Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι κυρίαρχοι του Αιγαίου: «Απόλυτοι επικυρίαρχοι στις ελληνικές θάλασσες και τους ουρανούς μας είναι αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί... Με ειδικό σήμα -"τελεσίγραφο" που εξέδωσαν στις 31 Ιανουαρίου 2003, οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ απαιτούν από κάθε πολιτικό αεροσκάφος και εμπορικό πλοίο που θα εισέρχεται στις περιοχές της ελληνικής κυριαρχίας και θα κινείται κοντά σε ζώνες που βρίσκονται αμερικανικά πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη, να ενημερώνουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή μέσω μιας ειδικής συχνότητας... Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλος ο εναέριος χώρος του FIR Αθηνών, το Αιγαίο, καθώς και οι θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κρήτης και ανάμεσα στην Κρήτη και τη Βόρεια Αφρική, έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ» (Θανάσης Αργυράκης -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

«Μοιρασμένοι»ρόλοι και Αιγαίο: «Ο επικείμενος πόλεμος φαίνεται ότι δε θα αλλάξει μόνο το χάρτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία σε ρόλο στρατηγικού εταίρου (έναντι ανταλλαγμάτων) των ΗΠΑ και την Ελλάδα συντεταγμένη με τον γαλλογερμανικό άξονα. Το ευρωατλαντικό ρήγμα δε θα μπορούσε παρά να έχει μετασεισμικές παρενέργειες και στο Αιγαίο». (Αλέξης Παπαχελάς -ΒΗΜΑ)

(Ψευδο)διλήμματα: «Σε τούτες τις ιστορικές στιγμές που ζούμε και πάλι, 12 μόλις χρόνια μετά την αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη, εμείς οι πολίτες και οι ηγεσίες των μικρότερων χωρών, που ανήκουν όμως στους μεγάλους σχηματισμούς, θα κληθούμε να πάρουμε θέση. Και η επιλογή, όσο κι αν σήμερα ακούγεται περίεργο, θα είναι μεταξύ HΠA και EE. Με τη "συμμαχία των πρόθυμων", στην οποία η υποταγή είναι θεμέλιος λίθος της συνοχής της ή με την "Ενωση των πλουραλιστών', στην οποία μπορούν ακόμα και οι μικροί να συμμετέχουν δημιουργικά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων». (Χρ. Παναγόπουλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ