Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ξεκινά σήμερα στην Πράγα η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας με θέμα τις σχέσεις της Ενωσης με το Πεκίνο, καθώς και με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσέχος Πρόεδρος, Βασλάβ Κλάους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ενώ της κινεζικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Ετοιμη» στρατιωτικά ν' αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση δήλωσε, διά του ηγέτη της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Οι δηλώσεις Νασράλαχ έγιναν ενόψει των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων των τελευταίων χρόνων που αρχίζει, στα τέλη του μήνα, το Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και τα οποία, κατά την οργάνωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες στη Βενεζουέλα και συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες με κύριο αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία στα πλαίσια του Petrocaribe.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Αϊτή, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη δε θα παρείχε μετά βεβαιότητας προστασία έναντι μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο EastWest, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Επισημαίνει δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επανεξετάσουν σοβαρά τις αποτρεπτικές δυνατότητες» του συστήματος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την παροχή δανείου ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, «Petrobras».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στο σχηματισμό νέου κόμματος στην ΠΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE. Ο Μπόσκοσκι, που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 15%, αποστασιοποιήθηκε από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επανήλθαν, μετά από απουσία μηνών, τα αιθιοπικά στρατεύματα σε στρατηγικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Σομαλίας σε μία περίοδο που οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί ένοπλοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά της σομαλικής μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης. Πάντως, Σομαλοί και Αιθίοπες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παραδεχθούν την παρουσία των αιθιοπικών στρατευμάτων (που είχαν συμμετάσχει σε υπό αμερικανικής ηγεσίας εισβολή στα τέλη του 2007 στη Σομαλία).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκχ, θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Κογκρέσου, λαμβάνοντας και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά και τις πρόσφατες γενικές εκλογές.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Φωτογραφίες του νεκρού ηγέτη της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ, Βαλιπουλάι Πραμπχακαράν, δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, μετά από κάποιες δηλώσεις ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επανέλαβε χτες τις δηλώσεις της περί νίκης ενάντια στην «τρομοκρατία» και το τέλος του εμφυλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ