Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τρομοκράτες

Ενας Βρετανός δημοσιογράφος, που καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχική βία και τη συμμετοχή της χώρας του στα θηριώδη εγκλήματα στη Γάζα, συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε σε κράτηση, με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία! Οπως προέκυψε μάλιστα, δεν είναι η πρώτη σύλληψη που γίνεται με αυτόν τον νόμο και γι' αυτόν τον λόγο. Η βρετανική κυβέρνηση απαντά με λογοκρισία και καταστολή σε όποιον τολμήσει να καταγγείλει το κράτος - δολοφόνο και την εμπλοκή της Βρετανίας στο μακελειό, αξιοποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που διαμορφώθηκε και ενισχύθηκε διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις, Εργατικών και Συντηρητικών. Η νομοθεσία αυτή - στη Βρετανία και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αστική δημοκρατία τους είναι η πιο στυγνή δικτατορία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ κατά τ' άλλα διαφημίζουν την «ελευθερία» του Τύπου και της έκφρασης. Αποδεικνύεται επίσης ότι οι λεγόμενοι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι δεν φτιάχτηκαν για να προστατέψουν τη «δημοκρατία» από κάποιους ...παρανοϊκούς εξτρεμιστές, αλλά έχουν στο στόχαστρο τον εχθρό - λαό, τους αγώνες του, την αλληλεγγύη σε άλλους λαούς που αγωνίζονται, την πάλη για την ανατροπή της ίδιας της αστικής εξουσίας. Γι' αυτό πληθαίνουν οι «αντιτρομοκρατικές» διώξεις σε βάρος ανθρώπων που στηρίζουν τον λαό της Παλαιστίνης και καταγγέλλουν τα εγκλήματα στη Γάζα από τους πραγματικούς τρομοκράτες, που είναι το Ισραήλ και οι Ευρωατλαντικοί του σύμμαχοι.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προκλητικοί...

Το «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» πάει γάντι στον υπουργό Υγείας, ο οποίος, αφού «έκαψε» τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς, τώρα υπερασπίζεται ως ...κάτοικος βορείων προαστίων την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. «Το κράτος ήταν εκεί», λέει ο Γεωργιάδης, επειδή δεν υπήρξε ένας δήμαρχος που να κάνει παράπονα στην προχτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Εμείς να του θυμίσουμε ότι στον «ενοχλητικό» κοινοτάρχη Βαρνάβα, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαγορεύτηκε να παραβρεθεί στη σύσκεψη, κι ας ξεκίνησε από εκεί η φωτιά. Οσο για τους υπόλοιπους αιρετούς, που τη μέρα της πυρκαγιάς έσερναν τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση, ας βγάλουν οι δημότες συμπεράσματα από την προχτεσινή συνένοχη σιωπή τους. Αλλωστε, ο επιλεκτικά ανήμπορος να προστατέψει τον λαό κρατικός μηχανισμός, περιλαμβάνει και τους ίδιους, που υλοποιούν την πολιτική του κόστους - οφέλους σε επίπεδο δήμων και απορρίπτουν συστηματικά τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των δασών. Τι άλλο είπε ο υπουργός; Οτι όσα σπίτια καθάρισαν τα οικόπεδά τους, γλίτωσαν. Υμνος στην «ατομική ευθύνη» η πολιτική της κυβέρνησης και τιμωρός το κράτος για όποιον δεν συμμορφώνεται με την εντολή «σώσε μόνος την περιουσία σου»!

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και χυδαίοι

Το τελευταίο όμως που ξεστόμισε ο Γεωργιάδης ήταν και το πιο χυδαίο: Οση σχέση είχαν οι διαμαρτυρόμενοι με την περιοχή, άλλη τόση έχω εγώ με τη Γροιλανδία, έγραψε σε ανάρτησή του. Εξυπναδούλες που δεν σώζουν ούτε τον ίδιο ούτε την κυβέρνηση από τις εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή. Πρώτα απ' όλα, δεν ξέρουμε αν ο Γεωργιάδης ζήτησε ...διαβατήριο απ' όσους διαδήλωσαν την Τρίτη στην Πεντέλη για να ξέρει από πού κρατάει η σκούφια του καθενός. Το βέβαιο είναι ότι μαζί με τους πυρόπληκτους κατοίκους, ήταν και πολλοί ακόμα από διάφορα μέρη της Αττικής, που ζουν τις συνέπειες της ίδιας εμπρηστικής πολιτικής, αναπνέουν τον ίδιο δηλητηριώδη αέρα από τα καμένα δάση, στερούνται το ίδιο δάσος, που δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατέψει το κράτος, ζουν με τον ίδιο εφιάλτη ότι μια μέρα η φωτιά θα φτάσει στο δικό τους σπίτι. Τον φόβο τους εκφράζουν λοιπόν ο Γεωργιάδης και η κυβέρνηση, προσπαθώντας να απαξιώσουν τη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία, επειδή ξέρουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος, και όχι οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχοι, ούτε τα κόμματά τους, που στηρίζουν την ίδια πολιτική τού «στάχτη και μπούλμπερη».

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καμπάνα

Για πολλοστή φορά, μια πυρκαγιά σε βιομηχανία της Δυτικής Αττικής μετέτρεψε σε θάλαμο αερίων το Λεκανοπέδιο. Ο κρατικός μηχανισμός, σε ρόλο θεατή, έστειλε το καθιερωμένο 112 για να μας πει ότι κινδυνεύουμε και να κλειστούμε στα σπίτια μας, χωρίς καμιά άλλη ενημέρωση - και πολύ περισσότερο χωρίς καμιά φροντίδα - για ευπαθείς ομάδες, ή για όσους είχαν ήδη εκτεθεί στους τοξικούς καπνούς. Με αυτοθυσία και με 3 τραυματίες συναδέλφους τους, οι πυροσβέστες έσβησαν τελικά τη φωτιά στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, πριν επεκταθεί σε άλλες επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Τι σχέδιο έχουν κυβέρνηση και Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε μεγάλες επιχειρήσεις που γίνονται όλο και πιο συχνές, μια ανάσα από την πρωτεύουσα; Τι σχέδιο υπάρχει σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης; Τι θα γίνει με τα χιλιάδες εργοστάσια και τις μάντρες ανακύκλωσης που λειτουργούν μέσα ή πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό, απειλώντας τον λαό σαν ωρολογιακές βόμβες; Οι 150 πυρκαγιές σε επιχειρήσεις μέσα ή δίπλα στην Αθήνα από την αρχή του χρόνου, όπως και η πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειανατολική Αττική, που «μπήκε» μέσα στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, χτυπούν δυνατά την καμπάνα του κινδύνου. Η λαϊκή κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας, σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους, είναι επιτακτική ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ