Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η ελεύθερη πτώση για το Σοσιαλημοκρατικό Κόμμα συνεχίζεται καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού «Stern», το SPD αποσπά μόλις το 20% της πρόθεσης ψήφου έναντι 37% που συγκεντρώνει το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU. Ακολουθεί «Η Αριστερά» με 15%, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών με 12% και οι Πράσινοι με 10%.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη Βενεζουέλα επισκέπτεται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίνβινγκστον. Ο Λίνβινγκστον συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες και σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» θα είναι σύμβουλος των δημάρχων στο σχέδιο αναμόρφωσης της πρωτεύουσας, κάτι για το οποίο ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου «δηλώνει υπερήφανος».

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι εκτέλεσαν τέσσερις Ιρακινούς με μία σφαίρα στο κεφάλι, έγκλημα που διαπράχθηκε στη Βαγδάτη το 2007, με βάση τις καταθέσεις τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

ΜΕΞΙΚΟ.-- Ο πόλεμος μεταξύ των εκτελεστών των καρτέλ των ναρκωτικών και της αστυνομίας μαίνεται, και ο χτεσινός απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο ανώτερων αξιωματικών και δύο αστυνομικών σε διάφορες ένοπλες επιθέσεις στο Μεξικό. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 2.700 φέτος ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των απαγωγών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε την έκδοση στις ΗΠΑ ενός Βρετανού, ο οποίος κατάφερε να έχει πρόσβαση και να υποκλέπτει στοιχεία από μυστικούς υπολογιστές του στρατού των ΗΠΑ αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έψαχνε για UFO.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό στη νήσο Βανκούβερ στον Καναδά. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ανοιξαν και πάλι χτες τα μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας που έμειναν κλειστά μετά από την τελευταία εκτόξευση ρουκετών κατά ισραηλινού εδάφους, που δεν προκάλεσε θύματα.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τους 4.148 έφτασαν, σύμφωνα με την καταμέτρηση που διεξάγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003 μέχρι σήμερα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Σύντομα» θα γίνει η σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατιωτικού ηγέτη Ράτκο Μλάντιτς προέβλεψε χτες ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας στο Βελιγράδι, Βλαντιμίρ Βούξεβιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Μλάντιτς «κρύβεται στη Σερβία και όχι κάπου αλλού».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στις 30 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής οι βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, βάζοντας τέλος στην ατέρμονη εκλογολογία των τελευταίων βδομάδων. «Λεπτομέρεια»: η κυβέρνηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού είχε νωρίτερα ανακοινώσει αυξήσεις της τάξης του 20% στις συντάξεις...

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με κυρώσεις απείλησε χτες η Γαλλία τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μαυριτανίας που ανέτρεψε με πραξικόπημα τον Πρόεδρο Αμπνταλαχί στις 6 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ