Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με ψήφους 31 υπέρ και 28 κατά η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ενέκρινε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο, ο δρόμος για τη θέσπισή του θα είναι μακρύς, καθώς πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ενώ στο νομοσχέδιο αντιδρά και μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στα άγρια δάση της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών. Ηδη, στην περιοχή έχουν ξεσπάσει εκατοντάδες πυρκαγιές, καταστρέφοντας 550 χιλιόμετρα δασικής έκτασης. Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές οφείλονται σε αστραπές.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιοι από τους υπόπτους που κρατούνται στο Γκουαντάναμο να μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διαθέτουν και αίθουσες δικαστηρίων για ποινικές και στρατιωτικές δίκες, όπως η στρατιωτική φυλακή στο Φορτ Λίβενγουορθ του Κάνσας και η φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Στάντις του Μίσιγκαν, η οποία έχει προγραμματιστεί να κλείσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρόταση για εκεχειρία υπό όρους επανέφερε με βίντεο που μεταδόθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα ο δεύτερος στην ιεραρχία της «αλ-Κάιντα», ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, δηλώνοντας ότι η προσφορά που είχε κάνει η οργάνωση στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε το Σάββατο σε ηλικία 76 ετών η πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο. Η Ακίνο έχει μείνει στην ιστορία των Φιλιππίνων ως η γυναίκα που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο να δοθεί τέλος στην 20χρονη δικτατορία της χώρας, του Φερντινάντ Μάρκος.

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί πειρατές άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν δύο μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου «Μ/V Duden» έξω από τις ακτές της Νιγηρίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν χτες ένα ρυμουλκό πλοίο από τη Μαλαισία με 11μελές πλήρωμα, το οποίο κρατούσαν από τις 16 Δεκέμβρη.Το πλοίο «Masindra» και το πλήρωμά του, όλοι Φιλιππινέζοι πολίτες, αφέθηκαν ελεύθεροι «ύστερα από καταβολή λύτρων» το ύψος των οποίων δεν έγινε άμεσα γνωστό.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δημοψήφισμα διεξάγεται ως τις 21 του μήνα στη Νέα Ζηλανδία σχετικά με τη νομιμοποίηση του ξυλοδαρμού των παιδιών, η οποία απαγορεύεται με νόμο στη χώρα αυτή από το 2007. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής, που διεξάγεται ταχυδρομικώς, θα καθορίσει εάν θα καταργηθεί η τροπολογία του ποινικού κώδικα που απαγορεύει στους γονείς να σηκώνουν χέρι στα παιδιά τους. Πάντως οι σφυγμομετρήσεις έφεραν το 83% των ψηφοφόρων να διαφωνούν με την κατάργηση της ποινικοποίησης του ξυλοδαρμού των παιδιών για «σωφρονισμό».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας ανακοίνωσε χτες πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Ιούνη - όπου αναδείχθηκε νικητής το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα - υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έπαιξε το ρόλο του «διαιτητή», διότι η πλειοψηφία της μετατράπηκε σε πολιτική οργάνωση στην υπηρεσία του κυβερνώντος κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ