Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απεργούν στην «Amazon» Γερμανίας

Ποιος λέει ότι οι εργαζόμενοι στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση απ' ό,τι στην Ελλάδα; Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εργαζόμενοι στην «Amazon» Γερμανίας προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχε το προσωπικό των έξι από τα εννέα κέντρα διανομής της στη χώρα. Η «Amazon» είναι διεθνικό μονοπώλιο στον τομέα του λιανικού εμπορίου μέσω διαδικτύου με διανομή κατ' οίκον παραγγελιών. Το σωματείο «Ver.di», το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζομένους του αμερικανικού αυτού ομίλου, έχει ζητήσει από την «Amazon» μισθούς με βάση τις συλλογικές συμβάσεις στη Γερμανία στους κλάδους λιανικής και παραγγελιών και όχι με βάση τη σύμβαση στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας όπου είναι μικρότεροι οι μισθοί. Η «Amazon», ως επιχειρηματικός όμιλος, επιβάλλει εργασιακές σχέσεις τέτοιες που εντατικοποιούν τη δουλειά στη διάρκεια της μέρας μέχρι εξάντλησης, με παρακολούθηση των εργαζομένων μέσω ηλεκτρονικού κυκλώματος και χρονομέτρηση μην τυχόν και καθυστερούν κατά τη διάρκεια της εργασίας, με μισθούς πείνας.

Μισθοί υπό το μηδέν

Μείωση κατά 1,4% στους μισθούς στο σύνολο της οικονομίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 η πτώση ήταν 7,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Η μείωση των μισθών είναι εργαλείο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ του κεφαλαίου. Και γίνεται με πολλούς τρόπους. Με τη νομοθετική ρύθμιση μείωσης του κατώτατου μισθού, με επιχειρησιακές συμβάσεις, με ευέλικτα ωράρια, με τη μη υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων κλπ. Το γεγονός ότι η μείωση συνεχίζεται δείχνει πως το κεφάλαιο δεν έχει σταματημό στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη βεβαίως σε συνθήκες ανάκαμψης μπορεί να δοθούν κάποιες αυξήσεις. Οσο όμως πιο χαμηλά είναι σήμερα οι μισθοί, όσο περισσότεροι θα είναι και αύριο οι άνεργοι, τόσο και στο μέλλον οι μισθοί θα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτά συνθέτουν ένα συνολικό αντεργατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο όποια ψίχουλα τάζει στους εργαζόμενους η συγκυβέρνηση θα εξανεμιστούν... Για αποκατάσταση εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα ούτε λόγος να γίνεται...

Εχει καπιταλισμό

Ο «Εκόνομιστ» σε άρθρο του, που αναδημοσιεύει η «Καθημερινή» στις 26/9/2014, γράφει: «Η οικονομία της Βρετανίας βρυχάται μόνη της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά πως θα ξεπεράσει τον αναπτυξιακό ρυθμό κάθε άλλης χώρας του G7 μέσα στο 2014. Τους προηγούμενες δώδεκα μήνες δημιουργήθηκαν 774.000 θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό απασχόλησης των ενηλίκων ανήλθε στο 73%, επίπεδο ρεκόρ μετά το αντίστοιχο ρεκόρ του 1974». Και ενώ υπάρχει αυτή η «ειδυλλιακή εικόνα», συνεχίζει το άρθρο σχετικά με τους μισθούς: «Οι μισθοί διάγουν περίοδο στασιμότητας. Οι κατά μέσο όρο εβδομαδιαίες αποδοχές έχουν αυξηθεί μόλις 0,1% από τις αρχές του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η ημιαπασχόληση με τις χαμηλότερες απολαβές, η αυτοαπασχόληση και τα συμβόλαια των μηδενικών ωρών απασχόλησης (oι εργαζόμενοι απασχολούνται όταν υπάρχει δουλειά και μόνον) έχουν αντικαταστήσει αρκετές θέσεις πλήρους απασχόλησης». Συνθήκες έντασης της ευελιξίας στην εργασία, αυξήσεις-ψίχουλα όπου δόθηκαν, μισθοί που δεν φτάνουν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, φτώχεια και εξαθλίωση είναι τα «καλά» της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Βρετανία δεν έχει μνημόνια, δεν είναι καν στην Ευρωζώνη, έχει όμως καπιταλισμό...

Απεργία «στα χαρτιά»

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε - με αιχμή την «αξιολόγηση» - «24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 2 Οκτωβρίου 2014 με συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων της χώρας».

Πρόκειται για απεργία «στα χαρτιά» καθώς δεν συνεδρίασε καν η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσει το θέμα, να πάρει αποφάσεις και - το σπουδαιότερο - να οργανώσει αυτόν τον αγώνα. Η απόφαση, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, πάρθηκε μετά από τηλεφωνικές συνεννοήσεις και ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο αγώνας των υγειονομικών ενάντια στην «αξιολόγηση» μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν αποφασίζεται και σχεδιάζεται απ' τα ίδια τα σωματεία με την ενεργό μαζική συμμετοχή στις αποφάσεις και στην περιφρούρηση των κινητοποιήσεων. Και πρέπει να συμπορεύεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέτοιους, όμως, αγώνες δεν θέλει και δεν μπορεί να οργανώσει η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της συναίνεσης, της μοιρολατρίας και της υποταγής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς.

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.

1905 Γεννιέται ο Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

1922 Υπογράφεται η Ανακωχή των Μουδανιών μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την οποία η πρώτη υποχρεούνταν να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου θέτει σε ισχύ τις Επιτροπές Ασφαλείας. Γίνονται οι πρώτες μαζικές εκτοπίσεις 50 κομμουνιστών στη Μυτιλήνη.

1939 Η Σοβιετική Ενωση υπογράφει σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

1941 Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός εκδηλώνεται με επικεφαλής τους κομμουνιστές στο Νομό Δράμας εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες απαντούν με ωμή βία και σφαγές.

1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1968 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής Μπλαγκόι Ποπόφ, πρώην αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστής Διεθνούς και ένας από τους κατηγορούμενους από τους ναζί στη Δίκη της Λιψίας, για την προβοκάτσια πυρπόλησης του Ράιχσταγκ.

1994 Πνίγονται 852 άνθρωποι, όταν το φέρι μποτ «Εσθονία» βυθίζεται στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στο Λευκό Οίκο συμφωνία, στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστινίους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ