Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

27η

ΕΝΩ ΣΤΗΝΟΥΝ τη στρατιωτική κατοχή τους στο Ιράκ, οι ΗΠΑ ουσιαστικά δηλώνουν έτοιμες να ορμήξουν για την εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε ολόκληρη την περιοχή. Ετσι με τον πιο άμεσο τρόπο απειλούν - τρομοκρατούν τη γειτονική Συρία και το Ιράν και μαζί τον κόσμο ολόκληρο.

«ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι υπάρχουν χημικά όπλα στη Συρία», δήλωσε με πολύ νόημα ο Μπους. Ταυτόχρονα, ο Ντ. Ράμσφελντ για άλλη μια φορά υπονόησε ότι μπορεί και να έχει δώσει καταφύγιο η Συρία στον Σ. Χουσεΐν. Τέλος, ο Κ. Πάουελ ανακοίνωσε την πιθανότητα ενός εμπάργκο λέγοντας συγκεκριμένα πως η Ουάσιγκτον θα «εξετάσει πιθανά διπλωματικά, οικονομικά ή άλλα μέτρα», εναντίον της Δαμασκού...

ΠΟΙΚΙΛΕΣ ήταν οι αντιδράσεις στις ολοφάνερες απειλές των ΗΠΑ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ξεχωριστές σκοπιμότητες, που συναντώνται - συγκρούονται στην περιοχή. Για παράδειγμα, το Ισραήλ παίζει ακριβώς τον «ίδιο ρυθμό» με τις ΗΠΑ και απειλεί προς τη Συρία «να μην παίζει με τη φωτιά...». Ο Χ. Σολάνα ζητάει «να πέσουν οι τόνοι». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δηλώνει με νόημα «δεν είναι ώρα»... Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Συρία συνεργάστηκε με τον Σαντάμ δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Στρο, παρότι η Βρετανία στην περίπτωση της Συρίας έχει υιοθετήσει για την ώρα το ρόλο του «καλού αστυνομικού». Ο Γερμανός ομόλογός του Φίσερ προειδοποιεί για τις συνέπειες από μία «νέα αντιπαράθεση» με τη Συρία.

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπουτάινα Σααμπάν δήλωσε σχετικά: «Του λέμε (του Αμερικανού Προέδρου Μπους) ότι η Συρία δε διαθέτει χημικά όπλα και ότι τα μόνα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην περιοχή βρίσκονται στο Ισραήλ που απειλεί τους γείτονές του και καταλαμβάνει τα εδάφη τους».

«ΕΑΝ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ηγέτες θελήσουν να εισέλθουν παράνομα στο Ιράν, θα τους συλλάβουμε και θα τους δικάσουμε για όλα εκείνα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά του έθνους μας», δήλωσε ο Ρεζά Ασεφί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τον κατεξοχήν στρατιωτικό τομέα, οι εισβολείς εδραιώνουν σιγά σιγά την κατοχή τους, αφού μπήκαν, ουσιαστικά χωρίς αντίσταση, στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σ. Χουσεΐν. Θύλακες αντίστασης υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, που αντιμετωπίζονται με τη γνωστή εγκληματική σκληρότητα του κατακτητή.

ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ενθάρρυναν το χάος και την αναρχία, που θα τους διευκολύνει να στήσουν όπως θέλουν τη μορφή της στρατιωτικής κατοχής, άρχισαν σιγά σιγά να την εφαρμόζουν με στρατιωτικά διατάγματα, με «δανεικούς» αστυνομικούς από το προηγούμενο καθεστώς κ.ά.

ΠΑΝΤΩΣ δεν τους βγαίνει μέχρι τώρα η «φόρμουλα» μεταβατικού σχήματος με Ιρακινούς ή... ιρακινής καταγωγής. Η σύσκεψη υπό τον στρατηγό Τ. Φρανκ μάλλον θα γίνει σήμερα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ιρανικές πηγές δολοφονήθηκε ένας από τους δυνάμει συμμετέχοντες. Πρόκειται για τον σιίτη Ν. Χαζρατζί που είχε διαφύγει στη Δανία, από το '95 βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό για εγκλήματα πολέμου και... ως διά μαγείας τον τελευταίο καιρό είχε βρεθεί (με τη βοήθεια τίνος;) στο Ιράκ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6-9



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ