κατηγορητήριο, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ενώ η πυρκαγιά μαίνεται, το κράτος διώκει αγωνιστές που προσπαθούν να σώσουν το Αλσος της Αλεξανδρούπολης!

Συλλαλητήριο αγώνα και διεκδίκησης την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην είσοδο του Αλσους Φυτωρίου στην Αλεξανδρούπολη, ενάντια στην κοπή δέντρων στο σημείο όπου σχεδιάζεται η ανέγερση ενός κλειστού γυμναστηρίου.

Ενώ ο Εβρος παρέμενε παραδομένος στο έλεος της πυρκαγιάς, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία, που προχώρησε σε 14 προσαγωγές, οι οποίες ύστερα από μήνυση της εργολαβικής εταιρείας μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αμεσα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση σωματείων, φορέων και κατοίκων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης. Υπό την πίεση της κινητοποίησης η εταιρεία απέσυρε τις μηνύσεις, ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, την ώρα που καίγεται ο Εβρος, άσκησε δίωξη για παράνομη βία και απείθεια κατά συναυτουργία σε 14 κατοίκους της περιοχής.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Νίκη Δραμανίδου, δημοτική σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και να βρεθεί άλλη τοποθεσία για το γυμναστήριο, χωρίς να καταστραφεί το άλσος. Επίσης, παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, μετά από κάλεσμα των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων.

Εκατοντάδες λαού της περιοχής καταδίκασαν τις 14 συλλήψεις στις οποίες προχώρησε το πρωί η αστυνομία και απαίτησαν την απόσυρση κάθε ποινικής δίωξης, την άμεση παύση των εργασιών στο άλσος και την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην καταστροφική πυρκαγιά.

Με συνθήματα όπως «200 δέντρα μείνανε, κόψτε τα κι αυτά, ανάσα να μη μείνει στον τόπο μας καμιά», «Αντί για συλλήψεις αγωνιστών, πιάστε τη μάνικα των πυροσβεστών» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Συλλαλητήριο αγώνα και διεκδίκησης την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη

Συλλαλητήριο την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη διοργανώνουν σωματεία και φορείς του Εβρου, με σύνθημα «Δεν πάει άλλο!». Τα σωματεία και οι φορείς, μετά από πλατιά σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη, απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης όλων των πληγέντων της καταστροφικής φωτιάς που μαίνεται στον Εβρο.

Ανεξέλεγκτα συνέχισε να καίει για 15η μέρα η πυρκαγιά στον Εβρο, φτάνοντας σε σημείο να σχηματίσει ένα μέτωπο περίπου 15 χιλιομέτρων στο κεντρικό τμήμα του νομού, το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε σε πολλά μικρότερα. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δίνει το Ευρωπαϊκό Σύστημα «Copernicus», τα καμένα εδάφη ήδη ξεπερνούν τα 903.000 στρέμματα.

Το κύριο μέτωπο την Παρασκευή βρισκόταν ανάμεσα σε Γιαννούλη και Σιδηρώ και κινούνταν ανατολικά προς το Σουφλί, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν συνεχώς την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Μάλιστα, λόγω του πυκνού καπνού καθυστέρησε η έναρξη ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα. Το μαύρο πέπλο κάλυψε την Παρασκευή και την Αλεξανδρούπολη, επιφυλάσσοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων σε υπαίθριες εργασίες.

Παράλληλα, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν να δίνουν συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις που απειλούν διαρκώς κατοικημένες περιοχές.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον Εβρο, καταγράφοντας μαρτυρίες μελών και στελεχών του ΚΚΕ στα σημεία όπου τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν μαζί με κατοίκους, προσπαθώντας να σώσουν το βιος του λαού από την πύρινη λαίλαπα. Ο λαός της περιοχής βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την επιλεκτική ανικανότητα του εχθρικού αστικού κράτους, που δεν έχει ούτε τον πιο στοιχειώδη αντιπυρικό σχεδιασμό, και οι τεράστιες σε προσωπικό και μέσα σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία «βγάζουν μάτι». Πρόκειται για την ίδια περιοχή που οι αστικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε ΝΑΤΟική βάση - ορμητήριο και εμφανίζουν ως ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, κάτι που σε τίποτα δεν εξυπηρετεί τον λαό της περιοχής, αντίθετα τον εκθέτει σε κινδύνους, σε περίπτωση αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Το πρωί της Πέμπτης συναντήσαμε έξω από το Σουφλί τον Χρήστο Κουγιουμτζή, υποψήφιο δήμαρχο Σουφλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος εκείνη την ώρα λάμβανε ενημέρωση για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

«Οι πυροσβέστες κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν και παραπάνω, όμως δεν επαρκούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα μέσα που διαθέτουν», είπε. «Η κυβέρνηση προκαλεί υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει τα πάντα, γιατί πολύ απλά δεν έγιναν. Ο μηχανισμός του κράτους ήταν απροετοίμαστος, μέτρα πρόληψης δεν λήφθηκαν. Και αυτό ενώ και πέρυσι κάηκε η Δαδιά και το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα της προστασίας της Δαδιάς και συνολικά της περιοχής, με εκδηλώσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και τα σωματεία της περιοχής πριν μήνες ανέλαβαν πρωτοβουλίες, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης.

Αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, που έχει μείνει με 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα δάσους, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Τώρα οι πυροσβέστες, που δίνουν ηρωική μάχη όλες αυτές τις μέρες, δεν επαρκούν για να σβήσει η φωτιά».

ΓΙΑ 15 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο ΕΒΡΟΣ
Στην πρώτη γραμμή των μετώπων οι Οργανώσεις του ΚΚΕ

Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ μιλούν για το πώς «ο λαός σώζει τον λαό» αυτές τις μέρες στον Εβρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ

Ο Σταύρος Μπάζας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, είναι η φωνή πίσω από ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου, στο οποίο κάνει δραματικές εκκλήσεις για ένα πυροσβεστικό όχημα στον Αβαντα της Αλεξανδρούπολης. «Γύρω από εδώ έχει σβήσει η φωτιά, με αυτήν την αναζωπύρωση θα πάρει φωτιά όλο εδώ το χωριό μέχρι την πλατεία στον Αβαντα. Ενα πυροσβεστικό θέλει στον δρόμο για τη δεξαμενή, ένα πυροσβεστικό... Δεν μπορούμε να το παλέψουμε μόνοι μας», ακούγεται να λέει.

Ο ίδιος, μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ και κατοίκους του χωριού με αγροτικά μηχανήματα έδωσαν εκείνο το βράδυ μάχη για να σωθούν σπίτια και λαϊκές περιουσίες από το πύρινο μέτωπο. Κατά τις 7 το απόγευμα, που έφτασε στο χωριό μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ, η φωτιά άρχισε να κατεβαίνει τους λόφους που βρίσκονται πάνω από το χωριό. Η εκκένωση είχε ήδη ξεκινήσει, ωστόσο μαζί με κατοίκους που είχαν αγροτικά μηχανήματα, κατευθύνθηκαν στο βόρειο κομμάτι του χωριού, το οποίο από την πλατεία φαινόταν πως το είχε καταπιεί η φωτιά.

«Πήγαμε προς την άκρη του χωριού για να δούμε εάν η φωτιά είχε φτάσει», είπε και είδαν ότι οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες αυλές. Τότε ήρθε ένας κάτοικος με ένα τρακτέρ που κουβαλούσε μια δεξαμενή με νερό και ποτιστικό λάστιχο. «Βάλαμε το τρακτέρ στην αυλή του σπιτιού και σβήναμε τις μικροεστίες που ξεσπούσαν στις αυλές, στα κεραμίδια των σπιτιών όπου φτάναμε με το λάστιχο. Ηρθε τότε ένας αστυνομικός, από τον οποίο ζητούσαμε να βρει πυροσβεστικό όχημα για να σώσουμε το χωριό. Οταν βρέθηκε το πρώτο πυροσβεστικό στην περιοχή δεν είχε νερό για να έρθει να βοηθήσει. Είχε κοπεί το νερό και δεν μπορούσαμε να γεμίσουμε τη δεξαμενή του τρακτέρ. Οπου είχαμε πρόσβαση με το λάστιχο τα προλάβαμε, δεν καταφέραμε όμως να φτάσουμε σε μια αποθήκη με λάστιχα που κάηκε. Τότε μας τελείωσε και το νερό, και αρχίσαμε απεγνωσμένα να ψάχνουμε για πυροσβεστικό όχημα». Οπως είπε, εκείνη τη στιγμή ένιωσε ένα αίσθημα ανημποριάς, ανάμεικτο με θυμό, γιατί, όπως εξήγησε, αποδείχθηκε ότι το χωριό αφέθηκε από το κράτος στην τύχη του. «Το παράτησαν έτσι και θα καίγονταν τα σπίτια χωρίς λόγο! Η επιμονή των κατοίκων, οι προσπάθειες, οι εκκλήσεις κατάφεραν να αποσοβήσουν τα χειρότερα».

Χωριά που απειλήθηκαν δύο και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα

Με τον Σιδέρη Μιχαηλίδη στην Αγνάντια μετά την καταστροφή κοντά στο χωριό
Με τον Σιδέρη Μιχαηλίδη στην Αγνάντια μετά την καταστροφή κοντά στο χωριό
Ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Αυγούστου, την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, στην Αγνάντια Αλεξανδρούπολης.

«Η φωτιά ξεκίνησε ξημερώματα Σαββάτου, έφτασε εδώ στο χωριό το απόγευμα. Πέρασε κάτω από τη Νίψα, έκαψε το Δωρικό όπου προκάλεσε μεγάλη ζημιά, απλώθηκε στο Αετοχώρι και έφτασε στην Αγνάντια. Οταν ήρθα εγώ ήταν παιδιά από το χωριό εδώ με τα τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα. Εκείνη την ώρα καιγόταν ένα ξυλουργείο. Ηρθε το τρακτέρ και φτιάξαμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το μαντρί, και τότε έσβησε η φωτιά που πήγαινε προς τον Απαλό».

Στη συνέχεια όμως το μέτωπο τη φωτιάς πλησίασε ξανά το χωριό κινούμενο κυρίως μέσα από ένα ρέμα που δεν είχε καθαριστεί. Αφού οι κάτοικοι μαζί με μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου που είχαν επιταχθεί ανέκοψαν για δεύτερη φορά την πορεία της φωτιάς το απόγευμα, αντιμετώπισαν νέα απειλή μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Σιδέρης αποτυπώθηκε σε φωτογραφία εκείνο το απόγευμα πάνω σε μια μπουλντόζα, μαζί με τον οδηγό, την ώρα που έφτιαχναν αντιπυρικές ζώνες. «Το απόγευμα ξεκινήσαμε να κάνουμε αντιπυρική στο αλσύλλιο πάνω από το χωριό. Υπήρχε ένας φορτωτής που βρισκόταν στη διασταύρωση και περίμενε να του δώσουν οδηγίες. Οταν του είπαμε να ανέβει προς το χωριό που πλησίαζε νέο μέτωπο δεν ήξερε πού ακριβώς να πάει. Ανέβηκα επάνω και τον οδήγησα στο σημείο. Συνεννοηθήκαμε με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής, που έδωσε κάποιες κατευθύνσεις να διαμορφώσουμε θέσεις για τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση που θα έφταναν για να επιχειρήσουν».

Με τον Σταύρο Μπάζα στον Αβαντα, εκεί που αποτράπηκε η φωτιά από τα σπίτια
Με τον Σταύρο Μπάζα στον Αβαντα, εκεί που αποτράπηκε η φωτιά από τα σπίτια
Συνεχίζοντας την περιγραφή σημειώνει: «Η φωτιά έφτασε δίπλα στα πρώτα σπίτια του χωριού. Οταν βρεθήκαμε στο σημείο, ήταν φανερό ότι σταμάτησε εκεί που καθαρίστηκε από τα χωματουργικά μηχανήματα. Αν αυτά ήταν από πριν καθαρισμένα, που ήταν δουλειά ένα απόγευμα υπόθεση, θα μπορούσε ο άνθρωπος που ήρθε εδώ να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκείνη την ώρα γιατί καιγόταν όλος ο τόπος. Σε κανένα χωριό δεν υπάρχει αυτό, να είναι γύρω γύρω καθαρισμένο, να υπάρχει αντιπυρική ζώνη.

Στο σημείο δίπλα στο αλσύλλιο υπάρχει ένα ρέμα, μέσα από το οποίο κινήθηκε γρήγορα η φωτιά. Η φωτιά περνούσε μέσα από τα ρέματα, και εδώ και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Το ρέμα του χωριού μέχρι τη φωτιά δεν φαινόταν, ήταν όλο μέσα στα βάτα. Δεν είχε καθαριστεί ποτέ, εμφανίστηκε και πάλι μετά τη φωτιά. Το ίδιο έγινε στη Νίψα, στο Δωρικό, στο Αετοχώρι. Φάνηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένη έλλειψη, ότι πουθενά δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες».

Ο ίδιος τόνισε ότι αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη ο λαός της περιοχής να διεκδικήσει οργανωμένα και αγωνιστικά μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, τα οποία σώζουν ζωές και περιουσίες αλλά το κράτος θεωρεί απλά κόστος, όπως και άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, δεδομένου ότι η περιοχή έχει αντιμετωπίσει πολλές πλημμύρες και πριν από τις φωτιές.

Μέλη του ΚΚΕ με κατοίκους του Αβαντα προετοιμάζουν τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία από τη φωτιά
Μέλη του ΚΚΕ με κατοίκους του Αβαντα προετοιμάζουν τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία από τη φωτιά
Ο Γιάννης Κωστάκης, μέλος του ΚΚΕ, συνέβαλε μαζί με άλλους αγρότες στις προσπάθειες στην Ανθεια. «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό. Μεταφέραμε ηλικιωμένους όταν έγινε η εκκένωση, βάλαμε όλα τα μηχανήματα που διαθέτουμε στη μάχη, για να οργώσουμε, να βοηθήσουμε στις αντιπυρικές, να μεταφέρουμε ποτιστικά. Ομως, η μεγαλύτερη μάχη τώρα είναι μπροστά μας, γιατί οι καταστροφές είναι τεράστιες. Τώρα μπαίνει μπροστά μας η ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις στο 100% όχι μόνο γιατί χάθηκε η φετινή παραγωγή, αλλά γιατί καταστράφηκε τεράστιο κομμάτι από το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νομού».

Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες

Ο Δημήτρης Γιαννούδης, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, έδωσε μαζί με κατοίκους της Παλαγίας πολύωρη μάχη τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Αυγούστου για να σωθούν κατοικίες στον οικισμό. Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική. Η φωτιά ήρθε σε δύο κύματα στον οικισμό. Το πρώτο ήρθε κατά τις 2.30 τη νύχτα, ενώ το δεύτερο περίπου στις 4 το ξημέρωμα. Οταν ο ίδιος βρέθηκε εκεί, μαζί με λιγοστούς κατοίκους και μερικά μέλη του ΚΚΕ, έφτασε στην περιοχή και ένα πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαιναν μόλις δύο πυροσβέστες.

Ο Δ. Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης, και ο Χρ. Κουγιουμτζής, υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου, ενημερώνονται από την δασάρχη για την κατάσταση στην περιοχή
Ο Δ. Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης, και ο Χρ. Κουγιουμτζής, υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου, ενημερώνονται από την δασάρχη για την κατάσταση στην περιοχή
«Ενας ήταν μέσα στο όχημα και ο δεύτερος είχε τη μάνικα. Οπότε πιάσαμε το λάστιχο και τον βοηθούσαμε στο να το απλώνει. Δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει το όχημα με 2 άτομα προσωπικό, χρειάστηκε να απλωθεί λάστιχο για πολλά μέτρα».

Η φωτιά πλησίασε τα σπίτια και σε αυτήν την περίπτωση μέσα από ένα ρέμα που δεν ήταν καθαρισμένο. «Εκαιγε τις αυλές των σπιτιών, και προλάβαμε να μην πάρουν φωτιά τα σπίτια την τελευταία στιγμή. Επεκτεινόταν μέσα από τις αυλές. Εκ των υστέρων είδαμε μάλιστα ότι σε μία από αυτές υπήρχε μεγάλη δεξαμενή υγραερίου, το οποίο δεν το γνώριζε και η Πυροσβεστική. Γλιτώσαμε από μεγάλο ατύχημα».

Το πυροσβεστικό όχημα έφυγε μόλις τελείωσε το νερό, καθώς στη γύρω περιοχή δεν υπάρχει κρουνός για να γεμίσει νερό. «Οταν το πυροσβεστικό έφυγε, ξεκίνησε μια μεγάλη αναζωπύρωση, ξαναπήρε όλο το σημείο, και μείναμε με κάτι κλαδιά στα χέρια για ώρες. Προσπαθούσαμε να την αποτρέψουμε από το να φτάσει στον ελαιώνα, αλλά στο τέλος δεν τα καταφέραμε. Οταν έφτασε περίπου στο ένα μέτρο από τα πρώτα πουρνάρια, είχαμε εξαντληθεί, δεν άντεχε κανείς άλλο με τα κλαδιά. Διαρκώς κάναμε εκκλήσεις, παίρναμε τηλέφωνα στην Πυροσβεστική να στείλει όχημα. Τελικά ήρθε την τελευταία στιγμή ένα πυροσβεστικό όχημα με νερό κατά τις 6 το πρωί και καταφέραμε να σώσουμε τα σπίτια σε εκείνη την πλευρά».

Χωρίς υποδομή πρώτων βοηθειών ολόκληρη η περιοχή

Τεράστιο το μέτωπο της φωτιάς
Τεράστιο το μέτωπο της φωτιάς
Περίπου τις ίδιες ώρες, ο Σάββας Δευτεραίος, ιατρός - ακτινολόγος στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, βρισκόταν στο νοσοκομείο το οποίο εκκενωνόταν. Ταυτόχρονα με την εκκένωση του νοσοκομείου, στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί ουρές με δεκάδες αυτοκίνητα που είχαν μποτιλιαριστεί την ώρα που δεκάδες ασθενοφόρα μετέφεραν ασθενείς, καθώς στο ένα μετά το άλλο στα χωριά έφταναν μηνύματα που καλούσαν τους κατοίκους τους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

«Φάνηκε με δραματικό τρόπο πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας σχεδιασμός για την προστασία της ζωής του λαού από το αστικό κράτος», τόνισε ο Σάββας Δευτεραίος. «Χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 ώρες από την αρχή της εκκένωσης μέχρι το στήσιμο του πρώτου σταθμού πρώτων βοηθειών στο πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης. Εκεί δεν υπήρχε τίποτα. Για παράδειγμα, δεν είχαν ράμματα, και όταν στάλθηκε νοσοκόμος στο νοσοκομείο για να φέρει πίσω, η αστυνομία τον σταμάτησε και δεν του επέτρεπε την πρόσβαση. Ενα χάος... Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ ξεπέρασαν κάθε όριο προσφοράς εκείνο το βράδυ για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από την έλλειψη σχεδιασμού».

Την πλήρη έλλειψη σταθμού πρώτων βοηθειών βίωσε και ο Σταύρος Μπάζας, όταν με το ξημέρωμα, αφού είχε περάσει ώρες στα πύρινα μέτωπα πήγε στο λιμάνι, όπου μεταφέρονταν οι ασθενείς του νοσοκομείου.

«Περίμενα ότι θα είχαν στήσει έναν σταθμό πρώτων βοηθειών εκεί», είπε, «γιατί έκαιγε το στήθος μου, πονούσε, και έκαιγε και ο λαιμός μου από την κάπνα. Ζήτησα να μου μετρήσουν το οξυγόνο, αλλά δεν υπήρχε τίποτα. Δεν είχαν καν ένα οξύμετρο. Ούτε στο ΕΚΑΒ ούτε πουθενά. Ακόμα δεν είχε στηθεί ο σταθμός πρώτων βοηθειών στο πρώην ΙΚΑ, οπότε δεν είχαν ακόμα ενημέρωση για να μου δώσουν οδηγίες για το πού να πάω».

Το ΚΚΕ σε κάθε πλευρά της μάχης

Ταυτόχρονα, το βράδυ της μεγάλης εκκένωσης ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρισκόταν στα γραφεία της ΚΟ Εβρου του ΚΚΕ, τα οποία παρέμειναν ανοιχτά όλο το βράδυ, έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο και να συνδράμουν όσους είχαν ανάγκη. Στήθηκε μέσα σε σύντομο διάστημα μηχανισμός, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέσα μετακίνησης για κατοίκους που δεν διέθεταν και έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, αλλά και να βρεθούν σπίτια να φιλοξενήσουν όσους δεν είχαν πού να μείνουν.

Ακόμα και τις προηγούμενες μέρες, στα γραφεία του ΚΚΕ έφταναν οι καταγγελίες των εργαζομένων που αναγκάζονταν από την εργοδοσία να δουλεύουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Κλιμάκιο του ΚΚΕ μετέβη την Κυριακή 20/8 στην Αμφιτρίτη με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη και απαίτησε και κατάφερε να σταματήσει η λειτουργία σε πτηνοτροφική μονάδα, καθώς ενώ δούλευαν μέσα εργάτες, η φωτιά είχε φτάσει στα 100 μέτρα.

Την επόμενη μέρα, το ΚΚΕ και εργατικά σωματεία προχώρησαν σε παρέμβαση στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, μεταφέροντας τις καταγγελίες των εργαζομένων της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης ότι αναγκάζονται να δουλέψουν μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς. «Η Πολιτική Προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν είχαν κανένα σχέδιο για τους εργαζόμενους, ψάχναμε να βρούμε υπεύθυνο για την ασφαλή απομάκρυνση των εργαζομένων και η μια υπηρεσία μας έστελνε στην άλλη δηλώνοντας αναρμόδια», μας δήλωσε ο Δ. Κλάδης και συνέχισε: «Για άλλη μια φορά φάνηκε και το αδυσώπητο πρόσωπο του κράτους και της εργοδοσίας που με τις φωτιές να βρίσκονται λίγα μέτρα από τους χώρους δουλειάς η παραγωγή συνεχιζόταν κανονικά μη και πειραχτούν τα κέρδη».

Το δάσος μυρίζει θάνατο

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου ο Αναστάσης Γεωργιάδης, μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ και κατοίκους της Αλεξανδρούπολης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κατοίκων της Δαδιάς που ζητούσαν κόσμο να βοηθήσει να σωθεί το χωριό. «Φάνηκε στην πράξη η σημασία της οργάνωσης και της αλληλεγγύης, το πώς ο λαός σώζει τον λαό. Οταν είσαι οργανωμένος στα σωματεία, δίνεις την καθημερινή πάλη, μέσα από την οργανωμένη δράση μπορείς να συμβάλεις περισσότερο. Φάνηκε γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος αρχικά δεν ήξερε τι να κάνει, πώς να συμβάλει. Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική είναι τεράστιες. Στο χωριό όταν φτάσαμε δεν υπήρχε πυροσβεστικό. Με τσάπες, με αγροτικά μηχανήματα και κλαδιά καταφέραμε να ανακόψουμε την πορεία της φωτιάς που κατευθυνόταν στο χωριό, να την εκτρέψουμε προς τα καμένα. Οταν είχε πια αποτραπεί ο μεγάλος κίνδυνος, εμφανίστηκε και ένα μικρό όχημα της Πυροσβεστικής και έριξε νερό στις αναζωπυρώσεις». Στη συνέχεια βρέθηκε και στις Τρεις Βρύσες, όπου ξυλοκόποι είχαν επιστρέψει στο δάσος. «Ολα τα δέντρα που είχαν κόψει κάηκαν, καταστράφηκε η φετινή δουλειά τους. Μάλιστα, οι ίδιοι είπαν πως όλο το δάσος μυρίζει θάνατο...».

Η αλληλεγγύη και ο οργανωμένος αγώνας το φως απέναντι στον σκοταδισμό των φασιστοειδών και του ρατσισμού

Η πρωτοπόρα αυτή δράση των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ, που βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σωθούν λαϊκές περιουσίες, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να περιοριστεί η ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον, είναι το φως απέναντι στο σκοτάδι των διαφόρων φασιστοειδών που αυτές τις μέρες βρήκαν την ευκαιρία να συρθούν έξω από τις τρύπες τους και να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Τα φασιστοειδή αξιοποίησαν ξανά την ανοχή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων στη δράση τους, αλλά και τα αντιδραστικά αντανακλαστικά που διαμορφώνουν υπαρκτά προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής. Τέτοιο είναι, για παράδειγμα, το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών προσφύγων και μεταναστών, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια στους κατατρεγμένους, που τους σπρώχνει στα νύχια των δουλεμπόρων. Ετσι, τα φασιστοειδή έφτασαν στο σημείο να μεταδίδουν ζωντανά τις «περιπολίες» στα κυνήγια κεφαλών των αυτόκλητων «σερίφηδων». Την ώρα που ο τόπος όλος είχε παραδοθεί στις φλόγες, τα φασιστοειδή έπαιξαν για ακόμη μία φορά τον γνωστό τους ρόλο και επιχειρώντας να στρέψουν την οργή και την αγανάκτηση στους κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες, έδωσαν το καλύτερο πάτημα προκειμένου να αθωωθούν το αστικό κράτος και η κυβέρνηση από τις εγκληματικές ευθύνες για τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, για την κατάσταση με την απογυμνωμένη από προσωπικό και μέσα Πυροσβεστική.

Στον Εβρο αυτές τις μέρες για μία ακόμη φορά υπήρχαν δύο κόσμοι. Ο κόσμος των ακροδεξιών και των φασιστοειδών που λειτούργησαν ως μακρύ χέρι του αστικού κράτους, και ο κόσμος της αλληλεγγύης, του αγώνα που φωτίστηκε από τη δράση των κομμουνιστών, οι οποίοι συνεχίζουν τώρα να πρωτοστατούν ώστε το επόμενο διάστημα να οργανωθεί ο αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους φορείς για άμεσες αποζημιώσεις και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, για την αποκατάσταση των δασών, για ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και για να προστατευτεί η ζωή του λαού και στη συνέχεια, με μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «κλιματική κρίση» και διαφωνούν για τη διαχείριση

Την ώρα που η φωτιά μαίνεται στον Εβρο, συνολικά φέτος οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη έκταση αντίστοιχη με το 1,09% της συνολικής έκτασης της χώρας και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 27, η κυβέρνηση, κυριολεκτικά χωρίς ίχνος τσίπας και με απόλυτο κυνισμό, λέει στον λαό ότι δεν πρόκειται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και του συνόλου του δασικού πλούτου της χώρας από τις πυρκαγιές.

Χρησιμοποιεί δε ως άλλοθι την «κλιματική κρίση», αφενός για να δικαιολογήσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου για να πει ουσιαστικά ότι πρέπει ο λαός να μάθει να ζει με τις φωτιές... Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρηματοδότησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης, αφού και αυτές υπόκεινται στο καθεστώς των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνδέει πλέον φανερά τα όποια μέτρα πρόληψης με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση των δασών, και άρα με την προώθηση των συμφερόντων τους.

Την περασμένη Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, με απαράδεκτους ισχυρισμούς και προσχήματα επιχείρησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές, ενώ στη συνέχεια προϊδέασε για παραπέρα μπίζνες στα δάση.

Μέτρα με ...«δημοσιονομικές προτεραιότητες»

Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι «δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία» και ότι «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία», ο πρωθυπουργός μπήκε στο «ψητό» και είπε ότι πρέπει να πάμε σε «προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών ως προς τις διαχειριστικές μελέτες, γιατί ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλα τα δάση»... Στην πραγματικότητα αυτό που είπε είναι ότι το όποιο σχέδιο πρόληψης και καταστολής θα λαμβάνεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική και συνολική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, ενώ τίθενται ως προτεραιότητα στη διαχείριση και προστασία μόνο τα περιαστικά δάση. Αλλωστε, το ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2022 ο μέσος όρος των δαπανών των κρατών - μελών για την πυροπροστασία είναι μόλις στο 0,5%, ποσοστό σταθερό εδώ και πάνω από μία 20ετία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα «να σταματήσει αυτό το απλοϊκό επιχείρημα - παραμύθι, μερικές φορές θα το έλεγα - των προσλήψεων», αφού τάχα το θέμα «δεν είναι τόσο αριθμητικό, ενδεχομένως να είναι ένα ζήτημα καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας της Πυροσβεστικής της ίδιας μέσα στα ίδια τα δάση». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μονιμοποιήσει τους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ ψάχνοντας τζάμπα προσωπικό αντέτεινε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές», με «ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών». Ετσι, ένας πυροσβέστης θα συνεχίσει να δουλεύει για 5 και 6 συναδέλφους του, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες, με την επικίνδυνη παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Θυμίζουμε - για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας - ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου πως ο κρατικός μηχανισμός είναι φέτος περισσότερο έτοιμος από ποτέ να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, την ίδια ώρα που στο Δασαρχείο Πάρνηθας εργάζονταν ...μηδέν δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, έχοντας την ευθύνη για 350.000 στρέμματα δάσους.

Σύνδεση της πρόληψης με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο πρωθυπουργός αποθέωσε το μπάσιμο ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, πλασάροντας ξανά «τον θεσμό του αναδόχου, για την αποκατάσταση περιοχών όπου μπορεί κάποιος ιδιώτης, υπό την καθοδήγηση της Δασικής Υπηρεσίας, να αναλάβει να εκπονήσει μια μελέτη και μετά να χρηματοδοτήσει και τα έργα αποκατάστασης τα οποία πρέπει να γίνουν και την όποια αναδάσωση χρειάζεται», αποσιωπώντας ωστόσο τις μπίζνες που θα στηθούν πάνω στα αποκαΐδια. Στην ουσία, συνέδεσε ευθέως τα σχέδια πρόληψης με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο κτήμα Τατοΐου. Ουσιαστικά με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, προχωρά το σχέδιό της να παραδώσει την περιοχή σε επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να βάλουν μια ολόκληρη περιοχή στο χέρι. Εκτός λοιπόν από τη δόμηση στα κτίρια της περιοχής που είναι 15.000 τ.μ. και θα ανακατασκευαστούν, προβλέπονται νέα δόμηση 2.200 τ.μ. για συνεδριακό κέντρο, αγροτικές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. και χώρος στάθμευσης χωρητικότητας άνω των 600 οχημάτων. Ακόμα, εσωτερική διαδρομή με λεωφορειάκια μήκους 5 χλμ., δημιουργία σταθμών ενοικίασης οχημάτων μικροκινητικότητας, ενώ στον σχεδιασμό είναι και ξενώνες.

Αυτό λοιπόν που μεθοδικά προετοιμάζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις και από διάφορες ΜΚΟ και βασιλικούς «Συλλόγους Φίλων», η ανοιχτή επιχειρηματική αξιοποίηση του κτήματος, τώρα υλοποιείται, μετά την καταστροφική πυρκαγιά...

Ο πρωθυπουργός επέμεινε «στο ζήτημα της παραγωγικής αξιοποίησης των δασών μας», φέρνοντας για παράδειγμα «την οργανωμένη εκμετάλλευση της ξυλείας και της βιομάζας», με «ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με επιδότηση, ενδεχομένως, της βιομάζας». «Υπάρχουν σκέψεις ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και έχω ζητήσει τάχιστα να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε και πάλι να κάνουμε τα δάση μας πιο παραγωγικά και να καλύψουμε και πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, ενώ ακούγεται ότι έχουν έτοιμη λίστα με 250 μεγάλα δάση όπου οι ιδιώτες θα πιάσουν άμεσα δουλειά. Αλλωστε, το θέμα της διαχείρισης των δασών από σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι είναι από τα βασικά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με βάση αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση, όπως έχουν προϊδεάσει στελέχη της, από τις φωτιές του Ιούλη κιόλας...

Πυρκαγιά «pass»...

Εξάλλου, τόνισε ότι για τον Εβρο η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας, σε πρώτη φάση με ένα «Evros Pass». Μοντέλο που «κουμπώνει» πάνω στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και δεν αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αλλωστε, οι καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων έχουν φτάσει τα δύο χρόνια, αγροτοκτηνοτρόφοι είναι σε κατάσταση απελπισίας και όλα τα σχέδια «ανάπτυξης» της περιοχής συντάσσονται με άξονες που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αλλο ένα από τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, για να ξεγελάσει τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή, είναι «η μεγαλύτερη εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Θα φτιάξουν μάλιστα και νέα «διαλειτουργική δομή», για να συντονίσουν καλύτερα. Μα η ίδια η κυβέρνηση και οι προηγούμενες δεν είναι που «μαλλιοτραβιούνται» με δημάρχους και περιφερειάρχες για το ποιος φταίει που κάηκε το σύμπαν; Αυτοί δεν είναι που παρουσίασαν το 2019 - 2020 τα νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, τους «Ιόλαους», τους «Εγκέλαδους», τον «Βορέα» κ.λπ. - τα οποία ψήφισαν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια - ως το «εγχειρίδιο» για την αντιμετώπιση των καταστροφών; Το τι έγινε από τότε όλοι το γνωρίζουν.

Αλλωστε, και η ασυνεννοησία ή η επικάλυψη ευθυνών σε «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και τα επιχειρησιακά «κενά» που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το παρανάλωμα του πυρός, ακριβώς εκεί «πατάνε»: Στην έλλειψη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, με όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό, που δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους.

Η καραμέλα της «κλιματικής αλλαγής»

Αν παρατηρήσει κανείς τις παρεμβάσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το θέμα των πυρκαγιών, θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά υπάρχει ταύτιση με την κυβέρνηση στις στρατηγικές επιλογές που οδηγούν στις καταστροφές, και διαφωνίες στο ...διαχειριστικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, όλοι τους συμφωνούν με την καραμέλα της «κλιματικής κρίσης», με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που έχουν οδηγήσει στις μεγάλες καταστροφές, αλλά και με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση των δασών, στο όνομα της πρόληψης...

Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναξιοπιστία και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στη χώρα από τις πυρκαγιές, με τον Σ. Φάμελλο να αναφέρει ότι η «πρωτοφανής καταστροφή» συνδέεται με την «εντεινόμενη κλιματική κρίση». Επιπλέον, σχετικά με τα σχέδια εμπλοκής επιχειρηματικών ομίλων στα δάση (ανάδοχοι - χορηγοί στις καμένες εκτάσεις) με πρόσχημα την προστασία τους, ο Σ. Φάμελλος εντόπισε απλά αδυναμία του κράτους και όχι σχέδιο να πατήσουν πόδι ακόμα περισσότερο στα δάση επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, δήλωσε θετικός σε δράση ιδιωτών στα δάση, αλλά με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

Επειδή όμως - όπως είπε - «οφείλω να λειτουργώ υποστηρικτικά στην πολιτεία», στη λογική της... συνέχειας του κράτους, ο Σ. Φάμελλος επανήλθε σε σχέδια και νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ, αποσιωπώντας με τη σειρά του ότι με κάθε κυβέρνηση η χώρα βιώνει ανυπολόγιστες καταστροφές από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, χρέωσε στην κυβέρνηση «λάθη Μητσοτάκη», ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αναποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά όχι μόνο τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Εξωραΐζοντας κι αυτός την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, πρότεινε η χώρα να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη σύνταξη σχεδίων πρόληψης των πυρκαγιών μέσω του προγράμματος RescEU και να αξιοποιήσει «επιτέλους» τα «ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ», που είναι τάχα για την προστασία των δασών. Τέλος, σε ένα σινιάλο συναίνεσης, ζήτησε «εθνικές λύσεις, μακριά από κομματικές επιλογές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ