Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την επίσημη αίτηση για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ (που πριν 10 χρόνια βομβάρδιζε τη χώρα δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο) κατέθεσε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς στον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κτηνοτρόφων και αγροτών στην κεντρική πολιτεία Νασαράουα της Νιγηρίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επειδή απαγόρευσε στους Εβραίους και στους Ρομά να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, μεταξύ των οποίων και αυτές για την προεδρία του κράτους.

ΤΟΚΙΟ.-- Μέχρι το Μάη ανακοίνωσε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Τοσιφούμι Κιταζάουα πως θα έχει επιλύσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ για το θέμα μετεγκατάστασης των βάσεων στην Οκινάουα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αξιωματούχοι της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν χτες στην Πρίστινα συμφωνία διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ζιμπάμπουε (ZANU-PF και MDC) ανακοίνωσαν χτες πως έκλεισαν δύο νέες συμφωνίες για το σχηματισμό επιτροπών επίβλεψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Μέσων Ενημέρωσης και των εκλογών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η επιστροφή του δικτάτορα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Νταντίς Καμαρά, στη χώρα «μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων στα μέλη των οικογενειών θυμάτων της σφαγής στο ορεινό χωριό Ντος Ερες, κατά την οποία 200 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, που έγινε το 1982, αποφάσισε το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο Χάουαρντ Σμιντ, πρώην υπεύθυνος ασφάλειας της «Microsoft» και του «eBay», αλλά και ειδικός σύμβουλος του προηγούμενου Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για την ασφάλεια του Διαδικτύου, είναι η «προσωπική επιλογή» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη νέα θέση του συντονιστή της πολιτικής ασφάλειας σε όλο το φάσμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τις Ενοπλες Δυνάμεις έως τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Στο πλαίσιο της διαδικασίας εθνικοποίησης η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες προχωρά άμεσα στα σχέδια υλοποίησης για την εθνικοποίηση των ηλεκτρικών εταιρειών μέσα στο 2010 όπως αναφέρει η εφημερίδα «La Razon». Εν τω μεταξύ, η υπουργός κατά της Διαφθοράς Νάρντι Σούξο, ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία θα απαγγείλει κατηγορίες ενάντια στον κυβερνήτη της Σάντα Κρους Ρούμπεν Κόστας για τις ζημίες που προκλήθηκαν με τις ενέργειές του ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και με το δημοψήφισμα για την αυτονομία που κήρυξε μονομερώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ