Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρυσωρυχείο

Στο ...ζουμί της «ενεργού εξωτερικής πολιτικής» της κυβέρνησης μπαίνουν διάφορες αναλύσεις, μετά και την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι στην Αθήνα. Αναδεικνύουν μάλιστα μια ακόμα «ενδιαφέρουσα» πλευρά για την αστική τάξη, σημειώνοντας με κυνισμό ότι η Ινδία μπορεί να αποδειχθεί «χρυσωρυχείο» εργατικού δυναμικού, αφού «οι φθηνοί εργαζόμενοι είναι το "χρυσάφι" της εποχής»! Οι ίδιες αναλύσεις θυμίζουν ότι η εργοδοσία στη χώρα μας έκανε αντίστοιχες ...χρυσές δουλειές με τους μετανάστες εργάτες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τη δεκαετία του '90, οπότε, όπως ομολογείται, κάτι αντίστοιχο επιχειρείται και σήμερα με τις διμερείς - δουλεμπορικές συμφωνίες που ήδη «τρέχουν», όπως με το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο. Ετσι, η επίσκεψη Μόντι συνδέεται με το «φιλοεπενδυτικό κλίμα», αφού μπορεί να εγκαινιάσει και νέο σκλαβοπάζαρο, αυτήν τη φορά με την Ινδία. «Επειδή δεν είμαστε οι μόνοι που ψάχνουμε» φτηνούς εργάτες «πρέπει να τρέξουμε γρήγορα», γράφτηκε χαρακτηριστικά στον Τύπο, αποτυπώνοντας και την ουσία τέτοιων επαφών και συμφωνιών, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τον νόμο για το παραπέρα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και τη νομιμοποίηση της πιο αρρωστημένης εργοδοτικής ασυδοσίας. Ετσι στήνονται τα ...«χρυσωρυχεία» για το κεφάλαιο, με ανεξάντλητη εκμετάλλευση, καταστολή και το ρολόι να γυρίζει αιώνες πίσω.

Μονά - ζυγά

Πάνω από 50 δισ. θα πληρώσει ο λαός φέτος σε φόρους για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, με τις «επιδόσεις» το πρώτο 7μηνο να «ζαλίζουν», καταγράφοντας μεταξύ άλλων πρωτογενή πλεονάσματα δύο και τρεις φορές πάνω απ' τον στόχο. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς, όπως «διαρρέουν» τα αστικά επιτελεία, η Ελλάδα δεν αρκεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, «αλλά να αποδείξει στις αγορές ότι μπορεί και να τα διατηρήσει». Και για να γίνει αυτό, από τη μια, «υπερβάλλει» εαυτόν στη φοροληστεία και, από την άλλη, στρώνει τον δρόμο για τα επόμενα, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει διπλασιασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να φτάσουν σταδιακά στο 2,5% του ΑΕΠ. Ομως, ο πάτος του βαρελιού για τον λαό δεν βρίσκεται ούτε εκεί, αφού τους επόμενους μήνες έρχεται το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το οποίο αυστηροποιείται ο έλεγχος για το πώς θα αξιοποιούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα, βάζοντας «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες! Με άλλα λόγια, ο κρατικός μηχανισμός, με «κορόνα» θα μαζεύει περισσότερα από τον λαό για να τα δίνει στους «επενδυτές» και με «γράμματα» θα κόβει περισσότερα από δαπάνες που έχει ανάγκες ο λαός! Πραγματικά ...«τζακ ποτ» τα μνημόνια διαρκείας που ήρθαν για να μείνουν.

Χαβάη...

Ανάμεσα στις πολλές αστειότητες που ακούγονται αυτές τις μέρες, με στόχο να σκεπάσουν τις κυβερνητικές ευθύνες για το παρανάλωμα του πυρός, είναι ότι τα ίδια γίνονται και σε άλλες χώρες. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη Χαβάη, όπου οι επίσημοι νεκροί από την πρόσφατη καταστροφή ξεπερνούν τους 100, με φόβους για πολύ περισσότερους. Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων είναι παντού οι ίδιες και πάντοτε σε βάρος της προστασίας του λαού, είτε μιλάμε για τη χώρα μας είτε για τις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού». Θυμίζουμε επίσης ότι στην Αμερική, τα πιο «πλούσια» ασφαλιστικά συμβόλαια περιλαμβάνουν και την επέμβαση ιδιωτικών εταιρειών πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, που πουλάνε υπηρεσίες ακόμα και στο κράτος! Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει η εμπορευματοποίηση μέχρι και της προστασίας από τις φωτιές. Δεν είναι επομένως παράξενο πως η Χαβάη, ένα νησί 3.700 χλμ. μακριά από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, δεν διέθετε ούτε τη στοιχειώδη αντιπυρική θωράκιση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί και δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

... 112

Οσο για τις γελοιότητες που διαρρέονται, ότι εκεί δεν είχαν 112 για να τους σώσει, θυμίζουμε ότι και στη χώρα μας, το 112 χρησιμοποιείται κατά κόρον για εκκενώσεις χωρίς να υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί τελικά ως ιμάντας μεταφοράς της κρατικής ευθύνης στην ατομική και ως άλλοθι για την επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα δάση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν υπάρχουν λοιπόν ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη που τσουρουφλίζονται από τις φωτιές, αυτές εξαντλούνται στις ευθύνες του κράτους και στην «ανικανότητά» του να προστατέψει το περιβάλλον και τον λαό, ακριβώς επειδή προτεραιότητά του είναι να προστατεύει το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Ακόμα και με μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ