Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TΡΙΠΟΛΗ.-- Ειδικό στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης στην πόλη Τορμπούκ, στα βόρεια της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και τις μεσογειακές ακτές, μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων βουβωνικής πανώλης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας άνθρωπος πέθανε και αρκετοί έχουν μολυνθεί. Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για την ασθένεια, γνωστή το Μεσαίωνα ως «μαύρος θάνατος», θα πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνισή της σε αυτό το σημείο της χώρας την τελευταία 25ετία.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Δυσφορία εξέφρασε ο Γάλλος επικεφαλής ερευνητής αεροπορικών καταστροφών καθώς, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, δεν επιτράπηκε σε ειδικό Γάλλο παθολόγο να παραστεί στις νεκροψίες που έγιναν στις σορούς όσων επιβατών έχουν περισυλλεγεί από τον Ατλαντικό, ούτε έχουν δοθεί στις γαλλικές αρχές τα πορίσματα από αυτές. Την ίδια ώρα, οι βραζιλιάνικες αρχές διέψευδαν ότι υπάρχει «τριβή» και διέρρεαν ότι στις σορούς έχουν εντοπιστεί πολλαπλά κατάγματα, κάτι που οδηγεί, καταρχάς, στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο «Airbus 330» ανατινάχθηκε στον αέρα, ενδεχόμενο που θέτει νέα δεδομένα στην έρευνα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Οι πιο αιματηρές, εδώ και μήνες, μάχες σομαλικής αστυνομίας και ισλαμιστών διαδραματίστηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άμαχοι και ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Μογκαντίσου, συνταγματάρχης Αλι Σάιντ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ στο ανατολικό ΛΔ Κονγκό δέχθηκε χτες επίθεση από απλήρωτους (εδώ και έξι μήνες) στρατιώτες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Ινδονησία προκάλεσε ως χτες το θάνατο τουλάχιστον 31 εργατών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε συμπληρωματικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α' και για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΛΙΜΑ.-- Τις «ερχόμενες εβδομάδες» θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Αλαν Γκαρσία, Γιεχούντε Σιμόν, καθώς, όπως τόνισε, πρώτα θα επιχειρήσει να πείσει το Κογκρέσο να αναθεωρήσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους που εκχωρούν περιοχές στη ζούγκλα σε ξένες εταιρείες προς εκμετάλλευση.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ακόμη 11 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα διοικητικά διαμερίσματα Ντουράνγκο και Σιναλόα, που οι αρχές αποδίδουν στον «πόλεμο των καρτέλ των ναρκωτικών». Μέχρι στιγμής φέτος 2.926 έχουν δολοφονηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universal».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ