Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντίπαλο δέος

2024 The Associated Press. All

«Ζητείται αντιπολίτευση, ως πότε θα παραμένει "ανύπαρκτη";», «Ποιος θα στριμώξει την κυβέρνηση;». Ολο και πυκνώνουν τέτοια σχόλια, βλέποντας τον τραγέλαφο στον ΣΥΡΙΖΑ και τις προσπάθειες «ανάνηψης» στο ΠΑΣΟΚ. Μια ματιά όμως στα πιο πρόσφατα γεγονότα είναι διαφωτιστική για το τι πραγματικά «στριμώχνει» την πολιτική της κυβέρνησης, που έχει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων στα «βασικά»: Νέοι στρατευμένοι έσπασαν τη μονοφωνία που επιχειρείται γύρω από τη ΝΑΤΟική πολεμική εμπλοκή. Στο πλευρό τους στέκονται εκατοντάδες σωματεία, φορείς, απόστρατοι, φτιάχνοντας «ασπίδα» αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι μπλοκάρουν ΝΑΤΟικά φορτία προς το Ισραήλ και μετά από 10 χρόνια σκληρών αγώνων πέτυχαν να αναγνωριστεί η βαριά και ανθυγιεινή εργασία τους, δείχνοντας τη δύναμη της οργανωμένης πάλης απέναντι σε έναν πανίσχυρο εργοδότη και στους νόμους που θωρακίζουν τα κέρδη του. Οι απεργοί υγειονομικοί σήκωσαν τη χώρα στο πόδι, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και σωματεία από όλους τους κλάδους, κάνοντας τον αρμόδιο υπουργό να καταφεύγει ξανά στη συκοφαντία και στις γνωστές γελοιότητες. Οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους βάζουν εμπόδια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και ετοιμάζουν νέα απεργία, ενώ οι διώξεις σε βάρος τους πέφτουν στο «κενό». Ολα αυτά είναι ένα δείγμα μόνο από την πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που βάζει στο στόχαστρο κυβέρνηση και ομίλους, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι υπάρχει αντίπαλο δέος και αποκαλύπτει τη συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων στη βάρβαρη στρατηγική του κεφαλαίου. Εκεί δίνει τον καλύτερο εαυτό του το ΚΚΕ, δείχνοντας στην πράξη τη δύναμη που έχει η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Ασπίδες

Ενα από τα βασικά «επιχειρήματα», με τα οποία το Ισραήλ προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις φρικαλεότητες σε Γάζα και Λίβανο, είναι ότι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το κράτος - δολοφόνος αντιστρέφει την πραγματικότητα. Ερευνα των «New York Times» διαπιστώνει ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες εξαναγκάζουν συχνά Παλαιστίνιους αιχμάλωτους σε επικίνδυνες για τη ζωή τους αναγνωριστικές αποστολές, για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Με την απειλή των όπλων, οι Ισραηλινοί στέλνουν αμάχους να ψάξουν δωμάτια, υπόγεια και άλλα σημεία που υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά. Μάλιστα, ένας καθηγητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, που έχει μελετήσει τη χρήση «ανθρώπινων ασπίδων» σε ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει άλλον στρατό την τελευταία δεκαετία που να χρησιμοποιεί συστηματικά αμάχους και αιχμαλώτους σε απειλητικές για τη ζωή τους «αποστολές», πρακτική που εφάρμοσαν εκτεταμένα οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται τέτοιες βάρβαρες πρακτικές. Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει τον Αύγουστο ο βρετανικός «Guardian» και η ισραηλινή «Haaretz». Ομως, για τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του Ισραήλ και την προπαγάνδα τους, οι «ευαισθησίες» είναι επιλεκτικές και τέτοιες αποκαλύψεις θάβονται στα ίδια συντρίμμια που κείτονται άταφα τα πτώματα χιλιάδων δολοφονημένων αμάχων.

«Πανηγύρια»...

Για μια «καλή μέρα για το Ισραήλ, για τις ΗΠΑ, για τον κόσμο» έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς από ισραηλινή επίθεση την Πέμπτη, ενώ με αντίστοιχα πανηγύρια και δηλώσεις περί «ευκαιρίας να τερματιστεί ο πόλεμος» αντέδρασαν και άλλοι «Δυτικοί» ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος. Την ίδια ακριβώς «καλή μέρα για τον κόσμο», τουλάχιστον 28 άμαχοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, σκοτώθηκαν σε ένα ακόμα μακελειό που προκάλεσε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε σχολείο του ΟΗΕ γεμάτο εκτοπισμένους στη Βόρεια Γάζα. Την ίδια «καλή μέρα για τον κόσμο», σκοτώθηκαν άλλοι 45 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, ενώ μια Παλαιστίνια γυναίκα έχασε τη ζωή της από ισραηλινά πυρά την ώρα που μάζευε ελιές σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης... Την ίδια «καλή μέρα», 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι στον Λίβανο παρέμειναν ξεριζωμένοι, σε άθλιες συνθήκες και υπό την απειλή του λιμού...

... δολοφόνων

Με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, το κράτος του Ισραήλ και οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοί του βρήκαν την ευκαιρία να ανασύρουν τα γνωστά προσχήματα περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη σφαγή άνω των 42.000 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, στην πλειοψηφία τους παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, την πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας και τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της, με τις βόμβες και τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, άλλων χωρών της ΕΕ... Μιλούν προκλητικά για «ευκαιρία τερματισμού του πολέμου», την ώρα που ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά», επιχειρώντας στην ουσία να διαγράψουν το ίδιο το θέμα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, να συκοφαντήσουν ως «τρομοκρατία» το αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αγωνίζονται με όλα τα μέσα για μια ελεύθερη πατρίδα. Οι λαοί όμως έχουν πείρα. Στα πανηγύρια των μακελάρηδων και στην προσπάθεια «ξεπλύματος» των εγκλημάτων τους, απάντηση είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ