Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία...

Μερικά από τα ...μέτρα που πήρε πρόσφατα για τη μείωση - υποτίθεται - της τιμής του ρεύματος στα νοικοκυριά θύμισε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. Ενα από αυτά, για το οποίο κοκορεύεται, είναι η «έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο». Αυτό το μέτρο δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει ξανά ως «έκτακτο τέλος 5%» τον Μάρτη του 2023, κομπάζοντας τότε ότι δεν διστάζει να φορολογήσει τους ηλετροπαραγωγούς προκειμένου να βάλει χαλινάρι στην αγορά και να «αλαφρύνει» με αυτά τα χρήματα τα νοικοκυριά. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι το έκτακτο τέλος που επαναφέρει το είχε καταργήσει η ίδια πριν μερικούς μήνες (Φλεβάρης 2024), επειδή «διαπίστωσε» ότι οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι στην ελάφρυνσή τους!

... εις διπλούν

Το ομολογεί κυνικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε στις 7 Φλεβάρη: «Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές». Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάργησε τον έκτακτο φόρο που είχε επιβάλει για τα μάτια του κόσμου, επειδή οι ηλεκτροπαραγωγοί τον μετακύλησαν στους λογαριασμούς για να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά! Μονά - ζυγά δικά τους σε ό,τι κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο,τι θα γίνει και τώρα δηλαδή, με τον φόρο - κοροϊδία που επανέρχεται.

Επιλεκτικότητες

Ενα πολυτελές κότερο φορτωμένο με μεγάλα ονόματα του διεθνούς jet set ναυάγησε ανοιχτά της Σικελίας. Εκτοτε, τα ΜΜΕ φροντίζουν να μας ενημερώνουν αναλυτικά για κάθε βήμα στην προσπάθεια ανεύρεσης των σορών. Μόνο κάμερα στον πυθμένα δεν έστειλαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ μάθαμε και κάθε λεπτομέρεια της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής για καθέναν από τους μεγιστάνες που πνίγηκαν. Στον ίδιο θαλάσσιο διάδρομο, όμως, πνίγονται σχεδόν κάθε μέρα δεκάδες ή και εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, που ξεχειλίζουν τα σαπάκια των δουλεμπόρων και πέφτουν πάνω στο τείχος της καταστολής που έχει στήσει η ΕΕ στα θαλάσσια σύνορά της για να τους απωθήσει. Γι' αυτήν την άθλια «κανονικότητα», που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, σπάνια βρίσκεις έστω και μια είδηση στα ΜΜΕ. Οι ζωές τους δεν αξίζουν ούτε μονόστηλο... Στη Βρετανία, πάλι, παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση το πογκρόμ σε βάρος μεταναστών με πρωταγωνιστές ακροδεξιές ομάδες και ...πνιγήκαμε από το λιβάνισμα στην κυβέρνηση των Εργατικών που «πήρε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας». Δεν μάθαμε όμως ποτέ ότι η ίδια κυβέρνηση προώθησε τις αμέσως επόμενες μέρες μια πιο σκληρή νομοθεσία ενάντια στη μετανάστευση, αναπαράγοντας την προπαγάνδα ότι οι μετανάστες φταίνε για όλα τα κακά που ζουν οι εργαζόμενοι στη Βρετανία και απλώνοντας βούτυρο στο ψωμί των ρατσιστών - ακροδεξιών τραμπούκων. Επιλεκτική ενημέρωση, δηλαδή συγκάλυψη και παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ της αστικής τάξης, με γνώμονα τα συμφέροντά της.

Επιτυχίες

«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και σαρώνουν εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα. Ενα από αυτά τα προαπαιτούμενα είναι και η μείωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με το λεγόμενο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής». Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» οι τράπεζες πέτυχαν μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πιο αναλυτικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ πριν 5 χρόνια ήταν στα 90 δισ. ευρώ, δηλαδή 30% υψηλότερα απ' ό,τι σήμερα. Στο τέλος του 2023 τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες έπεσαν κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ 59,2 δισ. βρίσκονταν πια στα χέρια των διαχειριστών απαιτήσεων. Αντίστοιχα, το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έφταναν στα 68,5 δισ. και άλλα 23,7 δισ. «κρατούσαν» οι servicers. Πώς έγινε αυτό; Με πλειστηριασμούς και εξώσεις, με κατασχέσεις και θηλιά στον λαιμό των φτωχών επαγγελματιών. Κάπως έτσι διαγράφονται οι «επιτυχίες της οικονομίας» που λέει η κυβέρνηση: Βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια για να «καθαρίζουν» οι τραπεζικοί όμιλοι τα χαρτοφυλάκιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ