Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η ΔΑΠ, η δωρεάν Παιδεία και τα... κουκιά της!

Πώς θα πάρει τα... κουκιά της ενδιαφέρεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για να τα πασάρει στην κυβέρνησή της και να βγουν από κοινού την επόμενη των φοιτητικών εκλογών, να δηλώσουν ότι η πολιτική αυτή έχει αντίκρισμα. Η πολιτική της ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της υποβάθμισης των σπουδών, της διάλυσης των δικαιωμάτων μας.

Η «επίθεση» του γραμματέα της ΔΑΠ, χτες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, προς τον Θ. Βερέμη αυτό ακριβώς αποκαλύπτει.

Αφορμή, οι γνωστές δηλώσεις του τελευταίου στην εφημερίδα «Τα Νέα» (20/3/2005). Αυτό, όμως, που πείραξε τον γραμματέα της ΔΑΠ δεν ήταν ούτε ότι το Δεκέμβρη γνωμοδοτείται η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, ούτε τα μέτρα για τη διαγραφή των φοιτητών από τα πανεπιστήμια μετά τα 6 χρόνια. Ούτε, βέβαια, οι επιπλέον ταξικοί φραγμοί που θα μπουν, αφού σύμφωνα με τα σχέδια που ομολόγησε ο Θ. Βερέμης οι φοιτητές από λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών και δουλεύουν θα είναι «μειωμένης φοίτησης», όπως είπε, δηλαδή ακόμα περισσότερο μειωμένης γνώσης και δικαιωμάτων. Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις, τα σχέδια της κυβέρνησής του δηλαδή (και του ΠΑΣΟΚ), ο ρόλος του «Εθνικού Διαλόγου», στον οποίο, φυσικά συμμετέχει η ΔΑΠ, δεν πείραξαν στο ελάχιστο το γραμματέα της! Κουβέντα δεν είπε γι' αυτά!

Πού έκανε κριτική στον Θ. Βερέμη; Στο σημείο της συνέντευξής του που αναφερόταν στη ΔΑΠ! «... είναι απαράδεκτο λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές να κάνετε τέτοια κριτική στη ΔΑΠ ότι δεν έχει προτάσεις και να μην κάνετε κριτική στις αριστερές παρατάξεις, τη στιγμή που πάγια θέση της ΔΑΠ από το 1995 είναι η αξιολόγηση κλπ.». Ο διάλογος Βερέμη - γραμματέα της ΔΑΠ κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Αν η ΔΑΠ καταθέτει προτάσεις η όχι! Αν η κριτική Βερέμη θα στερήσει από τη ΔΑΠ... κουκιά και πόσα! Αυτοί είναι! Δεν μπορούν να κρυφτούν!

... και η σύμπνοια

Βέβαια, η επί της ουσίας συμφωνία της ΔΑΠ με τα όσα αντιδραστικά προτείνει ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ μπορεί να αποκαλυφθεί από πολλά παραδείγματα. Εμείς παραθέτουμε απλώς την επίσημη θέση που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά: να διατίθεται το 50% των συγγραμμάτων δωρεάν και τα υπόλοιπα, να τα πληρώνουν οι σπουδαστές!

Με άλλα λόγια, λένε «ζήτω» η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, «ζήτω» η αντιλαϊκή μας πολιτική!

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια. Γι' αυτό, στις 13 Απρίλη στέλνουμε μήνυμα: Να αποδυναμωθεί ο βραχίονας της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, με ισχυρή «Πανσπουδαστική»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ