Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ από ΗΠΑ - Βρετανία κατά του Ιράν

2024 The Associated Press. All

Το έγκλημα που συντελείται σε Παλαιστίνη και Λίβανο έχει τη σφραγίδα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και των ΗΠΑ, που ιδιαίτερα μετά την απάντηση του Ιράν με τους βαλλιστικούς πυραύλους ενισχύεται ακόμα περισσότερο η συνεργασία τους.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού. Λίγο αργότερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτει στη Μέση Ανατολή με την αποστολή μοιρών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F-15E, F-16 και A-10, πέρα από την αποστολή «μερικών χιλιάδων» πεζοναυτών στην περιοχή

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία ο Οστιν επιβεβαίωσε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί εαυτό κατά του Ιράν, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ισχυρίστηκε ότι «απαιτείται διπλωματική λύση» για την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Εκτόξευσε επίσης απειλές κατά του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί το προσωπικό των ΗΠΑ, τους εταίρους και τους συμμάχους τους απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές από το Ιράν και φιλο-ιρανικές οργανώσεις» και «αποφασισμένη» να αποτρέψει «κάθε παράγοντα από το να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις στην περιοχή ή να διευρύνει τη σύγκρουση».

Χτες το βράδυ, λίγο πριν την ιρανική πυραυλική επίθεση, ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των Οστιν - Γκάλαντ, όπου συζητήθηκαν οι κινήσεις του Ιράν για πιθανή βαλλιστική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προθέσεις του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, τη στρατιωτική συνεργασία για κοινή άμυνα και το δικαίωμα αυτοάμυνας του κράτους του Ισραήλ να δράσει έναντι των εχθρών του», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γκάλαντ.

Από κοντά και Βρετανία - Γερμανία

Και η Βρετανία τάσσεται με το Ισραήλ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, αφότου έγινε γνωστό ότι είχε ολοκληρωθεί η πυραυλική επίθεση, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει πλήρως τις ενέργειες του Ιράν» και καλώντας σε «αποκλιμάκωση σε όλη την περιοχή».

Σε ανάρτησή της στο «Χ» η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο καταδικάζει την ιρανική επίθεση «με τους εντονότερους δυνατούς όρους», καλώντας το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επίθεση. «Εχουμε προειδοποιήσει το Ιράν γι' αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε, αγνοώντας επιδεικτικά τις σφαγές του Ισραήλ.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο «κλιμάκωσης», λόγω της «άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», και χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Ανακοίνωσε επίσης ότι συγκλήθηκε Συμβούλιο Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν υπενθύμισε τη θέση του Παρισιού υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση και τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πολεμικό σκάφος της χώρας το οποίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι έτοιμο να αναλάβει ρόλο απομάκρυνσης των περίπου 2.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο, αν κριθεί απαραίτητο.

Αργά χτες το βράδυ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο «Χ» δήλωσε ότι «η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» και ότι η ΕΕ υποτίθεται «παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου».

Νεότερες διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε χτες για τις επιπτώσεις μιας «χερσαίας εισβολής μεγάλης κλίμακας» του Ισραήλ στον Λίβανο. Τόνισε πως ήδη οι επιπτώσεις για τους αμάχους «είναι τρομακτικές» και εξέφρασε φόβο ότι μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η Υπατη Αρμοστεία, συνέχισε, «ανησυχεί σοβαρά για την επέκταση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγήσουν ολόκληρη την περιοχή σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σε μια καταστροφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση της Κίνας αποκήρυξε την παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου από το Ισραήλ και αντιτίθεται σε παραβιάσεις της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και σε οιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν τις συγκρούσεις και να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση.

Η Ρωσία κάλεσε χτες το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι η εισβολή θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Ζήτησε έτσι από τις ισραηλινές αρχές «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, και να εμπλακούν σε μια πραγματική αναζήτηση ειρηνικών τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα (σ.σ. η χερσαία εισβολή) από την ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μετά τη δολοφονία ηγετών της Χεζμπολάχ, θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλώντας στη Βουλή επανήλθε στην καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, διαβλέποντας κινδύνους και για τη χώρα του. Οπως είπε, «για την πατρίδα και την ανεξαρτησία της» η Αγκυρα θα αντιταχθεί σε αυτή την «κρατική τρομοκρατία» με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση, υποκινούμενη από την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας. Απέναντί μας δεν έχουμε ένα κράτος που δεσμεύεται από το Δίκαιο, αλλά μια δολοφονική αγέλη που τρέφεται με αίμα και ευδοκιμεί στην κατοχή».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι η ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο αποτελεί μια παράνομη απόπειρα κατοχής που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι πρέπει να τερματιστεί αμέσως, με απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.

Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο και να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν ανακωχή στον Λίβανο και εκεχειρία στη Γάζα.

Στην Πολωνία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μείωση του προσωπικού στην πολωνική πρεσβεία στη Βηρυτό, για λόγους ασφαλείας, συμπληρώνοντας ότι θα οργανωθεί η αποχώρηση Πολωνών πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Τέλος, χτες η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση στο Μαυροβούνιο και στη Σλοβενία να αρνηθούν τον ελλιμενισμό πλοίου, με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο θεωρείται ότι μεταφέρει εκρηκτικά και βόμβες προς το Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επιθέσεις και αντίποινα

Η κλιμάκωση των επιθέσεων και των απειλών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του σε Λίβανο και παλαιστινιακά εδάφη ρίχνει «νέο λάδι» στη φωτιά της Μέσης Ανατολής. Χτες το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αεράμυνα της χώρας ενεργοποιήθηκε και αναχαίτισε τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Δαμασκού αποδίδοντάς τες στο Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, οι επιδρομές σύμφωνα με το πρακτορείο προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών Σύρων πολιτών και τον τραυματισμό άλλων εννιά.

Χτες, δυνάμεις σιιτικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο ρουκέτες Katyusha με στόχο στρατιωτική βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Δεν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές επειδή οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.

Χτες οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν drone σε ακτές του Ισραήλ στη Μεσόγειο, αλλά αυτό αναχαιτίστηκε στη συνέχεια από τον ισραηλινό στρατό. Προχτές ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν το δεύτερο, σε μία βδομάδα, αμερικανικό αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

Παράλληλα, χτες βρετανική υπηρεσία ναυτιλιακής ασφάλειας ανέφερε πως σημειώθηκαν δύο επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ενώ έπλεαν στη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα. Το ένα εκ των δύο είναι ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας. Πρόκειται για το πλοίο «Minoan Courage» (χωρητικότητας 76.800 dwt, κατασκευής 2004 με σημαία Λιβερίας). Αναφέρθηκαν υλικές ζημιές αλλά όχι πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες μεταξύ του πληρώματος. Το άλλο πλοίο φέρεται πως λέγεται «Cordelia Moon» και δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι ενώ έπλεε βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα.

Φονικές επιδρομές σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χτες νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αμάχους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Επιπλέον βομβάρδισε και το σχολείο του ΟΗΕ, Shuja'iyya στη συνοικία Τουφάχ, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας προκαλώντας τον θάνατο 7 εκτοπισμένων Παλαιστινίων (ανάμεσά τους και τουλάχιστον δύο παιδιά).

Από τις 7 Οκτώβρη 2023, οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 41.615.

Παράλληλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν 33χρονο Παλαιστίνιο στην παλιά πόλη της Ναμπλούς στη διάρκεια επίθεσης κατά την οποία τραυματίστηκαν και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επιπλέον, χτες, ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά έξω από την πόλη, στον καταυλισμό Μπαλάτα.

Ανακοινώθηκε επίσης πως ο στρατός ολοκλήρωσε την εισβολή στο χωριό Σιλουάντ μετά από ένα 24ωρο. Συνέχισε την εισβολη στα χωριά Ντέιρ Ιμπέιρ και Κφαρ Νι'μά.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο ο στρατός συνέλαβε 30 Παλαιστίνιους, πέρα από τους 11.000 άλλους που έχει συλλάβει από τον Οκτώβρη του 2023.

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα προαναγγέλλουν ΗΠΑ - Ισραήλ μετά την ιρανική πυραυλική απάντηση

2024 The Associated Press. All

Το Ισραήλ με τις «ευλογίες» και τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σπρώχνει στον όλεθρο όλη τη Μέση Ανατολή, όπως δείχνουν οι ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, με την έναρξη της χερσαίας επέμβασης του κράτους - δολοφόνου στον Λίβανο, τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, στη Συρία, στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και ανώτατων στελεχών των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Χαρακτηριστικά εξάλλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, απαντώντας και στις ιρανικές ανακοινώσεις για πλήγματα σε δυνάμεις της ισραηλινής αεροπορίας, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντ. Χαγκάρι, απείλησε ότι η πολεμική αεροπορία του κράτους - δολοφόνου «απόψε θα συνεχίσει να χτυπά δυνατά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα»...

Νέες ισραηλινές απειλές μετά το κύμα ιρανικών πυραύλων

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το Ιράν εκτόξευσε κατά του Ισραήλ περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους, σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.

Για «σκληρές συνέπειες» προειδοποιούν ΗΠΑ - Ισραήλ μετά τη χθεσινή ιρανική πυραυλική απάντηση
Για «σκληρές συνέπειες» προειδοποιούν ΗΠΑ - Ισραήλ μετά τη χθεσινή ιρανική πυραυλική απάντηση
Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για «αποτελεσματική» αναχαίτιση της πυραυλικής επίθεσης, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν χτυπήματα στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Μια σειρά βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν πλήθος προσκρούσεων από πυραύλους που έχουν διαπεράσει την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα, καθώς και από θραύσματα αναχαιτίσεων.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες από τους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», σύμφωνα με τις οποίες χτυπήθηκαν μεταξύ άλλων ισραηλινή αεροπορική βάση και μαχητικά αεροσκάφη F-35 που βρίσκονταν σε αυτήν, εγκατάσταση φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Ασκελόν, καθώς και θέση του ισραηλινού κατοχικού στρατού και τεθωρακισμένων στον διάδρομο Νετζερίμ που ελέγχει το πέρασμα μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας. Το δε ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο IRIB ανέφερε ότι ιρανικοί πύραυλοι Φατάχ διαπέρασαν την ισραηλινή αντιβαλλιστική αεράμυνα.

«Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρχε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντ. Χαγκάρι.

Αφού παραδέχθηκε την ύπαρξη πληγμάτων στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να ερευνούμε το αποτέλεσμα της επίθεσης και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες», καλώντας να μην δημοσιεύονται πληροφορίες και βίντεο στα social media.

«Η αποψινή επίθεση θα έχει συνέπειες», κατέληξε, απειλώντας με νέες ισραηλινές επιθέσεις, «στον τόπο και τον χρόνο της επιλογής μας».

Επισήμως, οι πρώτες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ελαφρύ τραυματισμό δύο πολιτών, ενώ ορισμένα παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου από θραύσμα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετείχαν στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων, με εκτόξευση πυρών αεράμυνας από αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αλλες πηγές, όπως αυτές που επικαλείται το ρωσικό Sputnik, ανέφεραν ότι στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων συμμετείχαν και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι παράνομα στη Συρία, όταν οι πύραυλοι περνούσαν πάνω από το συριακό έδαφος.

Αμέσως πριν το χτεσινοβραδινό κύμα πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν, εξάλλου, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ πως ανέμεναν τις επιθέσεις αυτές. Μετά την ολοκλήρωση του πυραυλικού μπαράζ, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη διέψευσαν τα ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων σύμφωνα με τα οποία το Ιράν είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για την επικείμενη επίθεση μέσω «διπλωματικών διαύλων».

Επιπλέον, στην επιχείρηση αναχαίτισης ιρανικών πυραύλων συμμετείχαν και ιορδανικές δυνάμεις, αναχαιτίζοντας κάποιους από αυτούς που εισήλθαν στον ιορδανικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση το Ισραήλ. Το ίδιο είχε κάνει η Ιορδανία και τον περασμένο Απρίλη, στην επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Οι δε ιρανικές αρχές μετά την ολοκλήρωση του μπαράζ βαλλιστικών επιθέσεων έκλεισαν τον ιρανικό εναέριο χώρο, αναμένοντας αντίποινα από το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Πριν από όλα αυτά, νωρίς χτες το απόγευμα προηγήθηκε σύντομο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, που κάλεσε τους πολίτες σε «ενότητα» και ζήτησε να υπακούσουν στις εντολές του στρατού και στα έκτακτα νέα περιοριστικά μέτρα, προειδοποιώντας πως οι μέρες «μεγάλης πρόκλησης» είναι μπροστά.

Κλιμακώνεται η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνέχισε την κλιμάκωση της επίθεσής του εναντίον του Λιβάνου, με τη δήθεν «περιορισμένη» χερσαία επίθεση που ξεκίνησε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη και εντείνοντας παράλληλα τις αεροπορικές επιδρομές με πλήγματα κατά αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μάλιστα πως κάλεσε άλλες τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ, επικαλούμενο νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, μετέδωσε πως κατά τις ισραηλινές επιθέσεις της Δευτέρας σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε στη συνέχεια ειδήσεις για νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο.

Μεταξύ άλλων βομβαρδίστηκε ο παλαιστινιακός καταυλισμός «Ain al Helweh». Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μουνίρ Μακντάχ, που ηγείται της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι σε μήνυμά του αναφέρθηκε σε «σφοδρές συγκρούσεις που διαδραματίζονται στον νότιο Λίβανο», ενώ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ απαγορεύει τη μετακίνηση με οχήματα στον νότιο Λίβανο, έως τις όχθες του ποταμού Λιτάνι.

Στη συνέχεια το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας απαίτησε από τους κατοίκους 25 χωριών του νοτίου Λιβάνου να τα εγκαταλείψουν.

Χτες βράδυ εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ που ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά πυραύλων και όπλων από το Ιράν στον Λίβανο.

Παρά τις παραπάνω εξελίξεις, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ αρνήθηκε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εισβάλει στον νότιο Λίβανο, ενώ διεμήνυσε εκ νέου πως η οργάνωση είναι «έτοιμη» για άμεσες χερσαίες συγκρούσεις. Παράλληλα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έβαλε τουλάχιστον δύο φορές στο στόχαστρο «κίνηση στρατιωτών του εχθρού στις ισραηλινές μεθοριακές πόλεις Μετούλα και Αβιβίμ με πυρά πυροβολικού».

Χτες για πρώτη φορά εκτόξευσε πύραυλο Fadi-4 κατά του αρχηγείου της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση αυτή ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Ανακοίνωση της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) απηύθυνε έκκληση «προς όλους τους παράγοντες να σταματήσουν την κλιμάκωση» - στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων». Ανέφερε επίσης πως τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε για την πρόθεσή του «να ξεκινήσει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο», αλλά επισήμανε πως αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1701 του ΟΗΕ που είχε τερματίσει τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ. Η απόφαση 1701 του 2006 είχε αναφέρει πως «οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων» του Λιβάνου από το Ισραήλ είναι «παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Προχτές είχε γίνει γνωστό πως ο στρατός του Λιβάνου είχε αποσυρθεί περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη θέση του στα σύνορα με το Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε χτες το μεσημέρι (μερικές ώρες πριν την ιρανική πυραυλική επίθεση) ότι άκουσε εκρήξεις από κοντινή περιοχή, οι οποίες μπορεί να οφείλονταν στην αναχαίτιση βλημάτων από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα. Σύμφωνα με την αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε το AFP, ένας άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα οβίδας.

Η Χεζμπολάχ καταδίκασε εξάλλου την ισραηλινή επιδρομή στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Sirat TV στη νότια Βηρυτό, τονίζοντας πως το Ισραήλ ενήργησε δίχως καμία προειδοποίηση.

Εκκλήσεις για το 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της Ιστορίας του», είπε χτες ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ν. Μικάτι, ο οποίος μαζί με τον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Περίπου ένα εκατομμύριο του πληθυσμού μας εκτοπίστηκε λόγω του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου», τόνισε ο Μικάτι.

Ο δε πρόεδρος της λιβανέζικης Βουλής Ν. Μπέρι ζήτησε από τον ΟΗΕ να δημιουργήσει «εναέριο διάδρομο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές της χώρας. Κάλεσε τον Οργανισμό «να δημιουργήσει αερογέφυρα που θα διασφαλίζει την παράδοση του υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας».

Δεκάδες ισραηλινές επιδρομές εντός του Λιβάνου εδώ και μήνες

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου τον περασμένο Οκτώβρη, Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν δεκάδες (πάνω από 70) «μικρές επιδρομές» εντός του Λιβάβου, καταστρέφοντας διάφορες θέσεις της Χεζμπολάχ, τούνελ, και αποθήκες με χιλιάδες όπλα», με τη δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιούνταν «για εισβολή της οργάνωσης στο Ισραήλ» στο πλαίσιο σχεδιαζόμενης επιχείρησης με την ονομασία «Κατάκτηση της Γαλιλαίας».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντ. Χαγκάρι, ανέφερε πως σε τέτοιες μυστικές αποστολές, στρατιωτικοί έφθασαν σε «περίπου 1.000 περιοχές της Χεζμπολάχ» μακριά από τα σύνορα, «σε τούνελ, προμαχώνες, χωριά και δάση, όπου φυλάσσονταν όπλα». Υποστήριξε πως η Χεζμπολάχ ετοίμαζε σχέδιο επίθεσης στο βόρειο Ισραήλ ανάλογο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10/2023 στο νότιο Ισραήλ.

Εξήγησε τέλος πως παρά τις επιχειρήσεις αυτές, ο στρατός δεν κατάφερε να επιτρέψει στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους γι' αυτό και αποφασίστηκαν οι σημερινές «περιορισμένες» επιθέσεις χερσαίας εισβολής με στόχο να είναι «όσο το δυνατόν πιο σύντομες και να κρατήσουν μερικές βδομάδες».

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα «Times of Israel» διαβεβαίωσαν πως δεν προτίθενται να καταλάβουν περιοχές του Νοτίου Λιβάνου «αλλά να εξασφαλιστεί πως δεν θα επιστρέψει στην περιοχή η Χεζμπολάχ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ