Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιατί τέτοιο ζόρι;

«Η πρωτιά του ΚΚΕ στα ΛΑΡΚΟ-χώρια ταράζει τα νερά: "Με τέτοια προνόμια κι εγώ ΚΚΕ θα ψήφιζα..."». Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα ένα άρθρο πολεμικής στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, το οποίο κάνει ακόμα και την ντροπή να ντρέπεται. Πρόκειται μάλιστα για Μέσο φιλικό προς στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επικαλείται τάχα μια ανώνυμη «επιστολή κατοίκου» από τα χωριά της ΛΑΡΚΟ. Ενα κείμενο που σε κάθε του γραμμή αναπαράγει τα πιο χυδαία επιχειρήματα της κυβέρνησης, συκοφαντίες που ούτε οι Χατζηδάκης και Σταϊκούρας δεν έχουν ξεστομίσει δημόσια μέχρι σήμερα σε βάρος των εργαζομένων. Πέρα από κάτι αναφορές που θυμίζουν «Μακελειό», π.χ. σε «ρεμούλες» και «φαγοπότια», οι κραυγαλέες ανακρίβειες που εμπεριέχει η «επιστολή» απλά αποδεικνύουν ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν ξέρει καν πού πέφτει το εργοστάσιο. Γράφει για παράδειγμα ότι το Σωματείο είναι «φίλα προσκείμενο στο ΚΚΕ από το 2000» ή ότι οι «εργαζόμενοι απολύθηκαν στις 31 Ιούλη του 2023», πράγματα δηλαδή βγαλμένα ...από το στομάχι του. Τι πάθανε άραγε οι εμπνευστές της «επιστολής» και οι υπεύθυνοι της φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδας; Τι μύγα τους τσίμπησε με το ποσοστό που πήρε το Κόμμα και την πρωτιά που απέσπασε στα ΛΑΡΚΟχώρια; Γιατί τέτοιο ζόρι για έναν αγώνα που πάνω από 4 χρόνια τώρα στριμώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας τον δρόμο της διεκδίκησης σε κάθε εργαζόμενο; Εκτός αν αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι της επίθεσης από την ιστοσελίδα και τους «ανώνυμους» επιστολογράφους.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μήνυμα που έλαβε από την κάλπη ήταν η εντολή των ψηφοφόρων να γίνει πιο «αποτελεσματική» στο «μεταρρυθμιστικό» της έργο. Δηλαδή, να κλιμακώσει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς (αλλά «χωρίς αλαζονεία») την αντιλαϊκή επίθεση. Γιατί εκεί κρίνεται η «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ίδια πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. «Αποτελεσματική» ήταν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση, όταν ανακοίνωνε αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς, με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό. «Αποτελεσματική» ήταν και όταν νομοθετούσε τα απογευματινά χειρουργεία, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα προς την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αλλά και όταν έστελνε φρεγάτα στην Ερυθρά και όπλα στην Ουκρανία. «Αποτελεσματική» είναι και τώρα, που λόγω της υποχρηματοδότησης και των παλιών υποδομών αφήνει χιλιάδες μαθητές να τσουρουφλίζονται στον καύσωνα. Πώς αλλιώς θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα αποπληρωθούν νωρίτερα τα αιματοβαμμένα κρατικά δάνεια; Αυτήν την «αποτελεσματικότητα» θέλει να «ανεβάσει» τώρα η κυβέρνηση, παραποιώντας το μήνυμα που έστειλε με την ψήφο του ο λαός, μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που τον εξοντώνει. Γι' αυτό πρέπει και ο λαός να ανεβάσει τη δική του αποτελεσματικότητα στην αντιπαράθεση με αυτήν την άγρια πολιτική. Κάνοντας νέα, πιο θαρραλέα βήματα στη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στη διεκδίκηση, ενισχύοντας κι άλλο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, των κομμάτων της και της ΕΕ, στον δρόμο της ανατροπής.

Ιδρύματα

«Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον» είναι ο τίτλος του Ινστιτούτου του Αλ. Τσίπρα, «Κέντρο για την προοδευτική Ευρώπη» ονομάζεται το Ιδρυμα που ετοιμάζει ο Στ. Κασσελάκης. Οσο κι αν οι κινήσεις αυτές παρουσιάζονται ως ανταγωνιστικές από τα ΜΜΕ, για λόγους πολιτικής ίντριγκας, στην πραγματικότητα μόνο τέτοιες δεν είναι. Μέσα από τέτοια «ιδρύματα» και δεξαμενές σκέψης, που στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γνωρίζουν μεγάλη διάδοση εδώ και δεκαετίες, προωθούνται σχεδιασμοί και πολιτικές ζυμώσεις - με απευθείας εμπλοκή και επιχειρηματικών κύκλων - αναγκαίες για την αναπαραγωγή και την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος, ειδικά όταν υπάρχουν σημάδια κόπωσης στην ικανότητά του να ενσωματώνει λαϊκές αντιδράσεις και να διασφαλίζει την κυβερνητική εναλλαγή. Το ίδρυμα του Τσίπρα δίνει έμφαση στην «ώσμωση» με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, επιδρώντας σε διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ αυτό του Κασσελάκη «αγκιστρώνεται» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο όνομα μιας «προοδευτικής συμμαχίας» που θα βάλει τάχα ανάχωμα στην ακροδεξιά. Μιλάμε γα παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους υπηρέτησης δόλιων σχεδιασμών και εξαπάτησης του λαού, ο οποίος δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ούτε από τα ιδρύματά τους, ούτε βέβαια από τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Μεγαλεία

Ο Κασσελάκης κάλεσε χτες σε συντονισμό την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίζουν τα ίδια στα νομοσχέδια στη Βουλή. Βέβαια, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, τότε μπορούμε βάσιμα να συμπεράνουμε ότι θα ζήσουμε νέα ...αντιπολιτευτικά μεγαλεία το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...

Το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για κλιματιζόμενες σχολικές αίθουσες, τις οποίες ακόμα ψάχνουμε με το κιάλι να τις βρούμε ανά την επικράτεια. «Επαθαν» virtual reality μάλλον από τη ζέστη...

Μόνο κάτι ανεμιστήρες δόθηκαν κακήν κακώς από ορισμένους δήμους σε ορισμένα σχολεία - εξεταστικά κέντρα. Υπάρχουν όμως κι άλλες περιπτώσεις, όπου τους ανεμιστήρες δεν τους έδωσε κανένας δήμος και κανένα υπουργείο ...αλλά τους κουβάλησαν οι γονείς από τα σπίτια τους! Οταν το θερμόμετρο χτυπάει 40, βέβαια, ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά...

Η πραγματικότητα είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι όλο και πιο συχνές και οι σχολικές τάξεις, όπου συχνά ούτε κουρτίνες δεν υπάρχουν, γίνονται «βραστές» και μαζί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους. Ομως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την τοποθέτηση κλιματισμού στα σχολεία, ούτε βέβαια και κανένα άλλο μέτρο για σύγχρονη σχολική στέγη. Αντ' αυτού, τοποθετεί - μετά από 3 χρόνια διαφήμισης - διαδραστικούς πίνακες και εξαγγέλλει «ψηφιακό σχολείο», που στην ουσία αποσκοπεί στη μείωση του κόστους (βλ. προσλήψεις εκπαιδευτικών).

Αυτό εξάλλου «κουμπώνει» με τη διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη των σχολικών κτιρίων, παραδίδοντάς τα στους δήμους - με τις σχολικές επιτροπές να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Η εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων είναι εμφανής σε όλους όσοι εμπλέκονται με την Εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερα από το πλήθος και τη συχνότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια πέφτουν ταβάνια, πλημμυρίζουν σχολικές αίθουσες και προαύλια κ.λπ. Οι εργασίες συντήρησης είναι μίλια πίσω από τις ανάγκες, η δε ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ τοποθετούνται προκάτ αίθουσες σε προαύλια σχολείων για να στεγάσουν μαθητές που «περισσεύουν».

Και ενώ από τις προγραμματικές δηλώσεις διαφήμιζαν ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι προσεισμικοί έλεγχοι που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν...

Γιατί στη μέγγενη «κόστους - οφέλους» που διαχρονικά ακολουθούν ως πολιτική όλες οι κυβερνήσεις, η μία πάνω στα μέτρα της προηγούμενης, τα σχολεία γίνονται όλο και περισσότερο «ατομική ευθύνη» των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών. Και έτσι μετακυλίεται το κόστος σε αυτούς, που αν έχουν εξοπλίζουν το σχολείο με τα αναγκαία, αν όμως δεν έχουν ...ε, ας μην ανησυχούν. Το «επιτελικό κράτος» έχει έτοιμο το φάρμακο για κάθε δυσμενή καιρική - και όχι μόνο - συνθήκη: Οι μαθητές στα σπίτια τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ