Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ανεξέλεγκτα συνέχισε να καίει για 15η μέρα η πυρκαγιά στον Εβρο, φτάνοντας σε σημείο να σχηματίσει ένα μέτωπο περίπου 15 χιλιομέτρων στο κεντρικό τμήμα του νομού, το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε σε πολλά μικρότερα. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δίνει το Ευρωπαϊκό Σύστημα «Copernicus», τα καμένα εδάφη ήδη ξεπερνούν τα 903.000 στρέμματα.

Το κύριο μέτωπο την Παρασκευή βρισκόταν ανάμεσα σε Γιαννούλη και Σιδηρώ και κινούνταν ανατολικά προς το Σουφλί, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν συνεχώς την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Μάλιστα, λόγω του πυκνού καπνού καθυστέρησε η έναρξη ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα. Το μαύρο πέπλο κάλυψε την Παρασκευή και την Αλεξανδρούπολη, επιφυλάσσοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων σε υπαίθριες εργασίες.

Παράλληλα, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν να δίνουν συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις που απειλούν διαρκώς κατοικημένες περιοχές.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον Εβρο, καταγράφοντας μαρτυρίες μελών και στελεχών του ΚΚΕ στα σημεία όπου τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν μαζί με κατοίκους, προσπαθώντας να σώσουν το βιος του λαού από την πύρινη λαίλαπα. Ο λαός της περιοχής βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την επιλεκτική ανικανότητα του εχθρικού αστικού κράτους, που δεν έχει ούτε τον πιο στοιχειώδη αντιπυρικό σχεδιασμό, και οι τεράστιες σε προσωπικό και μέσα σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία «βγάζουν μάτι». Πρόκειται για την ίδια περιοχή που οι αστικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε ΝΑΤΟική βάση - ορμητήριο και εμφανίζουν ως ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, κάτι που σε τίποτα δεν εξυπηρετεί τον λαό της περιοχής, αντίθετα τον εκθέτει σε κινδύνους, σε περίπτωση αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Το πρωί της Πέμπτης συναντήσαμε έξω από το Σουφλί τον Χρήστο Κουγιουμτζή, υποψήφιο δήμαρχο Σουφλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος εκείνη την ώρα λάμβανε ενημέρωση για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

«Οι πυροσβέστες κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν και παραπάνω, όμως δεν επαρκούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα μέσα που διαθέτουν», είπε. «Η κυβέρνηση προκαλεί υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει τα πάντα, γιατί πολύ απλά δεν έγιναν. Ο μηχανισμός του κράτους ήταν απροετοίμαστος, μέτρα πρόληψης δεν λήφθηκαν. Και αυτό ενώ και πέρυσι κάηκε η Δαδιά και το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα της προστασίας της Δαδιάς και συνολικά της περιοχής, με εκδηλώσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και τα σωματεία της περιοχής πριν μήνες ανέλαβαν πρωτοβουλίες, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης.

Αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, που έχει μείνει με 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα δάσους, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Τώρα οι πυροσβέστες, που δίνουν ηρωική μάχη όλες αυτές τις μέρες, δεν επαρκούν για να σβήσει η φωτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ