Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Επικίνδυνη αύξηση των συγκρούσεων

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν έχει άμεσο αντίκτυπο στο μέτωπο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, με το πρόσχημα της δράσης της Χεζμπολάχ.

Ειδικά μετά τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ισραηλινός στρατός, αυτήν τη βδομάδα, πύκνωσε τον αριθμό και το εύρος των αεροπορικών επιδρομών σε νότιες και ανατολικές περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο σε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και αρκετούς μαχητές της. Ο ισραηλινός στρατός επέλεξε, επίσης, την Παρασκευή 19 Απρίλη, πέρα από τα αντίποινα στο Ισφαχάν του Ιράν, να προβεί ταυτόχρονα σε επιθέσεις με drones κατά σιιτικών πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία, μη παραλείποντας να πλήξει και περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με δεσμούς με το Ιράν προκάλεσε στην αρχή της βδομάδας τον σοβαρό τραυματισμό 19 Ισραηλινών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων όταν πάτησαν το έδαφος του Λιβάνου.

Σημάδι εντεινόμενης κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο» καθώς είναι πολύ πιθανό να αποτολμήσει μια (αβέβαιη για τον ίδιο) χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Στο πλαίσιο των μαραθώνιων και πολύπλευρων διπλωματικών παζαριών με επίκεντρο τη Βηρυτό, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι (συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού του Λιβάνου, στρατηγού Τζόζεφ Αούν), μετέβη την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν θύμισε στον Μικάτι την υπόσχεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «υποστήριξη» του λιβανέζικου στρατού (ως «σταθεροποιητικού παράγοντα» απέναντι στην πολύ ισχυρότερη και ετοιμοπόλεμη Χεζμπολάχ), προσθέτοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει την υποστήριξή του στις λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις και η βοήθεια θα δοθεί για να γίνουν τα ζωτικά βήματα που χρειάζονται για την οικονομία του Λιβάνου και για να αντιμετωπίσει τους Σύρους πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα, στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης. Ο ηγέτης τους, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι, μιλώντας στο δίκτυο «Al Masirah», τόνισε την Πέμπτη ότι η οργάνωσή του έχει εξαπολύσει από τον Νοέμβρη επιθέσεις σε 98 εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

Ο αλ Χούθι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «μεγάλες συνέπειες και ήταν επιτυχείς». Απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Βρετανία, που βομβαρδίζουν κατά διαστήματα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε τις επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό και στην επίθεση στη Γάζα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ