Πέμπτη 20 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολεμικός...

Τον ρόλο του «λαγού» για περαιτέρω αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέλαβε με ανάρτησή του ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος, ζητώντας να στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στην Ουκρανία. «Εχουμε λόγο να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία;», αναρωτιέται τάχα ρητορικά και επικαλείται την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία: «Θα προστατεύει αυτή τη μειονότητα η Τουρκία; Γιατί η Τουρκία είπε ότι θα πάει. Κι εμείς θα είμαστε εκτός; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. `Η θα μπεις στη διαδικασία να πεις "περνάω σε μια φάση στην οποία θα είμαι κράτος υποτελές στην Τουρκία" ή θα πεις "εγώ αντιστέκομαι σε αυτό" και αντιστέκομαι σημαίνει ότι απαιτεί θυσίες. Είμαστε ως κοινωνία έτοιμη να τις κάνουμε; Μόνο έτσι θα απαντήσουμε για το αύριο της χώρας».

... λαγός

Είναι αστείο να μιλάει η κυβέρνηση για τους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς της Ουκρανίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των ναζί Αζόφ με την έναρξη του πολέμου πριν από τρία χρόνια, εμποδίζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη. Η αγωνία της κυβέρνησης δεν είναι γι' αυτούς, αλλά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο και τώρα διεκδικεί μέρος από την ιμπεριαλιστική λεία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ετοιμάζονται να στείλουν Ελληνες στρατευμένους στην Ουκρανία, τους οποίους εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο. Οσο για το επιχείρημα ότι η ενεργότερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια είναι επιβεβλημένη για να ανακοπεί η διείσδυση της Τουρκίας, θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών. Οπως αποδείχτηκε όμως, ούτε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» έφερε η συμφωνία στα Βαλκάνια, ούτε η τουρκική αστική τάξη υποχώρησε από τις αξιώσεις της να πρωταγωνιστεί σε σχέδια και διεργασίες στα Βαλκάνια.

Αυτοβελτίωση

Με αφορμή την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε σεισμόπληκτα κτίρια, o πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας κατήγγειλε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ σπίτια που είναι κίτρινα, που σημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση τους, η κατοίκηση, η ενοικίαση ή η μεταβίβαση. Επίσης κόκκινα σπίτια, σπίτια δηλαδή υπό κατεδάφιση, τους έχουν έρθει τα μπιλιετάκια για τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα κερασάκια στην τούρτα, χτες μας ενημέρωσαν πολίτες ότι πλειστηριάστηκαν ακίνητά τους στη σεισμόπληκτη περιοχή...». Να λοιπόν τι εννοούσε ο πρωθυπουργός, όταν ερμήνευε τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για τα Τέμπη ως «αίτημα των πολιτών να επιταχύνει η κυβέρνηση το έργο της». Αλλά και τι πραγματικά εννοούν τα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης, όταν λένε ότι «είμαστε εδώ για να κάνουμε την κυβέρνηση καλύτερη». Το κράτος δεν διστάζει να επιβάλει χαράτσια σε σεισμόπληκτους, αφού πρώτα τους άφησε στο έλεος της καταστροφής, χωρίς καμιά πρόληψη και φροντίδα. Στο πλαίσιο μάλιστα της ...αυτοβελτίωσης, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να πλειστηριάσει ακόμα και σπίτια σεισμόπληκτων για χρέη! Αυτό το κράτος μόνο χειρότερο μπορεί να γίνεται για τον λαό, με όποια κυβέρνηση. Γι' αυτό η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πάλη για την ανατροπή του, όπως μόνο το ΚΚΕ παλεύει.

Ευκαιρία

Τα στοιχεία για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, που παράγουν πυρομαχικά και όπλα, είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν ότι από τους ανταγωνισμούς και τη σφαγή των εργαζομένων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι καπιταλιστές, την ώρα που οι λαοί σκοτώνονται «για τ' αφέντη το φαΐ». Η γερμανική «Rheinmetall» για παράδειγμα είδε αύξηση 126% στη μετοχή της από τις αρχές του χρόνου, ενώ η γαλλική «Τhales» και η ιταλική «Leonardo» κατά 81%. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα λαμπρότερο, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των παραγγελιών στο πλαίσιο των προγραμμάτων - μαμούθ για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Μόνο το «ReArm Europe» προβλέπει 800 δισ. ευρώ για τους εξοπλισμούς, όπως επιβεβαίωσε χτες η παρουσίαση της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου για την Αμυνα», με τα οποία οι βιομήχανοι - έμποροι του θανάτου τρίβουν τα χέρια τους. Από τη φρενίτιδα των επενδύσεων στην πολεμική οικονομία, ως κερδοφόρα διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν μεγάλοι όμιλοι στη χώρα μας, είτε δραστηριοποιούνταν στους εξοπλισμούς, είτε επεκτείνονται τώρα που μύρισαν ψητό, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία των πολεμικών δαπανών. Κι επειδή «η ειρήνη κοστίζει» στο κεφάλαιο, κατά τη ρήση Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προετοιμασία του αποδεικνύονται «χρυσή ευκαιρία», ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, που καραδοκεί στην ευρωπαϊκή οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ