Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πυρ κατά τεσσάρων ισραηλινών αεροσκαφών που παραβίασαν το λιβανικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν πτήση σε χαμηλό ύψος στο νότιο Λίβανο άνοιξε η αεράμυνα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση κατήγγειλε τις διαρκείς ισραηλινές παραβιάσεις.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πέντε μέλη των παραστρατιωτικών σουνιτικών «Συμβουλίων Αφύπνισης», που συντάχθηκαν αρχικώς με τις κατοχικές δυνάμεις κατά της «αλ Κάιντα» και σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν μετ' εμποδίων υπό τη διοίκηση της ιρακινής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν, χθες, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου τους σε ερημική περιοχή λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εκ νέου συνελήφθη ο 54χρονος Ισραηλινός πυρηνικός μηχανικός Μορντεχάι Βανούνου, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, παραβίασε τους όρους του κατ' οίκον περιορισμού του. Ο Βανούνου έχει περάσει 18 χρόνια στις φυλακές επειδή αποκάλυψε στην εφημερίδα «Sunday Times» λεπτομέρειες για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και για σειρά επεξεργασιών που σχετίζονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι ισραηλινές ηγεσίες ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- «Θεαματικό» χτύπημα από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ δηλώνει ότι περιμένει η ισπανική κυβέρνηση, την 1η Γενάρη, με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την καταδίκη των δολοφονιών δύο στελεχών του Κόμματος, από μαοϊκούς αντάρτες στο ινδικό κρατίδιο Αντρα Πραντές, σημείωσε, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σημειώνοντας ότι η αγριότητα των δολοφονιών αποδεικνύει τον πραγματικό εγκληματικό χαρακτήρα των μαοϊκών ανταρτών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 38 ατόμων (ανάμεσά τους και παιδιά) προκάλεσαν οι συγκρούσεις ισλαμιστών - μελών της αίρεσης «Κάτα Κάλο» και αστυνομικών στη βόρεια πολιτεία Μπάουτσι της Νιγηρίας την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές. Συνελήφθησαν 20 άτομα και κατασχέθηκαν όπλα, δεκάδες μαχαίρια και πυρομαχικά.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χτες ένα αμερικάνικο εμπορικό πλοίο που μετέφερε λιπάσματα, ενώ έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό. Συνολικά, οι Σομαλοί πειρατές έχουν στα χέρια τους 12 σκάφη και 263 ναυτικούς.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- To σουδανικό Κοινοβούλιο συζητούσε ξανά χτες το νέο νόμο που ψήφισαν την περασμένη βδομάδα οι βουλευτές του κόμματος του Σουδανού Προέδρου (Εθνικό Κόμμα Κογκρέσου) εν απουσία των Νοτιοσουδανών βουλευτών. Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Γενάρη του 2011 στο νότο για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ