Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστικά
Ασάφειες και συγχύσεις

«Τι θα "παράγει" τελικά, το "Τμήμα Επιστημών της Τέχνης" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εικαστικούς καλλιτέχνες "δημιουργούς των πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών" ή θεωρητικούς της τέχνης, ιστορικούς, συμβούλους γκαλερί, στελέχη διοίκησης μουσείων..; Ποια κατεύθυνση θα έχει σπουδάσει σε σωστή επιστημονική βάση, ο απόφοιτος αυτού του τμήματος; Τι πτυχίο θα του απονεμηθεί;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Αφορμή, η εξαγγελία της ίδρυσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Τμήματος Επιστημών της Τέχνης», το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβρη. Οι σπουδαστές του τμήματος αυτού θα εισαχθούν μέσα από τις γενικές εξετάσεις, που διενεργούνται σε πανελλήνια κλίμακα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το σκεπτικό των ιθυνόντων, που προωθούν τη συγκρότηση του εν λόγω τμήματος, οι μελλοντικοί πτυχιούχοι του θα μπορούν να απασχολούνται ως Ιστορικοί τέχνης, ως στελέχη διοίκησης μουσείων, ως σύμβουλοι σε γκαλερί, ως καθηγητές εικαστικών τεχνών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως... «δημιουργοί των πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του 21ου αιώνα».

Ως προς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, το ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι «η εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα των Καλών Τεχνών ακολουθεί μια διαδικασία ειδικών εξετάσεων... Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δίνει πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο των Σχολών Καλών Τεχνών με διαφορετική διαδικασία... Δεν είναι δυνατόν με 4 εξάμηνα υποχρεωτικής φοίτησης σε εργαστηριακή σπουδή των τομέων ζωγραφικής, γλυπτικής ή χαρακτικής, ο φοιτητής να αποκτά πτυχίο καλλιτέχνη, ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των Σχολών Καλών Τεχνών, στις οποίες η φοίτηση είναι 10 εξάμηνα» .

Η ίδρυση του νέου τμήματος, εκτιμά το Επιμελητήριο ότι «θα δημιουργήσει νέα προβλήματα με τις ασάφειες και τις συγχύσεις που διατυπώνονται, επισημαίνοντας ότι «Τέχνη μπορούν να διδάσκουν μόνο οι καλλιτέχνες».

«Εάν στους στόχους του νέου τμήματος είναι η μόρφωση Εικαστικών Καλλιτεχνών και Δημιουργών Εφαρμοσμένων Τεχνών, τότε η εισαγωγή των σπουδαστών θα πρέπει να γίνεται από ειδικές εξετάσεις (ΑΣΚΤ ή Τμήμα Εικαστικών ΑΠΘ) και θα πρέπει να ξαναθεσμοθετηθεί το περιεχόμενο του τμήματος αυτού, ώστε το πρόγραμμά του να έχει επαρκώς εργαστηριακή καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολύ περισσότερες ώρες σχεδίου και χρώματος...».

«Η όλη πρόταση όπως διατυπώνεται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ, « είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τι απαιτείται για μια βασική καλλιτεχνική ή θεωρητική εκπαίδευση ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ