Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΗΠΑ
Νέα επίδειξη καταστολής σε κινητοποιήσεις ενάντια στο μακελειό στη Γάζα

Αστυνομική επέμβαση και συλλήψεις κατά διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο Columbia

Από τις συλλήψεις των φοιτητών
Από τις συλλήψεις των φοιτητών
Επέμβαση καταστολής για να διαλύσει πολυήμερη διαμαρτυρία φοιτητών κατά της σφαγής στη Γάζα έκανε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, μετά τη σχετική προσφυγή της διοίκησης του πανεπιστημίου Columbia, ενός από τα θεωρούμενα διεθνώς πιο σημαντικά «ακαδημαϊκά ιδρύματα»...

Δυνάμεις καταστολής προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή ο - φερόμενος ως ... προοδευτικός - δήμαρχος της μεγαλούπολης Ερικ Ανταμς επέκρινε το «δικαίωμα να παραβιάζονται οι πολιτικές των πανεπιστημίων και να διαταράσσεται το μάθημα»...

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές κατήγγειλαν την παρέμβαση της αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Σε αντίστοιχη επίδειξη... «δημοκρατικότητας» προχώρησε άλλωστε και η διοίκηση του πανεπιστημίου στη Νότια Καλιφόρνια (USC), η οποία ανακοίνωσε σε μουσουλμανικής καταγωγής απόφοιτη ότι τελικά δεν θα εκφωνήσει ομιλία όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί στην τελετή αποφοίτησης, για «λόγους ασφαλείας»...

Η συγκεκριμένη φοιτήτρια είχε καταδικάσει ανοικτά το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα.

Συμφοιτητές της αντέδρασαν διαδηλώνοντας με πικέτες που έγραφαν «Αφήστε την να μιλήσει!» και φωνάζοντας «Ντροπή!», καταδικάζοντας την διοίκηση του USC.

Ολα αυτά λίγα 24ωρα αφού ο μονοπωλιακός κολοσσός της Google είχε καταφύγει σε απολύσεις, ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την περήφανη στάση εργαζομένων της που ζήτησαν να πάψει η εταιρεία να στηρίζει τη σφαγή, παρέχοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες στο Ισραήλ για να συνεχίσει την εκκαθάριση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών...

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στην τελική ευθεία τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα, ενώ κλιμακώνεται η σφαγή
  • Ξεπέρασαν τους 34.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
  • Νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και νέο βέτο στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν και αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες όπως και τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, πάνω στα σχέδιά της για γενικευμένη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ενίσχυσε πριν λίγες μέρες τις δυνάμεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, ισοπεδώνοντας χωράφια και κατοικημένες περιοχές σε ανατολικά περίχωρα και συνοικίες της νοτιότερης πόλης της Γάζας.

Παράλληλα, εξασφάλισε από τις ΗΠΑ περίπου 40.000 σκηνές για τη «φιλοξενία» των εκτοπισμένων αμάχων κατά την έναρξη της γενικευμένης χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Σε τρίτη φάση, ειδικά το τελευταίο 10ήμερο, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε με σφοδρότητα το σφυροκόπημα του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ και περιοχών της κεντρικής Γάζας, σε μία προσπάθεια διαπλάτυνσης του στρατηγικού διαδρόμου «Νετζαρίμ» μήκους 6,5 χλμ., που δημιούργησε από τους πρώτους μήνες του πολέμου, ώστε να κόψει στη μέση τη Λωρίδα της Γάζας και να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Μετά από 196 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.012 και οι τραυματίες τους 76.833.

Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια έρχονται συνεχώς νέα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα.

Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα, υγειονομικοί υπάλληλοι στον προαύλιο χώρο του βομβαρδισμένου και κατεστραμμένου νοσοκομείου Αλ Σίφα εντόπισαν τουλάχιστον δύο ομαδικούς τάφους με δεκάδες πτώματα.

Ανάμεσά τους ήταν ασθενείς με καθετήρες και ορούς, καθώς και γυμνά πτώματα ανδρών που έφεραν σημάδια εν ψυχρώ εκτέλεσης...

Νέα σκηνικά φρίκης αποκαλύπτονται και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο οποίος βομβαρδίστηκε πολλές φορές καθημερινά, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και πολλές κατεστραμμένες κατοικίες.

Επιπλέον στη βόρεια Γάζα, όπου ο λιμός έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του με αποτέλεσμα τον θάνατο από πείνα και κακουχίες αρκετών δεκάδων παιδιών και ενηλίκων, η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του συστηματικού «μπλοκαρίσματός» της από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την Οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αρνούμενο να εγκρίνει αποστολές φορτηγών της στη βόρεια Γάζα, ενώ και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 3 φορτηγά του Οργανισμού με τρόφιμα... Παλαιστίνιοι άμαχοι μάλιστα κατέγραψαν σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κούτες με ληγμένες κονσέρβες, γεμάτες σκουλήκια.

Η UNRWA την Παρασκευή σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στις γυναίκες θύματα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 ήταν μητέρες. Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένες που παλεύουν να επιβιώσουν δίχως τρεχούμενο καθαρό νερό, τρόφιμα, βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.

Παράλληλα, νεότερα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι τα νεκρά παιδιά είναι πάνω από 13.800, καθώς υπολογίζεται πως ένα παιδί τραυματίζεται ή σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά. Εκτιμάται επίσης ότι πάνω από 19.000 παιδιά και έφηβοι έχουν μείνει ορφανά.

Αμερικανικό βέτο ενάντια στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επέτρεπε στην Παλαιστίνη να ενταχθεί στον Οργανισμό ως πλήρες κράτος - μέλος, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την καθοριστική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, όπως και ότι η όλη φιλολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν περί «λύσης δύο κρατών» δεν αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά ένα προτεκτοράτο που θα συνοδεύει την επέκταση των συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Δώδεκα χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ (τώρα έχει καθεστώς παρατηρητή), ενώ απείχαν Βρετανία και Ελβετία.

Το αμερικανικό βέτο που είχε προαναγγελθεί προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που το χαρακτήρισε «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».

Η Ρωσία σχολίασε πως οι ΗΠΑ θέτουν πάνω από όλα το συμφέρον του Ισραήλ, κάνουν τα στραβά μάτια στα ισραηλινά εγκλήματα κατά αμάχων της Γάζας και έδειξαν «τι ακριβώς σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Fu Cong, είπε ότι το όνειρο δεκαετιών του παλαιστινιακού λαού καταψηφίστηκε, σε μια εποχή που η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Μεταξύ άλλων, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία και Νορβηγία εξέφρασαν «λύπη» για το αμερικανικό βέτο.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, μετά τη διήμερη σύνοδο στο Κάπρι της Ιταλίας, ζήτησαν, σε κοινή ανακοίνωση, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και «βιώσιμη εκεχειρία» στη Γάζα. Λέγοντας πως τάχα «αντιτίθενται» σε «πλήρους κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», έκαναν ταυτόχρονα έκκληση για «αξιόπιστο, εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης για προστασία του πληθυσμού εκεί», ανοίγοντας έτσι «παραθυράκι» για επίθεση στη Ράφα εφόσον υπάρξει ένα τέτοιο «σχέδιο δράσης».

Σε ξεχωριστή δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υποστήριξε πως παρά την κλιμάκωση επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «παραμένουμε επικεντρωμένοι στη Γάζα». Είπε τάχα πως «αντιμετωπίζουν» την εκεί ανθρωπιστική κρίση και κάλεσε το Ισραήλ να αυξήσει τη βοήθεια, να αποκλιμακώσει τις συγκρούσεις και να συμβάλει στην καλύτερη διανομή ανθρωπιστικής αρωγής.

Την Πέμπτη, σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε τελεσίγραφα και απειλές στο Ιράν, κάνοντας παράλληλα πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, ενώ εξήρε για πολλοστή φορά το... «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», συστήνοντας κατά τα λοιπά «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση σε όλα τα μέρη».

ΗΠΑ: Νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ

Παράλληλα με τη σταθερή πολιτική και διπλωματική στήριξη του κράτους - δολοφόνου, οι ΗΠΑ εντείνουν και τη στρατιωτική τους στήριξη προς το Ισραήλ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει άμεσα - κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα του Σαββάτου - ένα νέο πακέτο 26 δισ. δολαρίων για «έκτακτη βοήθεια» των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται 4 δισ. δολάρια για πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Iron Dome και David's Sling, 3,5 δισ. δολάρια για άλλα ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα, 1 δισ. δολάρια για ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, αλλά και 2,4 δισ. δολάρια για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πέρα από το παραπάνω πακέτο, σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να δώσει στο Ισραήλ και άλλα πυρομαχικά και όπλα συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 700 εκατ. δολάρια αφορούν πυρομαχικά για τανκς, 500 εκατ. δολάρια την αγορά στρατιωτικών τακτικών οχημάτων και 100 εκατ. δολάρια για όλμους.

Δυτική Οχθη: Νέες φονικές επιδρομές του κατοχικού στρατού

Το ίδιο διάστημα, ισραηλινός κατοχικός στρατός και Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη κλιμακώνουν καθημερινά τις δολοφονικές επιθέσεις σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ παράλληλα καίνε σπίτια και αυτοκίνητα, καταστρέφουν σοδειές, ξεριζώνουν δέντρα, διαλύουν οδικά, αποχετευτικά, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Από αργά το βράδυ της Πέμπτης έως την Παρασκευή το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφική εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς (που βρίσκεται κοντά στην Τουλκαρέμ) διαλύοντας υποδομές παντός είδους, κατεδαφίζοντας σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια επακόλουθων συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους μαχητές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες.


Δ. ΟΡΦ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά»

Αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης με άμεση εμπλοκή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Δορυφορική φωτογραφία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν, την περιοχή που δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή
Δορυφορική φωτογραφία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν, την περιοχή που δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή
Νέα καύσιμη ύλη που μπορεί να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση και γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συσσωρεύτηκε τη βδομάδα που πέρασε, με την αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την 1η Απρίλη, και στη συνέχεια με το νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε περιοχή στην οποία βρίσκονται ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην εύφλεκτη κατάσταση που διαμορφώνουν η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αργά τη νύχτα του προηγούμενου Σαββάτου το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ περίπου 350 drones και στη συνέχεια πυραύλους Κρουζ, επικαλούμενο το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, πέρα από την ισραηλινή αεράμυνα, συμμετείχαν αεροσκάφη και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ολοένα και αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει επίσης πως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για την ιρανική επίθεση (με βάση ενημέρωση που είχαν πάρει από το Ιράν).

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεσή της «έπληξε όλους τους στόχους» της, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ» στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αποκρούστηκαν κατά 99%, ενώ απείλησε την Τεχεράνη με «επώδυνη» απάντηση.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και επαφές με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλους ευρωατλαντικούς «συμμάχους», το Ισραήλ προχώρησε την Παρασκευή 19/4 σε επίθεση με drone στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

Κατά την πάγια ισραηλινή τακτική η επίθεση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ «διαρρεόταν» ότι αποτελεί μια «συμβολική κίνηση» και όχι τα «κανονικά αντίποινα». Επιλέχθηκε να εξαπολυθεί σε μία ιρανική περιοχή που διαθέτει σημαντικό τεχνολογικό κέντρο πυραυλικής τεχνολογίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις, αεροπορική βάση και εγκαταστάσεις παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων.

«Διαρροές» που κυκλοφόρησαν πριν την εξέλιξη της Παρασκευής σε αραβικά και άλλα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για παζάρια - πακέτο του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, για μια πιο «ήπια» ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με «αντάλλαγμα» το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στη σχεδιαζόμενη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η αντίδραση του Ιράν

Η ισραηλινή επίθεση στο Ισφαχάν υποβαθμίστηκε από την ιρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς η αεράμυνα λειτούργησε επιτυχώς δίχως να υπάρξουν απώλειες (σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχικές ανακοινώσεις).

Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επιθέσεις με drone οι οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ διέψευσαν την εκτόξευση πυραύλων από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιρανική πλευρά έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει στην επίθεση.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε ομιλία του στην έδρα του ΟΗΕ είχε επαναλάβει πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ξανά ωστόσο ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος.

Σημειώνεται δε ότι ο Αχμάντ Χαγκταλάμπ, ανώτερο στέλεχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια, είχε «προειδοποιήσει» ότι λόγω των ισραηλινών απειλών για «επώδυνα αντίποινα» η Τεχεράνη ενδέχεται να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της, το οποίο μέχρι σήμερα αναφέρεται επισήμως σε ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Είναι ολωσδιόλου πιθανή μια επανεξέταση του πυρηνικού μας δόγματος, της πολιτικής και συναφών συλλογισμών που είχαν γίνει προηγουμένως», είπε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim».

Νέες κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ κατά του Ιράν

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι «27» συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο τις βιομηχανίες παραγωγής drones και βαλλιστικών πυραύλων.

Αμέσως ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «σημαντικό βήμα στο ξεδόντιασμα του φιδιού»...

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ καταδικάζει «σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ». Επαναλαμβάνει την «προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα», καλεί το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, ενώ κατά τ' άλλα προτρέπει «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Σε νέες συντονισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν προχώρησαν την Πέμπτη ΗΠΑ και Βρετανία, θέτοντας στο στόχαστρο «το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία».

Σε δήλωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί «απάντηση» στο Ιράν και από το G7. Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο των ομολόγων της του G7 στο Κάπρι της Ιταλίας.


Δ. ΟΡΦ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή στην παρουσίαση της Ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο», αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα κι από τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

«Το σημερινό νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, το οποίο αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το αντίθετο, επιβάλλει επαγρύπνηση από τον λαό μας ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του πολέμου.

Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι άμεση και μαζική! Με συμμετοχή στη μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης την Κυριακή 21 του Απρίλη, για να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα "Υδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Επικίνδυνη αύξηση των συγκρούσεων

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν έχει άμεσο αντίκτυπο στο μέτωπο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, με το πρόσχημα της δράσης της Χεζμπολάχ.

Ειδικά μετά τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ισραηλινός στρατός, αυτήν τη βδομάδα, πύκνωσε τον αριθμό και το εύρος των αεροπορικών επιδρομών σε νότιες και ανατολικές περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο σε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και αρκετούς μαχητές της. Ο ισραηλινός στρατός επέλεξε, επίσης, την Παρασκευή 19 Απρίλη, πέρα από τα αντίποινα στο Ισφαχάν του Ιράν, να προβεί ταυτόχρονα σε επιθέσεις με drones κατά σιιτικών πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία, μη παραλείποντας να πλήξει και περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με δεσμούς με το Ιράν προκάλεσε στην αρχή της βδομάδας τον σοβαρό τραυματισμό 19 Ισραηλινών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων όταν πάτησαν το έδαφος του Λιβάνου.

Σημάδι εντεινόμενης κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο» καθώς είναι πολύ πιθανό να αποτολμήσει μια (αβέβαιη για τον ίδιο) χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Στο πλαίσιο των μαραθώνιων και πολύπλευρων διπλωματικών παζαριών με επίκεντρο τη Βηρυτό, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι (συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού του Λιβάνου, στρατηγού Τζόζεφ Αούν), μετέβη την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν θύμισε στον Μικάτι την υπόσχεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «υποστήριξη» του λιβανέζικου στρατού (ως «σταθεροποιητικού παράγοντα» απέναντι στην πολύ ισχυρότερη και ετοιμοπόλεμη Χεζμπολάχ), προσθέτοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει την υποστήριξή του στις λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις και η βοήθεια θα δοθεί για να γίνουν τα ζωτικά βήματα που χρειάζονται για την οικονομία του Λιβάνου και για να αντιμετωπίσει τους Σύρους πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα, στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης. Ο ηγέτης τους, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι, μιλώντας στο δίκτυο «Al Masirah», τόνισε την Πέμπτη ότι η οργάνωσή του έχει εξαπολύσει από τον Νοέμβρη επιθέσεις σε 98 εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

Ο αλ Χούθι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «μεγάλες συνέπειες και ήταν επιτυχείς». Απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Βρετανία, που βομβαρδίζουν κατά διαστήματα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε τις επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό και στην επίθεση στη Γάζα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ