Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Παγκόσμιο Φακέλωμα (1): «Για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες, το Πεντάγωνο αναπτύσσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο θα παρέχει στους αμερικανικούς πράκτορες πρόσβαση σε αχανή κυβερνητικά και εμπορικά αρχεία από ολόκληρο τον πλανήτη, ο όγκος των οποίων θα μπορούσε να γεμίσει τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου περισσότερες από 50 φορές... Η προοπτική εφαρμογής του συστήματος αυτού, το οποίο το Πεντάγωνο αποκαλεί Σύστημα Total Information Awarenenss (TIA, δηλαδή Σύστημα Επίγνωσης Συνολικών Πληροφοριών), έχει προκαλέσει ανησυχία στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» («ΒΗΜΑ»).

Παγκόσμιο Φακέλωμα (2): «Οσοι θα επισκέπτονται τις ΗΠΑ με βίζα, θα υπόκεινται στη διαδικασία της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογράφησης, από τη στιγμή που θα φθάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας, από 1ης Ιανουαρίου. Το μέτρο αυτό αποβλέπει στην αντιμετώπιση τρομοκρατών, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο για τους τουρίστες και άλλους ταξιδιώτες. Ο Αζα Χάτσινσον, υφυπουργός αρμόδιος για τη συνοριακή ασφάλεια και την ασφάλεια στις μεταφορές, στο νεοσύστατο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε χθες το σχετικό μέτρο» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«Πράσινο» στον πυρηνικό εφιάλτη: «Η αμερικανική Γερουσία προσέφερε χθες το βράδυ την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Μπους, η οποία ζήτησε από το Κογκρέσο να άρει την τροπολογία Σπρατ - Φερς που υιοθετήθηκε το 1993 και αποκλείει οποιαδήποτε έρευνα και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρότερων των πέντε κιλοτόνων. Η άρση αυτή ανοίγει το δρόμο στις έρευνες για μια νέα γενιά πυρηνικών όπλων» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Με όπλο την κρίση: «Αδυνατώντας να διεκδικήσει τη νέα τετραετία με θετική πολιτική πρόταση και νέο όραμα για το μέλλον του τόπου η κυβέρνηση Σημίτη χαράσσει την εκλογική της στρατηγική πάνω στο δεδομένο της διαρκούς κρίσης. Η πρώτη φάση αυτής της στρατηγικής υλοποιείται με ψυχολογικές επιχειρήσεις (δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου) που αποσκοπούν στην καλλιέργεια ενός μαζικού φόβου που διεγείρει αντανακλαστικά της υπάρχουσας κατάστασης» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ