Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποια η στάση του ΣΥΝ απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ); Πόσο «αριστερά» είναι αυτά που λέει και κάνει;

Απάντηση:

Ο ΣΥΝ θέλει να φαίνεται ότι έχει διαφορετική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ. Oυσιαστικά συμφωνεί μαζί του.Το ίδιο ισχύει και στην ΤΑ. Ετσι επιχειρεί να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, στη λογική της διαχείρισης.

Η στάση των εκπροσώπων του κόμματος αυτού, (και) τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με τις θεσμικές αλλαγές που προέκριναν Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και κυβέρνηση. Αλλαγές και προβλέπουν την επιχειρηματικότητα των ΟΤΑ, την απόδοση στην ΤΑ φορολογικής εξουσίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και κατά συνέπεια εμπορευματοποίησή τους, προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Δε σταμάτησε στιγμή να υπερθεματίζει για την ΕΕ και την «Ευρώπη των Περιφερειών».

Για παράδειγμα στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, έθεταν ως στόχους την επιχειρηματική δράση σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, την «αναγκαία μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας» με την εμπλοκή εθελοντών επιδίωκαν την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης, που σημαίνει διάσπαση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά και την ανάπτυξη νέων πηγών χρηματοδότησης πέραν των κεντρικών πόρων, δηλαδή φόρους από τους ΟΤΑ σε τοπικό επίπεδο.

Οι εκλεγμένοι του σε Δήμους και Νομαρχίες εφάρμοσαν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα ο nομάρχης Βόλου Π. Σκοτεινιώτης, στέλεχος του ΣΥΝ έφτασε να εναντιωθεί στους αγώνες των αγροτών και στους ίδιους τους αγρότες, υπερασπιζόμενος όχι μόνο την αντιαγροτική πολιτική, αλλά και την καταστολή των αγώνων με τα ΜΑΤ. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η ομοφωνία των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στα συνέδρια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων - Κοινοτήτων, όπου στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα παρατηρείται πλήρης ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική. Πχ σε συνέδριο το Νοέμβρη 2001, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε και ο ΣΥΝ συμφώνησε για απόφαση, όπου θριαμβολογούσαν για τη «μεγάλη εθνική επιτυχία», την ένταξη στην ΟΝΕ. Θριαμβολογούσαν δηλαδή, γιατί συνέβαλαν στο χτύπημα του βιοτικού επιπέδου του λαού, μέσω της στήριξης από την ΤΑ του «προγράμματος σύγκλισης». Στήριξη που εκφράστηκε και με την «ανοχή (σ.σ.: έτσι βάφτισαν τη συναίνεση) στη σοβαρή υστέρηση στην απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων». Δηλαδή, την περικοπή πόρων της ΤΑ (τέλη κυκλοφορίας), για τρία χρόνια και την αποδοχή μετάθεσης της χρηματοδότησης με σημαντικά ποσά των ΟΤΑ που προέκυψαν από αναγκαστικές συνενώσεις.

Με τη γνωστή του θεσμολαγνεία και δημαγωγώντας, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις για «αυτονομία» και «αποκέντρωση», περίπου ισχυρίζεται ότι μέσω θεσμών, αυτών του αστικού κράτους, και κανόνων, μπορεί να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική. Αυτό θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί η ΤΑ - σε όποιο πολιτικοοικονομικό σύστημα - αποτελεί τμήμα του κράτους και άρα υποχρεώνεται να λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης και του κράτους. Βεβαίως, μπορεί ως θεσμός να απειθαρχεί και να διεκδικεί, αλλά αυτό εξαρτάται από το ποιες δυνάμεις βρίσκονται στις διοικήσεις. Και ο ΣΥΝ, όπου είχε δήμαρχο η νομάρχη, εφάρμοζε φιλοκυβερνητική πολιτική.

Ομως, τα λαϊκά στρώματα δε χρειάζονται ούτε δημαγωγίες, ούτε ρετουσαρίσματα αντιδραστικών πολιτικών. Χρειάζονται αιρετούς που αποδεδειγμένα θέλουν και μπορούν να παλέψουν για ν' αλλάξουν τα πράγματα στην ΤΑ, να γίνεται μοχλός που θα βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή ποιοτική, να ενισχύσουν τους αγώνες των λαϊκών δυνάμεων, για τη λύση των προβλημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ