Δικαιολογημένα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον νέο «υπηρεσιακό» Πρόεδρο της Συρίας - που από αρχηγός της «Αλ Νούσρα» έγινε ο εκλεκτός των ΑμερικανοΝΑΤΟικών - αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της «υπηρεσιακής» κυβέρνησης δεν είναι μικρότερα φιντάνια. Οπως ο υπουργός Εξωτερικών, Shibani, ο οποίος συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη της «Αλ Κάιντα» στη Συρία, δίπλα στον τότε ηγέτη της και νυν Πρόεδρο της Συρίας, Abu Mohammad al-Julani. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν παλαιότερα γνωστός ως Zaid al-Attar και επέβλεπε τη μετατροπή της «Αλ Νούσρα» σε «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS), όπως είναι η ονομασία της στρατιωτικής οργάνωσης των τζιχαντιστών που ελέγχει σήμερα τα κέντρα διοίκησης στη Δαμασκό. Οπως προκύπτει μάλιστα από πληροφορίες, ο Shibani διέμενε μέχρι πολύ πρόσφατα στην Τουρκία, όπου μάλλον «εκπαιδευόταν» για τα νέα του καθήκοντα μετά την κατάληψη της Συρίας, με τη στήριξη της Τουρκίας και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αυτόν διαπραγματεύονται σήμερα οι Ευρωατλαντικοί για τις διεθνείς σχέσεις της Συρίας, αλλά και η κυβέρνηση Ερντογάν για τον καθορισμό ΑΟΖ Συρίας - Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Παρουσιάζοντας τον Νοέμβρη του 2020 τη λεγόμενη «έκθεση Πισσαρίδη» για την «αναπτυξιακή δυναμική της χώρας», ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η έκθεση αυτή «δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση (...) Είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση, ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται». Από τότε μέχρι σήμερα, η «ανεξάρτητη οικονομική έκθεση» αποτέλεσε μήτρα για πολλές από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Υγεία, στην αγορά εργασίας, στην Εκπαίδευση κ.τ.λ. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι η «αναμόρφωση» του επιδόματος ανεργίας, για το οποίο η «έκθεση Πισσαρίδη» προέβλεπε πριν από 4 χρόνια «να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου (...) Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη (...) Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 που είναι τώρα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Τη «λογική» αυτή αντιγράφει σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας νέους «κόφτες» για τους ανέργους στον χρόνο και στο ποσό της επιδότησης, φορτώνοντας μάλιστα στους ανέργους και την ευθύνη για την ανεργία τους!
Απαράδεκτες εικόνες από την παραλιακή λεωφόρο το βράδυ των Χριστουγέννων, με τα βυθισμένα μέχρι τη μέση αυτοκίνητα και τους επιβάτες να κάνουν 2 και 3 ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, αφού οι δρόμοι στον Αλιμο και σε άλλες περιοχές μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Τις εικόνες αυτές, βέβαια, δεν τις βλέπουμε πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό ότι η Αττική είναι ανοχύρωτη στις πλημμύρες, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα ειδικά γι' αυτήν την περιοχή, όπου - ως γνωστόν - χτίζεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με το καζίνο, τις πανάκριβες κατοικίες και μια σειρά από άλλες πολυτελείς χρήσεις για γερά πορτοφόλια. Σε μικρή απόσταση από αυτόν τον ...κατασκευαστικό οργασμό, στον Φαληρικό Ορμο, ένα λεωφορείο βυθίστηκε κάτω από τη γέφυρα και ο κόσμος βγήκε σχεδόν κολυμπώντας. Είναι φανερό από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή είναι αποσπασματικά και μακριά από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα απλά να στέλνουν τα νερά της νεροποντής μερικά τετράγωνα πιο πέρα από την ανάπλαση του Ελληνικού. `Η όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής, Ριβιέρα για τους λίγους το παραλιακό μέτωπο, αλλά ...Βενετία για τους πολλούς.