Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ.-- Το 55% των Νορβηγών τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόλις το 32,3% την στηρίζει και το 12,7% δηλώνει αναποφάσιστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη δημόσια νορβηγική τηλεόραση «NRK». Σημειώνεται πως η Νορβηγία έχει απορρίψει δύο φορές με δημοψήφισμα (1972 και 1994) την ένταξη στην ΕΕ.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Η «προσωρινή» κυβέρνηση του Κιργιστάν ζήτησε από τους εισαγγελείς της Λετονίας να προχωρήσουν στη σύλληψη του νεότερου γιου του ανατραπέντα Προέδρου Κουρμανμπεκ Μπακίγεφ, Μαξίμ, που φέρεται πως κρύβεται κάπου στη Βαλτική. Η «προσωρινή» κυβέρνηση τον έχει κατηγορήσει για κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικό δάνειο για προσωπική χρήση.

ΑΒΑΝΑ.-- Στην κουβανική πρωτεύουσα, την Αβάνα, βρίσκεται αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Μέλνικοφ, για επίσημη επίσκεψη και χτες συναντήθηκε με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αναφέρθηκαν σε διεθνή ζητήματα και μίλησαν για τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη επέτειο των 65 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αβάνα Μιχαήλ Καμίνιν.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Να μετατεθεί προσωρινά για να εργαστεί ως «εξωτερικός σύμβουλος» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος διώκεται στην Ισπανία για την έρευνα που ξεκίνησε το 2008 για τους αγνοούμενους του ισπανικού Εμφυλίου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί Φράνκο, αναφέρθηκε χτες από δικαστική πηγή.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ενας 19χρονος εισέβαλε σε τάξη στην πόλη Ελμπασάν της Αλβανίας, σκότωσε 20χρονη μαθήτρια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, μετέδωσαν χτες τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η βία στα σχολεία της χώρας. Μόλις τη Δευτέρα, μαθητής δημοτικού στα Τίρανα μαχαίρωσε σοβαρά συμμαθητή του ύστερα από έντονο τσακωμό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Με «ολοκληρωτικό πόλεμο» απείλησε χτες το ανταρτικό «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, μετά την απαίτηση των σουδανικών αρχών προς την ΙΝΤΕΡΠΟΛ για σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης Κχαλίλ Ιμπραχίμ με την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης στο Χαρτούμ το 2008.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε χτες όλες τις χώρες - μέλη του Οργανισμού να προσφέρουν προστασία και άσυλο στους Σομαλούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακόμη και εάν δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, λόγω της δραματικής ανθρωπιστικής κατάστασης που επικρατεί στη Σομαλία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο έως πρότινος επικεφαλής των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ινδονησία, στρατηγός Σούσνο Ντουάντζι, συνελήφθη χτες στη Τζακάρτα με την κατηγορία αποδοχής δωροδοκίας ύψους 55.000 δολαρίων το 2008.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Το ποσό των 34,8 εκατ. δολαρίων ως πιστωτική και οικονομική «βοήθεια» προς τη δυτικοαφρικανική Γουινέα ενέκριναν χτες στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο διακανονισμού για την ενίσχυση του κεφαλαίου στη χώρα με άλλοθι τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ