Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗΣ
Να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή ομοφωνία των άλλων δυνάμεων

Συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Δ. Δουλουφάκης
Ο Δ. Δουλουφάκης
Πιο ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση», περισσότεροι εκλεγμένοι στους δήμους και στις Περιφέρειες, σημαίνει και πιο δυνατός λαός στη μάχη για τις ανάγκες του, ενάντια σε ό,τι του σμπαραλιάζει τη ζωή και εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο από δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τα παραπάνω αναδεικνύει με τη συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Δουλουφάκης, καλώντας σε μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

* * *

-- Η επίθεση στον λαό κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια από κράτος και κυβερνήσεις. Πώς εκφράζεται αυτή η επίθεση στον δήμο Ηρακλείου;

-- Η Τοπική Διοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το ξήλωμα δικαιωμάτων, τη φοροληστεία, την ανταποδοτικότητα και την επίθεση στο εισόδημα, αποτελώντας ταυτόχρονα τον κυματοθραύστη λαϊκών διεκδικήσεων.

Και εδώ, στον δήμο Ηρακλείου, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Η νυν δημοτική αρχή ακολούθησε κατά γράμμα τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και τη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, οι αγώνες και η διεκδίκηση. Να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική δήμων, Περιφέρειας και κυβερνήσεων. Να διεκδικήσει ο λαός τις σύγχρονες ανάγκες του.

Από την εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου στο Ηράκλειο
Από την εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου στο Ηράκλειο
Με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, ο λαός ζει σε μια πόλη φιλική για το κεφάλαιο και τη δράση του, και γι' αυτό εχθρική για τις δικές του πραγματικές ανάγκες, όπως αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Ορισμένα παραδείγματα:

Ζούμε σε έναν δήμο όπου το καλοκαίρι οι μισές και πλέον περιοχές λένε το πανάκριβο νερό ...νεράκι, πόσιμο δεν είναι πουθενά, μάλιστα υπάρχουν αποταμιευτήρες σε άθλια κατάσταση, με τα ανάλογα αποτελέσματα στην ποιότητα του νερού.

Τα παιδιά μας πηγαίνουν στα ίδια επικίνδυνα και παλιά σχολεία, χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο, χωρίς σχεδιασμό για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (το τελευταίο φτιάχτηκε πριν από 24 χρόνια), χωρίς ουσιαστική συντήρηση. Χώροι αναψυχής για τη λαϊκή οικογένεια δεν υπάρχουν, π.χ. ο Καράβολας -μια περιοχή στη θάλασσα που κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια - αποτελεί παγίδα για ατυχήματα, καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του.

Ζούμε σε μια πόλη όπου δεν υπάρχει καμία προνοιακή δομή που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά είναι βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε ιδιωτικά γηροκομεία και ΜΚΟ, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το ιστορικό κέντρο έχει αναδιαμορφωθεί και έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο τουριστικό πάρκο, όπου τα ενοίκια ακριβαίνουν, η βραχυχρόνια μίσθωση καλπάζει ανεξέλεγκτη, οι δωρεάν θέσεις πάρκινγκ είναι ελάχιστες και δεν φτάνουν, ενώ οι ιδιώτες πλουτίζουν. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια βιώνει την εξαθλίωση των υποδομών, σε δρόμους, προνοιακές υποδομές, ένδεια νερού και φωτισμού.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» προς όφελος του τουριστικού και εμπορικού κεφαλαίου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης της τεράστιας αυτής έκτασης με χώρους πρασίνου και αναψυχής, αθλητισμού, όπου θα μπορούσαν να χτιστούν καινούργια σχολικά συγκροτήματα που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας.

Αυτή η πρόταση δεν βρήκε υποστήριξη από καμία παράταξη στον νυν Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από τις παρατάξεις που διεκδικούν τον δήμο Ηρακλείου. Ολοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι συμφωνούν στην αξιοποίηση της έκτασης υπέρ του κεφαλαίου. Ολα αυτά τα προβλήματα που βιώνει η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης πρέπει να αποτελέσουν κριτήρια ψήφου για κάθε εργαζόμενο, μικροεπαγγελματία, αγρότη και νέο στις 8 Οκτωβρίου.

-- Ποια είναι η στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν τον δήμο;

-- Οι υπόλοιπες παρατάξεις εφαρμόζουν γνωστές, δοκιμασμένες τακτικές. Παρουσιάζονται ως δήθεν ακομμάτιστες, άχρωμες, την ίδια στιγμή που συγκροτούνται από τα γνωστά υλικά. Απαρτίζονται από κομματικά στελέχη που μόλις πριν από κάνα δυο μήνες έκαναν αγώνα υπέρ του κόμματός τους, και τώρα ξαφνικά αποποιούνται την ιδεολογία τους.

Εχουμε παλιούς αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους που δεσμεύονται να επιτύχουν τώρα όσα δεν πέτυχαν στη θητεία τους. Ακόμα και εκπροσώπους επιχειρηματικών συμφερόντων που καμιά φορά προσέρχονται και οι ίδιοι ως υποψήφιοι, έτοιμοι να τα υπερασπιστούν μέχρι τέλους.

Ολο αυτό το συνονθύλευμα ντύνεται με τον μανδύα ενός δήθεν προοδευτικού προγράμματος, όπου χρησιμοποιούνται και ...εύηχες φράσεις, όπως «κυκλική οικονομία», «πράσινη ανάπτυξη», «έξυπνη πόλη» και άλλα παρόμοια, μπας και κρυφτεί ότι πρόκειται για εφαρμογή της πολιτικής υπέρ των μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι η υποταγή του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου. Τώρα μάλιστα που με τον νέο εκλογικό νόμο ο πρώτος συνδυασμός παίρνει τη μερίδα του λέοντος, τρέχουν όλοι να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να παζαρέψουν θέσεις να δώσουν συνέχεια στα αλισβερίσια, τάχα για το «καλό της πόλης».

-- Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ποιο είναι το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

-- Ο λαός του Ηρακλείου έχει πείρα διεκδίκησης και κατακτήσεων και σε επίπεδο δήμου, όπως από τον αγώνα για τη σχολική στέγη, την πάλη ενάντια στο ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Αγώνες που είχαν την αποφασιστική στήριξη των εκλεγμένων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με κριτήριο ακριβώς αυτήν την πείρα πρέπει ο λαός του Ηρακλείου να φτάσει στην κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Να στηρίξει αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Είναι ανάγκη ο λαός, ακόμα και αυτοί που μπορεί στις πρόσφατες εκλογές να μην έκαναν το βήμα να ψηφίσουν ΚΚΕ, να το κάνουν τώρα, να επιλέξουν με αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Η άνοδος των ποσοστών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η εκλογή περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων, αποτελεί εγγύηση ισχυροποίησης των αγώνων των Ηρακλειωτών την επόμενη μέρα.

Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από ανθρώπους του μόχθου, εργάτες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, επιστήμονες, προσωπικότητες του πολιτισμού, συνταξιούχους, νέους και νέες.

Από ανθρώπους που δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, τους μισθούς και τα εισοδήματα στον πάτο, την απώλεια των κατακτήσεών μας, την επίθεση από ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες των πολλών, που αφήνει τον λαό απροστάτευτο για να θωρακίσει τα συμφέροντα των λίγων.

Είναι αγωνιστές, το έχει αποδείξει ο καθένας από αυτούς, γιατί εάν κάτι χρειάζεται ο δημότης είναι αυτό: Συμβολή στην οργανωμένη αγωνιστική συλλογική διεκδίκηση, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου και κυβερνήσεων, στην εφαρμογή της σε τοπικό επίπεδο.

Για εμάς επιτυχημένη δημοτική αρχή είναι αυτή που αγωνίζεται για τις ανάγκες των πολλών κόντρα στην πολική που ενισχύει τα κέρδη των λίγων.

-- Τι ξεχωρίζει στις λαϊκές διεκδικήσεις;

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ηρακλείου αποτελεί και θα αποτελέσει την πραγματική 100 % εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα, θα αγωνιστεί για:

Την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, για να μην πληρώνουν τα ίδια ο βιομήχανος και ο εργαζόμενος. Να μην πληρώνουμε δυο και τρεις φορές την παροχή δημοτικών υπηρεσιών, στη λογική της υποχρηματοδότησης.

Να μην πληρώνουν οι δημότες 2,3 εκατ. ευρώ για να πηγαίνουν τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς. Απαιτούμε τώρα πλήρη προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, αφού το 70% των κτιρίων είναι άνω των 40 ετών, κατασκευασμένα με παλιούς ή και ανύπαρκτους αντισεισμικούς κανονισμούς. Σχεδιασμό για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς ΣΔΙΤ.

Να μην είναι η πόλη μας όμηρος των εργολάβων και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για να προταχθούν έργα αναγκαία, που ανακουφίζουν τον δημότη, για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αντιπλημμυρικά - αντισεισμικά έργα.

Για να μην αρκείται ο δήμος στους 2μηνίτες και 8μηνίτες για να καλύψει τα επείγοντα κενά στις υπηρεσίες του, αλλά για να διεκδικήσει προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του, π.χ. καθαριότητα, τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία, και αναβάθμιση των υπαρχουσών, σε σύγκρουση με την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως το πράσινο της πόλης μας, που έχει παραδοθεί εξολοκλήρου σε εργολάβους.

Να δώσουμε ανάσα στις γειτονιές και στα χωριά, με διεκδίκηση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, με έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους, αξιοποίηση των δυνατοτήτων για φτηνό, ποιοτικό νερό ύδρευσης και άρδευσης (φράγματα, γεωτρήσεις), ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Να μπορούν τα παιδιά μας να απολαύσουν τους αναγκαίους ελεύθερους χώρους, πράσινο, παιδικές χαρές. Εξασφάλιση χώρων άθλησης και πολιτισμού, προσβάσιμων σε όλους δωρεάν. Με καθαρό μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ