Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πετσοκόβουν... και «δίνουν μάχη»!

«

Στα κεραμίδια ανέβηκε» η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και με επιστολή της προς τους «Financial Times» ξιφουλκεί κατά «της επιμονής του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, που η ίδια ψήφισε, την ίδια ώρα που παζαρεύει με το κουαρτέτο το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση και νέων χτυπημάτων στην Κοινωνική Ασφάλιση, η υπουργός Εργασίας επιχειρεί να αναστήσει το γνωστό παραμύθι ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη για τις συντάξεις», ότι δήθεν αυτή δε θέλει τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, αλλά «πιέζεται» από τους έξω και δη το ΔΝΤ.

Επιχειρεί να συγκαλύψει δηλαδή το γεγονός ότι το παραπέρα πετσόκομμα των συντάξεων, ώστε να αυξάνεται η «εξοικονόμηση» πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο για το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του και όχι κάποια «επιμονή του κακού ΔΝΤ».

Χαρακτηριστικό για το ενιαίο της επίθεσης του κεφαλαίου είναι ότι η υπουργός Εργασίας απαντά στο «κακό ΔΝΤ»... «διαφημίζοντας» την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ο νόμος - λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι τους οποίους διατηρεί στο ακέραιο!

Υπό τον τίτλο «Παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο», η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να απορρίπτει το «αφήγημα των πιστωτών» ότι «η ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλή και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές». Αρνούμενη τον ισχυρισμό ότι η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων είναι στο 11% του ΑΕΠ, διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου «εγγυάται εξοικονόμηση (σ.σ. δηλαδή πετσόκομμα!) της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018». Οπως η ίδια αποκαλύπτει μάλιστα, με αυτόν και με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, «το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα»...

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι ισχυρισμοί τους οποίους χρεώνει σήμερα η υπουργός Εργασίας στους... «άκαρδους και επίμονους πιστωτές», ήταν το βαρύ πυροβολικό που η ίδια η κυβέρνηση έριξε στη μάχη πριν από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου το Μάη του 2016.

Ακριβώς μία βδομάδα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή, στις 5/5/2016, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα «μελέτη», η οποία περιέχει όλα όσα σήμερα αναπαράγονται από το κουαρτέτο.

Η «μελέτη» αυτή ανέλυε τις «παθογένειες του συστήματος», αναφέροντας μεταξύ άλλων ως τέτοιες τις «ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης», τα «μη συμβατά ποσοστά αναπλήρωσης με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα (μέσο συντάξιμο μισθό, αριθμό απασχολουμένων, δημοσιονομική στενότητα)», τη «διατήρηση ισχυρών αντικινήτρων παραμονής στην εργασία πέραν των ελάχιστα απαιτούμενων προϋποθέσεων, συντηρώντας εντός του ασφαλιστικού συστήματος παροχές προνοιακού χαρακτήρα», τη «συντήρηση των κοινωνικών πόρων υπέρ ομάδων ασφαλισμένων» κ.ά.

Μάλιστα, για να κάνει και πιο δραματική την εικόνα, η «μελέτη» περιέγραφε με μελανά χρώματα το ύψος των ελλειμμάτων και της κρατικής χρηματοδότησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «για την κάλυψη του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης απαιτείται ετησίως η απορρόφηση άνω του 35% των φορολογικών εσόδων», που θα έφτανε το 2019 το 40%...!

Πάει πολύ, λοιπόν, η κυβέρνηση που, υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου, συνέχισε την επίθεση ενάντια στο Ασφαλιστικό, ψηφίζοντας μάλιστα ένα νόμο που περικόπτει τις συντάξεις σε βάθος μισού αιώνα, να παριστάνει σήμερα τον «Ρομπέν» των συνταξιούχων. Ο λαός έχει μπόλικη πείρα και από το Ασφαλιστικό για το πού καταλήγουν τελικά αυτοί οι επικοινωνιακοί ελιγμοί...

Ενδιαφέρον, εξάλλου, έχει και το κλείσιμο της επιστολής της υπουργού. Επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις οποίες προειδοποιούσε «για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια» και καλούσε τους πολιτικούς «να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια», η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να επιμένει κανείς σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Ελληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Η έγνοια τους, δηλαδή, πέρα από την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου, είναι πώς θα το πετύχουν αυτό με παράλληλη «αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας»...

Στο χέρι των εργαζομένων και του λαού είναι, λοιπόν, να δώσουν τέτοια χαρακτηριστικά στη δυσαρέσκειά τους, που να μην μπορούν να την «αντιμετωπίζουν» οι κυβερνήσεις και οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου!


Γ.Ζαχ.

Παιχνίδια στις πλάτες των πυροσβεστών

Δεκαεννέα χρόνια ομηρίας είναι πολλά. Είναι πάρα πολλά για όσους τα βιώνουν από το 1998 που εντάχθηκαν ως εποχικοί στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Επαιξαν όλες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα με την αγωνία και τον πόθο χιλιάδων ανθρώπων για μία σίγουρη εργασία και την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Το ίδιο, αλλά με πιο απροκάλυπτο τρόπο, έκανε και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Της έλαχε ο κλήρος να πάει ένα βήμα παραπέρα τη βρώμικη δουλειά που είχαν ξεκινήσει σε βάρος των εργαζομένων της χώρας οι προκάτοχοί της, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτές που προσφέρει το ΠΣ. Ο στόχος είναι να γίνει σημαντική μείωση του μόνιμου προσωπικού. Με σκοπό να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι σχετικές πιστώσεις για το ΠΣ. Να εμπορευματοποιηθεί ένα κομμάτι προληπτικής πυροπροστασίας ή να περάσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και να πλαισιωθεί ο κατασταλτικός τομέας από εθελοντικές υπηρεσίες, που θα λειτουργούν ανταποδοτικά με ευθύνη των δήμων.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό ξεκίνησε από το 1992 και μέχρι και σήμερα συμπληρώνεται συνεχώς. Αρχισαν με πιο εντατικούς ρυθμούς να δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές εθελοντικές υπηρεσίες. Οταν θα πετύχουν οι δήμοι να αποσπάσουν πιο ...αποδοτικά ανταποδοτικά τέλη, θα γεμίσει η χώρα από δαύτες. Ηρθε λοιπόν η στιγμή για την εντατικοποίηση της ανάπτυξης του στρατηγικού τους σχεδιασμού. Ολοι συγχρονισμένοι σε αυτόν το σκοπό. Κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΜΕ, συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια παρεμβαίνουν με συνεχείς εγκωμιαστικές δηλώσεις για τις εθελοντικές οργανώσεις και την υπερπροβολή των δράσεών τους, με άρθρα, με συνδιοργάνωση ημερίδων κ.λπ. Ηρθε λοιπόν η ώρα οι 5.500 περίπου συμβασιούχοι και πενταετείς να βλέπουν σιγά σιγά την πόρτα της εξόδου από το ΠΣ. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών που προβλέπει η τροπολογία για τριετή παράταση θα αναγκαστούν να το πράξουν από μόνοι τους αφού προβλέπονται εξοντωτικές μεταθέσεις και μετακινήσεις με απόφαση του αρχηγού, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων. Ο ρόλος τους λοιπόν ήταν μέχρι εδώ. Ο νόμος 3938/2011 ήταν το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού των συμβασιούχων για να κερδίζουν χρόνο οι κυβερνήσεις για την ανάπτυξη των διαλυτικών σχεδιασμών τους σε βάρος της πυρασφάλειας της χώρας.

Το εάν ήταν αναμενόμενη ή όχι αυτή η εξέλιξη, αρκεί κανείς να δει τα πραγματικά γεγονότα, χωρίς συναισθηματικές αναστολές. Οταν καταργούσαν το 2011 τις 4.000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, δεν το έκαναν για να τις ξανα-συστήσουν πάλι από την αρχή, όπως και σήμερα ακόμη παραπλανητικά αποτυπώνεται μέσα από τη νομοθετική εξαπάτηση που κατέθεσαν ως τροπολογία. Οπως εξαπάτηση είναι το γεγονός ότι μιλάνε στην τροπολογία για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση μετά τη λήξη της τριετίας, αλλά λίγο παρακάτω προβλέπουν με πονηριά ότι με σχετική υπουργική απόφαση θα γίνεται η διευθέτηση των λεπτομερειών εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Αυτό δηλαδή που επικαλούνται ως δικαιολογία και σήμερα, ότι από λάθος δεν προβλέφθηκε για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθετικής διάταξης, είτε με ευθύνη του Αρχηγείου του ΠΣ είτε με ευθύνη του χ ή ψ υπουργείου. Η μείωση της μισθολογικής του δαπάνης για το 2017 κατά 1.571.000 ευρώ περίπου και οι ανύπαρκτες πιστώσεις για τη μισθολογική τους αναβάθμιση από πενταετούς σε μόνιμους ήταν ένα ακόμη καμπανάκι.

Η διατήρηση των 4.000 οργανικών θέσεων πυροσβεστών πενταετούς θητείας, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα στο υπό ψήφιση σχέδιο ΠΔ. «Για την ίδρυση νέων Π.Υ. και αναδιάρθρωση υφιστάμενων Π.Σ. και Π.Υ. εντός αερολιμένων», δεν έδειχνε καμία πρόθεση μονιμοποίησης των 2.100 εξ αυτών. Απλά τους ξεγελούσαν ξεδιάντροπα μέχρι την τελευταία στιγμή με πρακτικά μονιμοποίησης και «θετικές» κυβερνητικές προθέσεις για τη διευθέτηση του εργασιακού τους ζητήματος. Ωσπου ήρθε η ώρα του αναμενόμενου για τους ψυλλιασμένους παραμυθιού με τον δράκο, βλέπε «θεσμούς». Ολα αυτά όμως ήταν γνωστά από τότε. Για τις σημερινές εξελίξεις προειδοποιούσαν με κάθε τρόπο οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΠΣ. Απλά, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι έπεφταν στις αλλεπάλληλες παγίδες που συνεχώς τους έστηναν, ώσπου, να, το τελικό αποτέλεσμα. Είκοσι χρόνια κοντά έχασαν πολύτιμο χρόνο. Από τότε έπρεπε να έχουν υιοθετήσει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, σε όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας που υποφέρει από τεράστια κενά, χωρίς τις παρελκυστικές παραμέτρους και αποκλεισμούς που σκόπιμα έβαζαν μπροστά τους (βλέπε ύψος, ηλικία, στρατολογική ικανότητα, κ.λπ.).

Αυτήν την προοπτική εκφράζει και η πολύ ουσιαστική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ προσαρμοσμένη πλήρως στις σημερινές συνθήκες. Οσο όμως και αν ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε στη Βουλή να την χαρακτηρίσει μη εναρμονισμένη με τα αιτήματα των εργαζομένων, οι ίδιοι εργαζόμενοι δήλωσαν δημόσια την πλήρη ικανοποίησή τους γι' αυτήν. Μόνη διέξοδος των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, συμβασιούχων, πενταετών και μονίμων, ο διαρκής ενωτικός αγώνας με ταξικό προσανατολισμό μέχρι να έρθουν οι απαιτούμενες λύσεις τόσο για τα εργασιακά τους προβλήματα όσο και για την εδραίωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πλαισίου για την πυρασφάλεια της χώρας.


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ