Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανεπιστήμιο - επιχείρηση και φοιτητές - πελάτες θέλει η ΝΔ

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά ταχύτατα στην αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να παίρνει τα συγχαρητήρια από την ΕΕ, να ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γνώσης και της έρευνας, η ΝΔ έχει «χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια». Γι' αυτό πλειοδοτεί σε ακόμα πιο αντιδραστικές θέσεις, σε ακόμα πιο αποφασιστική εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, για να κλέψει λίγη από τη «λάμψη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αγωνία της αυτή, όμως, εκτίθεται όλο και περισσότερο στα μάτια των φοιτητών, με προτάσεις copy paste από τα κιτάπια του ΣΕΒ, όπως συμβαίνει με σχετικό άρθρο στελέχους της ΝΔ στον «Ελεύθερο Τύπο».

Τι προτείνει η ΝΔ; Ενα πανεπιστήμιο πλήρως ελεγχόμενο από το κεφάλαιο, με τους φοιτητές πελάτες εφήμερων δεξιοτήτων και πανάκριβων πιστοποιήσεων, χωρίς λόγο και δράση για όσα συμβαίνουν στις σπουδές τους!

Γι' αυτό από τη μια προτείνει «επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης», για πιο ενεργή εμπλοκή των μεγάλων επιχειρηματιών στη χάραξη στρατηγικής των ΑΕΙ, και από την άλλη «μείωση της επιρροής των φοιτητών σε αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα και στη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων που αφορούν στη λειτουργία νέων ιδρυμάτων»... Δηλαδή οι φοιτητές να μην έχουν λόγο για τους όρους και το περιεχόμενο των σπουδών!

Από τη μια ζητάει «συγχωνεύσεις Τμημάτων» τα οποία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (υπηρετώντας και τότε τα κέρδη του κεφαλαίου) είχαν ιδρύσει, και από την άλλη «άνοιγμα νέων σχολών τεχνολογικής κυρίως κατεύθυνσης που θα παρέχουν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες... με αντίκρισμα σε τεχνικά επαγγέλματα». Δηλαδή, σχολές αντίστοιχες με τα διετή προγράμματα κατάρτισης που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με προγράμματα σπουδών από τα συρτάρια των αφεντικών, γνώσεις με ημερομηνία λήξης και απόφοιτους χωρίς δικαιώματα! Σε μια εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται με άλματα και οι δεξιότητες ξεπερνιούνται ταχύτατα, ένας απόφοιτος με «πρακτικές γνώσεις», χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, πού και με τι όρους θα δουλεύει σε λίγα χρόνια;

Η ΝΔ προτείνει από τη μια την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και από την άλλη τη μείωση των εισακτέων, για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά! Ταυτόχρονα, ζητά την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ με την «ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κάνει ήδη πράξη, εγκρίνοντας την ίδρυση του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος στη Φιλοσοφική Αθήνας, με δίδακτρα 8.000 ευρώ!

Στις «καινοτόμες προτάσεις» συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη «διοικητική αυτονομία των πανεπιστημίων ώστε να αποφασίζουν για τις αμοιβές των μελών ΔΕΠ (!) και το ύψος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά». Δηλαδή ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση, όπου οι καθηγητές - επιχειρηματίες θα ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια, το νέο εκπαιδευτικό προσωπικό θα εργάζεται σε συνθήκες γαλέρας και τα δίδακτρα (που ο ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε) θα εκτοξευθούν!

Το σημερινό πανεπιστήμιο και το ακόμα χειρότερο που φτιάχνουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ και των μονοπωλίων, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, στη σημερινή ανάπτυξη της επιστήμης. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με χιλιάδες ακόμα φοιτητές, μπαίνουμε μπροστά με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες για να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Με τα φοιτητικά συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη και στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, να πάρουν μια πρώτη δυναμική απάντηση.


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ