Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς ντροπή

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει το αισχρό αντεργατικό νομοσχέδιο, που όχι μόνο καταργεί στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας αλλά φτάνει στο σημείο να καλύπτει πλήρως τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για απεργοσπασία. «Προβλέπουμε ότι η παρεμπόδιση προσέλευσης εργαζομένων σε εργασία από απεργούς ή συνδικαλιστές είναι λόγος ακύρωσης απεργίας, γιατί όπως υπάρχει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει και το ιερό δικαίωμα στην εργασία», ισχυριζόταν χωρίς ντροπή την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτό το «ιερό δικαίωμα στην εργασία» πάει να θωρακίσει η κυβέρνηση, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις απολύσεις, με τον νόμο που ετοιμάζεται να φέρει; Για να μη μιλήσουμε για την επιβολή του 10ωρου, που θα επιδράσει άμεσα και στην αύξηση της ανεργίας, πετώντας εκτός δουλειάς τους «περισσευούμενους» εργαζόμενους και αφήνοντας στο περιθώριο χιλιάδες ανέργους. Τα ψέματά τους είναι αισχρά και φανερώνουν τη δυσκολία τους να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι το δικαίωμα στην απεργία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο κράτους και εργοδοσίας. Γι' αυτό κάθε κυβέρνηση συμπληρώνει τους νόμους της προηγούμενης, κάνοντας ακόμα πιο αντιδραστικό το θεσμικό πλαίσιο απέναντι στην απεργία, είτε δυσκολεύοντας την κήρυξή της είτε διευκολύνοντας την καταστολή από τα δικαστήρια. Απόδειξη εξάλλου των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι λίγες ώρες αργότερα, από άλλη τηλεοπτική εκπομπή, ο Χατζηδάκης ανακοίνωνε ότι θα φέρει ρύθμιση ώστε απεργία που κρίνεται παράνομη από τα δικαστήρια να μην επανακηρύσσεται με κάλυψη από τον παραπάνω συνδικαλιστικό φορέα. Για τέτοια ...ιερότητα του απεργιακού δικαιώματος μιλάμε.

Ο «ανθός»...

Κροκοδείλια δάκρυα για τον ...«ανθό της χώρας», τους νέους και τις νέες που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο και «χαραμίζουν» τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, χύνουν δημοσιεύματα στον Τύπο, για να στηρίξουν την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα γράφουν, ένα 30% των φοιτητών καταγράφεται ως «διαρροή», ενώ υπάρχουν σχολές όπου τα ποσοστά αποφοίτησης είναι μονοψήφια. Ποια είναι η «λύση» που προτείνουν; Να «μεταρρυθμιστεί» η Εκπαίδευση, ώστε λιγότεροι να φτάνουν στα πανεπιστήμια, τάχα για να μην περνάει τζάμπα ο χρόνος και να μην επιβαρύνονται οι γονείς με αχρείαστα έξοδα! Ομολογούν μάλιστα ότι η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το «κόψιμο» 20.000 μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που τον επόμενο χρόνο θα διευκολύνει τη συγχώνευση και το κλείσιμο τμημάτων και πανεπιστημίων, ώστε να μειώνονται και τα κρατικά έξοδα για τη συντήρησή τους.

... της υποκρισίας

Αυτός είναι λοιπόν ο πραγματικός καημός τους, όπως και να βαθύνει η λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οδηγεί σε πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων και σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Αν το κράτος νοιαζόταν για τη φοιτητική διαρροή, θα έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των φοιτητών από τα λαϊκά στρώματα και των οικογενειών τους, με δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα. Θα στήριζε τους εργαζόμενους φοιτητές που δεν έχουν άλλη διέξοδο και τελικά αναγκάζονται να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Και, βέβαια, ως εδώ η κοροϊδία με τον «ανθό της χώρας»! Γιατί ακόμα και οι νέοι/νέες που καταφέρουν να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, έχοντας περάσει «των παθών τους τον τάραχο», βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, τη μετανάστευση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας, όπως ακριβώς κάνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.

Εκσυγχρονισμοί

«Εις τα γραφεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού ελήφθη τηλεγράφημα εκ Κέρκυρας, δι' ου γνωρίζεται ότι οι εκεί εργοδόται κατόπιν εφαρμογής του νόμου περί εβδομαδιαίας αναπαύσεως απολύουν αυθαιρέτως από τας επιχειρήσεις των εργάτας επισιτισμού με σκοπό να εκβιάσουν τούτους να εργάζωνται όλας τας ημέρας της εβδομάδος». Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε την 1/1/1926 στην αστική εφημερίδα «Αθήναι» και την ανασύραμε από το αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης». Είναι μια αποκαλυπτική ματιά στην ιστορία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα μια απάντηση στην κυβέρνηση που παρουσιάζει την 7ήμερη δουλειά ως «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό»... «Εκσυγχρονισμός» με νόμο που ικανοποιεί εργοδοτικές αξιώσεις από το ...1926!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ