Σάββατο 29 Μάρτη 2025 - Κυριακή 30 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κληρονομιά

«Λεφτά μόνο για την πολεμική οικονομία»... Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν η κυβέρνηση και τα κρατικά επιτελεία κάθε φορά που η συζήτηση γύρω από το εισόδημα των εργαζομένων αγγίζει ό,τι πραγματικά μπορεί να ανακουφίσει την τσέπη τους. Για παράδειγμα, μπορεί εδώ και μέρες να βαράνε τα ταμπούρλα για την αύξηση κατά 50 λεπτά τη μέρα στον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου, όμως η απαίτηση για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού χτυπάει ...νεύρο. Ο μεν υπουργός Οικονομίας το ξεκόβει, καθώς «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν». Το δε Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απαντά ότι κάτι τέτοιο απειλεί τη σταθερότητα και τα δημοσιονομικά, όπως και οι «οριζόντιες αυξήσεις». Τι δεν απειλεί όμως τη «σταθερότητα»; Οι δαπάνες για την οικονομία του πολέμου, που είναι και επίσημα εκτός «δημοσιονομικών κανόνων» της ΕΕ. Το νέο «ιερό δισκοπότηρο» για την κερδοφορία των ομίλων και για τη θανάσιμη πολεμική εμπλοκή γράφει στην άλλη του όψη «μισθοί και δικαιώματα στον πάτο». Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνει στην πολεμική προετοιμασία η μακρόχρονη «ειρηνική» περίοδος, στην οποία δεν σταμάτησε το μάτωμα των λαών για τα κέρδη των λίγων.

Κατραπακιά

Ζηλεύοντας τη δόξα δημοσκόπων και εκλογολόγων, ο υπουργός Υγείας έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση για να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στην ΕΙΝΑΠ, όπου η παράταξη της ΔΗΠΑΚ πήρε για πρώτη φορά την πρωτιά, αφήνοντας δεύτερο το ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών της ΝΔ. Με προσθαφαιρέσεις ψήφων, πολιτικαντισμούς και εξόφθαλμες αυθαιρεσίες, ο Γεωργιάδης προσπαθεί μάταια να κρύψει το ηχηρό μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος στη μεγαλύτερη Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών πανελλαδικά, που είναι βέβαια συντριπτικό για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Οι εκατοντάδες γιατροί που στήριξαν τη ΔΗΠΑΚ αναγνωρίζουν σ' αυτή και στους αγωνιστές συνδικαλιστές της την πιο συνεπή και μαχητική δύναμη για τα δικαιώματα τα δικά τους και των ασθενών, που μπαίνει μπροστά στις διεκδικήσεις και στη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στην Υγεία. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μήνυμα καταδίκης της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, αλλά και της προσπάθειας να συκοφαντηθούν οι αγώνες των γιατρών, συνολικά των υγειονομικών, τους οποίους ο υπουργός Υγείας χαρακτηρίζει ξεδιάντροπα «συμμορία της μιζέριας». Την κατραπακιά που πήραν η κυβέρνηση και η πολιτική της στην κάλπη της ΕΙΝΑΠ θα τη νιώσουν τώρα, ακόμα περισσότερο, από την ώθηση που παίρνουν οι αγώνες των υγειονομικών με την πρωτιά της ΔΗΠΑΚ.

Το ψήνει

Η ελληνική κυβέρνηση, που πήρε μέρος στη «διάσκεψη των προθύμων» στο Παρίσι, δηλώνει ότι δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που είναι «έτοιμες» να στείλουν άμεσα στρατεύματα, ως «εγγύηση ασφάλειας», στην Ουκρανία. Το παρασκήνιο της διάσκεψης δεν το ξέρουμε, αν και η «επόμενη μέρα» προδίδει τις μεγάλες αντιθέσεις που παραμένουν ακόμα και σ' αυτόν τον κλειστό κύκλο χωρών για το τι θα κάνουν προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις καλύτερο μερτικό, τώρα που παίρνει φωτιά η μοιρασιά της λείας. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει προς το παρόν «ανέτοιμη» σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι απορρίπτει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το ακριβώς αντίθετο: Από τη μία συντάσσεται με εκείνο το μπλοκ των ευρωπαϊκών κρατών που δίνουν προτεραιότητα στο να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας με όπλα και χρήμα, και από την άλλη παζαρεύει το πώς, το πότε και το πού μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αποστολής. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι στη δημοσιότητα διέρρευσαν ακόμα και όροι που θέτει η κυβέρνηση για να είναι «έτοιμη» όταν αποφασιστεί να συμμετέχει σε τέτοιες αποστολές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητάει οι ελληνικές δυνάμεις να αναπτυχθούν μετά από εκεχειρία, να μην είναι σε ρωσικό έδαφος και να αποχωρήσουν αν υπάρξει νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Με άλλα λόγια, «το ψήνει», αλλά θέλει και τον χρόνο της...

Ούτε ένα

Ο «πόλεμος» για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά συνεχίζεται στο παρασκήνιο, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ να περιοριστεί η κινεζική επιρροή σ' αυτήν τη στρατηγική δίοδο για τη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο. Μόλις λοιπόν ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική «Black Rock» σκοπεύει να εξαγοράσει δύο λιμάνια κινεζικών συμφερόντων, που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος της κίνησης στη Διώρυγα του Παναμά, η Κίνα αύξησε τις πιέσεις στην ιδιωτική εταιρεία που ελέγχει τα δύο λιμάνια, να μην προχωρήσει στην πώλησή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, διαμήνυσε στον Κινέζο μεγιστάνα και μεγαλομέτοχο των δύο λιμανιών ότι τυχόν πώλησή τους θα είχε «επιπτώσεις» στη συνεργασία του ομίλου με το κράτος της Κίνας, που με διάφορες μορφές ιδιοκτησίας ελέγχει έναν τεράστιο στόλο εμπορικών πλοίων. Το «μπρα ντε φερ» βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά του είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η αποκάλυψή του όμως επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο του πλανήτη που να μη συγκρούονται οι ΗΠΑ με την Κίνα για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό που οξύνεται για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ