Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην ποδιά

«Μπάιντεν και ξερό ψωμί» είναι το σκηνικό που κυριαρχεί στη χώρα μας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, απ' όταν δηλαδή ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Οι μεν της κυβέρνησης ΝΔ δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν τις παλιότερες συναντήσεις του Μητσοτάκη με τον σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο, όπου διαπιστωνόταν «σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να κατοχυρωθεί ως ο γνησιότερος εκφραστής της πολιτικής Μπάιντεν στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι είναι λιγότερο «τολμηρές» σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που πληρώνει βέβαια από την τσέπη του ο λαός. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει παράκρουση με τον Μπάιντεν, αφιερώνοντας καθημερινά σελίδες επί σελίδων στην «Αυγή», από τις οποίες βέβαια απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον βρώμικο ρόλο των Αμερικανών στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη, στη Μεσόγειο, στα Ελληνοτουρκικά. Ακόμα και ο ...διαβολικά καλός Τραμπ θα ζήλευε τις «αγιογραφίες» του ΣΥΡΙΖΑ στον Μπάιντεν, την ώρα που στην περιοχή μας μαζεύονται απειλητικά τα σύννεφα νέων ιμπεριαλιστικών εντάσεων, με ευθύνη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και με αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας. «Στην ποδιά του ...Μπάιντεν σφάζονται παλικάρια» λοιπόν. Αλλά αυτό μόνο νέα δεινά προμηνύει για το λαό μας.

Βολές

Σε απόσταση αναπνοής «σκάνε» πλέον οι «προειδοποιητικές βολές» από την πλευρά της κυβέρνησης, για το τι έρχεται «την επόμενη μέρα» για τον λαό. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός έλεγε τις προάλλες από τη Σύνοδο της ΕΕ ότι «καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία, προτεραιότητα θα είναι η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στη δημιουργία και στη βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας». Μιλώντας για «προστασία» εννοεί βέβαια τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που «πέρασαν» στο όνομα της πανδημίας, όπως η επιδότηση του «εργασιακού κόστους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ η «βελτίωση της ποιότητας» θα έρθει με τα αντεργατικά εκτρώματα, όπως αυτό για το 10ωρο, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει και ως... επιλογή των εργαζομένων. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Προχτές βγήκαν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία εκτοξεύτηκαν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, στα 2,2 δισ. σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, παρά τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα για την πανδημία μετέθεσαν απλά το πρόβλημα της υπερχρέωσης για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και λαϊκά σπίτια. Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι για τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές επαγγελματίες ο λογαριασμός έχει ήδη γραφτεί σε βάρος τους για την αμέσως επόμενη μέρα. Γι' αυτό δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο με κάλπικες προσδοκίες, αλλά χρειάζεται τώρα να οργανωθούν ο αγώνας και η αντεπίθεση.

Ευκαιρίες

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρήκε τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες των νέων τεχνολογιών να σημειώνουν μέσα στην πανδημία απίστευτες αυξήσεις στα κέρδη τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα, η «Amazon» αύξησε τα καθαρά κέρδη της κατά 220% (!) φτάνοντας τα 8,1 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, η «Alphabet», μητρική της «Google», αύξησε τα κέρδη της κατά 162%, στα 17,9 δισ. δολάρια και η «Apple» κατά 110%, στα 23,6 δισ. δολάρια. Κατά 94% αύξησε επίσης τα κέρδη της η «Facebook» (9,5 δισ. δολάρια) και κατά 44% η «Microsoft» (15,5 δισ. δολάρια). Σε ό,τι αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα πιο δημοφιλή εμβόλια, η «Pfizer» αναμένει έσοδα ύψους 72,5 δισ. δολάρια το 2021, η «AstraZeneca» ανακοίνωσε διπλασιασμό των καθαρών κερδών της το πρώτο τρίμηνο, με 1,56 δισ. δολάρια, ενώ για την ίδια περίοδο η «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,20 δισ. δολάρια. Τέλος, η «Moderna» αναμένει να καταγράψει πωλήσεις 18,4 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο μέσα στο 2021, με τα αντίστοιχα κέρδη. Για όλους αυτούς τους κολοσσούς και για πολλούς ακόμα, η πανδημία αποτέλεσε πραγματικά μια μοναδική «ευκαιρία» για να αναζωογονήσουν τα κέρδη τους, πατώντας πάνω στην ανάγκη του λαού να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή του, να επικοινωνήσει, ακόμα και να προμηθευτεί βασικά αγαθά σε συνθήκες που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έβαζαν εμπόδια. Κι όπως δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις παραπάνω φαρμακοβιομηχανίες, την ώρα που σε όλο τον κόσμο συνεχίζουμε να μετράμε χιλιάδες νεκρούς, «δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το 2021»...

Βάρος

Σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ στην Ιταλία, από τις περίπου 250.000 γυναίκες που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα, οι 96.000 (περίπου μια στις 5) είναι μητέρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με παιδιά κάτω των πέντε ετών. Οι εργαζόμενες αυτές είτε απολύθηκαν, είτε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν την περίοδο που έκλεισαν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, μην έχοντας προφανώς άλλη επιλογή για να φροντίσουν τα παιδιά τους που έμεναν στο σπίτι. Η περίπτωσή τους αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα κάτω από τα ωραία λόγια και τις διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων περί δήθεν «προστασίας της μητρότητας», ειδικά στη δύσκολη φάση της πανδημίας. Οι «άδειες ειδικού σκοπού» και τα άλλα μέτρα, που διαφήμιζε και η κυβέρνηση στη χώρα μας, πέρα από το ότι αποδείχτηκαν ανεπαρκή, γίνονται σκουπιδόχαρτα στα χέρια της εργοδοσίας, όταν η εργαζόμενη γίνεται «βάρος» εξαιτίας της μητρότητας. Το γεγονός εξάλλου ότι τέτοια στοιχεία συγκεντρώνονται και δημοσιοποιούνται από ΜΚΟ και όχι από κάποιον κρατικό φορέα, δείχνει την πλήρη απουσία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, που λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει το καλύτερο για την κερδοφορία της μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ